Novi Sad

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Re: Novi Sad

Post od Kornjaca Rade »

:plusone:
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Keep counting, keep counting :)
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Valja malo zaći kroz knjige pre nego što se brane ovakvi stavovi.

Dobar tekst Miloša Đorelijevskog

http://mondo.rs/a894784/Info/Drustvo/Na ... nizma.html
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Svi znamo da se to desilo a znamo i zašto. Niko to ne opravdava ali to je bio komunistički način da zaustave unutrašnje sukobe koji su mogli da traju i godinama posle kraja WW2.

Početkom 90ih su se našli neki da ispravljaju nepravdu i znamo šta se desilo.

Ono što ja podržavam je Lakijev stav da ne treba kopati po istoriji i selektivno ispravljavti neke nepravde.

Ja recimo znam jedan primer gde je sin čoveka kome je oduzeta imovina, kao visoki funkcioner JNA dobio stan u BG, koji je otkupio 90ih za 600 DEM i koji sad vredi 250k evra a njegov sin, inače moj drug, je veoma glasan kad je u pitanju restitucija imovine njegovog dede u Banatu koja trenutno ne vredi više 50k evra.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Vladapetr napisao:Ekipa koja vodi Big je ubedljivo najprofesionalnija od svih prisutnih na teritoriji Srbije.
Ovi iz Ušća nemaju pojma, jel da?
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Sta mislite hoce li ostati stadion u ovom obliku? Secam se da se i davno pricalo da su neki tajkuni merkali tu lokaciju. Meni nekako mirise da ce posle novog trznog centra, stadion biti potencijalna lokacija za novi "park city"..
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Ma napravice vam nesto kao Zmajevo Gnezdo - FK Vozdovac.
Meni je bila misterija oduvek sta se desi kad ispucaju loptu preko gola na Vozdovcu,jel onda onaj koji je sutnuo ide po nju ?
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Pricalo se odavno da su hteli tu lokaciju, ali nisu mogli dok je bata bio ziv.
Verovatno ima neke istine u tome.

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Jok, ode na groblje :)
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Da li su neku loptu poslali na groblje ? Nisi pravi bek ako ne mozes crkvu da prebacis.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Laki021 napisao:

Poenta je, ne mislim da je pravedno otimati nekome imovinu ali to se desilo pre 70-80 godina, sada je prekasno da se to ispravlja samo se pravi jos veca nepravda. Nemoj molim te pocinjati te price o teskim radom stecenoj imovini i sl jer je cinjenica da pojma nemas ko je kako stekao imovinu, bilo je tu svega kao sto ima i danas, bilo je postenih ljudi bilo je kriminalaca. Tada su postojali mnogo veci problemi, pola zemlje je unisteno i pobijeno u ratu (sto nije bilo nimalo pravedno) te je nacionalizacija jos i najmanji problem iz tog perioda. Aj da su ti ljudi jos zivi pa jos nekako, al sad su najglasniji unuci sa pricama moj deda je radio tesko pa mu je oteto, sad je red da se meni vrati, nije njihov deda njih imao ni u planu kad je radio... Ocigledno da je u tom trenutku to sve delovalo da ima smisla jer je taj sistem i te odluke ocigledno podrzavala vecina naroda, ne mozemo mi sada posle 80god da znamo bolje sta je i kako bilo, pa taman i da je bilo sasvim pogresno (vrlo moguce da jeste) prekasno je da se popravlja. Sad je crnjak sto po Vojvodini gomila Nemaca juri neke restitucije a da njihovi drugari 41e nisu dolazili svega toga ne bi ni bilo, to sto su oni dosli je daleko veci problem nego sto je njima zaplenjena imovina. A tek sto crkvi ne bih nista dao, sta ce njima imovina i kako su oni do toga opste dosli, masovnom obmanom naroda...
Zamisli sad za 80god Saricev unuk krene moj deda je radio tesko i mukotrpno a drzava mu sve oduzela, treba sve da mi se vrati...

Kao prvo, osnovna poenta ispravljanja neke nepravde je da bi se na nju ukazalo i da se pokuša preduprediti njeno eventuallno ponavljanje.

Da smo odmah nakon urušavanja jednopartijskog sistema doneli, kao mnoge zemlje istočnog bloka, zakon o restituciji, dogodile bi se dve stvari:

1. Velika većina vlasnika konfiskovane imovine bi živa dočekala ispravljanje nepravde.
2. Državu ne bi ni približno koštala restitucija kao što je to slučaj danas, jer bi gro imovine mogao biti vraćen u izvornom obliku. To što je država za prethodnih 25 i kusur godina prodala sve što je mogla, pokazuje samo našu alavost i pogled u budućnost ne dalji od prsta ispred oka.

