Zatamnjena stakla

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Zatamnjena stakla

Post od dragvorl »

sebekkg napisao:markoni ako ti nije tesko da rezimiramo.

one folije koje mogu da se stave na vetrobransko i na vozacevno/suvozacevo staklo samo prekidaju UV zrake, a i dalje toplota prolazi pa mozes da izgoris ako je jako sunce, a da tek one folije sa zatamnjivanjem i imaju uv zastitu, a i ne pustaju toplotu(vecim delom)?
Malo si ovde konfuzno napisao, a mozda si razmisljao pravilno. Kao sto neko rece UV zraci su ti koji izazivaju opekotine i ostecenje koze, pa i rak. UV zraci nose najmanje toplotne energije, a po skoro 50% kolicine energije dolazi u IC i vidljivom spektru. Grafik ce ilustrovati.
Prikačeni fajlovi
111.jpg
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Slika
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Vr'! :cool!:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Momci, vi sa sa folijama,palo mi nešto na pamet jel se one magle zimi i da li utiču te pojave na njih?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Sve normalno, kao da ih nemas... Kada ne pustis ventilaciju na soferku magle se, kada pustis ne magle se...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Jel imate neku preporuku kome se u BG obratiti za folije? Razmišljam o zatamnjivanju Jazza pozadi.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Hvala. Može delete :)
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Drugari idem ove nedelje da zatamnim stakla.
Idem po preporuci tako da mi je izbor majstora gotov.

Imate li nešto na šta posebno treba da obratim pažnju sem na stepen zatamnjenja?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Kako regulišeš atest? Ja planiram da zatamnim auto, ali nikako da prelomim u glavi zbog jbnog papira...
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Jedina dilema mi je da li i napred da zatamnim i koliko a pozadi ću sigurno.
Porodičan sam čovek, sitna dečica, tako da ne idem na kozmetiku već na zaštitu od sunca.

Ako stavim i napred...prežaliću onaj papir iz AMSS-a, nije jedina glupost koju od nas traže da plaćamo...
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Ako stavis i napred neces moci nikakav papir da dobijes, sem ako ne stavis skroz providnu foliju koja ima samo UV zastitu...
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Čuo sam da sada ima u ponudi neka koja se providi ali ima stepen zatamnjenja, idem da vidim pa da odlučim.

Off topic
A u AMSS ako ne mogu za kovertu ili poznanstvo da dobijem papir e onda je Srbija zaista otišla u qurac krasni! :)

Markoni vidim da si, i po predhodnim postovima, dosta upoznat sa situacijom, jel treba i za zadnje da se uzima atest?
Na tehničkom kažu da ne treba...
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Ako covek gleda zakon onda bi trebalo da se radi atest ukoliko su naknadno zatamnjena stakla iza linije vozaca, da bi se proverila refleksija koja ne sme da prelazi 15%...
E sad, dolazimo do situacije da niko u Srbiji ne moze da izmeri refleksiju i sta onda. Onda ljudi ipak idu na atest, gde im AMSS meri samo svetlosnu propustljivost (koja btw. nije ogranicena), i izdaje atest u kome se poziva na neki stari zakon (bas iz razloga jer nisu u mogucnosti da izmere refleksiju). Po meni je to nevalidan papir, i bacene pare.

Ovo se sve odnosilo na zatamnjivanje zadnjih stakala.

Sto se prednjih tice, po zakonu, a i provereno u praksi, moze da zadovolji samo providna UV folija na automobilima koji imaju fabricki tonirana stakla. Na automobilima koja nemaju tonirana stakla (sto je danas retkost) moze da prodje i folija koja zatamnjuje, i to samo one koje imaju preko 70% propustljivosti (obicno u oznaci sadrze stepen propustljivosti - 70, 75, 80...)... I opet dolazimo do problema nevalidnog atesta jer se ne meri refleksija i poziva se na zakon iz '84 godine... :glavomuzid:

Moj savet svima. Na prednja stakla stavljajte ili skroz providnu foliju sa UV filterom ili 80icu (Llumar, Global, koja god koja ima propustljivost od 80%). Sa njom necete zadovoljiti zahtevanu vrednost propustljivosti na toniranom staklu, ali je i jako mala sansa da bilo ko posumnja da imate foliju na staklu...
Korisnikov avatar
krstin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:10

Post od krstin »

Sta je sa Lacikom iz Kamenice? Ne mogu da ga dobijem na stari broj (isti je i na netu).
Jel radi covek jos uvek?
Slika
Odgovori