Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Koji foto-aparat koristite? (iskustva, predlozi, saveti)

Post od Grujic »

Uzeh Canon PowerShot A3350 IS...
E sada, nisam ga jos posteno ni probao, a vec sam primetio nesto sto me nervira kod vecine novijih aparata... To je da znatno umanjuju sliku u odnosu na ono sto se vidi ljudskim okom.

Na sta mislim, recimo slikao sam dvoriste kroz prozor. Na slici su kola sitna kao da sam slikao sa 12og sprata, a ne sa petog... Ok, zumiram, i time je stvar bolja, ali da li ima neko podesavanje gde bi se to automatski ispeglalo?
Isto i kad slikam sobu s jednog coska u drugi, ko da sam par metara dalje nego sto jesam...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Koji foto-aparat koristite? (iskustva, predlozi, saveti)

Post od Saša »

To ti je posledica širokougaonog objektiva, odnosno šireg kraja teleobjektiva u tvom slučaju. Širi ugao je ipak prednost jer uvek možeš malo zumirati i uvećati, no ako je prostorija mala i ne možeš sve što želiš "spakovati" u kadar, nema pomoći jer ne možeš leđima kroz zid, odnosno nema više hodanja i odmicanja unazad. Jednostavno se navikni ili zameni fotoaparat za neki koji ima "uži" objektiv na tom širem kraju, ako me razumeš... No, mislim da nemaš nikakve potrebe za tim. :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od Sloba »

Grujicu, to što tebe muči zapravo je prilično jednostavno već posle prve stepenice saznanja o foto-tehnici. Na VG se taman lepo rasplamsala diskusija na tu temu (zuzazu, bajker, cozmo, bobanf, grujicd, moja malenkost i.t.d.) i desio se fajront. Sada se osećam nekako frustrirano jer kao treba o svemu ponovo da pišemo. :x

Svaki objektiv ima žižnu daljinu koja određuje šta objektiv zapravo "vidi". Kod DSLR aparata APS-C formata objektiv podešen na žižnu daljinu od 50 mm vidi ono što vidi ljudsko oko. Dakle, 1 na 1. Kako se žižna daljina u odnosu na tih 50 mm smanjuje, objektiv hvata širi ugao, ali su i objekti unutar kadra umanjeni, a kako vrednost raste u odnosu na 50 mm, objektiv hvata uži ugao i približava objekte. E, sad, tako je kod "velikih" aparata, a kod kompakta je nešto drugačije, ali po istom principu, naravno. Što se tiče tvog objektiva, za njega stoji da ima raspon žižne daljine 28-140mm. Dakle, tvoj objektiv na 75 mm vidi isto što i ti sa tim da ga možeš podesiti i na šire i na uže u odnosu na to. Možda manje bitno, ali vredi pomenuti i to da tvoj aparat zapravo NEMA žižnu daljinu koja je navedena već dosta manju, verovatno 6 puta, ali se deklariše ova koja je pomenuta kako bi se vrednost objektiva lakše upoređivala sa drugim objektivima. Pošto je konstrukcija kompaktnih aparata takva da su kućišta dosta malih dimenzija, srazmerno tome se prave i manji senzori i objektivi. To znači da tvoj objektiv zapravo ima žižnu daljinu 4,5-23mm (28/6-140/6) jer su to prave razdaljine od zadnjeg stakla objektiva do senzora, ali su pametniji od nas te vrednosti pomnožili sa stepenom smanjenja senzora (krop faktorom) i dobili vrednosti koje su manje konfuzne i upotrebljive.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Za moj SH100 kaže 26-130mm po 35mm ekvivalentu, šta znači ovih 35? Jel to znači da objektiv na 35mm vidi isto što i ja?
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Postoje dva standarda izražavanja žižne daljine. Prvi je 35 mm = Leica format = Full Frame, drugi je "crop" a on varira od proizvođača do proizvođača. U FF varijanti se rade top modeli DSLR aparata, dok se u "crop" varijanti rade polu-profi aparati i aparati za naprednije korisnike. 35 mm je najrazumljiviji standard a vuče koren iz vremena analognih aparata sa 35 mm filmom. Tvoj aparat ima potpuno druge vrednosti, ali su ih zato preveli u "35" standard kako bi se lakše razumele. Pomenuti APS-C ili APS-H (crop) imaju stepen uvećanja (Nikon 1.5x, Canon x 1.6x) pa se lako računa koja je ekvivalentna vrednost. Pomenutih 50 mm kod APS-C aparata je približno 75 mm kod FF aparata. FF na 75 mm vidi ono što APS-C vidi na 50 mm. Tvoj aparat na stvarnoj daljini od 11mm "vidi isto" što zuzazu-ov FF aparat na 75 mm i moj "crop" aparat na 50 mm, ali se tih 11 mm nigde ne pominje već su ih pomnožili sa "crop" faktorom (broj koji označava koliko je puta tvoj senzor manji od senzora u FF aparatu) kako bi se dobile vrednosti koje svi razumeju.
Prikačeni fajlovi
33.png
33.png (19.13 KiB) Pogledano 1886 puta
428px-SensorSizes.svg.png
428px-SensorSizes.svg.png (20.8 KiB) Pogledano 1886 puta
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Aha, ima tu mali milion stvari da se nauči. Ali je prilično interesantno. :pivo:

