Zlatibor ili slična destinacija za vikend..

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Zlatibor ili slična destinacija za vikend..

Post od dragan »

ajde, i mene zanima...
Era
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 22:52

Post od Era »

Tara nije bajna u ovom periodu godine. A i uopšte, to ne liči na Zlatibor, ni po klimi ni po sadržajima. Tara je vlažna planina, sa malo urbanizovani površina da se može šetati. Ono što ima (malo) je oko Kaluđerskih Bara i hotela Omorika i Beli Bor (oba su vojne ustavnove). Postoji još nekog sadržaja na Mitrovcu, kraj dečijeg odmarališta. Pored toga, Tara je šumovita, sa ređim proplancima i livadama. Preporučujem je za zaljubljenike u prirodu, planinarenje itd. Nije neka opcija za porodice sa malom decom. Na Tari se čak u pešačenju može lako i zalutati po šumama.
Zlatar ima mnogo bolju klimu, ali malo sadržaja i prostora za šetnju, osim pored puta Nova Varoš - Sjenica.
Ima se i na Zlataru i Tari i njihovoj okolini, videti što šta, ali to bi sve bili izleti kolima.
Zato je Zlatibor i najbolja baza za polazak. Ili ako je dojadio, i ne odgovara, predlažem Mokru Goru.
U zoni Tare i Mokre Gore ili u zoni Zlatara, ima se šta videti, tako da ako čovek ostane 4-5 dana, svaki dan može biti upotpunjen skroz ali sve je kolima.
Oko Tare i Mokre Gore treba obići:
-Mokru Goru, sa Šarganskom osmicom, Drvengradom, Iverom;
-Može se skočiti do prelepog Višegrada, videti Ćupriju, Drinu, Kamengrad i što šta drugo;
-Obići vidikovce na Tari, na Mitrovcu, sa kojih puca pogled na celu Drinsku dolinu ka Višegradu i B Bašti. Provozati se legendarnim putem Mitrovac - Perućac (ko sme :)). Obići Perućac, branu i mesto Perućac, gde se može klopati divna riba, kao i u nizu kafana niz Drinu...
itd...

Sa Zlatara se može obići:
- Sjeničko i Zlatarsko jezero, divne oaze prirode u kanjonu Uvca.
-Obići Pešter, i u okolini Duge Poljane jesti eksta jagnjetinu;
-Može se produžiti i do Novog Pazara, u kupovinu jeftinog džinsa i druge robe, jesti najbolje ćevape;
-Obići spomenik Gen Bojovića, i druga sela po Zlataru;
itd

I naravno, ono što može ostati u divnom sećanju je vožnja Šarganskom osmicom, voižnja brodom Perućačkim jezerom čak sve do Višegrada i Žepe, ili Zlatarskim jezerom na Uvcu, gde se vide beloglavi supovi i divan kanjon
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Za Dan drzavnosti smo bili porodicno na Zlataru, 4 noci. Stigli smo po nevidjenom kijametu, padala je odvratna kisurina zbog koje smo bili deprimirani jer je par dana pre toga pao sneg pa smo se nadali da ce nesto ostati jer smo kao krenuli na zimovanje. Tek na usponu od Nove Varosi kisa je presla u kao neki sneg medjutim ubrzo je sve prestalo.

Prvo razocaranje je bilo to sto nisam imao utisak da se nalazim na planini, kada skrenete iz Nove Varosi levo za bukvalno 5 minuta ste "u centru" . Ski stazica se nalazi na pola uspona i ide bukvalno do same ibarske, poslednjih 200 metara staze je pogibeljni nagib sa zidom na dnu staze. :srbin: :srbin:

Verovatno je to vreme uticalo na pocetno raspolozenje. "Centar" prakticno ne postoji odnosno u njemu se nalazi old school hotel Panorama, poluraspadnut spolja i jos jedan hotel pored njega, noviji. Tu preko puta je nekoliko prelepih vikendica odnosno kuca koje izdaju apartmane medju kojima je bila i nasa (smestaj fenomenalan). Uz Panoramu se nalaze tereni za kosarku i fudbal, tu je i adrenalin park. Hotel poseduje "bazen" i 2-3 stola za stoni tenis.

