Gubitak vrednosti vozila

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Gubitak vrednosti vozila

Post od Xepoj87 »

Mene je moj auto za ovih 7 godina kostao 60.000e, ako bih ga sada prodao za 10k eura.
Za to vreme sam presao 180.000km, sto nije malo, ali nije ni preterano mnogo.
U pitanju je C200 cdi, na cijem padu cene sam izgubio 20k eura.
S obzirom da ovde pricamo o automobilima od 100-150k eura, kako je covek lepo rekao, isti godisnje vlasnika kostaju dosta vise, na jedno 5 godina.
Registracija 2k eura, osiguranje 5k eura gorivo 5k eura, vanredni troskovi 2k eura, pod uslovom da je odrzavanje besplatno.
Auto od 100k ce za 5 godina vredeti 40k eura, dakle 12k eura godisnje gubitak.
Neki prosek je da ti treba 20k eura godisnje za takav auto.
Da, ne moras da imas milione, ali treba da zaradjujes jedno 10k eura, ako si iole normalan, pa ne dajes na auto vise od 20% svojih prihoda.
Sa 120k.eura nisi obavezno milioner, ali svakako zaradjujes priblizno kao milioneri, to jest, ulazna si klasa tu.
Milioner moze postati i neko ko zaradjuje nula eura mesecno, tako sto ce da proda nesto, tako da sam izraz milioner ne znaci mnogo.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Druga je stvar ako pod "milionere" smatramo i one koji zaradjuju 100-150.000e godisnje i imaju imovinu koja vredi milionski. Pa takvih imas i kod nas koliko volis...

Ljudi imaju milionsku imovinu kroz posed nekoliko nekretnina a zaradu od +100.000e isto ostvaruju mnogi... mada ja imam malo drugaciju percepciju.

A kod kupovine auta u mom slucaju jednostavno ne bi dao preko 50% godisnje zarade (naravno misli se na fiksnu zaradu) za kupovinu auta, mozda ne bi dao ni toliko.
Ali to su stvari koje se razlikuju od pojedinca do pojedinca, od slucaja do slucaja, i to je normalno.

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Kad vec pricate o besplatnom odrzavanju, da li bmw, audi, porsche i jaguar imaju isto? znam da uz merc ide i besplatno 5 god.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Zavisi od zemlje do zemlje. U CH Audi, BMW i Merc imaju 10 godina ili 100k km a Jaguar 3 godine bez ograničenja kilometraže. Porsche nema.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Xepoj87 napisao:Mene je moj auto za ovih 7 godina kostao 60.000e, ako bih ga sada prodao za 10k eura.
Ti pričaš o kompletnoj ceni posedovanja auta a to je veoma relativno jer nekom auto troši više, osiguranje mu je skuplje jer spada u rizičnu grupu, kao vanredno održavanje koje zavisi od načina upotrebe auta. Pritom ni Punto ne košta free da se vozi...

Ja sam pričao samo o gubitku vrednosti pošto se ovde povela priča da samo milioneri kupuju auto od 100 000 evra, što nema veze sa životom. Napravio sam grešku kad sam rekao da će za 5 godina izgubiti pola vrednosti jer je istina da to bude za 4 ili 80-100k km... mada ima modela koji i brže gube na ceni.
Xepoj87 napisao:Da, ne moras da imas milione, ali treba da zaradjujes jedno 10k eura, ako si iole normalan, pa ne dajes na auto vise od 20% svojih prihoda.
Čekaj, ako je tebe tvoj auto kako sam kažeš koštao 60 000 e na 7 na godina, onda ispada da bi ti trebao da zarađuješ skoro 4000 evra mesečno da bi mogao da voziš taj auto, inače nisi normalan :)

I ja lično mislim da je glupo dati više od pola godišnje zarade za auto ali razumem ljude koji vole i daju više. Nekom je glupo da potroši petocifrenu sumu na putovanja a znam ljude kojima je to najbitnije u životu iako su daleko od milionera ili srednje klase.

