Servis - Razno
Re: Servis - Razno
E za njega vec treba vakum koliko znam, mada nisam nikakvu razliku sa vakumom i bez njega primetio. Izgleda da ce mi trebati ciscenje i egr-a i maf-a.
Dosao sam do zakljucka da je verovatno egr zapusen, zapekao i da ta cevcica nije bezveze iskljucena, e sad sta se dobija izvlacenjem cevcice iz vakuma ne znam, mozda se gasi egr. Sad citam da treba nekako tu cevcicu za vakum necim zapusiti, srafom ili gumom, ne znam ni to zasto bi trebalo?
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Imam neki Pug 206sw, 1.4 8 ventila, 75 konja. Vidim po knjizici da je poslednji put sipano 10w-40 Totalovo ulje. Je l ok da ostanem na tome, ili ELF, sto mu u sustini dodje isto? Treba da menjam antifriz, koji da sipam? Kod renoa znam one norme za ulje itd, ne znam kako to ide kod pezoa.
E da, jos nesto, na rucici brisaca kao da ima dugme za bord, ali ono ne reaguje? Je l to nesto u kvaru ili svaki ima dugme, a zapravo nema bord komp?
E da, jos nesto, na rucici brisaca kao da ima dugme za bord, ali ono ne reaguje? Je l to nesto u kvaru ili svaki ima dugme, a zapravo nema bord komp?
Ulje je ok. Antifriz neka bude crven ili narandžast(G12 ili G13, mada BASF već ima iznaku G 33). Oni su "dugotrajniji". Menjaju se na 5 godina.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ulje proveris na lubematch. Antifriz je verovatno neki long life za alu hladnjake sto je kolega napisao, kao recimo Nisotec LL roze, ili neki odg. specifikacije.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Hvala 

Ljudi ovo mi je bitno, pa ako moze neki odgovor:
1. Koji su simptomi i zvukovi plivajuceg zamajca u toku voznje?
2. Jel je moguce dijagnostikom proveriti u kakvom je on stanju i jos koliko km moze izdrzati?
3. Jel postoji neki nacin sa kojim se moze produziti radni vek plivajuceg zamajca?
1. Koji su simptomi i zvukovi plivajuceg zamajca u toku voznje?
2. Jel je moguce dijagnostikom proveriti u kakvom je on stanju i jos koliko km moze izdrzati?
3. Jel postoji neki nacin sa kojim se moze produziti radni vek plivajuceg zamajca?
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
1. U toku voznje ga tesko mozes cuti, najbolje se cuje kada je auto na leru i kada stiskas/pustas kvacilo cuje se blago lupkanje (pored tog zvuka moze se cuti i druk lager ali on se cuje samo kada se stisne kvacilo). Jos jedan simptom zamajca je da se pri gasenju automobila cuje udarac iz tog pravca.
2. Nema pomoci od dijagnostike i niko ti ne moze tacno reci koliko jos mozes preci km do zamene.
3. Mozes mu produziti vek ako ne stiskas pun gas na niskim obrtajima vec postepeno ubrzavati (ili spustiti u nizu brzinu pa onda jaci gas).
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
2. Nema pomoci od dijagnostike i niko ti ne moze tacno reci koliko jos mozes preci km do zamene.
3. Mozes mu produziti vek ako ne stiskas pun gas na niskim obrtajima vec postepeno ubrzavati (ili spustiti u nizu brzinu pa onda jaci gas).
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Nemam nikakve zvukove pri stiskanju i pustanju kvacila, takodje nikakve udarce prilikom paljenja i gasenja. A kakve zvuke moze da stvara u voznji?
- Kuzmanovic
Za zvukove u voznji ja ne znam da ti kazem. Sta ti konkretno cujes u voznji?
Desava se da cujem neki zvuk prilikom prelaska preko neke izbocine, i nekad ga cujem i po ravnom npr pri polasku iz prve brzine. Vrlo ga je tesko recima opisati, podseca na neko struganje ili skripu koja traje oko 1-2 sekunde. Znaci nije kratkotrajni udarac kao kod npr homokinetickog zgloba. Jedino moze da se cuje kad je potpuna tisina u kolima i kad ne idem preko 20 km/h.
- Kuzmanovic
Ti gremlini u kolima su najgori. 
Ja iskreno ne verujem da to moze biti zamajac, vec kao da nesto zakaci neki pokretni deo. Prvo sto mi pada na pamet kocna celjust i disk pa da se tu nesto dodiruje. Najbolje bi bilo da provozas nekog majstora u kolima pa da ti on na licu mesta kaze/proceni sta je u pitanju.

Ja iskreno ne verujem da to moze biti zamajac, vec kao da nesto zakaci neki pokretni deo. Prvo sto mi pada na pamet kocna celjust i disk pa da se tu nesto dodiruje. Najbolje bi bilo da provozas nekog majstora u kolima pa da ti on na licu mesta kaze/proceni sta je u pitanju.
Imam dosta stvari za pregled:
Remenica kompresora klime kojoj je zamenjen lezaj pre god dana, sada opet krenula da skripi i zvrnda. Posto su ti lezajevi kratkotrajni, a ne mogu da svake godine placam njih i punjenje klime uzecu kraci pk kais i izbacicu taj kompresor i klimu iz upotrebe.
Imam neke cevcice sa vakum ventila koje treba povezati.
Proveru stanja homokinetickog zgloba, koji puca samo kad njemu padne na pamet.
A ovog gremlina moracu jos da osluskujem i pa cu i njega nekad da sredim kad budem sigurniji sta je u pitanju.
Remenica kompresora klime kojoj je zamenjen lezaj pre god dana, sada opet krenula da skripi i zvrnda. Posto su ti lezajevi kratkotrajni, a ne mogu da svake godine placam njih i punjenje klime uzecu kraci pk kais i izbacicu taj kompresor i klimu iz upotrebe.
Imam neke cevcice sa vakum ventila koje treba povezati.
Proveru stanja homokinetickog zgloba, koji puca samo kad njemu padne na pamet.
A ovog gremlina moracu jos da osluskujem i pa cu i njega nekad da sredim kad budem sigurniji sta je u pitanju.
Jos jedno pitanjce koje mozda ima veze sa ovim gore a mozda i ne:
Jel motor treba u radu da bude potpuno miran? Znaci ja kad otvorim haubu u radu u leru, motor se dosta trese, znaci desno od njega je posuda sa vodom za vetrobran i ona tecnost se sva ljulja. Volan vibrira i kad dam gas onda se normalizuje, uopsteno celokupna unutrasnjost automobila vibrira. Secam se jos decembra 2013 kad sam menjao neki filter ulja i bilo je potrebno nekoliko puta verglati motor da bi se pokrenuo, motor je se pomerao gore-dole kao blesav ali sam tada mislio da tako treba.
Jel motor treba u radu da bude potpuno miran? Znaci ja kad otvorim haubu u radu u leru, motor se dosta trese, znaci desno od njega je posuda sa vodom za vetrobran i ona tecnost se sva ljulja. Volan vibrira i kad dam gas onda se normalizuje, uopsteno celokupna unutrasnjost automobila vibrira. Secam se jos decembra 2013 kad sam menjao neki filter ulja i bilo je potrebno nekoliko puta verglati motor da bi se pokrenuo, motor je se pomerao gore-dole kao blesav ali sam tada mislio da tako treba.
Nosač motora ?