Generalno od nekih sadrzaja ne postoji bukvalno nista. Kada smo mi bili zaprepastio sam se kolicinom djubreta koje je bilo na sve strane razbacano, iz prepunjenih kontejnera, potpuno neverovatno. Govore o nekakvom turizmu a djubre bukvalno na sve strane ali bas bas djubre, flase, papiri, kese, nevidjena zagadjenost. Znaci od nekih sadrzaja tipa setaliste nekakvo kao na Zlatiboru, kafici itd. nema apsolutno nista.

Prvog dana smo bili na stazi da budemo malo na onome sto je ostalo od snega.

Stazu je zakupila jedna seljacina iz Nove Varosi, tamosnji "biznismen" (otvorio i hotel krajem Decembra) , za zakup skija lokalci deru kao da si na Alpima, staza naravno sramotna a da bi uopste dosao do staze moras BUKVALNO da hodas po blatu do kolena. I pored toga uredno su naplacivali ski pas. Jednostavno mentalitet unistava citavu Srbiju pa tako i ovaj biser od planine.

Da skratim, kasnije se i vreme prolepsalo pa je poslednja dva dana bilo bukvalno 25 stepeni. Ono sto nudi PLANINA je prelepo, vazduh vrhunski, suma, trim staze (ok, ovo je prilagodio covek) . Znaci ovde se mora doci sa idejom da setas po ceo dan i udises svez vazduh. Isli smo na izlet do Uvackog jezera odakle moze da se ide u voznju po meandrima, mi tada nismo iako smo mogli, nije bas bilo vreme. Voznja traje 5-6 sati, ide se i do onog cuvenog vidikovca. Dalje smo isli do manastira Dubica i zavrsili 30km od Zlatara u selu Stitkovo gde kao da je vreme stalo sudeci po izgledu kuca. Na vrhu planine, videce se na slikama, se nalazi nekadasnji vrhunski rehabilitacioni centar unisted od strane razoraznih djubradi u kome sam ja zimovao pre tipa 25 godina a koji sada propada, bile su neke price da ce ga otvoriti, da ga otvaraju 2-3 meseca godisnje ali nista od toga. A znate koja lepota je gore... isli smo pesice do gore, u povratku prosli kroz sumu sa gomilom vikendica od kojih se ne zna koja je atraktivnija... sve zvrje prazne... inace tu u centru ima kafic u okviru hotela i to je jedini spolja, barem tada je tako bilo, ima jos par restorana ali sve u okviru nekog smestaja... Nema cak ni prodavnice tj. ima neka raspala u kojoj je kilo banana 200din, za normalnu kupovinu mora da se ide u NV. Kupili smo 10kg vrhunskog sira iz nekog sela u blizini.

Kako sam pisao mozda ce izgledati da je vise primedaba ali ne, kada se ode sa pravim ocekivanjima onda je fenomenalno, mi smo se odmorili kao nikada pre.

Evo nekih najzanimljivih slika, da opisujem svaku predugo bi trajalo a ja i za ovo sto sam napisao sam jedva imao strpljenja tako da ako vas nesto interesuje pitajte.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Era
Reactions:

Post od Era »

Ogi, da sve je tako nekako.
Sem, hotel Panorama drži opština Nova Varoš, baš kao i ski stazu, a ne privatnik.
Ski staza ima snega, kad ga nema nigde, mada je ova godina bila baš loša. I nije za svakoga.
Zlatar ima jako zdrav vazduh, i mir, pa kome to odgovara treba da ode. Sadržaji su čista 0
I da, to nije "ibarska". Ona je ostala tamo u Preljini :)

I u povratku, mogao si da ideš drugim putem. Pređeš branu u Kokinom Brodu, pa ideš na Jasenovo, Belu Reku, Ljubiš (tu možeš da opet izađen na magistralu na Vodicama), pa ideš Gostilje, pa Sirogojno, pa Rožanstvo i izađeš na magistralu na Beloj Zemlji iznad Užica. Divna destinacija, put je sve asfalt, bez gužve i nije ništa duži, mada vijuga....

