Crna Gora kolima

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Crna Gora kolima

Post od goblin »

Sto se tice Grcke, moje vidjenje je sledece.

Bio sam tamo vise puta na razlicitim lokacijama. Tamo mi je i rodjena sestra zivela nekoliko godina (dok je zet igrao fudbal za Paok), dobar prijatelj drzi hotel na Mikonosi pa sam isao i kod njega u goste, a obilazio sam i druga mesta, malo i krstario...

Moj utisak je da je ono fantastican turisticki potencijal sa kojim malo ko moze da se poredi.
Medjutim grci ga ne iskoriscavaju dovoljno, dosta su neodgovorni, aljkavi, na njih kao ugostitelje imam koliko hoces zamerki. Tu bi cak rekao da su zajebali i crnogorce koliko ih zabole za sve, a mogli bi mnogo da nauce od hrvata i jedni i drugi.

Ekskluzivna mesta poput Mikonosa su fantasticna, ali cene su svetski jake i to je pristupacno iskljucivo jakoplateznim gostima.
Za nautiku je Grcka raj, mada su im marine skroz zapustene u odnosu na neke savremene standarde.

Sto se tice smestajnih kapaciteta, isto im fale veliki rizort hoteli poptu Turske. Oni to mogu da imaju i fali im.
Privatni smestaj im isto nije na visokom nivou, sve je to dosta zastarelo i ne prati savremene trendove.
Npr. CG-Budva je u tome bas najvise uznapredovala ali se tamo cak i preteralo, jako puno vlasnika se bukvalno bespotrebno izivljava sa opremanjem.
Evo konkretno moj objekat koji imam je vec skroz zreo za potpuno renoviranje (sto i planiram da radim u narednih 1-2 godine, uz podizanje jos 2 sprada i dodatne sadrzaje - bazen) i vec kaskam za konkurencijom. Dok bi isti takav objekat u Grckim letovalistima koja uglavnom posecuju nasi turisti (ne govorim od Mikonosu i ekskluzivi) bio i dalje skroz korektan bez ikakve potrebe za renoviranjem....
Tako da smatram da bi tu mogli malo da podignu standard.

Ono sto mi se tamo ne svidja sa poslovne strane jeste bas prevelika konkurencija. Ogromni su i mogu jos mnogo da se sire, ponuda je ogromna... i onda su spremni da spustaju cene bukvalno u bescenje samo da bi radili. To u BD ne moze da se dogodi, jednostavno smo fizicki limitirani i sto se tice rivijere ali i sto se tice cele drzave, nema tu previse sirenja.
Tako da u Grckoj kad skoci potraznja 10% oni moraju da budu madjionicari da to osete, dok u CG kad imas takav skok potraznje cene skacu za 20% i svi imaju ekstra profit.
Sa druge strane, za goste je mnogo bolja situacija u Grckoj posto ce uvek naci daleko povoljnije aranzmane, upravo iz tih razloga.

Za neki porodican odmor ljudi iz Srbije, smatram da je Grcka bolji izbor iz mnooogooo razloga (jeftinije, bolji i laksi put, vise destinacija, manje guzve.....). Ko zahteva nesto vise, jos bolju uslugu... treba da ide u HR.
Za omladinu i neku Party varijantu, mislim da je CG bolja opcija.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

I imam jos jedno zapazanje.

Bio sam na odredjenim mestima koja se najvise nude u nasim agencijama, gledam slike nasih ljudi gde idu na mora u Grcku, kakav im je smestaj, gde i kako provode vreme, kakve sadrzaje koriste.... (ja to posmatram malo sa profesionalne strane, a facebook je cudo :mrgreen: ).
I nikako ne mogu da se otmem utisku da ja u BD imam kvalitetnije ispunjeno vreme, da kvalitetnije provodim dane, da mi je jednostavno receno bolje (cak i kad poredim sa onim sto sam licno tamo video i doziveo). :zbunjen:

Moze me neko demantovati koliko hoce puta, jednostavno to je moj utisak naspram onoga kako zivim i kako provodim dane i noci u CG preko leta.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ja mislim da to što pišeš niti je objektivno niti je istinito, i možete me demantovati koliko god hoćete puta - naprosto to je moj utisak.