Vidiš, ja bih baš pričao o teškom radu, jer znam gomilu primera iz svog okruženja, a takvih (malih) je najviše. Moj deda je, na primer, bio ugledni novosadski trgovac-posedovao je radnju sa tekstilom. Svojim radom je uspeo da obezbedi sebi i porodici lep život i ponešto imovine. 1947. mu je oduzeta radnja u najstrožem centru, nasleđena porodična kuća u Kisačkoj ulici i dva stana u zgradi u čijoj je izgradji on učestvovao. Tada je već imao sina (mog oca), tako da mi nije jasno kako to misliš da potomke nije imao u planu? Naravno da o unucima nije razmišljao, ali je valjda u velikoj meri toliko radio i da bi obezbedio svoju decu. Osim još živih prvobitnih vlasnika, 80% preostalih potražioca su njihova deca (tako, uostalom, zakon nalaže).

Ima verovatno i onih koji su na sumnjiv način stekli bogatstvo, ali čak su i oni iz današnje perspektive sitne ribe. Pa porodica Dunđerki, koja se ubrajala među najveće veleposednike (ako ne i najveće) je imala nekih, ne držite me za reč, 1.000 hektara zemlje, što je iz ugla naših savremenika prilično malo.

Za Nemce ću se složiti da im imovinu ne treba vraćati. Što se crkve tiče, o tome bi se dalo diskutovati. Još jedna od nepravdi je što je njima prvima vraćeno, a oni od toga ne plaćaju državi ništa. Može, vratićemo vam imovinu, ali da lepo plaćate porez na istu po tržišnim uslovim, kao i da počnete uplaćivati poreze i doprinose za sva crkvena lica...

Laki021 napisao:A ovo poslednje pitanje da li bih prihvatio naslednje, naravno da bih i zasto bih se samoinicijativno odrekao? Ali da li bih se bunio da se po zakonu nasledje svima oduzima, ne bih se bunio. To je neka potpuno druga i slozena tema ali to bi obezbedilo svakome mnogo vece prilike da se sam izbori za svoje mesto pod suncem a znatno bi smanjilo uticaj srece ko je ciji potomak (moz misliti moj deda radio i zaradio... pokazi se sam kad vec imas tako sposobne gene).

Ko je sposoban i valjano vaspitan, tome će nasledstvo samo pomoći u "bržem nalaženju pod suncem". Ko je idiot, njemu nema pomoći ni kroz 10 restitucija...
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Za vreme mandata Miodraga Kostića na mestu predsednika Vojvodine se po prvi put pojavila ideja premeštanja stadiona. On je predlagao izmeštanje na lokaciju u blizini Rodića na Klisi, ako se dobro sećam. No, ideja je naišla na otpor i stavljena je u fioku, a ja samo čekam momenat kada će je neko novi potegnuti...
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Heinz napisao:
Vladapetr napisao:Ekipa koja vodi Big je ubedljivo najprofesionalnija od svih prisutnih na teritoriji Srbije.
Ovi iz Ušća nemaju pojma, jel da?
Ko je rekao da nemaju pojma? Poenta posta je da stvarno pitaš ili se samo klinački inatiš?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

DukeNS napisao:
Laki021 napisao:

Poenta je, ne mislim da je pravedno otimati nekome imovinu ali to se desilo pre 70-80 godina, sada je prekasno da se to ispravlja samo se pravi jos veca nepravda. Nemoj molim te pocinjati te price o teskim radom stecenoj imovini i sl jer je cinjenica da pojma nemas ko je kako stekao imovinu, bilo je tu svega kao sto ima i danas, bilo je postenih ljudi bilo je kriminalaca. Tada su postojali mnogo veci problemi, pola zemlje je unisteno i pobijeno u ratu (sto nije bilo nimalo pravedno) te je nacionalizacija jos i najmanji problem iz tog perioda. Aj da su ti ljudi jos zivi pa jos nekako, al sad su najglasniji unuci sa pricama moj deda je radio tesko pa mu je oteto, sad je red da se meni vrati, nije njihov deda njih imao ni u planu kad je radio... Ocigledno da je u tom trenutku to sve delovalo da ima smisla jer je taj sistem i te odluke ocigledno podrzavala vecina naroda, ne mozemo mi sada posle 80god da znamo bolje sta je i kako bilo, pa taman i da je bilo sasvim pogresno (vrlo moguce da jeste) prekasno je da se popravlja. Sad je crnjak sto po Vojvodini gomila Nemaca juri neke restitucije a da njihovi drugari 41e nisu dolazili svega toga ne bi ni bilo, to sto su oni dosli je daleko veci problem nego sto je njima zaplenjena imovina. A tek sto crkvi ne bih nista dao, sta ce njima imovina i kako su oni do toga opste dosli, masovnom obmanom naroda...
Zamisli sad za 80god Saricev unuk krene moj deda je radio tesko i mukotrpno a drzava mu sve oduzela, treba sve da mi se vrati...