Još lepše je ako se ide na Zlatar, da se u Čačku skrene ka Guči, pa onda Ivanjica, pa Močioci, pa Jasenovo i opet na Kokin Brod. Divni predeli gde je vreme stalo, put OK, nema gužve i ludaka po putu.....

Ja malo da dodam pošto je moj kraj u pitanju :D
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Gresis za ski stazu, zakupio ju je privatnik, ujedno vlasnik novog hotela Zlatarski biseri, Vojko Puric. Vlasnik je i Putevi Zlatar.

Meni je ibarska sve do CG. :D
Era
Reactions:

Post od Era »

Koliko znam, Panoramu je uzela opština od neke banke na XXX godina, uložili su pare u sanaciju objekta, koji je bio skroz ruiniran i oni ga drže, a ide finansiranje preko Direkcije ua izgradnju opštine NV. Stazu su oni takođe izgradili. Bio sam na skijanju par puta za dž, pošto radim po nešto za opštinu. Zadnji put sam bio u Panorami krajem prošle godine. A Vojku Puriću opština i država duguje neke fiktivne novce za radove i prošlu pred izbornu kampanju, tako da ne znam.Ali sumnjam da opština mogla da izda Panoramu kad su ogromne novce tamo slomili iz budžeta, a banka sa kojom su napravili aranžman ne bi dozvolila.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Izdali su samo stazu. Ja se posvadjao sa redarom, nije mi dao bez opreme na stazu a ja sa decom !? I onda sam reko kako vas bre nije sramota, nema snega, blato na sve strane a vi naplacujete ski pas. Trebalo bi da bude besplatno. Reko sta ste ulozili, nista, ne moze da se hoda normalno ali vazno je da naplacujete prolaz. A on covek samo radi sto mu je ovaj rekao. To me nervira bre, nula ulaganja a dere kao da sam na Kopu. Nimalo nekog slifa za biznis... Ma kada ga vidis kako izgleda vidi se da je seljacina.
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Era napisao:I da, to nije "ibarska". Ona je ostala tamo u Preljini :)
A i Era prestaješ biti negde oko Braće Sekulić. :mrgreen:

Era napisao:I u povratku, mogao si da ideš drugim putem. Pređeš branu u Kokinom Brodu, pa ideš na Jasenovo, Belu Reku, Ljubiš (tu možeš da opet izađen na magistralu na Vodicama), pa ideš Gostilje, pa Sirogojno, pa Rožanstvo i izađeš na magistralu na Beloj Zemlji iznad Užica. Divna destinacija, put je sve asfalt, bez gužve i nije ništa duži, mada vijuga....
Ma mogao si da mu predložiš i da ide na Zbojišticu pa Sevojno... Nisu ti putevi za eksperimentisanje pri povratku sa porodičnog odmora. Ok GPS, ali da li baš testirati ima li na mapi ucrtan pravi put?
To su putevi za one koji su avanturističkog duha. Ko neće da se iznervira i da mu propadne ceo dan ako omaši skretanje na raskrsnici (jer ih ima loše obeleženih), natrči na deo gde je jedina kuća daleko od puta... Deo od Jasenova ka Kokinom Brodu mi nije poznat, ali za ovaj drugi znam. Bitno je da se i vozač ponaša opušteno i da uživa u predelu, a i da su punici isti takvi. Inače odmah kreće priča - koja pripiz*na, vukoj*b*na, a gde smo mi sad, sigurno smo zalutali, ima li iko živ ovde sem nas...
Era
Reactions:

Post od Era »

Ogi, Vojko Purić je čist primitivac, ili u žargonu "selja..k".

