Ne brže od života!

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Ne brže od života!

Post od maniaxxx »

Baba ili ne baba, iako je pravno možda kriva ne znam da li je mogla da predvidi da če doči projektil po putu...ako gledam oštečenja honde morao je ovaj sa motorom da leti, ali bukvalno leti da je toliko uništio hondu.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

a ti si freelance vestak pa znas kolika brzina je potrebna za ovakav udar? Motor kad je u nagibu, za razliku od kola, ne moze da nabode kocnicu nego je pokusao da ga izbegne i udarii ga bez kocenja. Ako nije mogla da vidi nije smela da vrsi tako opasnu radnju. Ovo je verovatno put van naselja gde je ogranicenje 80 kmh, ako se ova baba ovako ukljucivala redovno to je nesreca koja je cekala da se dogodi.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Znači da čeka da se uključi godinu ili dve? Ako je uključenje na put legalno ( znači nije sa nekog travnjaka i slično), i nepregledno je, onda bi trebalo da postoji smanjenje ograničenja na 60 ili manje. Ne poznajem put ali vrlo dobro znam kako voze motoristi i kako je ponakad teško se uključiti.

Ponavljam da ne znam koliko je tamo pregledno ili nije pregledno ali izračunaj koliko metara u sekundi prođeš ako voziš recimo 150 ( mnogo manje i nije vozio verovatno).

I još jednom, i vozači avtomobila smo mnogo puta krivi za nesreče motorista, ali njihova bahatost ima granice nažalost večinoma na groblju.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Dolazimo do zaključka da je kriv onaj saobraćajni inžinjer koji je proračunao da je na deonici gde se desila nesreća brzina od 80 km/h sasvim bezbedna? :losevidim:

Pa ko je ovog motociklistu mogao da primeti?
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ftj je malcice pristrasan kao vozac motora...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Pa možda i jeste bezbedna, ali ovaj nije vozio 80, da poznajem put lakše bi ti odgovorio. Ima toga u SLO koliko hočeš, čudno postavljenih izlaza i uključenja, večinoma je tu ograničenje 60 ili manje jer su stvarno nepregledna i opasna. Osnovan problem je da takva uključenja opšte postoje ali ako je barem ograničenje manje i držimo se ga onda je opasnost manja.

Ja sam prvi koji je daleko od cvečke za volanom ali nekih pravila se i ja držim.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Pa eto na prosloj strani snimak udesa sa nekom normalnom brzinom za otvoren put i nepreglednim ukljucenjem. Nisam video ima li tamo ogranicenja, ali imalo bi smisla kad se pogleda situacija.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Puna linija je u pitanju tako da nije mogla legalno da se ukljuci a da je u pitanju legalno ukljucenje i ogranicenje bi bilo smanjeno. Slazem se da je glavni krivac putna infrastruktura, za vozace motora ovakve situacije i jesu najopasnije pogotovo sto po nasim magistralama postoji hiljadu i jedno divlje ukljucenje sto u sloveniji/austriji nije slucaj.

@delija

bivsi, bas iz ovih razloga.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

U dosadasnjem vozackom stazu na motoru (15 godina ukupno ili 12 godina na "ozbiljnijim" masinama ako ne racunam prvih nekoliko godina na skuterima) imao sam 4 padanja.
Jednom sam bio suvozac i pali smo greskom vozaca koji je dirao prednju kocnicu u nagibu gde asvalt nije bio najbolji (zato vise nikada nisam suvozac na motoru), i 3 puta prakticno identicni scenario. Uvek mi je automobil oduzimao prvenstvo prolaza, i uvek jedna ista recenica od koje ludim "Izvini nisam te video" :glavomuzid:
Pa mamu ti j.... gde gledas? To tvoje "nisam te video" mene moze da kosta invaliditeta ili zivota a od "izvini" nemam apsolutno nista niti mi je potrebno.

A da ne pominjem sto apsolutno svake sezone imam na desetine slicnih situacija u kojima se hvala bogu provlacim bez posledica, a reakcija je opet identicna "Izvini, nisam te video" :glavomuzid:
Pre sam se vise nervirao, reagovao, svadjao se... sad se samo trudim da prodjem bez posledica, zahvalim bogu sto sve prolazi kako treba i nastavljam dalje....

Kao sto sam vec pisao, te stvari je nemoguce objasniti nekome ko ne vozi motore, ko ne provodi svaki dan na dva tocka i prelazi dosta svake sezone...

