Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od sasa lbg »

Opet jaka cifra ali Boze moj Rehau.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

:plusone:

Razlika između ponuda za moju kuću, konkretno Profilink i Rehau - oko 1500-2000e (vrlo slična površina kao kod dgajic).

Na prvi pogled, u završnoj obradi, razlike minimalne, al kontam da je na duže staze Rehau odličan.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Pitanje je samo šta su "duge staze" Stolarija je pristupačnija nego ikad ali ostale su stare navike da sve treba praviti za "100 god". A to nije realno za nijedan profil.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Saša zašto si toliko protiv rehau?

Sent from my D5503 using Tapatalk
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Nisam uopste protiv (mada je post tako zvucao bez namere) nego zelim reci da Stolarija nije vise velik trosak kao pre samim tim kad izgura recimo 20 g skines bacis i stavis drugu. Ciklusi zamene def.postaju kraci sto je i dobro. Mislim nije to hrastova Stolarija pa da ima neku "visu" vrednost.

Послато са Tesla уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Pa sad. Cena stolarije istina zavisi od samog stila gradnje/projekta, a sad kuće generalno imaju više staklenih površina nego pre, tako da je malo teže porediti, ali kod mene u konkretnom cena spoljne stolarije iznosi preko 1/4 cene objekta u sivoj fazi. Nisam siguran da je mog oca koštala više pre 35g kad je pravio kuću. Pri tome pričam o normalnoj kvalitetnoj pvc stolariji, mogu misliti koliko bi koštala neka alu/drvo varijanta, pandan te vrhunske hrastove stolarije.
E sad, stoji da je celo društvo postalo potrošačko, prebaci priču na svet automobila pa vidi koliko se dugo ( i dalje) voze automobili iz 80/90tih i da li će se modeli iz ovih naših godina voziti toliko za 20-30g...
Isto tako, kao i kod auta, a što je i normalno, moderna stolarija je u gotovo svemu bolja od te stare, održavanja gotovo nemaš, toplotna i zvučna izolacija je bolja, a da li će se svaka, a pogotovo kvalitetna pvc stolarija bacati posle 20g, to ćemo videti. Ja ne verujem, bar da će morati.
A što se tiče same stolarije, itekako postoji razlika između rehau ili veke i neke mala privreda iz garaže varijante. Da li opravdava razliku u ceni ili ne, to je druga priča, ali postoji.
Da sad ne bude predugačak post, oko cena izgradnje kuće ću neki drugi put, svašta se ovde pisalo napamet.
Za zgrade ne znam, ali što se tiče kuća, i cene čisto izgradnje, za nekih 500e neto po kvm, ili 300-350e/kvm bruto treba da dobiješ objekat da se usereš.
Ali o tom potom, evo danas su počeli da kopaju temelje pa ću povremeno napraviti neki pregled radova ovde... :)

Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Samo napred :)

I meni se sve više to čini kao najbolja opcija.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

dragan napisao: A što se tiče same stolarije, itekako postoji razlika između rehau ili veke i neke mala privreda iz garaže varijante. Da li opravdava razliku u ceni ili ne, to je druga priča, ali postoji.

Postoji, ali najčešće se radi o razlici kao kod ovlašćenog auto servisa i neovlašćenog.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Nije bas tako. Znj profili posle par godina izlaganja suncu mogu fino da pozute, a video sam da mogu i blago da pocnu da se krive.
A razlika u ceni je relativno mala.

Uostalom, videcu kako ce se pokazati Rehau u mom stanu tokom godina. Ni on sigurno nije savrsen.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Moji su uzeli Veka. Deluju mi veoma kvalitetni.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Kako se uzme, niti je svaki ovlašteni jednako skup niti dobar, a ni neovlašteni.
A ni razlika u ceni nije skoro duplo, kolika je recimo razlika između hit auta i reno neše :)
Šta znam, meni se veka konkretno najviše svidela, imaju par nekih šmekerskih fazona sa stolarijom koje drugi nemaju ili mi nisu pokazali, ali svejedno neću uzeti njih... Zato i kažem, ima razlike, nije svemir ali postoji, negde manja a negde i poveća...

Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Delija napisao:Nije bas tako. Znj profili posle par godina izlaganja suncu mogu fino da pozute, a video sam da mogu i blago da pocnu da se krive.
A razlika u ceni je relativno mala.

Uostalom, videcu kako ce se pokazati Rehau u mom stanu tokom godina. Ni on sigurno nije savrsen.
Ma jasno je to, nego govorim kada se radi o istim profilima.

Što se tiče Veke i Rehau konkretno: vi ne kupujete stolariju od njih direktno...i dalje zavisite od lokalnog Pere, Mike ili Žike koji to vari, okiva, ojačava, ustakljuje, ugrađuje itd...
What i do for the livin'? I live for the livin'.
dgajic
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 21:03

Post od dgajic »

Ma jasno je to, nego govorim kada se radi o istim profilima.

Što se tiče Veke i Rehau konkretno: vi ne kupujete stolariju od njih direktno...i dalje zavisite od lokalnog Pere, Mike ili Žike koji to vari, okiva, ojačava, ustakljuje, ugrađuje itd...
Upravo, ja sam trazio nekoliko ponuda, od firmi koje postoje 10+ godina, kod svih sam otisao sa projektom, porazgovarali - samo jedna mi je poslala ponudu u roku od 3 dana. Druga nije uopste, verovatno sam ih trebao podsetiti, iz trece su zvali posle mesec dana...
Ja sam se uvek vodio tim da ako je prodaja losa, a to je deo firme koji je jako eksponiran ka klijentima, ni ostatak nece biti bolji, bar ne u odnosu prema klijentu. Druga stvar je da ne radim sa firmom sa kojom ne mogu da komuniciram email-om, bez obzira na iskustvo, stvari se menjaju, u 2016-oj bi trebalo da su u stanju da posalju ponudu email-om.

Videcemo, sutra uzimaju mere, bice za 2 nedelje. Ja sam hteo prvo drvo, ali je ponuda dosta slaba ili ja nisam nasao. Na kraju sam procenio da je PVC najmanje rizicna varijanta, u NS nije prevelik izbor zvucnijih proizvodjaca, uglavnom Rehau. U stanu imam PVC, na oko se bas vidi da je Rehau kvalitetniji, mada mi ni ovaj u stanu nije pozuteo niti se iskrivio za ovih 8 godina.

Drago mi je da cujem da jos ljudi sa foruma gradi, meni je to toliko sve zanimljivo, jako sam puno vremena proveo citajuci i pripremajuci se za gradnju.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

U suštini, prvo što popusti na PVC prozorima, nakon 10+ godina jeste mehanizam ili okovi. Profil će biti postojan, ako su pravilno i kvalitetno urađeni spojevi. Bar je to slučaj u stanu gde su moji roditelji 2000-2001 zamenili drvene prozore sa PVC-om (Fenster AS, 8. sprat, južna i jugozapadna strana). Požuteli su, ali zbog kotlarnice na mazut - ne zbog sunca. I nakon 16 godina je jedan prozor postao problematičan - zbog mehanizma, ali i veličine krila (krilo je široko oko 1 m).

Postoje turske i jeftinije varijante. To jedino staviti na šupu ili neki priručni objekat.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

superboss napisao:
Rehau proizvodi granulat, Rehau proizvodi profil, Rehau vari, ojacava, ustakljuje. Rehau prodaje. Rehau je kompletan sistem, ukljucivo i potreban matarijal za RAL nacin ugradnje.
Rehau ima PVC program bez celicnih ojacanja, za pasivne kuce vec godinama.

Sada sam na objektu (po standardu Passiv Haus se pravi) gde je sveze ugradjena Schuko stolarija, 3struko nisko emisiono staklo sa dodatnom oblogom rama, sa posebnom paro difuznom folijom, po standardu za pasivne kuce, za RAL nacin ugradnje.
Proizvedeno u Nemackoj, vareno, ustakljeno itd.
Ceo sistem svih elemenata stolarije.

Nema nista lokalno osim finalne ugradnje u otvor.

Rehau kosta. Original. I jasno je sertifikovano.

Kopiije su svakako manje, pa i kada se lazno oglasava da sadrzi nesto "Rehau".
Odgovori