Stjepo, taj put koji sam naveo nije divlji nego državni regionalni put i solidan za vožnju. Ima krivina, ali opušteno i polako i za merak. Sa njega se ne može zalutati jer je obeležen belom linijom za razliku od ostalih lokalnih. To je državni put broj 194, do raskrsnice u Jasenovu, a onda sve do Bele Zemlje je 195 (lako se nađe na Google maps). To je stariji put od ovoga glavnog.
I jeste kod Braće Sekulić se graničimo, Opština sa Gradom :)

edit
Čačak - Kokin Brod, magistarlom je 109 km, a ovim alternativnim putem bez gužve je 106 km (Google maps).
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Ma kako god, ne bih ja taj put preporučio ikom kad krene kući sa odmora a da ranije nije išao njim. Baš neko ko prolazi prvi put tuda zna treba li u jednom trenutku da mu nestane razdelne linije ili ne...
Nije išta da mračim, al napisah gore - moj predlog ići tuda smo u vidu nekog planskog obilaska gde si opušten. A mala deca i žena u kolima pri povratku sa odmora sigurno nisu recept za to.
Ja sam kao vozač (do duše početnik) varničio kada sam sa Ribničkog jezera pristao da skoknemo do vodopada u Gostilju jer eto "ima dve krivine do tamo". A posle, iako je počeo da pada mrak, bio opušten i uživao u vožnji do Bele Zemlje jer mi na tu stranu put bio koliko toliko poznat.
A baš je drug pre neki vikend pričao kako je omašio neku raskrsnicu (valjda ka Drežniku), "malo" se zaneo i završio u Sirogojnu a hteo u Potpeću. Njemu još i bilo zanimljivo, ali njegovoj devojci (koja je prvi put išla tuda) nije bilo.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Citav taj kraj je super, ali za leto. Iz Cacka preko Jelice, do Guce i ivanjice, super za voznju, lep pogled.. Posle od Ivanjice preko Javora, Mucanj... Pa Zlatar, Uvac, Mileseva... Bas za odmor, te setnju/biciklizam... Steta sto do Golije nema krstenog puta. Svi se uzdaju u taj cuveni autoput, kuda god da ga proteraju. Ljudi cesto iz Kusica, po dorucku, krenu do Katica peske. Onda kod Obradovica na rucak, odmor, pa nazad... Citav dan prodje, a bude super. Treba imati malo kondicije, ali dobro... Na Vodicama, uz Rzav, bih mogao citav dan da sedim. To je nalepsi deo Zlatibora, odatle potice i vecina promo fotografija Zlatibora, a kilometrima daleko od Kraljeve vode.

P.S. Krenuse Arapi juznije od BGa, ako ne racunam Kop. Kod Stopica pecine ih sretoh, dolaze kombijima, u spavacicama. Ima ih po Zlatiboru. Osvajaju polako i taj kraj, jos da pocnu da kupuju. Sam centar turistickog mesta Zlatibor ce krenuti da se premesta na drugu stranu magistrale, iza Zelenkade, gde se gradi novo naselje (Jelena Anzujska), a uskoro ce i stanica tamo. Sve ce polako na Tic polje, samo da se sredi infrastruktura, jer sa one strane nema gde vise da raste. Gajevi ce napokon prici civilizaciji. Na kraju samo da prebace i jezero i eto :D
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Juče su ga čistili. Investicija smešna u odnosu na dobitak, mislim na betoniranje jednog takvog "jezera". Imaš potok, koji ha zemlje i borovu šumu... Treba ti samo magistrala blizu :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Mudro zboris Stjepo, sve su to razlozi zbog kojih ne volim da eksperimrntisem kada sam sa porodicom. Jos kada bih krenuo tako nekim putem pa odvalio u neku rupu..... jurio bih te Ero do sudnjeg dana. :D
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Dok klinci ne porastu da mogu da se zabave bez intenzivne pratnje roditelja, Zlatibor slabo ima konkurenciju, nažalost. Kop je super ali skup ko more.
Baš više volim Taru al prvo dok stignem tamo, ženi će posle par trudnoća da bude vrlo muka od puteva, a i kad stignemo tamo, gde ću s klincima? Na trim stazu?
Boringly average, but also perfect for school run mums
ben roj
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2014, 09:24

Post od ben roj »

Ima li privatnih apartmana na Zlataru, da su kavalitetni.
I sta mislite o Vodicama.
Odgovori