Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Motorna ulja

Post od Ivan »

Hoces reci da bi trebalo ulje menjati tek kada pocne da ga trosi, to valjda znaci da su se aditivi potrosili?
Mislim da sam pisao vec skoro do 15.000km ulje ne mrda sa maximuma i onda potrosi par decilitara u zadnjih 500-1000km.
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Nisam mozda precizirao, mislio sam bazirano na potrosnji goriva. Ako vec pocne da ga trosi onda je vec "razbijeno" i nema karakteristike kako bi trebalo...
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:

Post od Ivan »

Aha :thumbup:

Bas me zanima da ga vozim punih 30.000km kako je predvidjeno da li bih morao doliti i koliko :think:
reb0rn
Reactions:
Pridružio se: 03 Apr 2014, 19:14

Post od reb0rn »

Ivan napisao:Aha :thumbup:

Bas me zanima da ga vozim punih 30.000km kako je predvidjeno da li bih morao doliti i koliko :think:
Ako je motor dobar neces morat doliti, jedino ce nivo pasti blizu minimuma verovatno, generalno za nase uslove treba uzet ulje sa visim nivoem deterdjenata
opel preporucuje obavezno njhovu dexos II specifikaciju za srbiju, belorusiju i rusiju zbog loseg goriva (ovaj podatak sam jedino nasao na nekom forumu za rusiji :( )... a dexos II zahteva veci nivo istih, pa mozes i tako gledat koja ulja i tu specifikaciju podrzavaju
verujem da za duze relacije bi 20 000 za odlicnim uljem sa visim nivoem istih bilo OK
Tako da idealno ono sto preporucuje fabrika generalno za NAS ne vazi... ako je dizel "prljav" zato su i skratili rok izmene ulja
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Nema sanse da ne doliva, makar motor bio ganc nov.

Jendostavno, teoretski i prakticno neomguce je da se ulje ne trosi, ma kakav motor bio. A pogotovo ne na 30,000km.

I sama fabrika propisuje da je potrosnja od 0.6 litara na 1000km u granicama normale :)
Dobro to je malo preterivanje, ali tako pise u upustvu.

Kada ti pocne trositi ulje, odnosno upali se lampica da je nivo pao blizu min, ti onda dolijes pola litre ili litru, zavisi koliko ti je od min do max zapremina, da ga opet priteras preko pola, blizu max. Ti si onda usuo sveze ulje i nema potrebe jos ga menjati. Dok ne istekne predvidjeni interval.
I samo ulje, odnosno aditivi u njemu traze neku razradu. Tako da treba preci nekih 1000-2000km da bi ulje pocelo da radi u fulu :)

Za sintetiku sve ispod nekih 12-15 hiljada je bacanje para i gubljenje vremena. Mozda ajde da je taksi u gradu, pa da bude 10. A to je skoro 3x manji interval od onog koji ulje moze da pruzi.

Od toga koliko ce trajati interval zamene u nekom autu, ne zavisi samo od ulja koje se koristi, nego i od kolicine koja se sipa. Tako da ne mozes ocekivati da u motoru u koji stane 3.5l ulja, interval zamene bude kao u motoru u koji stane 7-8 litara.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Ja bas mislim suprotno.
Ako se servis radi npr. na 15k km, ne vidim poentu da se dosipa 1/4 novog ulja u motor koji ima 3/4 starog ulja. Šta time dobijas? Kao kad sipas bistru vodu u zamucenu u nadi da ces je razbistriti.
Makar sad je ulje +filter jako jeftino. Pričam o normalnim autima, ne o M5 koji troši litru na 1000km.

Poslano sa mog Tesla TTH7 koristeći Tapatalk
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:

Post od Ivan »

Mislim da makar nije neka muka proveriti ulje svakih 1000km, ili poceti proveravati nivo posle jedno 10.000km, a dosuti ako fali koji decilitar da bude na maximumu, nego cekati minimum i lampicu, pa onda sipati celu bocu, pa onda uskoro zameniti komplet ulje.

Послато са GT-N7100
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Ma kakvih 1000 km ko jos ima vremena za takve gluposti nije beba u pitanju...proveriti na 5000 km u vr' glave.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
ivica122
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2014, 21:30
Garaža: Honda Accord CL7

Post od ivica122 »

A šta kad je mala kilometraža a prošlo godinu dana, jel ipak zameniti ili ne? Moj primer, prešao sam 6000km za godinu dana, a ulje u motoru je sintetika, Motul 8100, 5w30. Ako gledamo km, onda ladno mogu bar još godinu dana da vozim, ali to ulje će biti staro 2 godine. Da li je to problem? Inače, za ovih 6000km na šipci je i dalje isto stanje, ne primećujem potrošnju.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Menja se ulje na godinu dana taman da si upalio auto dva puta i da si prešao 0km.
Korisnikov avatar
ivica122
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2014, 21:30
Garaža: Honda Accord CL7

Post od ivica122 »

Iako je sintetika? Nemoguće da rok od godinu dana važi i za mineralno i polusintetiku i sintetiku.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:

Post od Ivan »

Da, samo longlife je predvidjeno na maksimalno 2 godine.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

member napisao:Ja bas mislim suprotno.
Ako se servis radi npr. na 15k km, ne vidim poentu da se dosipa 1/4 novog ulja u motor koji ima 3/4 starog ulja. Šta time dobijas? Kao kad sipas bistru vodu u zamucenu u nadi da ces je razbistriti.
Makar sad je ulje +filter jako jeftino. Pričam o normalnim autima, ne o M5 koji troši litru na 1000km.

Poslano sa mog Tesla TTH7 koristeći Tapatalk

Pa voda ce biti bistrija, ako iz pet litara odvadis litru i uspes litru destilovane, zar ne?

Ali ulje nije voda i vaze neka druga pravila :)
reb0rn
Reactions:
Pridružio se: 03 Apr 2014, 19:14

Post od reb0rn »

starac vujadin napisao:Menja se ulje na godinu dana taman da si upalio auto dva puta i da si prešao 0km.
Pa bas ne bi rekao da ulje uvlaci vlagu toliko ako auto stoji, a ima ulja koje proizvodjaci deklarisu na duplo trajanje, ja licno menjam na 14-15 meseci i 10-11k mobil ulje koje je deklarisano na produzenu zamenu, na meracu tesko vidim razliku, mozda potrosi 1 do 1.5 dcl, kad sam ga kupio bio na minimumu i malo ispod, recunam da su ga u firmi vozili preko 30 000km ako ne i 50k
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Da postavim opet, mislim da bi svi koji nisu trebalo da procitaju http://motornaulja.blogspot.rs/2011/09/ ... ch-results
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Odgovori