Kupovina novog ili malo koriscenog automobila do 13000e

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
cikajowa
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2016, 13:35
Garaža: Toyota Corolla 1.6 VVTi Luna

Re: Kupovina novog ili malo koriscenog automobila do 13000e

Post od cikajowa »

@masaivan Skodu sta?

Jel meriva na platformi korse?

5S Tapatalk
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Jeste, opel meriva je na platformi corse/grande punta iz 2005 godine.
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Post od masaivan »

Prekinut sam imas Skodu spaceback Rapid dizel na oglasima
http://www.polovniautomobili.com/putnic ... k-16tdi105
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

neske,

iz prve, druge i trece ruke, ne znam sta bih ti rekao. Markoni ima slican? motor u fabiji i zadovoljan je potrosnjom. Verujem da je fabija dosta laksa stoga je i manja potrosnja. Sa druge strane ja sam presao sa C220 cdi od 170ks na 105ks u oktaviji, tako da sam je vozio kao i mercedes. Potrosnja mi je bila ogromna, tolika da sam mislio da nesto nije u redu sa autom. Ipak sam zatim shvatio da sam se zajebao jer je 1.2 bazni motor i nije za tu velicinu-sasiju. 1.6 tdi verujem da je vec mnogo bolji.

Jos nesto, dzabe turbina kada je velicine naprstka-otprilike. Auto ima svega 175-180Nm i mora da se zgazi da bi isao.
neske
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2015, 19:47

Post od neske »

Znači s mečke na magarca ;-) Čekaj zašto nisi probnu vožnju odradio!?
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Meni je na Fabiji prosecna potrosnja za 19.000 km 6.6 lit./100 km.
E sad, ja sam imao i Leona novog 1.2 TSI kod sebe na 5-6 dana, i koliko se secam nije potrosnja bila velika, otprilike litar vise na 100 km u odnosu na 1.9 TDI u starom Leonu. Da se razumemo, ko je ostriji na gasu treba da ocekuje i vecu potrosnju, sto je izrazenije kod benzinaca.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Jbg Markoni meni su te tvoje potrosnje magicne. Nisam cinican, stvarno mislim. Nisam ja potpisivao oktaviju na svakom semaforu, jednostavno vozio sam je kao o svaki drugi svoj auto, malo ostrije ali u granicama normale. Trosila je kao tenk jbg ne znam.

Sent from my iPhone using Tapatalk
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kolka ti je bese bila long term potrosnja za koju si rekao da bord laze?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Markoni pegla na otvorenom, nije 6.6 u gradu za 19k km.

TT
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Zena ima G7 1.2 TSI sa 86 KS, i njoj zna da se popne dnevna potrosnja na 9-10 lit./100 km, ali to je relacija Zvezdara-Vracar-Zvezdara u spicu. Cim izadje malo na put skroz padne potrosnja.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Sad sam pogledao Sprintmonitor za svoja kola. Ima fini grafikon sa desne strane koji daje statističku raspodelu. Evo šta kaže za Jazz moje generacije:

Slika

Meni se taman uklapa u ovaj najčešći slučaj, tu u opsegu 6-7 litara. Da li sam nekad video potrošnju preko 9? Da. Da li sam video potrošnju ispod 4? I to da. Ali dugoročni prosek mi je taman kao i većini ljudi na ovom grafikonu. A ova dva izolovana ekstremna slučaja sa grafikona? Sklon sam da verujem obojici. Jbg. jedan vozi samo vožnje od 50km po magistralnom putu do 70km/h, između dva sela bez zaustavljanja. A onaj nesretnik sa preko 9l živi u centru i vozi kola kreni-stani 30min do posla koji mu je 3-4km dalje. Ko ima mešani režim naći će se tamo gde i većina vozača.

Evo isti taj grafikon za CR-V 2.0 benzinac kao moj:

Slika

Moja dugoročna potrošnja u prvih 20.000km - tačno 9.4! Sad je nešto pala na možda 9. Isto tako sam doživeo oba ekstrema, 7.5 kad putujem do CG i preko 15 kad sam prolazio 20min da prođem kroz Kneza Miloša u špicu. Tako da i ovde verujem ljudima koji su kačili podatke.

