Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Floyd »

Skoro svima koje znam tamo doturaju matorci... da li je to stan u kome žive ili keš, nebitno je.

Da se ne lažemo, 1000 evra koliko god to zvučalo moćno u Srbiji, nije neka plata ako trebaš sam da platiš stan, auto (600 evra) i da ti ostane za život. Ja bar primetim kako s pare tope kad sam tamo a daleko sam od bahaćenja tipičnog za neiživljene gastoše.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Tope se pare jer je Beograd grad sa relativno visokim standardnom, uporediv po nekim stvarima sa EU, potpuno uporediv sa taze članicama. Čim te kafa košta 2-3x više nego u ostatku Srbije, to je pokazatelj i koliko su plate veće zapravo - ne po statistikama.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Znam neke ljude koji zive daleko od opustenog, iako jedan clan porodice ima platu oko 2k evra, ali supruga ne radi, a tu je i dvoje dece + krediti.

Za opusten zivot u Srbiji, ako sam placas kredit za stan i auto, treba bar 3 k evra na 4-clanu porodicu. Ostalo je pristojan zivot, ali uz stiskanje.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa sada 3k evra je preterivanje za zivot u Srbiji, ali bi blize 2k bilo dovoljno - bar meni. Meni se isto tako tope pare u Srbiji malte ne isti tempom kao i u NL cak i brze - a dalekoooo smo od nekog bahacenja.
Neverovatan mi je taj podatak, ako je prosečna za celu Srbiju ~45.000din,
Pa problem je sto se posao mnogo teze nadje (mnogo ga manje ima) - i mnogo je manje stalan u unutrasnjasti (a o uslovima rada drugom prilikom) - taj podatak nije za zanemariti ni najmanje... tako da u finalnom racunu i ispadne zaista 2x razlika
Poslednja izmena od ljuba u 25 Maj 2016, 11:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Nema teorije da se lagodno zivi sa 2k eura, bar cetvoroclana porodica, iznad proseka mozda iole pristojno i to pod uslovom da su ti roditelji obezbedili krov nad glavom.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Evo ja sam relativno lagodno ziveo u NL sa mesecnom platom od oko 3000Eur-a (plus regres - pare za letovanje 2700Eur) - ima nas 4voro u porodici, uz sve moguce troskove markice za prevoz, muzicke skole, sport, letovanje (3 nedelje), zimovanje (1 nedelja) i sl... plus otplacujem stan i vozim relativno noviji auto. Mada se opet vracamo na pricu sta neko podrazumeva pod lagodnim zivotom.

PS: Uz trenutne kamate za hipoteku ti mozes sada da relativno blizu Amsterdama (Almere - 20km rastojanja a i tamo ima jako mnogo posla) uzmes stan (70m2) u relativo lepom delu za otplatu od 300-400Eur mesecno (skoro bez ucesca), a cena struje i grejanja su malte ne nize ili iste kao u BG. Jedino je voda (25Eur) i porezi dosta skuplji... Plus hrana je skoro jeftinija (opet o ukusima i standardima necemo raspravljati pisem za moj ukus)
Poslednja izmena od ljuba u 25 Maj 2016, 11:26, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Zato sam i napisao, ako nemas kredit za stan i auto moze verovatno, samo je pitanje kakvi su prohtevi. Moj mesecni fond svaki mesec mora da odvoji oko 800 eur za kredite.
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

Ja ne znam šta vi radite i u kojim firmama u BGu,
sem IT sektora svi ostali zarađuju ozbiljno manje cifre koje vi ovde navodite.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Ja znam dosta njih koji zaradjuju oko 1000 evra po Beogradu.
Ralee
Reactions:

Post od Ralee »

Ljubo ako sam te dobro razumeo govoris o 3k eura plus pare za letovanje? Ako sam dobro sracunao to mu dodje 38700e godisnje, naspram 24k e u Srbiji. Kolike su vam godisnje kamate na kredite za stan i na lizing? Cena struje ista a grejanje? Hrana je jeftinija, a cena odece, obuce? Koliko kosta skolovanje?

Sa druge strane koliko sati nedeljno radite? Koliko vam je steresan posao? U Beogradu mesec dana odmora godisnje mozes samo da sanjas? Ja se ne secam kad sam imao slobodan vikend. Ovde psihicki i fizicki moras mnogo vise da se das da bi napabircio tih 2k eura. O uredjenosti sistema necu ni da pricam. Jos jednu stvar kad smo se dotakli profesije, koliko u NL zaradjuje jedan kardiolog ili jedan advokat?
Da uzmemo za reper da se gleda normalan zivot cetvoroclane prodice koja zivi u stanu od 100kvm, jedan prosecan noviji auto, pritom placa sve dazbine poput hrane, komunalija, hipoteke, lizinga, da se normalno obalaci i oprema tehnikom, i pritom da ima za jednu nedelju letovanja i jednu nedelju zimovanja.

IT i ekonomski imaju mogucnost da zive za tih 2k eura, medicina i pravo dobace u nekim slucajevima, sve ostalo je boranija. Svako ko je iole proputovao sveta zna da je Beograd realno krs za zivot.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Po meni, najveci problem je socijalna sigurnost. Imas porodicu, stabilna primanja i odjednom jedan clan ostane bez primanja sto je mozda i preko 50% budzeta i sta onda? Uslovi za trazenje posla su teski, a ne postoji naknada za period nezaposlenosti, tj trazenje posla.

Sa druge strane uterivaci dugova i prinudna naplata radi savrseno, to smo odlicno odradilil
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Captain Slow napisao:Ja ne znam šta vi radite i u kojim firmama u BGu,
sem IT sektora svi ostali zarađuju ozbiljno manje cifre koje vi ovde navodite.
Upravo,

Moj rodjak (diplomirani inzenjer poljoprivrede + master), radi za jednu firmu u bg u struci, plata 37000 mesecno, ako bas prebace bonus bude i 40-tak.. Ja bih rekao da je mnogo vise takvih slucajeva nego oni ljubini od 650e za master studenta :D
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

To je Ljuba pogrešio, mada vidim da se i drugi razbacuju ozbljnim ciframa.
Očigledno ja nešto radim pogrešno :mrgreen: .
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Kako prezivi ako ima porodicu?

25 telefon+tv
30 struja
10 mob
90 gorivo
50 info stan
290 pijaca
150 trznjaci
10 rezije lift, cis
20 registracija
15 odrzavanje auta
90 odmori svi
50 garderoba za 4
20 osiguranja
850eur 104,550 rsd
Ralee
Reactions:

Post od Ralee »

Jos ako su deca starija, neke od stavki mozes i da udvostrucis plus fakultet.
Odgovori