Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
stefankmn
Pobednik Garaža - Kup takmičenja
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2015, 12:09
Garaža: VW PASSAT B8 1.6 TDI

Re: Fotografija

Post od stefankmn »

Pcfoto 700e
FotoDiskont 700e
Axel photo 700e

Ovo sa prvih linkova koje je Google izbacio.

Al toliko sam ušao u testove nikona da sam se odlučio za to i sad ne bi da se predomisljam, a i kažem ne smeta mi što su gabaritniji u odnosu na bezogledalce :D

Sent from my SM-N910C using Tapatalk
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ma ne zbog toga, nego što ta klasa DSLR aparata nema ništa što je dobra strana DSLR koncepta. Gabariti su nerelevantni.

A6000 u svakom slučaju gađa klasu iznad kod DSLR nego što si ti nameračio.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Kako D5500 ništa dobro? Ima i dalje veliki ekosistem oko sebe, lako raspoloživi i relativno povoljni objektivi za sve moguće namene. I u prodavnicama i po oglasima. To je ogromna prednost koju ne može da nadomesti to što Sony ima bolji FPS ili bolje Live View fokusiranje.
Korisnikov avatar
stefankmn
Reactions:

Post od stefankmn »

Dosta dugo gledam testove i utiske vlasnike koji imaju d5300/d5500 i svi su zadovoljni aparatom.
Pravi veoma dobre slike. Niko nista loše nije rekao o aparatu. Naravno postoji bolji ali i za dosta jace cene.

Ja mislim da nisam pogrešio što se odabira tiče, s obzirom da će mi ovo biti prvi jači i ozbiljniji aparat.
Kada sam počinjao pretragu prvo sam gledao d7200, to mi je bio neki početak. Onda sam shvatio da bi to verovatno vrlo brzo prevazišao i da bi mi trebalo nešto jače. Zato sam posle počeo da gledam d5300 koji je neka sredina. I dobra podloga za neko učenje. Na kraju d5500 je dobio jer je trenutno na akciji kod prodavca a noviji i u par sitnica bolji od d5300.

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Najvažnija stvar je da isprobaš par DSLR i njihovih tražila pre svega, pre nego što pljusneš kintu. Za mene lično, DSLR nižeg ranga, imaju neprihvatljivo mala i loša tražila. Nije da to ne može da se koristi, apsolutno je da može, ali da računaš da postoji i taj aspekt u performansama uređaja.

Nisam nikad gledao kroz tražilo D5500, možda je on izuzetak od tog pravila, niti te odgovaram od kupovine, nego da sagledaš kupovinu iz što više uglova. Nećeš pogrešiti ni sa jednim.

Ono što ti generalno savetujem, jeste da kupovinom bilo kog aparata sa izmenljivim objektivima, ako ostaneš samo na kit objektivu, pogrešio si što si uopšte išao na takav koncept. Odmah treba uzeti neki od jeftinijih prajmova, obično je to 50/1.8, ili za Nikona konkretno 35/1.8 je fenomenalan objektiv. Sa njima ćeš tek da shvatiš poentu posedovanja takvog aparata.
Korisnikov avatar
stefankmn
Reactions:

Post od stefankmn »

Pa neću ni ostati na kit objektivu . Kupovina tela će biti sa kit objektivom,a kasnije naravno da planiram neki fiksni objektiv 35mm ili 50mm

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Pod tim da bi prvo prevazišao si verovatno mislio nešto drugo a ne d7200?

Nidžo, mami i mene neki Sony, ali ne vidim da ima parnjaka za Sigmu 17-50 f/2.8 koju sad ne skidam sa aparata. Drugi objektiv koji mi je jako bitan je onaj tvoj 70-200mm, a on je za Sony isto velik i skup kao i za Nikon, ne bi ništa dobio da napravim taj prelaz. Sve i da je a6000/a6300 bolji od D7200, a mislim da nije za ono za šta ga ja koristim već da je Nikon tu i dalje u prednosti i po pitanju low light AF (naročito za sport), baterije, ergonomije.

Sad kad bi baš rešio da se častim možda bi uzeo neki Sony da mi bude drugo telo, ali bi tad gledao da bude uz neki ultrawide objektiv jer to nemam pokriveno. A i to više što sam ljubitelj gedžeta i što želim novu igračku nego što mi realno treba. Za tu primenu razmišljam i o novom Nikon DL18-50. To je u APS-C merama 12-33mm. On bi mi pokrio ultrawide deo kad ga nosim zajedno sa DSLR-om, ili bi bio za street fotografiju kad ga nosim samog u džepu. Jeste 1" senzor ali mi za tu primenu nije bitan plitak DoF.
Korisnikov avatar
stefankmn
Reactions:

Post od stefankmn »

Greška bila za 7200 :D htedo napisati d3200 ali autocorrect je uradio svoje hahahah

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ko slika primarno sport najpametnije je da ostane na jačem DSLR.
Korisnikov avatar
stefankmn
Reactions:

Post od stefankmn »

Kupljen aparat Nikon D5500

Objektiv koji sam dobio uz aparat je AF-P DX Nikkor 18-55mm 3.5-5.6G VR

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Otvoren sam ako imate neke savete za mene sto se tice aparata,objektiva ,fotografije,programa za edit,knjiga koje bih moga oda procitam ... :)
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Čestitke, neka te lepo služi. I mali savet: što kraće drži objektiv odvojen od tela ili odmah stavi poklopac na telo. Ulazi brzo prašina a ona je katastrofa kod takvih aparata i sa njom se uvek vodi rat i sledi čišćenje.

TT
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Čestitam :)
Korisnikov avatar
stefankmn
Reactions:

Post od stefankmn »

Saša napisao:Čestitke, neka te lepo služi. I mali savet: što kraće drži objektiv odvojen od tela ili odmah stavi poklopac na telo. Ulazi brzo prašina a ona je katastrofa kod takvih aparata i sa njom se uvek vodi rat i sledi čišćenje.

TT
Hvala, prva slika nije objektiv na telu jer sam slikao čim sa otpakovao . Sada je montirano i nema potrebe da skidam jer trenutno imam samo taj objektiv :)

Sent from my SM-N910C
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Za sada ti je taj objektiv dovoljan. Vežbaj sa njim pa posle par meseci juri nešto malo bolje.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Čestitke i da te lepo služi.

Instaliraj odmah poslednji Lightroom (hint torrent) i isprobaj malo slikanje u RAW.
Odgovori