TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od starac vujadin »

Floyd napisao:Nisam imao prilike da čujem ali ima u gradu jedna prodavnica hi end opreme pa ću ići da ih smaram kad budem imao vremena.
Opušteno....odvoji barem dva sata za to. Nećeš ih smoriti, hajfisti su često smarači, pa su oni navikli na takve ljude. Pored toga, kada se sluša McIntosh i ta klasa to je kao da kupuješ Rolsa u svetu automobila, pa će se oni vrlo potruditi da od tebe naprave mušteriju i da odvoje vreme za tebe i to u više seansa.

Što se tiče Mc-a, njega slušaj sa nekim preciznim zvučnikom koji ne "farba" zvuk i daje vernu reprodukciju jer McIntosh ima svoj, bogat zvuk i ne treba mu nešto drugo da ga "obogaćuje".

Treba i vremena čuti nešto, probati drugačije kombinacije, uvideti razlike, kreirati svoj ukus...

Što se tiče navlačenja na taj hobi to ti ne gine...glupo je ako sam sebi postaviš kočnice, a glupo je i da se skroz prepustiš da ne znaš gde udaraš. U principu svi prođu da se navuku, potroše više nego što su naumili, zajebu se u nekim stvarima, izgrade svoj ukus i onda nakon nekogo dužeg vrmeena dovedu sebe u balans.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Drzi to jedno vreme, a onda smori - dodje nesto drugo na dnevni red i tako u krug.
Bar je kod mene tako. Uglavnom mi je vecina sprava vise zanimljiva dok ih ne pazarim i dok sam u procesu "istrazivanja" - to ukljucuje i auto :)
Floyd napisao:Kako ti sa komšijama?
Dogovor kucu gradi :)
Manje-vise postujem kucni red, a ako nekom od komsija i tada zasmeta, recimo ako je klince bolesno ili mu se spava i slicno - smanjim i to je to.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Delija napisao:Uglavnom mi je vecina sprava vise zanimljiva dok ih ne pazarim i dok sam u procesu "istrazivanja" - to ukljucuje i auto :)
Jos da te zainteresuje enterijer automobila,pa malo da ga slikas :D

Inace sto se tice zvucne izolacije,citam dosta pozitivnih stvari za plutu.Samo sto istu treba stavljati dok je stan u sivoj fazi ili prilikom velikog renoviranja,ovako neisplativa investicija.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Delija napisao:Uglavnom mi je vecina sprava vise zanimljiva dok ih ne pazarim i dok sam u procesu "istrazivanja" - to ukljucuje i auto :)
Taj rad i kod mene :kezo:
Mada mi auto ne dosadi baš tako brzo :)
starac vujadin napisao:Što se tiče navlačenja na taj hobi to ti ne gine...glupo je ako sam sebi postaviš kočnice, a glupo je i da se skroz prepustiš da ne znaš gde udaraš. U principu svi prođu da se navuku, potroše više nego što su naumili, zajebu se u nekim stvarima, izgrade svoj ukus i onda nakon nekogo dužeg vrmeena dovedu sebe u balans.
Ja sam skoro, sasvim slučajno ušao u tu priču. Krenuo sa idejom da kupim neke jeftinije zvučnike i AV resiver a igrom slučaja naleteo na ozbiljniji hi fi sistem i zvučnike.

Meni se to kao celina dopada za sad i ne bih se zaletao dalje ali sam jako radoznao da čujem kako zvuče pojačala od par hiljada i zvučnici duplo skuplji :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

U hi-fi svetu kad pređeš najjeftiniji nivo posle toga za duplo više para dobijaš 10% poboljšanja. Karikiram malo, ali ne previše.

Jedino što tih 10% čuješ non-stop, pa ima više smisla nego 10% jači auto gde tih 10% osetiš dva put godišnje.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Floyd napisao:Meni se to kao celina dopada za sad i ne bih se zaletao dalje ali sam jako radoznao da čujem kako zvuče pojačala od par hiljada i zvučnici duplo skuplji :)
Na dobrom si putu...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

grujicd napisao:U hi-fi svetu kad pređeš najjeftiniji nivo posle toga za duplo više para dobijaš 10% poboljšanja. Karikiram malo, ali ne previše.

