Heinz napisao:U centru Beča manje košta hotel.
Ovo je najcesci odgovor, kada se spomene cena hotela kod nas. I Bec je najcesci reper, osim kada se porede Kop ili Stara, sa skijaskim centrima po Evropi.
Nije sve tako crno-belo. Cak i da jeste cena nocenja u Becu 50€, sto je tesko naci i za najjeftiniji hotel sa 3*, a kamoli sa 4*, to ne znaci da u Srbiji treba biti 10€.
Ovo pisem jer sam prilicno dobro upucen u troskove hotela, kao i u njihov rad, strategije, lojalnu i nelojalnu konkurenciju itd. Naravno, ne zasluzuju svi da drze neke cene, niti se moze obogatiti preko noci, a kamoli povratiti investicija, gde se cesto gresi... Ipak, ima hotela koji rade dobro i na osnovu toga prave i cenovnu politiku. Nema potrebe spustati cene, ako ti ide dobro. Sve dok ima onih koji placaju i po 300€ za noc, za druge im sigurno nije zao. Znam i primere gde imaju malo gostiju, gde su na ivici opstanka, pa drze neke sulude cene - njihova stvar. Uvek postoji ona granice do koje se sa cenom moze ici. Cesto se kaze da je za hotelijere najskuplja soba - prazna soba, ali nekada i nije bas tako, mnogo parametara ulazi u taj obracun.
Uostalom, svako je slobodan izabrati najbolje sto moze za svoj novac. Ko ne zeli da trosi novac ovde, ima izbora po inostranstvu i to je sasvim legitimno.
---
@stefanan Danubia je dobar hotel sa 3* - jedan od retkih novijih hotela kod nas koji je gadjao kvalitetne 3* (mesto 4*). Tokom leta su im relativno povoljni sedmodnevni paketi. Znam nekolicinu koji su isli porodicno i bili su prilicno zadovoljni (i oni i deca). Da, za te pare su mogli i u Grcku u neki privatni smestaj, ali i da se umoce u slanu vodu, sto je svakako dolje od Dunava, ali nisu se pokajali. Vecinom su razlozi bili ogranicenje vremenom, ili ubijanje vremena dok muz/zena ne dobiju odmor, pa da idu u Grcku i sl... Nekima obaveza nisu dozvoljavale da se previse udaljavaju od BGa...
Ima tu i onoga da nas narod (vecinom) jednostavno nije navikao da ide po hotelima, pa ti bude cudno, a pogotovo kada je hotel dobar. To sam im rekao i pre nego sto su otisli i potvrdilo se kao tacno. Voli nas covek i da se opusti, nego nije navikao