Da li je moguće da je neko napisao ovakvu rečenicu? :glavomuzid:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Era
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 22:52

Post od Era »

Poznata je želja Crnogoraca da se u Hrvatskoj osećaju kao kući. To je noviji trend CG elite, a ogleda se i želji da im deca završavaju hrvatske univerzitete.
Međutim, u Hrvatskoj ih gledaju kao propale Srbe.
Ustvari, aktuelna CG vlast pokušava da izvrši supstituciju svega što je srpsko.
I crkve i istorije, i azbuke, i ćirilice (uvedoše i neke hijeroglife). Ko svaka bana republika.

Smešna mi je usporedba CG ugostiteljstvo vs Grčko.
Prvo, u Crnoj Gori svo osoblje je iz Srbije. Ono koje valja i radi za Dž.
Kad je konobar CG, kafa je hladna, pivo vruće, stoljnjak prljav.

Oko puta u CG... put izbegavati kad je kiša (realno je jako opasno), kad je gužva, spremiti 10-20€ u dozvoli za policiju
Goblinu je ispunjen doživljaj u Budvi. Naravno, došla crnogorska bratija iz NS i CG. Nek ide na slovensku plažu da se ispuni..... da doživi katarzu na ležaljkama.

Negde se u dubini duše nadam da će se crnogorci osećati u Srbiji kao mi kod njih. Da će doći kraj širenju i hvaljenju. Evo im mali hrvata, pa nek kod njih divane i zauzimaju vlast.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ne provedu isto odmor turisti koji dodju u CG, nadju privatni smestaj preko dilera, samo se cvare na slovenskoj plazi i uvece setaju po setalistu pored pljeskavica.
Naspram onih koji su spremni da svoj odmor ucine mnogo sadrzajnijim, ali sto cesto iziskuje i dosta vece troskove (mada nikada i nisam tvrdio da je CG sinonim za jeftin turizam), mada nije sve ni u troskovima koliko jednostavno trebas da se trgnes i sam potrudis da ti bude lepse.

Znas koliko njih znam koji su bili u CG ali nisu obilazili sva ova mesta a to prosto mora da se obidje:
- Najlepse plaze BD rivijere (ploce, trsteno, jaz, drobni pijesak...) i isproba deo ponude (pena party, voznja skuterima, skijanje na vodi, ronjenje...)
- Ostvo SV Nikola
- Sv Stefan
- Kvalitetne riblje restorane
- Osetili nocni zivot (prevashodno mislim na Top Hill koji je stvarno jedinstven)
- Krstarili bokokotorskim zalivom
- Obisli manja mesta i uvale u zalivu (Bigova, Zanjice, Perast, Kotor sa starim gradom, Rose, ostrvo Mamula...)
- Otisli da obidju Dubrovnik u susednoj drzavi (super ekskurzija)
- Porto Montenego i Purobeach
- Velika ulcinjska plaza i ada bojana (npr. isproba kajt)
- Evo od ove godine ce biti u ponudi i ozbiljan akva park
- Skadarsko jezero
- Cetinje (dvor, biljarda...), Njegusi, Lovcen (stranci odusevljeni prizorom)
- Manastir Ostrog
- Zabljak - Durmitor
- Splavarenje Tarom
- I jos mnoooogoooo nekih manjih sadrzaja na koje mogu biti upuceni.

I onda neko ko je obisao sve ovo i jos dosta toga, i neko ko je dosao u CG i 20 puta ali nije video ni pola od toga, jednostavno ne mogu imati isti dozivljan i iskustvo. A CG je bas specificna po tome sto na malom prstoru moze mnogo toga da pruzi gostu, pogotovo sto se tice prirode.
Poslednja izmena od goblin u 09 Mar 2016, 00:41, izmenjeno 1 put ukupno.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Era napisao:Poznata je želja Crnogoraca da se u Hrvatskoj osećaju kao kući. To je noviji trend CG elite, a ogleda se i želji da im deca završavaju hrvatske univerzitete.
Međutim, u Hrvatskoj ih gledaju kao propale Srbe.
Ustvari, aktuelna CG vlast pokušava da izvrši supstituciju svega što je srpsko.
I crkve i istorije, i azbuke, i ćirilice (uvedoše i neke hijeroglife). Ko svaka bana republika.

