Posao i zaposlenje

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Posao i zaposlenje

Post od grujicd »

Ja sam na ETF-u iz računarskih predmeta, koji su me jedino zanimali, imao obično 9-10, a iz elektronika, telekomunikacija, itd. 6-7. U proseku 8, a realnost je da sam iz tih stručnih predmeta bio možda i duplo bolji od studenata koji su imali veći prosek od mene, trebao sam da dobijam bar 15 :mrgreen:

Ne pričam ovo da bi ispalo da sam bio pametniji od drugih, naprotiv, na ETF-u sam bar mogao da sretnem i pametnije i talentovanije ljude od mene. Razlika je što sam se na kompjutere ložio od malih nogu i skoro sve sam učio samostalno, i pre i za vreme faksa. A drugima je to bio još jedan ispita u nizu, nauče to što se traži i to je to. Naravno, bilo je i onih koji su kao i ja ložili i čitali sve što im padne pod ruku, i za sve nas je prelazak u profesionalan život bio lak i brz. Tako da je i pre 20 godina isto važilo da faks ne može da te spremi za pravi posao ako se sam ne potrudiš pored onoga što su ispiti i ocene.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

:plusone:
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ja imam prosek 7,12 bez da sam isao na predavanja sto znaci da bi bio preko 9 i kada sam to ispricao u internacionalnim skolama svi su prihvatili bez daljih pitanja, dakle svesni su tih bodova.

Doduse, i ja imam vanserijska opravdanja realno, nisam isao na faks da bih isao na olimpijadu. Ne znam kako bi bilo prema drugima.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ista prica i kod mene, slabo sam dolazio na predavanja ali sam kolokvijume dobro odradjivao pa mi bude manja ocena zbog malih predispitnih bodova.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
VVWOB
Reactions:
Pridružio se: 24 Avg 2013, 12:56
Garaža: A35 AMG

Post od VVWOB »

Nema nikakve logike da prisustvo na predavanjima utice direktno na ocenu, moze biti samo uslov, pa bez prisutva nije moguce ni polagati/izaci na ispit.

Kod mene, a i na vecini fakulteta po EU, koliko znam, taj uslov prisustva je izrazen na pocetku ili kod nekih predavanja koja su vise u obliku seminara.
Naravno, uvek postoje termini na kojima je potrebno pristvovati, ali daleko od toga da moras svaki dan/nedelje ustajati rano i ici na fax, da slusas sta tamo neko prica, zato sto eto moras/pravila...

Ja licno, cim vidim da je predavanje beskorisno (ne mnogo zainteresovan profesor, spor prelazak preko gradiva, los sistem prezentacije itd) momentalno odustajem... :)
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Na ekonomiji je retkost naci profesora da zna da drzi paznju, uglavnom je citanje knjige jednolicnim tonom.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Od 100 bodova 10 se odnosi na prisustvo na predavanju. Neki odmah daju svima tih 10 bodova, a kod nekih mora da se dolazi redovno.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

To je sve do profesora i asistenta, nemojte preuvelicavati problem. Dobrih i losih profesora ima bez obzira na sistem i pravila.
Ja nikada nisam belezio ko od studenata dolazi na predavanja a ko ne i to im nije uticalo na ocenu...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Realno gledano, ako je predavanje na koje ide 100-200 studenata, i koje drži slabo motivisan profesor, skoro ti je isto da li slušaš ili učiš iz dobre knjige ili beležaka. Sa druge strane ako je mala grupa gde ima interakcije i možeš da pitaš ako nešto nije jasno mnogo je korisnije biti prisutan.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Teska glupost to deljenje poena samo na prisustvo sto se mene tice. Ja od 46 predmeta nisam imao to ni na jednom.
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Post od LukaMaletin »

Kod mene je na faksu neko nepisano pravilo da oni koji te teraju dolazis su uglavnom losi profesori, dok ove dobre uopste ne zanima to :D

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Uninuni
Reactions:
Pridružio se: 21 Jan 2013, 19:30
Garaža: Fiat Bravo 1.9 2007, Mazda Cx 5 2,2 2017

Post od Uninuni »

Da ... ima nas raznih :)

Ja npr ne gledam ko je na predavanjima, a ko ne i prisustvo ne uvazavam za ocjenu. Jednostavno mislim da to nije relevantno. Bolje da odu negdje kafenisu i pricaju nego da kvare atmosferu u ucionici. Laki zna kako sam ja dobar asistent :)

Sto jest jest, dananja struktura studenata je totalno drugacija od one kad sam ja studirao ili kad su studirali jos stariji od mene. Mislim da je bolonja napravila sr... od sistema i da je srozala kvalitet buducih profesionalaca. Ima svake godine po neki talenat koji grebe i vuce ali to je svega 5-10% od upisanih na godini (za mene malo :-(). I kako ste sami primjetili najgora varijanta je sto takvi kad dodju da rade misle da su suvi genijalci :glavomuzid:

