Fotografija
Re: Fotografija
Nema greške sa bilo kojim RX100, možeš slobodno da uzmeš neki iz starije generacije, ili A6000, ili ako ti ne treba tražilo A5100, možda čak i A5000 (red veličine 300tinjak eura), ako nemaš previsoke ambicije.
Eno ti tema o Adi Huji, sve je fotkano sa A5100 i dva objektiva, 20mm f/2.8 i 50mm f/1.8.
Eno ti tema o Adi Huji, sve je fotkano sa A5100 i dva objektiva, 20mm f/2.8 i 50mm f/1.8.
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Ovo je drugi put da me sneg vrati sa planirane rute. Danas sam krenuo na 2400 metara i stigao do 1700m i morao da se vratim. Plašio sam se moguće lavine, tako i prošle nedelje na drugoj planini: do 1700 metara i morao nazad, nisam smeo da nastavim. Nema mi goreg poreza, nego da se vraćam. Ja sam probao gore da se penjem, ali je previše strmo i ako krenemo da klizamo na dole, bojim se da ćemo završiti na hrpi oštrih kamenja stotinak metara niže.

Ovo je put za nazad:

Aparat je Canon d400
Inače, 4 planinara su krenula desno, drugim putem i beba na ledjima jednog lika. Uglavnom su jurili drugi vrh, suvom trasom, ali iznad njih 200-300 metara snega. Da je lavina krenula, ne bi ih našli do 15. augusta. Idioti bez mozga.

Ovo je put za nazad:

Aparat je Canon d400
Inače, 4 planinara su krenula desno, drugim putem i beba na ledjima jednog lika. Uglavnom su jurili drugi vrh, suvom trasom, ali iznad njih 200-300 metara snega. Da je lavina krenula, ne bi ih našli do 15. augusta. Idioti bez mozga.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- NNele
- Pridružio se: 15 Nov 2014, 20:29
- Garaža: Audi A4 B8 2.0 TDI 170hp
Dobre fotke. I vožnja, naravno.nidza napisao:Nema greške sa bilo kojim RX100, možeš slobodno da uzmeš neki iz starije generacije, ili A6000, ili ako ti ne treba tražilo A5100, možda čak i A5000 (red veličine 300tinjak eura), ako nemaš previsoke ambicije.
Novije generacije tih modela imaju unapređene video režime, 4K postaje standard. Mislim da bi mi flagship Cyber Shot serije RX10 III bio kompletan zbog super zuma, ali tu se ne uklapam u cenu. Eventualno RX10 II, a njega treba "izvagati" sa RX100IV fantastičnom spravicom, mada bih voleo da ima veći senzor, zum, pa čak i bolju ergonomiju.
S druge strane, a6000 sa izmenljivim objektivima ima veći raspon, bolji autofokus i 24mpx senzor.
Da su ova tri u užem izboru, koji bi odabrali?
A6000.
Tapatalk
Tapatalk
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Ne može još malo veći senzor i još malo veći zum raspon a da aparat ostane isti. Fizika je neumoljiva.
Evo ja imam RX100 i D7200. Pisao sam već isto ovo ranije ali ko bi sad to našao. RX100 je bolji za video, i kad aparat apsolutno mora da stane u džep, npr. na skijanju i slično. U svakom drugom slučaju uzimam DSLR iako moram da ga teglim, jednostavno kad se navučeš na taj kvalitet posle te nervira kad vidiš dobru fotku sa malog aparata koja je mogla da bude fantastična da si imao veliki aparat. Razlike: manje šuma tj. može veći ISO da se koristi, veći dinamički raspon, veća kontrola dubinske oštrine, mnogo lepši bokeh, kod RX100 je dosta nervozan. I uvek mogu da zavrnem drugi objektiv i pokrijem situacije gde bi mali RX bio apsolutno neupotrebljiv.
I ovo što kaže Nidža da je Alfa skup slikao sa 20mm i 50mm je isto indikativno. I ja zum obično koristim u najširem i najužem području a ono u sredini mnogo ređe. Samo što sam fleksibilniji u smislu brzine, u svakom trenutku imam obe mogućnosti na raspolaganju. Da postoji neka fora da imam dva prajma istovremeno na aparatu umesto zuma to bi mi isto bilo ok. Ionako sa dobrim senzorom i staklom imaš široku mogućnost kropovanja.
Evo ja imam RX100 i D7200. Pisao sam već isto ovo ranije ali ko bi sad to našao. RX100 je bolji za video, i kad aparat apsolutno mora da stane u džep, npr. na skijanju i slično. U svakom drugom slučaju uzimam DSLR iako moram da ga teglim, jednostavno kad se navučeš na taj kvalitet posle te nervira kad vidiš dobru fotku sa malog aparata koja je mogla da bude fantastična da si imao veliki aparat. Razlike: manje šuma tj. može veći ISO da se koristi, veći dinamički raspon, veća kontrola dubinske oštrine, mnogo lepši bokeh, kod RX100 je dosta nervozan. I uvek mogu da zavrnem drugi objektiv i pokrijem situacije gde bi mali RX bio apsolutno neupotrebljiv.
I ovo što kaže Nidža da je Alfa skup slikao sa 20mm i 50mm je isto indikativno. I ja zum obično koristim u najširem i najužem području a ono u sredini mnogo ređe. Samo što sam fleksibilniji u smislu brzine, u svakom trenutku imam obe mogućnosti na raspolaganju. Da postoji neka fora da imam dva prajma istovremeno na aparatu umesto zuma to bi mi isto bilo ok. Ionako sa dobrim senzorom i staklom imaš široku mogućnost kropovanja.
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
A6000
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
@Grujicd
Ima fora - tegliš dva DSLR-a.
Ja to radim često kada sam u situaciji da nemam vremena ni da promenim objektiv jer mi jednostavmo pobeže kadar.
TT
Ima fora - tegliš dva DSLR-a.

