Pa dobro umisljenost je od fakulteta do fakulteta. Kod mene na masincu u kg, svi studenti znaju da ne znaju nista, ili bar znaju malo, ali niko nije umisljen, pa cak ni one 10-ke. A i to profesori pricaju, nauce te razmisljanju, i sta gde mozes da nadjes. Ucenje ide posle u praksi, pogootovu jer je masinstvo mnogo opsirna oblast, pa tako jedan inzenjer koji je radio u jendnoj fabrici par godina na jednom poslu, moze da ode u drugu fabriku koja se bavi drugim oblastima i da nema veze isto kao novosteceni diplomac.
Inace na fakultetu tek skontas koliko zapravo nista ne znas, jer ti otvore oblasti za koje nisi ni znao i nesto sto je u pocetku delovalo lako, vidis koliko je opsirno. Srecom pa i poslodavci su bili na tim ili slicnim fakultetima (iili oni koji odlucuju koga ce da zaposle) pa su svesni neznanja novostecenog diplomca.
Sto se tice dolazaka, uglavnom daju 10 bodova ili nista, ali retko koji profesor te uslovljava na bilo koji nacin, pa i uslovom izlaska na ispit. I to je dobar sistem jer oni nezainteresovani ne dolaze, i manja grupa ljudi bude, samim tim su i uslovi da nesto cujes i razumes su bolji. Ja sam licno vecinom isao na predavanja jer ono sto mozes da cujes na licu mesta od dobrog profesora ne mogu da zamene ni tri knjige... A i takav sam po prirodi da mnogo bolje pamtim nesto sto cujem i sto me zanima nego kad citam. Naravno ima i dosadnih i predmeta i profesora. Recimo sad na masteru imam istrazivanje u masinstvu i drugi predmet eksperimentisanje u masinstvu. Em je glup predmet i vise je za doktorske studije, jer necu nikakvo znanje dobiti posle koga cu moci reci da sam bolji inzenjer, em profesor cita tekst sa prezentacija, od tacke do zareza istim tonom, znaci gore ne moze biti...
Elem, da se vratimo na
temu posao i zaposlenje
Izasao jedan konkurs tetrapakov gde primaju ove novopecene inzenjere, i u konkursu pisalo krajnji datum 13 april za apliciranje, a kako je firma u G. Milanovcu gde inace i zivim,ja juce hteo da se prijavim. Usao na sajt da se prijavim jer tako pise u konkursu, medjutim na sajtu gde se prijavljuje nema otvorenih konkursa za nasu drzavu.
I ja ne budem lenj, rek'o da ih pitam mail-om sta se desava, je li zatvoren konkurs.... Kad ono nema ni jedan drugi kontakt, sem ono slanje direktno poruke preko sajta ( ali moze da se izabere fabrika u GM), znaci nemam mail, nego samo preko sajta.
Pa me zanima je li neko imao iskustva sa ovakvim "dopisivanjem", da li je dobio odg na ovaj nacin, da li to neko cita tako, ili da otpisem to sve, posto nisam do sad se sluzbeno dopisivao sa firmama

A oni mi ne odg za sad