Smešna mi je usporedba CG ugostiteljstvo vs Grčko.
Prvo, u Crnoj Gori svo osoblje je iz Srbije. Ono koje valja i radi za Dž.
Kad je konobar CG, kafa je hladna, pivo vruće, stoljnjak prljav.

Oko puta u CG... put izbegavati kad je kiša (realno je jako opasno), kad je gužva, spremiti 10-20€ u dozvoli za policiju
Goblinu je ispunjen doživljaj u Budvi. Naravno, došla crnogorska bratija iz NS i CG. Nek ide na slovensku plažu da se ispuni..... da doživi katarzu na ležaljkama.

Negde se u dubini duše nadam da će se crnogorci osećati u Srbiji kao mi kod njih. Da će doći kraj širenju i hvaljenju. Evo im mali hrvata, pa nek kod njih divane i zauzimaju vlast.
Au brate mili ali si ti pun nekih frustracija...

Cus, kad je konobar iz srbije onda je kafa topla a kad je konobar iz CG onda je hladna i stoljnak prljav. Nema dalje :glavomuzid: :klanjamse:
Era
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 22:52

Post od Era »

Pa buraz da imam pare, za ta tvoja krstarenja, luksuzne kafane, turističke seanse, skutere na vodi, jahte i sl, znaš kad bi me videla CG ???
Pa nikad u istoriji!
90% srba hoće čistu plažu, ćisto i toplo more, jeftinu plažu, neće gužvu, hoće uveče da prošeta bez guranja i bez seljane, možda popije piće u lokalu sa prijatnom atmosferom, pojede brzu hranu od koje se neće otrovati, da može kolima da obiđe plaže, na kojima se ne plaća ulaz, da ima smeštaj u kome se može spremati hrana.

A ti mi pričaš bajke..... o Dubrovniku :kuku:
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ne moraju skuteri i trosenje mnogo love, opet ne citas pazljivo. Ja sam nabrojao sve ono sto vredi ali ne mora sve da se proba.

Kada vec dodjes kolima na more (ali i ako ne dodjes za sve postoje organizovane ture koje nisu preskupe), nista znacajno neces potrositi sto ces obici vecinu nabrojanih lokacija, a vec onda ce ti odmor biti daleko sadrzajniji.

PS - al moras da pazis da li je konobar iz srbije ili crne gore, to zna da bude ozbiljan problem gde god da krenes :mrgreen:
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Došli smo i do "čuš" :kuku:

Kako u CG izgleda ugostiteljstvo na mestima gde radi lokalno stanovništvo nam je svima poznato. Može se sprdati i predstavljati ovako ili onako, ali je istina.

Gobline, svo ovo razmetanje lepotama koje si gore naveo treba za 10 ili 14 dana da obiđe porodica sa npr dvoje male dece? Na svom odmoru!? Stvarno?
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ne, to je samo spisak lokacija i sadrzaja koji su vredni pomena i predlozi sta bi trebalo obici i probati.
Naravno da svi sadrzaji nisu prilagodjeni za svaki tip gosta, sve zavisi od afiniteta.
I naravno da neces obici sve sa jednom posetom. To sam napisao upravo zbog toga sto imas izrada gostiju koji dolaze i decenijama u CG na odmor a da nisu ni pola od nabrojanog obisli a smatraju da poznaju turisticku ponudu. Poenta je da ne dozivljavamo svi na isti nacin odredjenu destinaciju.

A gde to radi lokalno stanovnistvo u ugostiteljskim objektima?
Cisto da odem da vidim je stvarno sluze hladnu kafu na prljave stoljnjake u danasnje vreme ili je to samo mit.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Đoković nije patriota jer letuje u CG i ako ima lovu da bira destinaciju :)

Ja lično ne želim da idem tamo ali me generalno nervira to internet pljuvanje ex-yu republika. Na svaku vest o HR i CG na B92, javi se milion botova samo da kažu kako oni za idu u Grčku. Idi bre gde hoćeš. Koga zabole...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Vladapetr napisao:Došli smo i do "čuš" :kuku:

Kako u CG izgleda ugostiteljstvo na mestima gde radi lokalno stanovništvo nam je svima poznato. Može se sprdati i predstavljati ovako ili onako, ali je istina.

