Info za Mini cooper S (pomoc potrosnja ulja)

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Wanni
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2016, 12:13
Garaža: Mini Cooper S

Info za Mini cooper S (pomoc potrosnja ulja)

Post od Wanni »

Ugl auto je u kucu dosao sa 45000 sad na satu 175000
Od kako je dosao trosio je ulje u proseku od 0.2 do 0.5l na 1000 km 5w30 castrol uvijek koristen
Medjutim zamdnjih par hiljada trosi vise
Na 170 uradjen mali servis i prvu hiljadu potrosio 2 dece drugu hiljqdu 0.5l a trcu skoro 1l auto se pazi i nikad hladno ne clepi alcim se zagrije vrti se kolikomoze
Na servisu mi rekli da je normalno i do 1l na 1000 i da svi miniji koji kod njih dolaze poju ulje jednostavno....
Napravljena inspekcija ustanovljeno da bali na cepu kartera i dihtu dekla to je zamjenjeno. Pregledan motor karike super kompresija ok ne mjesa g11 ili benzin sa uljem... ponovno nasuto ulje evo sad ce 1000 popio opet aman 0.8l
Ne dimi crno ili plavo ( a cat open miltex na njemu)
Vuce kako treba itd
Da li neko ima iskustva ili preporuku...
Kolega ima novijeg 1.6 turbo kojem je ko nov pio 0.6l a kaze smanjio na 0.3 do 0.4 na 1000km promjenom na 10w40
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Info za Mini cooper S (pomoc potrosnja ulja)

Post od goblin »

Napisi vise detalja o autu, koja verzija, koje godiste...?

Evo ja imam Minija 1.6 benzinac automatik, kupio sam ga novog pre 2-3 godine, do sada je presao oko 20.000km i nisam primetio nikakvu potrosnju ulja.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Meni mirise na ulje.
Probao bih sa nekim drugim, isto 5W40, ali drugog proizvodjaca.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk
Wanni
Reactions:

Post od Wanni »

Mini cooper S built date 7/04
Originalnih 125kw/175 ks..
U pitanju je Tritec 1.6L 16v motor sa eaton m45 kompresorom.
Auto je "radjen" pojacan tako sto je stavljena kraca remenica kompresora tzv 15%pulley sa aircold kn filterom (nije gljiva)
Open cat auspuh Miltek
Znaci kompresija klipova ok max razlika 0.3 svi preko 9
Karike OK dihtung dekla balio zamjenjen cep kartera balio zamjenjen.
Ne mjesa antifriz i ulje ne mjesa benzin i ulje
Sipam castrol 5w30 interval zamjene ulja i filtera max na 7000
Inace motori poznati po potrosnji ulja ali sad mi je 1l na 1000 km previse....
Citajuci neke strane forume nasao sam da imaju neke zazore pa treba uraditi neke gumice ili poklopce ventila tako nesta nekakvu kanticu oil catc can zaa sta je nam pojma.... svjecice se ne maste...
Ne dimi znaci tjerao sam.juce kolegu da vozi iza mene i ja ga cepio do 6500 a onda isao niza niza u rev kaze ne dimi apsolutno nista....

Majstor mi ne preporucuje generalku jer ni bog mi ne moze garantovati da ce smanjiti potrosnju...

Jedino ili da naspem 10 w 40 ili da naspem bmw 10w60 predvidjeno za m5 e pa ako popije vise od 0.5l da radim generalku...
Iako vjerujem majstoru molim da mi se napise koji su simptomi kad odu karike kad je losa kompresija ili kad mjesa antifriz i ulje LP
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

To što si čitao su gumice ventila...mogao bi to da bude uzrok povećanoj potrošnji, mada kada one odu onda dimi auspuh. Hoće one da riknu kod Minija koji su dosta prešli. Ulje stavljaj 5w30 ili 5w40 i ništa drugo.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

A da nije u pitanju fals ulje tj. neka kopija Castrola?
Wanni
Reactions:

Post od Wanni »

Necu reci 100%

Koristim castrol od kako je auto kupljeno 2007 godine
I uvek burazengija iz svicaske posalje ulje i delove meni i kumu spakuje 10l castrola i sebi 6l 10w60
Tako da cisto sumnjam da je fals...
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Posto je Svajcarska u pitanju, a ne neki uvoznik iz bugarske/rumunije i sl. onda je malo verovatno da je to u pitanju.

Probaj ovo sto ti Markoni kaze, da sipas od nekog drugog proizvodjaca ulje. Ne mozes nista da izgubis.
Wanni
Reactions:

Post od Wanni »

Evo malo iszrazivao da naspem 10w60 ako bide falilo preko 0.4l mjenjanje gumica ventila.