To da je nemoguce videti motor u saobracaju i koristiti taj izgovor kao opravdanje za bilo sta, meni je smesno. Pa evo i ja sam vozac automobila, pa kako to da mi se ne desava da ne vidim motor, da me iznenadi a da ga nisam video...? Samo treba DOBRO pogledati a ne onako usput kao mnogi vozaci.
Cak i motor koji ide debelo preko ogranicenja, nema teorije da se ne uoci (sto vizuelno sa upaljenim svetlima, sto po zvuku) ako se DOBRO pogleda. Mnogo je veci problem sto se to opravdanje da se ne vidi motor pri velikoj brzini i cestim promenama pravca... koristi samo kao izgovor za stravicne greske vozaca koji jednostavno nisu ni pogledali DOBRO.
Evo i ovaj sa Pezoom sto je isekao BMW-a na 80km/h ce isto imati 2 obavezne izgovora:
1. Izvini, nisam te video
2. Ma ti motori su zlo, leti po putu da ga ne mozes ni videti. Gledao sam ali se stvorio niodkud....
:thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Vozač motora bi trebao da predvidi ovakve stvari isto kao vozač automobila, budala u saobraćaju na svakom koraku, time što je nezaštićen i ne može da odreaguje u nekim situacijama, dodatno treba da poveća oprez i prilagodi vožnju. Jebiga, onda motor gubi smisao za neke, pre bi da se uzda u sreću i pravdu, ne ide ako ti je život mio.
Poslednja izmena od nuk u 16 Maj 2016, 21:47, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

ftj napisao:@delija

bivsi, bas iz ovih razloga.
Pametno :thumbup:
Imao sam duge razgovore na tu temu sa kumom. Srecom, trenutno ne moram da brinem, ali ne znam da li ce potrajati :ccc:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

goblin napisao:Cak i motor koji ide debelo preko ogranicenja, nema teorije da se ne uoci (sto vizuelno sa upaljenim svetlima, sto po zvuku) ako se DOBRO pogleda. Mnogo je veci problem sto se to opravdanje da se ne vidi motor pri velikoj brzini i cestim promenama pravca...
Pa sad, nisam bas siguran. 200-250kmh je 55-70 metara u jednoj sekundi, tesko koji prosecan (a tek neka odsutna baba) vozac to moze da proceni. Za ova prekoracenja od par desetina kmh se slazem, ali opet, ako te zvekne i na 90-100kmh kao BMWa sa prosle strane dzaba ti sve, ostade osakacen koliko god da je kriv/kriva. Zato u kalkulaciju bolje uzmi sve te ''doleteo si, nisam te video'' razloge odma i pre necijeg poteza.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Gobline, motor ne čuješ ako se ti približava s leđa, isto važi i za avione, inače se slažem sa tobom da i vozači avtomobile nisu dovoljno fokusirani i ponekad i ne očekuju motoristu ili zbog bahatosti i pravila jačeg mislu si ko te J...i takvi su za svaku osudu, isto ko i nisko leteči motoristi koje i da si fokusiran jednostavno ne možeš da vidiš dok nije prekasno ponekad.

Jednostavno fali kulture i susretljivosti prema drugim saučesnicima saobračaja a tu je i faktor umora, neznanja, stresa i milijon drugih faktora koji rezultuju u toma da nikad niko nije 100% .

Bila je jednom tema kako ko vozi i opet ponavljam, ne vozim po svim pravilima ali se trudim, da vozim kako mi nalaže zdrava pamet i da poštujem druge saučesnike u saobračaju, posebno ranljivije i slabije ( pešaci deca biciklisti motoristi i slično)
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Mi ovde malo diskutujemo, ali se ne zaludjujem borbom sa vetrenjacama da je moguce nesto znacajno promeniti.
Sa jedne strane cemo i dalje imati ogroman procenat divljaka na motorima, a sa druge strane vozace automobila koji na ovim prostorima jednostavno nisu navikli na prisutnost motora u saobracaju i koji u ogromnoj meri grubo ugrozavaju bajkere na putu.
Tako da bajkerima jedino sto ostaje jeste da svoju voznju koliko toliko prilagode takvim uslovima.

Inace, motor je stres za celu porodicu. Evo znam po sebi, kad god krenem na neki put svi strepe dok ne stignem, cekaju da im posaljem poruku sa pauze...
Ali sa druge strane motor je ogromna strast i kad ti udje pod kozu tesko se odvaja.

Ja sam nekoliko puta bio u dilemi da batalim motore. To su bile situacije kada sam gubio neke poznanike u nesrecama, kada sam doziveo neke padove ali i kada sam dobio prvo dete... medjutim nikada nisam prelomio, tako da i dalje vozim i imam nove planove...
Korisnikov avatar
veljabandit
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Okt 2015, 22:23
Garaža: Cupra SC 280 dsg ........... CBR 1000 RR HRC

Post od veljabandit »

Ako jesi ne mozes prestati, ako nisi ne mozes postati.
------------------------------
...duga svetla i pun gas... https://www.youtube.com/watch?v=AhasvhqxLME" onclick="window.open(this.href);return false;
Odgovori