TT
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
O da 

Moram priznati da bih sad bio u dilemi, ali kad sam uzimao 70-200 dileme nije bilo, jer drugo nije ni postojalo u tom rasponu. 
Kako god, objektiv je potpuna fantazija. Mana je što je f/4, a to je premalo za neko ambicioznije portretisanje. f/2.8 je taman za 70-200, ali tako veliki objektiv neću više nikad kupiti, sa tim sam završio. Čekamo 85 ili neku od novih 50ica, to ću još videti.
Spomenuo si da se guma ražvakala, to se obično dešava ako ga čiste nekom hemijom, pa se natopi i razvuče. Meni se desilo sa 24-85 kad sam ga čistio vlažnim maramicama za bebe, upio je i razvukao se. Međutim, čim sam prestao tako da ga čistim, vratio se nazad i stegao. Prodat je pre neki dan u stanju bukvalno kao da je nov, guma potpuno savršena.
Možda i taj 70-200 iz radnje nije trajno upropašćen.

Kako god, objektiv je potpuna fantazija. Mana je što je f/4, a to je premalo za neko ambicioznije portretisanje. f/2.8 je taman za 70-200, ali tako veliki objektiv neću više nikad kupiti, sa tim sam završio. Čekamo 85 ili neku od novih 50ica, to ću još videti.
Spomenuo si da se guma ražvakala, to se obično dešava ako ga čiste nekom hemijom, pa se natopi i razvuče. Meni se desilo sa 24-85 kad sam ga čistio vlažnim maramicama za bebe, upio je i razvukao se. Međutim, čim sam prestao tako da ga čistim, vratio se nazad i stegao. Prodat je pre neki dan u stanju bukvalno kao da je nov, guma potpuno savršena.

Sasvim moguce, guma je promenila boju.
Ne sumnjam da je 70-200 f4 dobar ali sam namerno fotkao aparat sa objektivom u ruci (bez zonerice) da se vidi koliko je to cudo.
70-300 je bitno manji.
Prajmovi dolaze i bice ih jos.
Zivo cekam sta ce Tamron da kaze jer su svi nadrkali cene za E mount.
Skoro sigurno pazarim 70-300 i cekam UWA prajm, sta prvo dodje u prodavnice.

Ne sumnjam da je 70-200 f4 dobar ali sam namerno fotkao aparat sa objektivom u ruci (bez zonerice) da se vidi koliko je to cudo.
70-300 je bitno manji.
Prajmovi dolaze i bice ih jos.
Zivo cekam sta ce Tamron da kaze jer su svi nadrkali cene za E mount.
Skoro sigurno pazarim 70-300 i cekam UWA prajm, sta prvo dodje u prodavnice.

Da li si obratio pažnju na Samyang?
Nisam očekivao AF objektiv iz njihove kuće uopšte, a oni izbaciše dve zverke za sa E-Mount sa AF. Od 50/1.4 očekujem puno, biće objektiv za sladokusce, ali je malo kabast i plašim se da će biti prevelik. Ne uzmam ništa dok ne prelomim, zbog veličine i cene sam bliži FE 50 1.8, treba mi nešto što me neće mrzeti da teglim. Sa druge strane, A7 me mrzi da teglim već (ne pitaj).
Sve što treba završim sa A5100 i 20 i 50, sem kad slikam retke tezge... Puna Huja bila DSLR u subotu, ali po fotkama sa foruma ne vidim da je neko napravio bolji posao.
edit: gledam razliku između 70-300 i 70-200, praktično ista težina. Ne bih se menjao ipak.
Nisam očekivao AF objektiv iz njihove kuće uopšte, a oni izbaciše dve zverke za sa E-Mount sa AF. Od 50/1.4 očekujem puno, biće objektiv za sladokusce, ali je malo kabast i plašim se da će biti prevelik. Ne uzmam ništa dok ne prelomim, zbog veličine i cene sam bliži FE 50 1.8, treba mi nešto što me neće mrzeti da teglim. Sa druge strane, A7 me mrzi da teglim već (ne pitaj).

Sve što treba završim sa A5100 i 20 i 50, sem kad slikam retke tezge... Puna Huja bila DSLR u subotu, ali po fotkama sa foruma ne vidim da je neko napravio bolji posao.
edit: gledam razliku između 70-300 i 70-200, praktično ista težina. Ne bih se menjao ipak.
Poslednja izmena od nidza u 23 Maj 2016, 16:18, izmenjeno 1 put ukupno.
Normalno da mi je jedno oko na Samyangu ali mislim da je glomazan i da mu coating (po fotkama kje sam gledao na netu) daleko zaostaje za Canonom i Zeissom.
Takodje, kako zbog cena FF stakala, tako i zbog velicine aparata, mislim da sam trebao da zadrzim a6000.
Nekako mi i ovo postalo smarno.
Takodje, kako zbog cena FF stakala, tako i zbog velicine aparata, mislim da sam trebao da zadrzim a6000.
Nekako mi i ovo postalo smarno.
A što ne sačekaš naslednika A5100 i dopuni ergelu, da imaš za svaki dan nešto što te ne mrzi da nosiš? Neočekivano mi je fulfrejm i dalje B sistem. A sistem mi je krop.
- vitezkoja
- Pridružio se: 16 Nov 2012, 21:17
- Garaža: w202 C200 KOMPRESSOR
Da li neko slucajno od vas prodaje Canon 50mm F1.8 II?