Zatamnjena stakla

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Odgovori
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Zatamnjena stakla

Post od Heinz »

Naravno. Pisao sam i tada a i malopre :)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Velja napisao:Gezo, šta kaže internet :D
Internete, sta kaze Geza? :mrgreen:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA
("Sl. glasnik RS", br. 40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014, 41/2015, 78/2015, 111/2015 i 14/2016)

Član 72
...
Vetrobran se ne sme naknadno zatamnjivati.
Bočna okna u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 30%. Ostala stakla na vozilu mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja ukupne vrednosti prigušenja svetla pri čemu na vozilu moraju biti ugrađena dva bočna retrovizora.
Stepen refleksije stakala na vozilu ne sme prelaziti 15% kako ne bi došlo do zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju
...
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Pusti ti to, da vidimo šta Geza kaže :kezo:
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

petarboj napisao:
petarboj napisao:juce sam zvao amss u novom sadu i oni su mi rekli da treba:
- izjava proizvodjaca auta (u mom slucaju 3000din)
- potvrda majstora koji je ugradio folije
- sertifikat folije (isto od majstora koji je ugradio)
- 6600din ide agenciji
- 2400din ide amssu
sve se zavrsava kod njih, papir bude spreman u roku od 5 radnih dana. ono sto je nejasno je ovih 4800din ili 2400din kod amss (do duse na sat media fb stranici su rekli da je 2400din ako imas amss karticu, sto ja imam).

znaci u mom slucaju 12000din samo za atest. mnogo.
evo da dodam. popizdeo sam na ovaj amss, koji su to lelemudi, uostalom kao i sve vezano za drzavu. treba da im dam pare ni za sta a oni me jos i zajebavaju.
juce odem tamo u 15:45, pobegao ranije s posla i doceka me me natpis radno vreme 8 - 15. dobro, rekoh sebi, kao i sve lelemud institucije u drzavi. jutros se nacrtam u 8 sati.
lelemud: jel imate sve od papira?
ja: imam.
lelemud: da li ste zakazali pregled?
ja: :zbunjen: molim?
lelemud: pa znate, to treba da se zakaze unapred.
ja: :twisted: pa zasto mi to niste rekli kada sam vas pre 3 dana zvao i raspitivao se?
lelemud: pa ne znam, mozda niste razgovarali sa mnom...
ja: :besan: da li je bitno sa kim sam razgovarao? evo sada ste sva trojica u kancelariji, pitanje je za sve. koliko tacno puta treba ovde da dodjem da bi ste mi uzeli 100 evra?
-- minut cutanja --
lelemud: evo ima slobodan termin za ponedeljak....

tako da eto, nemojte se ispaliti kao ja ako radite imbecilni vucic-mihajlovic atest vec ga zakazite telefonom. uzdravlje!
Ako se ne varam pomenuti samo sprovode zakon a drugi su ga doneli.
Ako grešim izvinjavam se!
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Kakve veze ima zakon sa tim sto ga zajebavaju?
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Nisi razumeo, pročitaj ponovo.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Savrseno dobro sam razumeo - trebali su odmah da mu kazu da treba da zakaze pregled, sto bi i uradio telefonom i ne bi se njakao bezveze.
Korisnikov avatar
petarboj
Reactions:
Pridružio se: 19 Mar 2013, 16:47

Post od petarboj »

tako je. sa atestom sam se pomirio jer moram da registrujem sledece nedelje. ali su me ovi dodatno iznervirali iskljucivo svojim ponasanjem, radnim vremenom i manjkom informacija koje su mi dali preko telefona.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Delija napisao:Cek sad - to je Delta Auto ili Delta Motors?
Trojketa smo angazovali za bavarski aFto :)

@Velja
Ma prednja bocna stakla - ne soferka.
Raspitaću se za sve što zastupaju, pa i MINI.

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

:thumbup:
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

petarboj napisao:tako je. sa atestom sam se pomirio jer moram da registrujem sledece nedelje. ali su me ovi dodatno iznervirali iskljucivo svojim ponasanjem, radnim vremenom i manjkom informacija koje su mi dali preko telefona.
Srbija!
Bolje za te novce, uplati ratu za more...npr.

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Velja napisao:Pusti ti to, da vidimo šta Geza kaže :kezo:
http://www.b92.net/automobili/aktuelno. ... id=1052957

Zatamnjivanje stakala: Šta je dozvoljeno, a šta ne?

Tamna stakla na automobilima i legalizacija naknadno zalepljenih folija ponovo su u fokusu vozača i vlasnika vozila u Srbiji. Kako piše sajt Polovni automobili, situacija sa zatamnjenim staklima je najzad rešena. Sada znamo kakve folije smeju da se lepe na stakla, ko vrši ispitivanje, ko izdaje atest i koliko će sve to da košta.

Kada je reć o tamnim folijama, na stakla smeju da se lepe samo i isključivo folije koje imaju atest - dakle, proizvodi koji su prošli određene provere i koji ispunjavaju određene uslove.

