Posao i zaposlenje
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
Re: Posao i zaposlenje
U ovom sistemu, nikako.
Forma ispunjena, pare za projekat utrošene a u klonjama bez sapuna i toalet papira i dalje.
Forma ispunjena, pare za projekat utrošene a u klonjama bez sapuna i toalet papira i dalje.
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Kao neko sa društvenog faksa mogu da se usaglasim sa onim što je member napisao. Baš je tako. Mnogo se bre štanca nas, a znanje nam je enciklopedijsko, bubačko, naročito kod nas sa FPN. To na tržištu rada jako malu ima tražnju, naravno moguće je preko političkih vezica ali ne mogu svi da prođu. Na mom faksu je Dikovićev sin bio i čini mi se Lazanskog mada niasm siguran, bilo je tu još dece od ambasadora i tako nekih profesora.
Ja sam do sada radio kao popisivač, volonter, pripravnik u opstinskoj upravi, pa zatim sad nekoliko sezona kao neki basketball logger
A i malo sam građevinu. U ovoj godini planiram ili odalzak na arbeit u Nemačku bilo kakav preko Cro pasoša kojeg ću da pravim ili ako mi to ne prođe, dolazim u BG da tražim bilo šta. 
Edit: http://www.fpn.bg.ac.rs/node/7627
Nije loša ideja, i pokušaj prof. Simića, ali sve je to na papiru.
A ovaj kaže: '' ,,Посебно је важно укључити наше јединице у унутрашњости земље јер студенти који се након студирања враћају у своја родна места немају толико могућности као они који остану овде.''
Da samo što u NZS jedinicama po lokalu vise stranačke šalteruše.
Ja sam do sada radio kao popisivač, volonter, pripravnik u opstinskoj upravi, pa zatim sad nekoliko sezona kao neki basketball logger

Edit: http://www.fpn.bg.ac.rs/node/7627
Nije loša ideja, i pokušaj prof. Simića, ali sve je to na papiru.
A ovaj kaže: '' ,,Посебно је важно укључити наше јединице у унутрашњости земље јер студенти који се након студирања враћају у своја родна места немају толико могућности као они који остану овде.''
Da samo što u NZS jedinicama po lokalu vise stranačke šalteruše.
Imao sam prilike da zaposljavam diplomirane ekonomiste i turizmologe, i to je horor koliko velika vecina veze nemaju nakon svrsenih studija.
Bude mi prosto neverovatno da neki od njih stvarno imaju tu diplomu, i nije mi jasno sta su ih uopste ucili na tim fakultetima...
A da ne pominjem "umisljenos" nakon zavrsenih studija, kao da su popili svu pamet ovog sveta i sad ce svi trcati za njima.
Naravno, ne govorim o svima i ima pozivnih primera, ali moj utisak je da se vecina uklapa u ovaj sablon sa kojim imam iskustvo.
Bude mi prosto neverovatno da neki od njih stvarno imaju tu diplomu, i nije mi jasno sta su ih uopste ucili na tim fakultetima...
A da ne pominjem "umisljenos" nakon zavrsenih studija, kao da su popili svu pamet ovog sveta i sad ce svi trcati za njima.
Naravno, ne govorim o svima i ima pozivnih primera, ali moj utisak je da se vecina uklapa u ovaj sablon sa kojim imam iskustvo.
-
- Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
- Garaža: Audi A3 Sportback
to je, gobline, inace stav mladih generacija...Moja zena je radila u skoli i sretao sam se sa tim klincima a kasnije kad su neki zavrsili fakulteta i pricao...Ja to zovem prosli kroz fakultet ali nije prosao fakultet kroz njih... Vecina ima stav "Ja dosao, padnite na kolena".
Čuj Turizmolog. Na državnim univerzitetima ima gomila fakulteta i raznih smerova koje bi trebalo ili ukinuti ili makar prorediti upis na svake 3-4godine. Rodjakinja upravo završava neki menadžment na FTN u NS, pa sam malo listao njene skripte. Pa to je smešno. Taj materijal je više za citanje u wc nego za učenje na visokoj školi. Ja je pitao sta planira na jesen, ona kaže da: "ne zna-ili ce pokušati u neko JP preko stranke, ili ce se prijaviti u Kamenici u policiju, ili ce u inostranstvo". Ja joj ispričah kako to funkcionise u inostranstvu i da se džabe ne zanosi. Ona kao, "ma pracu tanjire u kuhinji ako treba" . Eh, pa ne ide to tako.
Bratanica završila tu ekonomiju turističku na Singi Dingi. Sad je na "praksi" u hotelu koji je otpustio sve zaposlene jer loše posluje. I ona je super zadovoljna.
Ne znam šta očekivati u Srbiji od takvih zanimanja.