Edit: E da, oslabila mi je baterija u PowerShot G5, baš kratko drže, pa sam tražio po netu gde to ima i samo nalazim neki .hr sajt, jel drži to neko kod nas, obzirom da je aparat 9 godina star?
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

A jel se nekako steluje ta zizna daljina ili to mi je sto mi je? :)

Inace, prosto mi je neverovatno da upustvo koje sam dobio maltene ne objasnjava sve opcije, cak ni u kratkim crtama... Pola upustva je kako se stavlja baterija, kartica, punjenje baterije i te gluposti...
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Hvala Slobo :klanjamse:

Isto i kod mene, uputstvo koje dugme da pritisnem da napravim fotografiju, i kako da ubacim bateriju :)

Kako da "predupredim" mutnu sliku u nekim situacijama bez stalka, posebno kod zuma, pretpostavljam mala ekspozicija i povećan ISO do neke mere, osim toga ne mogu ništa?
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Baš sam sada pogledao specifikaciju tvog aparata pa samo da potvrdimo na osnovu njega deo onog što je iznad napisano. Za tvoj senzor piše da je širine 7.6 mm. Takav format senzora je namenjen za kompaktne aparate i predstavljen na drugoj slici, dole levo. Ako se uzme da je širina senzora FF aparata 50.7 mm, dobija se da je crop faktor tvog aparata 6.6 (50.7/7.6=6.6). Znači, kada se zna da je crop tvog aparata 6.6, lako je njegovu stvarnu žižnu daljinu pomnožiti sa 6.6 i doobiti brojke koje svi razumeju (35 mm standard).
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ne znam seća li se ko sa starog foruma, pre manje od godinu dana uzeo sam Nikon D5100 sa objektivom 18-105mm. To je ok radilo posao ali me je kopkalo da probam neki prajm. Pre nekog vremena uzeo sam 50mm f1.8 i oduševljen sam! Bokeh, veća oštrina, bolji low light... Vidi se tu i tamo hromatska aberacija gde je veći kontrast, ali je to zanemarljivo za slikanje dece, za šta ga ja koristim. Sad ga ne skidam, sem baš kad mora kraća žižna daljina. Za slikanje dece radi posao u 90% situacija. I pri tom je koštao nekih 200e.
Na žalost čini mi se da ga povlače iz prodaje, sad nude 50mm f1.4 ali za duplo više para. Pitali su me prijatelji za savet kakav dslr da uzmu i pošto posle ovog iskustva mislim da je pametno za porodične potrebe odmah uzeti i 50mm pored kit objektiva, preporučio sam im da gledaju neki entry level Canon, jer tamo može već za 100 i kusur evra da se uzme takav prajm (nemotorizovani). Jeftiniji Nikoni (uključujući i moj) nemaju motor u telu, i samim tim otpadaju ti najjeftiniji objektivi, pa je jedina varijanta ta od 400e, što je dosta velika razlika kad računamo da aparat i kit objektiv koštaju red veličine 500-600e.

Evo jedna tipična slika:

Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Mislim Slobo da si malo permutovao, 50mm na APS-C Nikon formatu(1,5x) je 75mm i ne moze da bude isto kao na FF. Trebao si reci da FF na 50mm vidi kao APS-C na 35 (35 x 1,5= priblizno 50mm)
Slika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Tako je, permutacija. Jurcao sam. :oops: Ispravio sam taj podatak u postu gore da bar sve bude ispravno kada sam toliko pisao. Hvala na pomoći. :pivo:
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

@grujicd , bas je lepo videti prajm na delu. Ne samo sto se vidi da je zinula blenda, nego ima i neki vrag sto ga izdvaja od standardnih zum objektiva.
Posle onih slilnih silovanja HDR, fino je videti i jednu normalnu fotku :)
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

50mm f1.8 kod nas kosta 110e, a polovnih kao novih ima za 70-80e. Za te pare nema bolje.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Uh, tu je baš Canon u prednosti zbog kompatibilnosti aparata i objektiva. Za Nikon koji nema motor u telu sve je papreno skupo, tj. ne toliko papreno koliko nesrazmerno u odnosu na Canon.

Evo jednan bokeh sa 18-55VR:
Prikačeni fajlovi
DSC_0617 .JPG
DSC_0617 .JPG (27.47 KiB) Pogledano 2040 puta
Odgovori