Kao prvo, osnovna poenta ispravljanja neke nepravde je da bi se na nju ukazalo i da se pokuša preduprediti njeno eventuallno ponavljanje.

Da smo odmah nakon urušavanja jednopartijskog sistema doneli, kao mnoge zemlje istočnog bloka, zakon o restituciji, dogodile bi se dve stvari:

1. Velika većina vlasnika konfiskovane imovine bi živa dočekala ispravljanje nepravde.
2. Državu ne bi ni približno koštala restitucija kao što je to slučaj danas, jer bi gro imovine mogao biti vraćen u izvornom obliku. To što je država za prethodnih 25 i kusur godina prodala sve što je mogla, pokazuje samo našu alavost i pogled u budućnost ne dalji od prsta ispred oka.

Vidiš, ja bih baš pričao o teškom radu, jer znam gomilu primera iz svog okruženja, a takvih (malih) je najviše. Moj deda je, na primer, bio ugledni novosadski trgovac-posedovao je radnju sa tekstilom. Svojim radom je uspeo da obezbedi sebi i porodici lep život i ponešto imovine. 1947. mu je oduzeta radnja u najstrožem centru, nasleđena porodična kuća u Kisačkoj ulici i dva stana u zgradi u čijoj je izgradji on učestvovao. Tada je već imao sina (mog oca), tako da mi nije jasno kako to misliš da potomke nije imao u planu? Naravno da o unucima nije razmišljao, ali je valjda u velikoj meri toliko radio i da bi obezbedio svoju decu. Osim još živih prvobitnih vlasnika, 80% preostalih potražioca su njihova deca (tako, uostalom, zakon nalaže).

Ima verovatno i onih koji su na sumnjiv način stekli bogatstvo, ali čak su i oni iz današnje perspektive sitne ribe. Pa porodica Dunđerki, koja se ubrajala među najveće veleposednike (ako ne i najveće) je imala nekih, ne držite me za reč, 1.000 hektara zemlje, što je iz ugla naših savremenika prilično malo.

Za Nemce ću se složiti da im imovinu ne treba vraćati. Što se crkve tiče, o tome bi se dalo diskutovati. Još jedna od nepravdi je što je njima prvima vraćeno, a oni od toga ne plaćaju državi ništa. Može, vratićemo vam imovinu, ali da lepo plaćate porez na istu po tržišnim uslovim, kao i da počnete uplaćivati poreze i doprinose za sva crkvena lica...

Laki021 napisao:A ovo poslednje pitanje da li bih prihvatio naslednje, naravno da bih i zasto bih se samoinicijativno odrekao? Ali da li bih se bunio da se po zakonu nasledje svima oduzima, ne bih se bunio. To je neka potpuno druga i slozena tema ali to bi obezbedilo svakome mnogo vece prilike da se sam izbori za svoje mesto pod suncem a znatno bi smanjilo uticaj srece ko je ciji potomak (moz misliti moj deda radio i zaradio... pokazi se sam kad vec imas tako sposobne gene).

Ko je sposoban i valjano vaspitan, tome će nasledstvo samo pomoći u "bržem nalaženju pod suncem". Ko je idiot, njemu nema pomoći ni kroz 10 restitucija...
A pa sad je meni jasno zasto tebe toliko zulja ova tema :)

Mene te stvari stvarno ne zanimaju... Npr neki moj daleki predak, cuckun cukun stric ili sta vec je bio verovatno najbogatiji covek u istoriji Jugoslavije... Izlaze povremeno clanci o njemu, (bilo je cak i ovde linkovano) i ogromnom nasledstvu u UK po novinama (Nikola Bizumic izumitelj masinice za sisanje), moj deda i otac po testamentu spadaju u grupu naslednika, postoji celo udruzenje naslednika koji se vec decenijama bore i gube svoje vreme da dobiju nasledstvo. Mi ti nismo iz te fele da nam nesto padne sa neba zbog rada nekog pretka. Osim sto je nekim cudom moj deda jednom izasao u novinama pod naslovom "Ne gubi nadu" gde je novinar pisao sta se njemu svidja, nikada prstom nismo mrdnuli jureci neke pare i sl... Ne osecam se uopste osteceno ili besno sto dinara od toga necu videti, ali sam ponosan na svog pretka :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Vladapetr napisao: Ko je rekao da nemaju pojma? Poenta posta je da stvarno pitaš ili se samo klinački inatiš?
Možda je klinački reći da je menadžment BIGa najprof u Srbiji.
Odgovori