nidza napisao:ljubitelj napisao:ftj napisao:Nesto si pogresno ukapirao ide i voice preko 3g pa i 4g. Najjednostavniji primer su mesta gde je los 2g prijem pa ne funkcionise 2g gsm gejtvej i problem se resi nabavkom 3g gejtveja.
Ili jos jednostavnije, kad imas dva telefona i oba su na 3g ili 4g sam kvalitet zvuka ce biti znatno bolji.
Dobro sam ukapirao, a i kolega mi je dao tacnu informaciju.
Proverio sam, a i pise u dokumentaciji. Voice ne moze da ide preko 3G prema standardu mreze ii nigde u svetu ne ide. Ide klasicno preko 2G kao sasvim odvojen deo od prenosa podataka/neta.
Preko 4G je uvedena mogucnost da ide i voice kao VoIP, ali se jos retko koristi u svetu a kod nas to nije i uvedeno.
Kako onda radi voice kada isključim 2G u potpunosti?
Glas sigurno radi kroz 3G i to u boljem kvalitetu zbog većeg protoka. 4G kod nas ne (jos).
Tapatalk
To sto si ti "iskljucio" 2G nema nikakve veze... Da ne bih prevodio evo odlicnog objasnjenja kako voice/data funkcionise u 2G/3G/4G
"There are 2 types of core networks in 2G and 3G Networks. The CS (Circuit Switched) core network (MSC - Mobile Switching Centre) handles the voice part and the PS (Packed Switched) core Network (SGSN/GGSN - Serving/Gateway GPRS Support Node) handle the data part.
In 3G, as you can see from the picture, the voice goes over the CS core and Data goes over the PS core so the voice does not use data. However, if you use an App like Skype or Viber to make phone calls, it will use data as they use VoIP (Voice over IP - IP = Data) protocols.
In case of 4G (or LTE), there is no connection to the CS core network so there are 2 approaches for voice:
The mobile moves to a 2G/3G network to make/receive voice calls - this is known as CSFB or Circuit Switched Fallback
The mobile uses a VoIP App or a similar facility built-in in LTE networks. This is known as VoLTE or Voice over LTE."
Znaci i u 2G i u 3G mrezi voice ide preko CS (Circuit Switched) a Data ide preko PS (Packed Switched). Rade nezavisno.
4G je druga prica jer nema "native" podrsku za CS (Circuit Switched) vec mora ili kao Circuit Switched Fallback ili koa VoIP.