Gde ti stoji 3G, na telefonu. Meni su objasnili da to nema veze, glas se tokom poziva prebacuje na 2G i registruje se kompletna signalizacija poziva preko 2G tj GSM. Imao sam problema sa Telenorom prosle godine, pa sam se raspitivao i dobio sam objasnjenje preko drugara (njihove nemacke kontrole firme koja im vrsi superviziju mreze) da je problem koji sam imao, i koji si ti opisao, rezultat malog kapaciteta 2G celija preko kojih se obavlja TDMA prenos glasa dok se 3G koristi kao CDMA samo za prenos podataka.nidza napisao:Svugde mi stoji 3G kad razgovaram. 4G se isključi čim krene da zvoni telefon i prebaci se na 3G.ljubitelj napisao:Pricas za Telenor mrezu da u tvom kraju ide glas preko 3G?
Zapravo sa 3G je problem. Edge bi možda i radio, nisam probao.
Tapatalk
TDMA podrzava po standardu do 8 istovremenih razgovora po celiji, CDMA potpuno drugacije modulise prenos.
Nije mi delovalo preterano logicno ali je to jedino razumno objasnjenje koje sam do sada dobio o poreklu problema zauzetosti mreze u zoni jakoj signala.
Nisam uspeo da dobijem iz Telenora objasnjenje zasto je tada postojao problem u radu. Samo neko besmisleno genericko pisano obavestenje.
Mislim da telefon ne ume da pokaze po kojoj modulaciji se obavlja razgovor, mozda samo neki telefoni u inzenjerskom skrivenom meniju.