Ne znam šta očekivati u Srbiji od takvih zanimanja.
Na kragujevackom pmfu se koristi taj smer za dizanje prosecne ocene. Ekoturizmolog
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
-
- Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
- Garaža: Audi A3 Sportback
Na drzavnim fakultetima imas sad svasta...Te smerove su uveli jos kad sam ja diplomirao da navuku studente. Bologna cini cuda...Sad na masincu, npr. imas tako malo studenata da profesori nemaju casoiva pa je za 6 dovoljno da si isao na predavanja i vezbe, ne moras na ispit ako neces vecu ocenu. KATASTROFA!!!member napisao:Čuj Turizmolog. Na državnim univerzitetima ima gomila fakulteta i raznih smerova koje bi trebalo ili ukinuti ili makar prorediti upis na svake 3-4godine. Rodjakinja upravo završava neki menadžment na FTN u NS, pa sam malo listao njene skripte. Pa to je smešno. Taj materijal je više za citanje u wc nego za učenje na visokoj školi. Ja je pitao sta planira na jesen, ona kaže da: "ne zna-ili ce pokušati u neko JP preko stranke, ili ce se prijaviti u Kamenici u policiju, ili ce u inostranstvo". Ja joj ispričah kako to funkcionise u inostranstvu i da se džabe ne zanosi. Ona kao, "ma pracu tanjire u kuhinji ako treba" . Eh, pa ne ide to tako.
I onda su ti klinci puni sebe jer imaju utisak da su zaista zavrsili fakultete, neko im je to usadio u glavu...
U moje vreme bilo je 48-51 ispita zavisno od smera, 4 projekta i diplomski...
Da da, bila su to dobra stara vremena...
Filozofirate mnogo... nikada niko nije imao funkcionalno znanje nakon zavrsenog fakulteta.
Fakultet je tu da samo osnove da, usmeri ljude, sortira ih po ocenama kako bi prvi poslodavci znali sta da ocekuju i sl, sta mu treba i fali naucice jako brzo ako je sposoban... Sta ima veze ako se vise ljudi propusta sa sesticama kad svaki normalan poslodavac zna sta to znaci i nece ga zaposliti ako trazi kvalitet, ako mu je bitno samo sto manju platu da mu da, onda slobodno moze da odabere i takve studente.
Danas su i poslovi dosta vise spcijalizovani nego pre pa je realna mogucnost da fakultet pokrije veci deo tema kojim ce se kasnije ljudi baviti smanjenja. Nije valjalo ni ono pre sto je bilo pa ljudi tracili zivote na fakultetima dok se profesori izivljavali, sada malo ide u drugi krajnost no veci problem od programa i kriterijuma je nepostojanje strategije o broju studenata na odredjenim fakultetima i smerovima, jer se ljudi skoluju za stvari koje su potpuno nepotrebne i prezasicene, i onda se posle zale sto ne mogu da nadju posao u struci...
Filozofirate mnogo... nikada niko nije imao funkcionalno znanje nakon zavrsenog fakulteta.
Fakultet je tu da samo osnove da, usmeri ljude, sortira ih po ocenama kako bi prvi poslodavci znali sta da ocekuju i sl, sta mu treba i fali naucice jako brzo ako je sposoban... Sta ima veze ako se vise ljudi propusta sa sesticama kad svaki normalan poslodavac zna sta to znaci i nece ga zaposliti ako trazi kvalitet, ako mu je bitno samo sto manju platu da mu da, onda slobodno moze da odabere i takve studente.
Danas su i poslovi dosta vise spcijalizovani nego pre pa je realna mogucnost da fakultet pokrije veci deo tema kojim ce se kasnije ljudi baviti smanjenja. Nije valjalo ni ono pre sto je bilo pa ljudi tracili zivote na fakultetima dok se profesori izivljavali, sada malo ide u drugi krajnost no veci problem od programa i kriterijuma je nepostojanje strategije o broju studenata na odredjenim fakultetima i smerovima, jer se ljudi skoluju za stvari koje su potpuno nepotrebne i prezasicene, i onda se posle zale sto ne mogu da nadju posao u struci...
Mora malo više od toga za 6, mora da se položi pismeni deo ispita.zex napisao:Sad na masincu, npr. imas tako malo studenata da profesori nemaju casoiva pa je za 6 dovoljno da si isao na predavanja i vezbe, ne moras na ispit ako neces vecu ocenu. KATASTROFA!!!
Prodavci bi verovatno trebalo da imaju neki sistem za proveru ili period probe, jer te ocene se mogu macku o rep okaciti koliko su relevantne.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Tesko da je dovoljno samo slusanje nastave za 6.
Sent from my HTC One using Tapatalk
To obicno losi studenti pricaju... Na velikom broju uzoraka itekako su relevantne, sanse da je neko sa proslekom 9.5+ bolji od nekog sa 7.5 su jako jako velike.Scuderia napisao:Prodavci bi verovatno trebalo da imaju neki sistem za proveru ili period probe, jer te ocene se mogu macku o rep okaciti koliko su relevantne.
Pride ne zaposljava se neko bez intervjua. I kakav period probe, otpusti ga nakon mesec dana ako ti se ne svidja...
I ne znam kakvi te prodavci spopali

- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Upravo, ako se gleda pojedinacni predmet onda stvarno nije relevantno, al ako se gleda prosek zna se za sta su vece sanse
Cuj mene prodavci, poslodavci
Nema znanje mnogo veze sa tim, bar kod mene gde (skoro pa sva) predavanja nose mnogo, a sluze da popijes kafu i igras angry birds.
Minimum ocena vise, a uglavnom dve vise.
Mislim sigurno je to trenutno sistem koji je najrealnije sprovesti u delo i verovatno je tesko sta promeniti na tom polju, samo cak i kao poslodavac, iako bi obratio paznju na to, ne bi se previse uzdao u taj broj.
Ja recimo imam predmete gde ispit mogu da polozim sa 10, a da ga padnem tj bude 5 zbog predispitnih obaveza, predavanja, prakticnog dela...

Nema znanje mnogo veze sa tim, bar kod mene gde (skoro pa sva) predavanja nose mnogo, a sluze da popijes kafu i igras angry birds.
Minimum ocena vise, a uglavnom dve vise.
Mislim sigurno je to trenutno sistem koji je najrealnije sprovesti u delo i verovatno je tesko sta promeniti na tom polju, samo cak i kao poslodavac, iako bi obratio paznju na to, ne bi se previse uzdao u taj broj.
Ja recimo imam predmete gde ispit mogu da polozim sa 10, a da ga padnem tj bude 5 zbog predispitnih obaveza, predavanja, prakticnog dela...