Jedino što tih 10% čuješ non-stop, pa ima više smisla nego 10% jači auto gde tih 10% osetiš dva put godišnje.
Ne preterujes i dobro je ako opste cujes razliku i siguran si da je to bolje a ne samo drugacije.]

Ali sve je to relativno, pogledajte samo koliko svako od nas daje na kola. Ako bi samo 10% troskova na kola ulagali u ozvucenje svi bi vozili vrhunske zvucne sisteme, daleko bolje nego sto sada koristimo i lepo bi uzivali. Verovatno vise vremena providim slusajuci zvucnike nego vozeci kola (tj sigurno). Tako da ne vidim ja tu neko veliko rasipanje ili strasno bacanje para.

E sad, ja licno nisam ljubitelj antike, lampasa, ploca i sl, kao sto ne smatram opravdanim davanje golmile para na kablove i sl. No to je stvar licnog izbora. Ja mislim da sve pare koje zelite treba utuci u sto bolje zvucnike i najbolji moguci receiver i to ce dati najbolji zvuk i multimediju za ulozen novac, ostallo je vise filozofija (moje vidjenje :) ).
Mnogi kazu da lapmasi daju bolji zvuk, ne znam kako ako merenje na osciloskopu kaze da savremen recceiver ima bolju tj precizniju reprodukciju od lampasa.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Znam da pisem duple postove ali zelim da istaknem ovu vest. Igrom slucaja bas smo ih pominjali danas B&W kad evo ih u vestima prodali se nekome za koga niko ni cuo:

http://www.bloomberg.com/news/articles/ ... ey-startup

Speaker Maker Bowers & Wilkins Sells Out to a Tiny Silicon Valley Startup
In an unusual deal, a 40-person startup run by a former Facebook executive has swallowed a 1,100-person company that has been around for half a century.