Gobline, svo ovo razmetanje lepotama koje si gore naveo treba za 10 ili 14 dana da obiđe porodica sa npr dvoje male dece? Na svom odmoru!? Stvarno?
Pa ako do sad većinu nisi obišao, onda stvarno... Jedino ako nisi uopšte išao u CG na more, ono sve se obiđe iz dva letovanja max
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Ja sam bio nekoliko puta u CG i imao sam to zadovoljstvo da me posluži neko od lokalaca, hvala ali nikad više. Da li sada rade sve konobari sa strane ili ne rade, da li je taj nadrndani što je nekada bio konobar sada prodao parče dedovine pa postao gazda i vodi posao - zaista ne želim da razmišljam. Zarekao sam se da u CG više neću ići, prošle godine sam se zamalo zahebao jer sam pomislio da će detetu biti lakše za put.
Jeste se promenilo nešto u odnosu (sobe su lepše i čistije, ponuda je lepo predstavljena, na upite odgovaraju brzo i precizno) ali neke stvari ni Bog ne može da ispravi. Meni kao potencijalnom gostu vlasnik apartmana napiše da "ima varijantu da mi sredi prijavu boravišta preko neke agencije, da ne moram da čekam u redu" i da moram da platim za parking na nekoj livadi koja jeste da nema hlad ali je iznajmljena od opštine? Hvala, ali pametnom dovoljno ;)

Na Sitoniji je u potezu od 40-ak kilometara ogroman broj plaža (preko sto) od kojih ni za opkladu ne možeš da izabereš 3 najlepše. Možeš i privatni smeštaj a možeš i u jako dobar hotel, sve "vannastavne" aktivnosti su tu, ako hoćeš da se diviš istorijskim znamenitostima potrošiš jedan dan za odlazak na Atos, itd... Dakle, koga to interesuje uvek može da se snađe, ali ogroman procenat ljudi na odmor ide zbog drugih stvari. Dobar put do tamo i nazad, prijatni i nenametljivi a pre svega dobronamerni domaćini, čista voda i plaže za odmor, mogućnost za laganu šetnju uveče, itd... sve su to stvari koje su većini turista na prvom mestu.

Ok, složili smo se da je CG najbolja za boravak ako si klinac, starleta, naloženi biznismen ili nisi iz ovih krajeva pa ne znaš ko je ko. Pošto barem ovde na forumu niko ne spada u te skupine, ne vidim svrhu u besomučnom potenciranju nečega što samo gore nabrojani mogu da smatraju prednostima.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ji 4Tze napisao: Pa ako do sad većinu nisi obišao, onda stvarno... Jedino ako nisi uopšte išao u CG na more, ono sve se obiđe iz dva letovanja max
Slazem se.
Mislim da je za kompletu turisticku ponudu CG dovoljno izdvojiti 2 aktivne posete.
Ja bi tako i radio, isao bi u CG sigurno par puta i obisao sve sto me zanima i sto se preporucuje, i nakon to ne vidim sta bi tamo trazio. Moja teorija je da je glupo bacati lovu na nesto sto si vec video, treba traziti nove destinacije, sadrzaje, videti i doziveti nesto novo...
CG bi me videla samo u nekim specificnim prilikama ako ide neko drustvo pa da se ne izdvajam, neke vikend posete kada bi uletele neke jeftine avio karte, eventualno docek nove godine koji zna da bude interesantan....
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:
Pridružio se: 06 Mar 2013, 11:22

Post od Aca BG »

Bio sam u CG 5 puta na letovanju izmedju 1996 i 2013. Od svega pamtim jednu malu plazu u Perazica Do i jedno pitanje od strane lokalca koji radi na rostilju: Što ćeš?

Toliko.
Odgovori