A evo konačno i podataka za Oktaviju 1.2tsi od 105ks, od 2013 i novije:

Slika

Moj utisak je da je Nenada Oktavija strašno nervirala posle Mercedesa i da se lepio za potrošnje u nepovoljnim uslovima, koje uvek možeš da nađeš. Ili ga skoro uvek vozi na kraćim relacijama po gužvi. Ko ima ravnomernije uslove trebao bi da se nađe negde gde i većina na ovom grafikonu.

Ima tu još jedan faktor. Fabija sa tim motorom na Sprintmonitoru više troši! Ali to je zato što statistički gledano Fabiju kopuju oni koji više voze po gradu, a Oktaviju ipak oni koji su češće na putu.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Nije Sprintmonitor, vec Spritmonitor :)

Elem, ne znace mi puno ti podaci kad su uvek mesovite voznje. Ja 90% vozim u gradu i preje*em njihovu maksimalnu potrosnju i sa Civic-om ranije, a i sada.
Ako gledam potrosnju na regionalnim putevima i na autoputu to je to, ali u gradu - malo morgen :)

A da se vucem na semaforima kao slina - nece da moze :pardon:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Hvala za ovo Sprit, jbg. google je provalio šta hoću i kad sam kucao sprint :mrgreen:

Ako gledaš koliko te košta vožnja, jedino što je važno je dugoročna potrošnja. Nebitno je da li ti u nekom trenutku troši 5 ili 10, ako ti je na 10.000km prosek 7.4. To je jedino što treba da te zanima kao vlasnika auta kad računaš da li ti je isplativ ovaj ili onaj motor jer to određuje koliko ćeš davati para godišnje. To ako ti srkne više kad si prvi na semaforu ne utiče puno, sem ako ti to nije 90% vožnje. I ja sam obično prvi na semaforu, ali posle 50 metara se završilo moje trkanje i vozim tako do sledećeg stajanja.

Tako da prosek zavisi od toga kroz kakve gužve i kako voziš. Meni se eto potrefilo da budem na vrhu Gausove krive na Spritmonitoru, moji proseci potrošnje spadaju u najbrojniju grupaciju. Tako da je za mene Spritmonitor relevantan. Zanimljivo bi bilo da se nađeš gde si bio na Gausovoj krivoj sa Civic-om i onda da vidiš da li si tu i sa BMW-om. Ali samo ako imaš dugoročni prosek potrošnje.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

U principu jesam u istom delu krive sa oba auta, ali mi se cini da cu biti jos gori :)

Civic:
http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... owerunit=2
Moj prosek je u trenutku prodaje bio nekih ~9l/100 km, tako da mi je veca potrosnja od proseka - upadam u 20% onih sa najvecom potrosnjom.

328i:
http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... owerunit=2
Prosek otkad sam ga pazario je nekih ~10,5l, s tim da je tu vise autoputa i regionalne voznje od mog proseka.
A i tako sam u 20% onih sa najvecom potrosnjom. Mada tu treba da racunam i xDrive koji dodaje oko ~0,5l.
Bivsem vlasniku je prosek bio 10.2l na poslednjih ~2k km.

Da me ne shvatis pogresno - ne bunim se uopste za potrosnju i totalno mi je svejedno koliko trosi. Znao sam jako dobro sta pazarim. Nego su mi te statistike prilicno varljive i oni kojima je bas bitna potrosnja mogu da budu fino dezavuisani.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

Zemljak,jel si probao te favorite?
Bar sedeo u njima?

Ovi sto se vataja za potrosnju zaboravljaju da nam je bosansko gorivo jeftine 30din po litru i da je totalno nebitna ako prelazis 10-15000 godisnje..Bar meni.
Pola litre vode na kiosku kao litar plina u Bosni.
Odgovori