Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od ljubitelj »

ftj napisao:Nesto si pogresno ukapirao ide i voice preko 3g pa i 4g. Najjednostavniji primer su mesta gde je los 2g prijem pa ne funkcionise 2g gsm gejtvej i problem se resi nabavkom 3g gejtveja.
Ili jos jednostavnije, kad imas dva telefona i oba su na 3g ili 4g sam kvalitet zvuka ce biti znatno bolji.
Dobro sam ukapirao, a i kolega mi je dao tacnu informaciju.
Proverio sam, a i pise u dokumentaciji. Voice ne moze da ide preko 3G prema standardu mreze ii nigde u svetu ne ide. Ide klasicno preko 2G kao sasvim odvojen deo od prenosa podataka/neta.

Preko 4G je uvedena mogucnost da ide i voice kao VoIP, ali se jos retko koristi u svetu a kod nas to nije i uvedeno.
Poslednja izmena od ljubitelj u 20 Mar 2016, 22:23, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

A sta je onda 3G video poziv ?
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Video poziv ide kao IP paketski prenos podataka.
Glas ide kroz 2G kao komutaciono kolo, princip kao klasicna telefonija.

Pri pozivu glasom u telefonu se koristi modem A i ide preko 2G mreze.
Pir prenosu podataka u telefonu se koristi modem B i ide preko 3G mreze.

Paralelno rade oba prenosna puta kada je telefon u 3G rezimu, tj pise na njemu 3G.

Glas ne moze da se prenosi kroz 3G mrezu, nije moguce prema standardu.

u 4G je ukinut prenos glasa komutacijom i moze jedino kao prenos podatka, kao IP da se prenese paketski.

Ako to ne podrzava lokalni provajder onda mora da se obori 4G vez i uspostavi nova 2G veza za prenos glasa.

Uprosceno, u 2G mrezi glas se prenosi kao telefonski poziv a u 4G mrezi glas se prenosi kao racunarski poziv (skype, viber i slicno).
u 3G mrezi moraju da postoje zasebne mreze za glas i mreze za podatke, i svaka za sebe prenosi svoj signal.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ivan75 napisao:Baš to mi ne uspeva, jedino on i vidi taj folder Documents... On me i zeza
ES File Explorer?

Tapatalk
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

ljubitelj napisao:
ftj napisao:Nesto si pogresno ukapirao ide i voice preko 3g pa i 4g. Najjednostavniji primer su mesta gde je los 2g prijem pa ne funkcionise 2g gsm gejtvej i problem se resi nabavkom 3g gejtveja.
Ili jos jednostavnije, kad imas dva telefona i oba su na 3g ili 4g sam kvalitet zvuka ce biti znatno bolji.
Proverio sam, a i pise u dokumentaciji. Voice ne moze da ide preko 3G prema standardu mreze ii nigde u svetu ne ide. Ide klasicno preko 2G kao sasvim odvojen deo od prenosa podataka/neta.

Preko 4G je uvedena mogucnost da ide i voice kao VoIP, ali se jos retko koristi u svetu a kod nas to nije i uvedeno.
Kako onda radi voice kada isključim 2G u potpunosti?

Glas sigurno radi kroz 3G i to u boljem kvalitetu zbog većeg protoka. 4G kod nas ne (jos).

Tapatalk
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:
Pridružio se: 08 Dec 2014, 09:18
Garaža: Golf 7 1.6 TDI

Post od Ivan75 »

nidza napisao:
Ivan75 napisao:Baš to mi ne uspeva, jedino on i vidi taj folder Documents... On me i zeza
ES File Explorer?

Tapatalk
Probao, ne vidi taj Documents folder
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

A root browser?

poslato sa tapatoka koristeći komšijin vajrles
Slika
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:

Post od Ivan75 »

Taj nisam probao...
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:

Post od Ivan75 »

Ivan75 napisao:Taj nisam probao...
Evo upravo sam ga upotrebio i vidi prazan folder Documents...
drjackyll
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2016, 10:32

Post od drjackyll »

nidza napisao:
ljubitelj napisao:

Kako onda radi voice kada isključim 2G u potpunosti?

Glas sigurno radi kroz 3G i to u boljem kvalitetu zbog većeg protoka. 4G kod nas ne (jos).

Tapatalk
To sto si ti "iskljucio" 2G nema nikakve veze... Da ne bih prevodio evo odlicnog objasnjenja kako voice/data funkcionise u 2G/3G/4G

"There are 2 types of core networks in 2G and 3G Networks. The CS (Circuit Switched) core network (MSC - Mobile Switching Centre) handles the voice part and the PS (Packed Switched) core Network (SGSN/GGSN - Serving/Gateway GPRS Support Node) handle the data part.

In 3G, as you can see from the picture, the voice goes over the CS core and Data goes over the PS core so the voice does not use data. However, if you use an App like Skype or Viber to make phone calls, it will use data as they use VoIP (Voice over IP - IP = Data) protocols.

In case of 4G (or LTE), there is no connection to the CS core network so there are 2 approaches for voice:
The mobile moves to a 2G/3G network to make/receive voice calls - this is known as CSFB or Circuit Switched Fallback
The mobile uses a VoIP App or a similar facility built-in in LTE networks. This is known as VoLTE or Voice over LTE."

Znaci i u 2G i u 3G mrezi voice ide preko CS (Circuit Switched) a Data ide preko PS (Packed Switched). Rade nezavisno.

4G je druga prica jer nema "native" podrsku za CS (Circuit Switched) vec mora ili kao Circuit Switched Fallback ili koa VoIP.
Prikačeni fajlovi
main-qimg-40eea9805c1a1825877cf5fcbdd5d222.png
main-qimg-40eea9805c1a1825877cf5fcbdd5d222.png (85.24 KiB) Pogledano 2058 puta
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Reci bre prosto ko je u pravu...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

ljubitelj naravno
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Zar je neko sumnjao? :)
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Mene sad strah mobilni da koristim.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:

Post od Ivan75 »

Hahahaha
Odgovori