Goblin je opsednut nekretninama a mene osim stana koji planiram da kupim za sebe (i to je više hir nego mudra odluka), zabole za iste jer smatram da su loša investicija.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Interesantno zapazanje :)

Xepoj87 napisao: Registracija 2k eura, osiguranje 5k eura gorivo 5k eura, vanredni troskovi 2k eura, pod uslovom da je odrzavanje besplatno.
Sent from my Sony
Iskreno, ne mogu da skontam da li pricas o troskovima za godinu dana ili za 5god, jer su u jednom slucaju preduvani u drugom potcenjeni :)

Pride komentar od pola godisnje zarade, ajde da se dovedemo u realnost, koliko ljudi u Srb kupuje kola koja su im manje od pola godisnje zarade? 1%?, manje?

Pride sorry Floyd, ali ako je tebi plata preko 170 000 neto (racunam 2x cena auta koji cekas), aj molim te vidi imal mesta i za mene kod tebe u firmi da se prebacim :)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Kad mi neko kaze "pola godisnje plate" ja podrazumevam ono sto ostane od pola neto plate kad se poplacaju bukvalno SVE dazbine (hrana, racuni, skolovanje dece, gorivo, registracija, kasko, servisi...), odmori, buffer za zamenu/upgrade tehnike u stanu, itd... iliti pola od onoga sto bi se inace ostavilo cisto "na stranu" (na bilo koji nacin - slamarica, stednja u banci, investicije...).

Tako gledano, cak i ako se gleda ne puna cena auta, vec doplata za sledeci ni dobrostojeci Amerikanci (koji nisu samci!) ne bi imali bas preveliki budzet za nov auto.
Poslednja izmena od Delija u 26 Apr 2016, 12:07, izmenjeno 2 puta ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Vidim svako ima neki svoj nacin racunanja i pravila, a ako ih sve ukombinujemo docemo do toga da nam je svima trotinet neki krajnji domet :)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

To je po meni jedini realan nacin racunanja, inace bi plata od 2k evra u Srbiji bila ista kao plata od 2k u USA.

BTW, "pola plate" je prestrog uslov.

Nekako je normalno da se auto menja na nekih 4-5 godina, tako da pola jednogodisnje plate (po onoj racunici iznad) je u stvari 10% petogodisnje plate, sto je sasvim ok iliti neko ko uziva u automobilima moze i veci budzet da izdvoji bez vecih problema.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

auto je, realno, obavezan trošak ili režija a ne "ono što ostane" tako da ti račun nema smisla.

ne znam nekog da lizuje bolji auto kao fiz. lice u US a to je "samo" trošak firme.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Realni uslov je pola plate i to samo ako pored toga imaš dve stambene zgrade, dva hotela, nekoliko kuća i vikendica, jedan auto za svaki dan, jedan za vikend, po jedan za ženu, švalerku i decu :)
Poslednja izmena od Floyd u 26 Apr 2016, 12:26, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

@Floyd
Ne preteruj. Jedan hotel i jedna zgrada su sasvim dovoljni :D
Ji 4Tze napisao:auto je, realno, obavezan trošak ili režija a ne "ono što ostane" tako da ti račun nema smisla.
U pravu si. Ubaci u obavezne troskove i jeftin auto (tacnije petinu njegove cene - ako gledamo da se auto menja na pomenutih 4-5 godina) iz nize klase sa slabim motorom i malom potrosnjom goriva.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Dobro bre vama auto nije 'leba' vec ste ga kupili tako iz hira :kezo:

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Delija napisao:
Ji 4Tze napisao:auto je, realno, obavezan trošak ili režija a ne "ono što ostane" tako da ti račun nema smisla.
U pravu si. Ubaci u obavezne troskove i jeftin auto (tacnije petinu njegove cene - ako gledamo da se auto menja na pomenutih 4-5 godina) iz nize klase sa slabim motorom i malom potrosnjom goriva.
Moj slučaj. 100 evrića mesečno za ratu, jedno 50-60 evra za gorivo, desetak za registraciju... I kotrljamo se fino... :D
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

BTW, ako nije bilo jasno - namerno sam krenuo da banalizujem, posto se ne slazem ni sa kakvim racunicama tog tipa. Svako zna svoje prioritete i koliko mu nesto znaci u zivotu. Neko ce sve pare koje ima puci na auto, drugi na HiFi, treci na putovanja, cetvrti na kurve, a peti ce da steka pare ceo zivot iz samo njemu znanog razloga... I svi srecni :)
Odgovori