Da se ne biste našli u nebranom grožđu, lepljenje folija najbolje je prepustiti renomiranim servisima koji garantuju i za folije koje lepe i za svoju uslugu.
Koja stakla smeju da se zatamnjuju, a koja ne smeju?

Prednji vetrobran, tj. šoferšajbnu ne smete da dirate! Prednja bočna stakla (kod vozača i suvozača), mogu da se zatamne, ali samo tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 30%.

Zadnja bočna stakla i zadnje staklo, odnosno zadnji vetrobran možete da zatamnite koliko god želite.

Praktično možete i da ih prefarbate.
Kako da znam da će automobil nakon lepljenja folija proći ispitivanje (dobiti atest)?

Folije koje lepite na stakla moraju da imaju sopstveni atest.

Međutim, pitanje je da li će stakla vašeg automobila na koji su zalepljene te folije proći ispitivanje.

Verovatno su stakla vašeg automobila već donekle zatamnjena, pa će folije prilikom ispitivanja pokazati mnogo veću zatamnjenost (laički rečeno).

Ovo je još jedan razlog da lepljenje folija prepustite renomiranom servisu, kod kojeg ćete moći da ostvarite reklamaciju i nadoknadite troškove ukoliko zbog njihove greške ne prođete ispitivanje.
Gde se radi atest (ispitivanje)?

Kada je u pitanju ispitivanje zatamnjenih stakala, odnosno ispitivanje stakala na koja je zalepljena folija, to trenutno radi samo Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije (CMV AMSS).

Nakon što automobil prođe ispitivanje, podnosite zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja – više detalja o tome možete saznati ovde, pre čega je potrebno obaviti i tehnički pregled.
Problematična saglasnost (potvrda) proizvođača

Da biste prošli ispitivanje, neophodno je da od ovlašćenog predstavnika proizvođača u Srbiji dobijete saglasnost za lepljenje folija na stakla vašeg automobila.

Neki predstavnici proizvođača ovu saglasnost daju besplatno, drugi naplaćuju simbolično, a kod trećih košta i više od 100 evra.

Vlasnici automobila marki koje nemaju ovlašćenog predstavnika u Srbiji nalaze se u velikom problemu, pošto praktično ne mogu da dobiju saglasnost (potvrdu proizvođača).
Koliko košta atest (ispitivanje)?

Ispitivanje nije uopšte jeftino. Troškovi su sledeći: Saglasnost (potvrda) proizvođača: Od 0 do preko 10.000 din u zavisnosti od proizvođača
Republička administrativna taksa: 300 din
Obrada dokumentacije: 3.300 din
Izdavanje uverenja: 3.000 din
Ispitivanje (atestiranje): 4.800 din
Tehnički pregled: 800 - 2.000 din

Na primer, saglasnost (potvrda) proizvođača za marku Renault košta 12.000 dinara, pa ako recimo želite da zatamnite vaš Megane i da pritom ne brinete o problemima sa policijom, moraćete ukupno da platite: Lepljenje folija: 9.500 din
Potrvda proizvođača: 12.000 din
Ispitivanje (kompletna procedura): 13.000 din
Ukupno: 34.500 din

Šta da rade oni bez papira za folije koje su već zalepljene na stakla?

Situacija je jasna - moraće da ih skinu.
Šta je sa polovnim automobilima iz uvoza?

Ukoliko imaju papire, odnosno atest folija koje su zalepljene na stakla, mogu da prođu ispitivanje kao da su ih zalepili u Srbiji.

Ako je podatak o lepljenju folija upisan u saobraćajnu dozvolu, to znači da je auto već prošao ispitivanje u inostranstvu.
Nema atesta za plin bez atestiranih stakala sa folijama?

Pre nekoliko godina jedan vlasnik automobila sa zatamnjenim staklima i ugrađenim TNG uređajem (vozi na plin) otišao je da produži atest svog uređaja za plin i ostao u velikom čudu kada su mu rekli da ne može da dobije atest dok ne skine folije sa stakala ili prvo atestira stakla sa zalepljenim folijama.

"Kakve veze imaju folije sa plinom?", čudio se on i dobio odgovor da automobil sa zatamnjenim staklima bez atesta jednostavno nije tehnički ispravan i da kao takav ne može da uđe u proceduru ispitivanja TNG uređaja.

Od tada, i mnogi drugi vozači našli su se u istoj situaciji, mada treba reći i da je veliki broj njih prošao bez problema, u zavisnosti od mesta gde su radili ispitivanje.

Slična situacija je i sa kukom za vuču. Ko nema atest za kuku, često ne može da dobije ili produži atest za plin.

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Hahaha koje kazne.... Pa da li su bre normalni?
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
petarboj
Reactions:
Pridružio se: 19 Mar 2013, 16:47

Post od petarboj »

ma jebes kazne, treba prvo registrovati auto :)
Odgovori