GPS navigacija

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Odgovori
Korisnikov avatar
ivke74
Reactions:
Pridružio se: 21 Dec 2013, 13:07
Garaža: Punto emotion tng abs & Audi A3 1.6TDI & Toyota Yaris cross

navigacija za auto

Post od ivke74 »

interesu je me da li neko koristi navigaciju MIO SPIRIT 6900LM kakve su mape i kako ste zadovoljni uredjajem.
Ja sam do sada koristio igo 8 navigaciju bluepanter ali baterija se naduvala i navigacija ne radi vise, treba da kupim novu pa me interesuju vasa misljenja?

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: GPS uredjaji

Post od pedja »

Meni je prastari mali MIO radio kao zmaj, u odnosu na tada najskuplji Garmin, dok nije ostecen. Gramin je prednjacio non-GPS dodatnim funkcijama i velicinom displeja.

Sada ovi uredjaji prilaze tabletima, po velicini i funkcijama, ali je tablet ipak univerzalnije resenje. Samo je pitanje kvaiteta prijema GPS signala.

Cim budem nasao drzac, probacu navigaciju (recimo Here ili GMaps) sa 8" tabletom, ukoliko bude stao u auto :kezo:
Ne znam da li ima potrebe instalirati iGo i sl.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Kod here je i dalje najveci nedostatak sto ne mogu da se ubacuju medjustanice u rutu, ne znam koji im je sto to vise ne omoguce. Isto je mislim i u gmaps.
Korisnikov avatar
ivke74
Reactions:

Post od ivke74 »

ja sam probao sa telefonom i tabletom instalirao sam Here , sygic i Garmin softver ali po mom misljenju nista ne moze da zameni pravu navigaciju.
Garmin navigaciju sam probao odlicna je bez i jedne zamerke ali je skuplja 12000dinara od MIO sa istim mogucnostima i probao sam Blueberry 2GO579 sa Openstreetview mape ali nisam zadovoljan ona je jeftinija oko 6000din od MIO 6900LM
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

E, da. Ja sam sa telefona deinstalirao iGo kada me je po nekim budzacima Srbije neka OpenStreet mapa bolje vodila nego on.
Ipak, slazem se da je tablet tablet, a GPS GPS. Jedno je za gledanje filmova u voznji, a drugo za navigaciju :D
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Meni 7" tablet služi za navigaciju (IGo) i multimediju u kolima. Kačio sam ovde na forumu i slike, samo ko će sad da nađe među milion poruka. Ukratko, u svakom pogledu je bolji od starog Garmina srednje klase kog sam ranije koristio. Kupio sam i nosač i to je ok, samo mora da se montira tako da tablet bude naslonjen na konzolu, inače vibrira u toku vožnje.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Google Maps u poslednje vreme razvaljuje kako dobro rutira i vodi... :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Kornjaca Rade napisao:Kod here je i dalje najveci nedostatak sto ne mogu da se ubacuju medjustanice u rutu, ne znam koji im je sto to vise ne omoguce. Isto je mislim i u gmaps.
Čuvaju za proizvođače vozila?
pedja napisao:E, da. Ja sam sa telefona deinstalirao iGo kada me je po nekim budzacima Srbije neka OpenStreet mapa bolje vodila nego on.
To su krive loše mape, ne software. Sada iGo koristi Here mape, tako da tu nema šta da zezne. Ima neku svoju čudnu logiku, ali ja svakako sam postavim rutu i gledam da se što manje oslanjam na GPS.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Heinz napisao:Čuvaju za proizvođače vozila?
Proizvođači čuvaju za sebe.
http://tech.economictimes.indiatimes.co ... s/50086870
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Saša napisao:Google Maps u poslednje vreme razvaljuje kako dobro rutira i vodi... :)
Ali šta raditi kad odeš van zemlje i isključiš podatke? Koliko sam video možeš da skineš neki grad za offline, ali ne znam da li bi dao da skineš par celih zemalja i koliko bi trajalo to skidanje. A pri tom i to što skine drži samo 30 dana. Onda da li ima POI, najpre benzinske pumpe? To je baš korisno.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Mogu da se skinu cela područja, koliko znam. A što se tiče POI - ne znam da li ih imaju u formi u kakvoj ih ima iGO, ali obiluju informacijama jer sve to imaju u svojim Google bazama. Recimo, kada sam išao kod majstora za gas u Lazarevac verovao ili ne ta Google Maps navigacija me odvela pravo u čovekovo dvorište bukvalno pred vrata od servisa (jer je on svoju firmu ubacio u Google bazu i tako podesio)! Dakle, šta god da neko ubaci u Google bazu, bilo kakvu firmu, uslugu, delatnost, bilo šta - oni to mogu momentalno izvući i naći konkretnu primenu u ovakvim aplikacijama. Bukvalno kao da koristiš Google pretraživač i još te on vodi precizno na tu adresu. :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Ok je to dok si u zemlji, samo je pitanje šta od toga treba kad ti treba offline. Kod Gmaps je uostalom zakon i street view kad si na internetu, koliko puta sam prošpartao tako neke ulice dok planiram putovanje ili tražim gde je tačno neka firma, parking itd.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Treba eksperimentisati i isprobavati, pa videti šta i kako najbolje radi. Ja se i dalje ne odričem svog Beckera i iGO-a, ali rado probam i druge stvari.

Edit: zaboravio sam još nešto. Google Maps u navigacionom modu ima jednu ogromnu prednost nad klasičnim navigacijama: ne biraš kao kod iGO-a gradove i ulice iz njegove baze već kucaš kao u klasičan pretraživač bilo koji pojam. Nedavno sam recimo išao sa familijom na izled do Avale i zaboravim da zapišem ranije i unesem koordinate i kada sam pokušao da nađem u iGO-u pojam "Avala", "avalski toranj" - cvrc, hoćeš ali malo sutra. I navigacija totalno neupotrebljiva. U Maps/Earth kucaš šta poželiš i samo klikneš na ikonicu auta i on te vodi tamo. :)
Poslednja izmena od Saša u 31 Maj 2016, 22:29, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
ivke74
Reactions:

Post od ivke74 »

gledao sam i Becker on je po ceni izmedju Garmina i MIo spirit deluje kao ozbiljna navigacija ali mislim da ovo nisu Igo mape vec verovatno nihove i bitno je da ima besplatno azuriranje

Slika

TMC prijemnik dosta znaci u inostranstvu uverio sam se kada sam isao u Svajcarsku doduse koristio sam Garmin savrseno radi prikazuje guzve radove na putu
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Nemački Becker je jedan od vodećih brendova kada su navigacije u pitanju i imaju hardverski izuzetno kvalitetne (i prilično skupe uređaje), a poznat je po tome što izrađuje takve sisteme za mnoge velike proizvođače automobila. Softver koji oni koriste je u osnovi iGO samo je prerađen sa njihove strane da izgleda kao njihov originalni softver (nešto slično kao što Samsung i HTC "budže" originalni Android i prave svoje "okruženje"). Ja recimo sada koristim najnoviju Becker Revo verziju softvera. No kod Becekera se bez problema mogu koristiti klasične iGO karte (naravno, potrebno je originalni softver zameniti istim takvim samo "otključanim" jer originalni neće da učita te piratske karte koje se mogu naći po Net-u). Besplatno ažuriranje se valjda dobije samo prvu godinu (ja sam dobio da ažuriram karte jednom, po kupovini se povežeš na njihov sajt, učitaš najnovije i to je to) a kasnije se plaća. Ne znam da li su to u međuvremenu promenili. :)
Odgovori