Joe Atkins, chief executive officer of Bowers & Wilkins, has owned a majority stake in the half-century-old British speaker business for the last 30 years. On Tuesday, he plans to tell his 1,100 employees that he’s selling it to a tiny company that almost no one has heard of, run by a man he met just 30 days ago.
Over the weekend, Atkins reached a sale agreement with Eva Automation, a 40-person Silicon Valley startup that hasn’t yet sold a single product or service. The company was started in 2014 by Gideon Yu, a former Facebook Inc. chief financial officer, ex-venture capitalist, and current co-owner of the San Francisco 49ers. Yu has said little about his startup. According to the company’s website, it is “making products that will change how people interact and think about the home.” About a quarter of its employees have worked at Apple, according to their LinkedIn profiles.
The companies declined to disclose financial terms of the deal. Eva is backed by at least $20 million in funding, and it’s raising an additional round of financing to help fund the acquisition. Yu said the Formation Group would lead the investment but declined to say how much money the company is raising. Both Eva and Bowers & Wilkins noted that the structure of the deal was unusual. Older, bigger companies usually acquire younger, scrappier upstarts in hopes of injecting some innovation into their ranks, not the other way around.
Bowers & Wilkins became a household name before speaker companies had to distinguish themselves through Spotify integrations and voice recognition capability. While Bowers & Wilkins does sell speakers designed to accommodate people used to listening to music through their smartphones, Atkins acknowledges that his company lacks the expertise needed to build software that communicates with cloud services. Any company that wants to sell speakers at a significant premium would need to integrate high-end hardware with sophisticated software. Yu plans to begin selling new products that incorporate Eva’s work by early to mid-2017.
While the details of the sale are odd, Atkins’s decision to sell isn’t a total surprise. He hinted at a potential acquisition in an interview with the Guardian last year, but that was long before talks started with Eva. Bang & Olufsen A/S, another high-end audio-equipment maker, walked away from takeover talks with a Chinese billionaire last month and replaced its CEO.
Bowers & Wilkins’s most devoted customers will probably be skeptical about a Valley startup being the best steward for a fancy speaker brand. Audiophiles often turn their noses up at digital music companies, which have a reputation for sacrificing fidelity for convenience. “It will take some explaining,” said Atkins. “I think when the verdict comes back, it will be clear that this is exactly what Bowers & Wilkins should be doing.”
Atkins will become CEO of the combined company, and Yu will be executive chairman. They will drop the name Eva in favor of the much more familiar Bowers & Wilkins brand. Yu and Atkins said there will be no staff cuts, and the company will continue to sell the current lineup of Bowers & Wilkins products. Atkins, who owns 60 percent of Bowers & Wilkins, will take a significant ownership stake in the new company. Bowers & Wilkins’s outside investors, Caledonia Investments and Sofina, will cash out.
Yu has been a Silicon Valley dealmaker for years. He was chief financial officer at YouTube when Google bought the company for $1.65 billion. At Facebook, he helped the social network raise money from Microsoft Corp. As a partner at Khosla Ventures, he was an early investor in Square Inc. He also owns part of the 49ers and championed the football team’s new stadium in the Valley.
Yu said his latest deal is a potential model for other well-funded startups. “I think there will be others to follow,” he said. “This is the way that Silicon Valley and other industrial companies raise the game for consumer-brand electronics.”
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Laki021 napisao: Mnogi kazu da lapmasi daju bolji zvuk, ne znam kako ako merenje na osciloskopu kaze da savremen recceiver ima bolju tj precizniju reprodukciju od lampasa.
Bas iz razloga svoje nesavrsenosti lampe daju meksi i topliji zvuk od tranzistora ili integralnih kola. Batali sta kaze osciloskop uvo je ovde presudno.
Slika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Pa to tesko da moze da bude bolje, samo drugacije.
Valjda je najbolje da audio uredjaji idealno reprodukuju ono sto je snimljeno, e sad ako je nesavrsenost bolja od 100% tacne reprodukcije onda je i kompletan zvuk preko takvog audio sistema bolji nego instrumenti i glas uzivo.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ljudsko uho je za pocetak daleko od perfekcije, tako da i ostatak price ide uz to :)
Za ljudsko uho recimo uopste nije odgovarajuca "ravna" frekventna karakteristika, vec tzv "house curve".

Slika

http://www.hometheatershack.com/forums/ ... ow-do.html
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

I onda cuvena pitnja:

Kada si poslednji put bio na koncertu ozbiljne muzike?
Kada u dzez klubu na zivoj svirci?
Kada si uradio test za sluh?
Sta je idealno a sta ne?

Nemacka skola je tako pre 30-20 godina iskljucivo merila i "peglala" krive na osciloskopu, dok su Englezi slusali, probavali i nisu se mnogo obazirali na merne uredjaje.

To je Svabe unazadilo za tacno toliko godina.

Kad su poceli da slusaju, poceli su da se vracaju nazad u industriju.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Delija napisao:Ljudsko uho je za pocetak daleko od perfekcije, tako da i ostatak price ide uz to :)
Za ljudsko uho recimo uopste nije odgovarajuca "ravna" frekventna karakteristika, vec tzv "house curve".

Slika

http://www.hometheatershack.com/forums/ ... ow-do.html

Pa dobro Delija ovo opet nema veze sa pojacalima vec equalizer-om koji ce opet savremena tehnika moci bolje da primeni.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Na mom sistemu od 4k+ € koristim ekvilajzer da smirim visoke koji znaju da budu preoštri, rekao vi da je do Neat Motive 2 zvučnika. Može to i kablovima da se pegla ali sve i da su besplatni ne bi sebe propuštao kroz torturu da menjam 10 kablova i slušam iste stvari poređenja radi.
Ekvilajzer je u digitalnom domenu, operiše sa floating point operacijama i tek na kraju se vrati u 24/32bit intedžere za izlaz. U prevodu unosi manje promena od bilo koje analogne karike u lancu, sem naravno onoga što hoću da menja.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Pravi ljubitelji HiFI-ja na eqvilajzer gledaju kao da je budjav lebac, njima to ne treba.
Slika
Odgovori