A posto sam teski laik oko auta...
Interesuje me kako se auto ponasa kad odu karike..
Sta se desi kad pomjesa ulje i antifriz
LP
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kad odu karike poviseno trosi ulje, dimi, ima manju snagu zbog manje efektivne kompresije. Kad pomesa ulje doslo je do nezaptivenosti vodenog i uljnog prostora, najcesce na dihtungu glave ili pukne glava. Dimljenje proveri tako sto ces na nekom duzem spustu kociti motorom pa dati gas. Jel ti dimi na meracu ulja?
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Wanni
Reactions:

Post od Wanni »

Kako mislis na meracu ulja ?! Na sipci kad izvadi apsolutno ne.
Jednostavno ne znamprobao sam ici niz stranu trecom pa ga vratim u 2 i onda pun gas

Pa spustao 2 na 3500 se popne i onda ja gas do poda ne dimi ne bacam...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kako znas da su uljne karike u dobrom stanju, merio?
Kompresione karike su mi nesto sumnjive, izmereno tek nesto rpeko 9 bara je malo.
To je kompresija jedva oko 8:1.

Potrosnja ulja se uvek i svaki put svodi na samo 2 razloga, ili se trosi kroz pohaban motor tj povecane zazore ili se gubi kroz curenje negde kroz neki dihutng.

Postoji i mogucnost da preterano isparava ulje jer se pregrejava.

Zasto je izvrsena izmena konstrukcije motora, ko je radio pitaj njega da li je sve sto treba i kako treba odradjeno.

oil catch can, ili seprator uljnih para je nesto sto se podrazumeva da ima savremeni motor a pogotovu uz kompresor.
Jesi li cistio, jel se odrzava redovno taj sistem?

Potrosnja ulja takodje moze da bude uzrokovana neodrzavanjem PCV sistema, pogotovu ako je zapusen.

Potrosnja ulja preko 0.3-0.4l/ 1000km je vec signal za uzbunu, za neki kvar. Ta prica do 1.0 litra vazi kada je motor totalno raspadnut, pravna zasttita fabrike kada mora da menja motor o svom trosku.

Da li je ta viskoznost ulja adekvatna temperaturno ako se pominje da se motor maltretira eksstremnom upotrebom, visokim obrtajima kao redovnim stilom voznje, to treba proveriti u fabrickom uputstvu tj sa onim ko ti je modifikovao motora?

Imas li stavljen hladnjak ulja nakon povecanja pritiska kompresora?

Ima hiljadu pitanja i mogucnosti da je zeznut motor sto izmenama u odnosu na fabriku sto neodrzavanjem redovno sto samim nacinom upotrebe, i svaka ta mogucnost moze uticati na tako veliko povecanje potrosnje ulja.

Ulje se obicno trosi usled povecanih zazora, to znaci pohabanog motora a jedan od privremenih nacina da se to sanira je upotreba gusceg ulja, neko vreme tj da se odlozi popravka motora.

Prvo treba uraditi dijagnostiku, i izmeriti pritiske ulja na radnoj temepraturi motora u razlicitim rezimima voznje.
Niski pritisak je ubedljiv znak da je motor pohaban.
Wanni
Reactions:

Post od Wanni »

Motor je fabricki za kompresorom ... naravno da ima hladnjak ulja kraca remenica oznacava 15% manja u odnosu na fabricku uradjna u bmw servisu....
Ne znam sta je PCV sistem (laik sam )
Intercooler se cisti svakih 10000 filter ulja zraka i ulje se mjenja maximalno nakon 7000 km...

Znaci auto je kod mene od 2006 godine.... i sa njim sam napravio 140000 i uvek je trosio u proseku 0.4 do 0.5L ulja na 1000-1200 km tj od zamene do zamene sam doljevao 2 do 2.5l ulja...

Mslm situacija da ni u ovlastenom ne znaju sta je u pitanju..
Eto sad su zamenuli dihtung dekla i cekam da predjem 1000km da vidim koliko ce potrositi

Ako moze neko napisati sta se radi na generalci motora ?! I koliko je isplativa ukoliko uzmem u obzir da mogu dovuci komplet zdrav motor za 1200 euri
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Izvadis merac i vidis da li duva kroz rupu.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Era
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 22:52

Post od Era »

Zašto ne uzmeš ulje od neke druge firme sa potrebnim sertifikatom, pa ne probaš? To to je najjeftinije. I na običnim autima, neko ulje troši a neko ne. Moj auto kad je bio nov je trošio ulje, a sad ne, jer sipaju ulje drugog proizvođača.
Odgovori