A sto se tih raznih smjerova tice ... poklekli su drzavni fakulteti ali samo zbog finansija. FTN je, kako je Zex rekao, otprilike prije 10ak godina mozda i malo jace, otvorio razne neke smjerove. Navukao gomilu ljudi bez da ti ljudi kad zavrse i dobiju papire mogu nesto konkretno da rade. Na zalost o tome bi drzava trebala da vodi racuna i stimulise deficitarna zanimanja.
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

Ja sam na Matematici I imao katastrofa profesorku, jos je se secam...Kad pogresi i skrenes joj paznju spusti drugu tablu preko prve da se ne vidi i to je to...Isto tako imao sam fenomenalnih profesora iz Motora, Teorije kretanja ili Motornih vozila koje je bilo milina slusati. Manjina je bila onih koji su bili losi. Secam se profesora Mehanike koji su svi bili fenomenalni, Djordje Djukic, Livija Cvijeticanin, Bozidar Vujanovic i Tanaskovic..Secam se imena posle 20 godina... :D
Sto se ocena tice koje su sada u prici, raspitajte se malo sta se desava na npr. Metalnim konstrukcijama u BG, pa cete videti da ne mora pismeni da se polozi. Godisnje imaju 2-3 studenta...
Moj profesor na V godini nam je uvek ponavljao "Inzinjeri, kad izadjete odavde, ne znate nista sem sta se u kojoj knjizi nalazi!" Bio covek u pravu! :D
Korisnikov avatar
nmaric1993
Reactions:
Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
Garaža: Volvo v40 1.9 TD

Post od nmaric1993 »

Pa dobro umisljenost je od fakulteta do fakulteta. Kod mene na masincu u kg, svi studenti znaju da ne znaju nista, ili bar znaju malo, ali niko nije umisljen, pa cak ni one 10-ke. A i to profesori pricaju, nauce te razmisljanju, i sta gde mozes da nadjes. Ucenje ide posle u praksi, pogootovu jer je masinstvo mnogo opsirna oblast, pa tako jedan inzenjer koji je radio u jendnoj fabrici par godina na jednom poslu, moze da ode u drugu fabriku koja se bavi drugim oblastima i da nema veze isto kao novosteceni diplomac.
Inace na fakultetu tek skontas koliko zapravo nista ne znas, jer ti otvore oblasti za koje nisi ni znao i nesto sto je u pocetku delovalo lako, vidis koliko je opsirno. Srecom pa i poslodavci su bili na tim ili slicnim fakultetima (iili oni koji odlucuju koga ce da zaposle) pa su svesni neznanja novostecenog diplomca.
Sto se tice dolazaka, uglavnom daju 10 bodova ili nista, ali retko koji profesor te uslovljava na bilo koji nacin, pa i uslovom izlaska na ispit. I to je dobar sistem jer oni nezainteresovani ne dolaze, i manja grupa ljudi bude, samim tim su i uslovi da nesto cujes i razumes su bolji. Ja sam licno vecinom isao na predavanja jer ono sto mozes da cujes na licu mesta od dobrog profesora ne mogu da zamene ni tri knjige... A i takav sam po prirodi da mnogo bolje pamtim nesto sto cujem i sto me zanima nego kad citam. Naravno ima i dosadnih i predmeta i profesora. Recimo sad na masteru imam istrazivanje u masinstvu i drugi predmet eksperimentisanje u masinstvu. Em je glup predmet i vise je za doktorske studije, jer necu nikakvo znanje dobiti posle koga cu moci reci da sam bolji inzenjer, em profesor cita tekst sa prezentacija, od tacke do zareza istim tonom, znaci gore ne moze biti...
Elem, da se vratimo na temu posao i zaposlenje :D
Izasao jedan konkurs tetrapakov gde primaju ove novopecene inzenjere, i u konkursu pisalo krajnji datum 13 april za apliciranje, a kako je firma u G. Milanovcu gde inace i zivim,ja juce hteo da se prijavim. Usao na sajt da se prijavim jer tako pise u konkursu, medjutim na sajtu gde se prijavljuje nema otvorenih konkursa za nasu drzavu.
I ja ne budem lenj, rek'o da ih pitam mail-om sta se desava, je li zatvoren konkurs.... Kad ono nema ni jedan drugi kontakt, sem ono slanje direktno poruke preko sajta ( ali moze da se izabere fabrika u GM), znaci nemam mail, nego samo preko sajta.
Pa me zanima je li neko imao iskustva sa ovakvim "dopisivanjem", da li je dobio odg na ovaj nacin, da li to neko cita tako, ili da otpisem to sve, posto nisam do sad se sluzbeno dopisivao sa firmama :D A oni mi ne odg za sad :D
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

Ja ne bi studirao težak fax više nikad, iako sam na postdiplomskim sad, još uvek :( .
Komplexaši, sujetni, ljubomorni, misle da se najpametniji i da sve najbolje znaju.
I najvažnije nema žena, ili ih ima u zanemarljivom broju,
ili su nakaze za koje ne važi ne može ona biti ružna koliko ja mogu biti pijan.
Jeste da može da se zaposli (relativno) lagano, ali nije posao sve u životu.
Poslednja izmena od Captain Slow u 12 Apr 2016, 15:51, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori