Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od Sloba »

Stručnjaci... :mrgreen:

Ajd, sada ozbiljno.

Ako po danu želiš da slikaš objekat koji se nalazi u senci i ako je blic na auto-modu, on se neće upaliti jer će senzor izmeriti dovoljno svetla i objekat će ostati neprepoznatljiv u senci. U toj situaciji sa uključenim (forsiranim) blicem aparat će, i pored mnogo svetla koje dobija, opaliti blic i objekat u senci će se videti.

Ako pričamo o noći, blic je puno puta nepotreban, a aparat će ga uvek opaliti, ako je blic podešen na automatski režim.

Dakle, sve opcije ti trebaju i zato ih apatrat i nudi.
bobanf
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:26

Post od bobanf »

[quote="7footer"]
Да ли 20Д има заиста лошији сензор (сумњам) или је до објектива? Да напоменем, бољи објективи су ми радили одлично и на филмским и на дигиталним телима...

Uzeh i ja 20D pre par meseci da probam digitaliju. Nabavio sam stari 35-105 /pristojan/ i 18-55 /nije ni za k.../ a pozajmio 35-70, 28-105, 28-135 da probam.

Imao sam problema sa ostrinom dok nisam provalio da taj aparat ima jako veliko tresenje ogledala prilikom okidanja tako da mora da se ide na min. 1/125 a bolje ako moze na 1/250. /stari mehanicki olimpus iz `71.god imao je gasni amortizer za ogledalo, a ova cuda tehnike nemaju/. Zaboravi slikanje na 1/30 iz ruke.
Kvalitet snimka je pristojan bar kod mene, ali nije kao film.

Pozajmi par objektiva pa probaj, idi na raw pa pravi jpeg. Najbolji mi se pokazao ovaj 28-135, a ovi drugi ne zaostaju mnogo za njim, kit necu ni da pominjem.

Sta da kazem, generalno nisam odusevljen, ocekivao sam vise, nekako se ne osecam konforno.

Na ovom sajtu nadjoh par saveta koji su mi pomogli
http://www.phototestcenter.com/html/dig ... setup.html

Nemam digitalnih kojima mogu da se pohvalim, evo jedna cisto da se vidi kako radi aparat, sa stativa, 28-135, pa uporedi sa tvojom masinom.
Prikačeni fajlovi
IMG_0722m.jpg
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

28-135nje odlican telac starije generacije koji sasvim dobru sliku daje, imao sam prilike da fotkam sa njime doduse na kratko ali dovoljno da mi se je svideo. Da je bar od 18 -135 bio bi sasvim odlican raspon :D
Slika
Korisnikov avatar
7footer
Reactions:
Pridružio se: 19 Jan 2012, 17:53
Garaža: Lexus GS 450h, Chevrolet Trax, Yamaha Stryker

Post od 7footer »

bobanf napisao:
7footer napisao: Uzeh i ja 20D pre par meseci da probam digitaliju. Nabavio sam stari 35-105 /pristojan/ i 18-55 /nije ni za k.../ a pozajmio 35-70, 28-105, 28-135 da probam.

Imao sam problema sa ostrinom dok nisam provalio da taj aparat ima jako veliko tresenje ogledala prilikom okidanja tako da mora da se ide na min. 1/125 a bolje ako moze na 1/250. /stari mehanicki olimpus iz `71.god imao je gasni amortizer za ogledalo, a ova cuda tehnike nemaju/. Zaboravi slikanje na 1/30 iz ruke.
Kvalitet snimka je pristojan bar kod mene, ali nije kao film.

Pozajmi par objektiva pa probaj, idi na raw pa pravi jpeg. Najbolji mi se pokazao ovaj 28-135, a ovi drugi ne zaostaju mnogo za njim, kit necu ni da pominjem.

Sta da kazem, generalno nisam odusevljen, ocekivao sam vise, nekako se ne osecam konforno.

Na ovom sajtu nadjoh par saveta koji su mi pomogli
http://www.phototestcenter.com/html/dig ... setup.html

Nemam digitalnih kojima mogu da se pohvalim, evo jedna cisto da se vidi kako radi aparat, sa stativa, 28-135, pa uporedi sa tvojom masinom.
Немам појма, користим рефлексне фото апарате (што дигиталне што филмске) од 2006, и убеђен сам да ми је ово најгора комбинација до сада. Поново кажем, бољи објективи су ми радили одлично на свим телима (и филмашима)... Могуће да овај 28-80 није оптички најбољи, и једноставно је предвиђен за 35мм. Кажем 40Д ми је кидао, као и 5Д...

Јеси користио још неки ДСЛР? Како ти се чини 20Д после аналогног 35мм? Ово за огледало се слажем, прилично је бучан, мада ја имам мирну руку. :)
И да, овом објективу оштрина је мисаона именица а ја баш нисам нешто паметан за оштрење у обради, тако да ме то жешће смара. Преко дана гледам минимум ф8, а и тада није нешто. :)
Тако да јако тешко могу добити 200+ брзине затварача... Иначе, скоро па ниједна није стрешена.
Мислио сам да купим нов 60Д са 17-85, мада пре бих 28 1.8 за овај сада + 100 2.0
Ипак мислим да није до сензора већ оптике.
Pozdrav
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Nemoj kupovati 60d, sad ce u septembru 65d.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

7footer napisao: Преко дана гледам минимум ф8, а и тада није нешто. :)
Тако да јако тешко могу добити 200+ брзине затварача...
Pa podigni slobodno ISO osetljivost, iako je napolju sasvim dovoljno svetla za redovnih ISO 100. Nisam imao 20D ali jesam 30D koji ima isti senzor pa znam da možeš slobodno dizati ISO do 800 (pa čak i 1000, pogotovo na dnevnom svetlu) i neće i dalje biti šuma na fotkama. Time ćeš dobiti željenu kraću ekspoziciju. To je standardan način dobijanja oštre (nestrešene) fotke kada se slika teleobjektivom. Recimo, da bih sa mojom Sigmom 70-300 APO dobio iole oštriju fotku (loš, mekan objektiv) moram da držim blendu na bar tih f8, a još bolje f11. Na ISO 100 i dnevnom dobrom svetlu ekspozicija automatski padne na recimo 1/100 ili malo kraće zbog male svetlosne jačine objektiva, a to za teleobjektiv od 300 mm nije dovoljno kratko i dobijaš strešenu fotku ma kako mirne ruke imao. Zato lepo digneš ISO na recimo 650 i imaš onda lako ekspoziciju 1/250 ili poželjnije još kraću (aparat je u prioritetu blende, naravno), i nema strešene fotke... :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Sasa ova tvoja Sigma bese nema IS ? Kada fotkam sa mojim telcem koristim ili auto ISO ili ga sam dignem pa cak i do 1000, sve zavisi i sta se slika. Kada sam bio na aeromitingu i pucao rafalno morao sam cak i vise da postavim poziciju ISO i tada su fotke bile upotrebljive t.j. sum se nije primecivao na dnevnom svetlu. Blendu sam drzao od 5,6-8
Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Nema stabilizaciju, nažalost. I upotrebljiva je do nekih 200 mm, preko toga samo ako se baš mora. Ako ne želiš meke fotke blenda kod nje mora minimum f8, poželjno f11, a ako hoćeš 100% nestrešenu fotku trebaš imati ekspoziciju otprilike 1/500, tako da dižem ISO uvek u nebesa (često takođe tih 800 ili čak 1000). Srećom to 40D trpi bez problema, ima dobar senzor. No, uz malo takve kombinatorike dobijam sasvim upotrebljive fotke za ono za šta mi trebaju. :)

p.s. Najčešće fotkam u prioritetu blende, a ISO i ostalo nameštam ručno...

Tapatalk
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Takodje 95% drzim na pripritetu blende, iso kako kad zavisi od situacije. 40D je odlicna radna mrcina, baterija mi traje samo tako :D
Slika
bobanf
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:26

Post od bobanf »

@7footer

Sto rece moja keva, kad se preselila, osecam se ko presadjen cvet :) , ovo radi kako ono hoce, uvek moram da pravim par snimaka vise. I ja sam mislio da je caka u f8, ali je sve krenulo mnogo bolje kad sam presao na 1/125 ili 1/250 ekspoziciju.
Nije bas tako crno,krece polako na bolje, ali prelaz evo traje vec 6 meseci, neki su se mucili i duze.

Ako je objektiv ovaj http://www.the-digital-picture.com/Revi ... eview.aspx , ne bih se pouzdao u njega. Ja uzeh ovo http://www.vermontlenses.com/item2.htm i nije lose.
Za razliku od olimpusa, i nikon i kanon imaju `konzumer` klasu znaci plasticne sprave koje nisu bas vrh, poprilicno kostaju, nose dicno ime ali ne zadovoljavaju sasvim kriterijume. Osim toga kod krop aparata ne vazi 1/zizna daljina, vec tu vrednost moras da pomnozis sa 1,6, znaci na 80mm ne moze min iz ruke 1/80 vec 1/125

Radio sam sa Nikonima d200 i 300, pomagao ortaku na svadbama, dvestotka je vrh aparat!

Cekam druga sa D 700 da dodje s puta pa da probam pun format i moderniju spravu.

Kazem ti, pozajmi objektive, probaj, bezi od objektiva sa plasticnim bajonetima, a pre svega ispitaj aparat na stativu, slikaj npr zid od fasadne cigle pravo na raznim ziznim daljinama i blendama pa ukoso pod 45 stepeni /udari crtu kredom gde fokusiras/pa gledaj gde je ostro, mozda imas defokus..

Ustvari ja te ne pitah glavnu stvar: da li ti je problem tacna ekspozicija ili ostrina; kako si postavio parametre merenja, kvaliteta zapisa, balansa belog, osetljivost?
Korisnikov avatar
7footer
Reactions:

Post od 7footer »

Laki021 napisao:Nemoj kupovati 60d, sad ce u septembru 65d.
То нисам знао, хвала за инфо!
Saša napisao: Pa podigni slobodno ISO osetljivost, iako je napolju sasvim dovoljno svetla za redovnih ISO 100. Nisam imao 20D ali jesam 30D koji ima isti senzor pa znam da možeš slobodno dizati ISO do 800 (pa čak i 1000, pogotovo na dnevnom svetlu) i neće i dalje biti šuma na fotkama. Time ćeš dobiti željenu kraću ekspoziciju. To je standardan način dobijanja oštre (nestrešene) fotke kada se slika teleobjektivom. Recimo, da bih sa mojom Sigmom 70-300 APO dobio iole oštriju fotku (loš, mekan objektiv) moram da držim blendu na bar tih f8, a još bolje f11. Na ISO 100 i dnevnom dobrom svetlu ekspozicija automatski padne na recimo 1/100 ili malo kraće zbog male svetlosne jačine objektiva, a to za teleobjektiv od 300 mm nije dovoljno kratko i dobijaš strešenu fotku ma kako mirne ruke imao. Zato lepo digneš ISO na recimo 650 i imaš onda lako ekspoziciju 1/250 ili poželjnije još kraću (aparat je u prioritetu blende, naravno), i nema strešene fotke... :)

Tapatalk
Па и подижем ИСО све до 400, преко тога избегавам. Али објектив је јако лош, тако да га некад заврнем и на ф16, докле год нема дифракције. :)
Реци ми пошто имаш 30Д, да ли си задовољан квалитетом фотографије и да ли си користио неку бољу оптику? Кажем, са 40Д и неколико бољих објектива сам био презадовољан. Са 5Д и Σ 30мм 1.4 сам добијао жилет снимке на ф5.6 :D
bobanf napisao:@7footer

Sto rece moja keva, kad se preselila, osecam se ko presadjen cvet :) , ovo radi kako ono hoce, uvek moram da pravim par snimaka vise. I ja sam mislio da je caka u f8, ali je sve krenulo mnogo bolje kad sam presao na 1/125 ili 1/250 ekspoziciju.
Nije bas tako crno,krece polako na bolje, ali prelaz evo traje vec 6 meseci, neki su se mucili i duze.

Ako je objektiv ovaj http://www.the-digital-picture.com/Revi ... eview.aspx , ne bih se pouzdao u njega. Ja uzeh ovo http://www.vermontlenses.com/item2.htm i nije lose.
Za razliku od olimpusa, i nikon i kanon imaju `konzumer` klasu znaci plasticne sprave koje nisu bas vrh, poprilicno kostaju, nose dicno ime ali ne zadovoljavaju sasvim kriterijume. Osim toga kod krop aparata ne vazi 1/zizna daljina, vec tu vrednost moras da pomnozis sa 1,6, znaci na 80mm ne moze min iz ruke 1/80 vec 1/125

Radio sam sa Nikonima d200 i 300, pomagao ortaku na svadbama, dvestotka je vrh aparat!

Cekam druga sa D 700 da dodje s puta pa da probam pun format i moderniju spravu.

Kazem ti, pozajmi objektive, probaj, bezi od objektiva sa plasticnim bajonetima, a pre svega ispitaj aparat na stativu, slikaj npr zid od fasadne cigle pravo na raznim ziznim daljinama i blendama pa ukoso pod 45 stepeni /udari crtu kredom gde fokusiras/pa gledaj gde je ostro, mozda imas defokus..

Ustvari ja te ne pitah glavnu stvar: da li ti je problem tacna ekspozicija ili ostrina; kako si postavio parametre merenja, kvaliteta zapisa, balansa belog, osetljivost?
Е баш тај је у питању! На филму је још био ОК, а веровао или не и на 5Д није био тако лош... Али на 20-ици...
Добијем ја тачну експозицију, све ОК док не погледаш на 100% :)
Матрикс мерење углавном, РАВ + Мали ЈПГ, баланс беле ручно подесим, ИСО углавном што нижи (мада и ја гледам да по дану брзина не пада испод 100). Добро он фокусира, кажем, али оштрина не постоји. Било да је са статива, 1/1000 из руке или с блицем.
Познаник има Д300с, слажем се да је брука машина...

Иначе, и ја сам до пре годину две користио А, али сада углавном Р јер ми супер одговара, мада готивим и М када сам у истим условима. :)

И још једном за крај, да ли ћу куповином 28 1.8 и 100 2.0 добити боље резултате, приближно као са горе поменутим телима, или је сензор на 20Д ипак "ништа посебно"?
Pozdrav
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Već više od dve godine koristim 40D, nemam više 30D. I njega sam koristio otprilike toliko, ako ne i više. Nemoj baš toliko da zavrćeš blendu ako ne moraš, dobijaš onda isto tako slabiji rezultat (meku fotku) kao na ""drugoj strani", kada širom otvoriš blendu. Većina takvih objektiva najbolje rezultate daje pri blendama na "sredini"... Isto tako, slobodno diži ISO do 1000, pogotovo na dobrom svetlu. Sa trideseticom sam takođe bio jako zadovoljan. Sve su to dobri fotoaparati, samo ih trebaš upoznati - isto tako i objektive. Kad im znaš mane i slabosti, onda obično znaš i da tome "doskočiš" i iskoristiš njihov maksimum. Nisam koristio neke skupe objektive, uglavnom Sigme i poneki jeftiniji Canon. Trenutno imam Sigmu 18-50 f2.8 i pomenutu 70-300. Rade posao...

Tapatalk
Korisnikov avatar
7footer
Reactions:

Post od 7footer »

ОК
Мада 90% времена држим између ф5.6 и ф11

Како ти се чини када си прешао на 40Д, има ли неке осетније разлике? Ја сада гледам неке своје семплове (додуше с неким скупљим објективима), осети се веома.
Pozdrav
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Ima razlike, i to primetne. Prvo što sam primetio je da 40D ima mnogo bolji izlazni jpg. Kod 30-ice sam stalno fotkao u raw formatu pa obrađivao jer je baš bila enormna razlika između jpg-a i onog što kasnije vidim u raw-u. Kod 40D nemam tih problema i maltene više i ne pucam u raw-u (samo u nekim posebnim prilikama). 40D je mnogo kompletniji aparat, još bolje leži u rukama, čistač prašine radi zaista odlično, imaš prikaz ISO vrednosti stalno u tražilu, brži je, ima veći bafer za fotke, ima live view, ima još bolji auto fokus sistem (sve fokus tačke su mu "krstaste", ne samo centralna), ima par korisnih "dugmića" više, nema brisanja fotki iz memorije ako u brzini otvoriš vratanca odeljka sa karticom, senzor mu je za nijansu još bolji od 30-ice u low light uslovima... Jedino što mi se nije svidelo kod njega je lošiji displej. Da, možda će vam zvučati čudno, ali na 30D displeju je bio mnogo verniji prikaz boja, dok kod ovog većeg na 40D to često nema veze sa životom. U početku mi je to jako smetalo, pa sam korigovao parametre i slikao ponovo misleći da sam zeznuo nešto, a ono kasnije kući na računaru vidim da se to što sam video na displeju nema veze sa onim kakvo je u stvarnosti (mnogo bolje)... Sada sam već navikao i siguran sam u ono što sam uradio, bez obzira šta vidim na displeju. Realno, 40D je odličan fotoaparat iako je već prilično "vremešan". Praktično, ono što ga razlikuje od najnovijih modela je nedostatak snimanja videa i što imaju više megapiksela (ako to nekom zaista i treba), u ostalom može bez većih problema da ih "prati"... :)

Pitao si za objektive... Primetićeš razliku sa kvalitetnijm objektivom, u pozitivnom smislu, naravno. Tamo gde si morao jače pritvarati blendu da bi dobio upotrebljivu fotku - to više nećeš morati raditi. Imaćeš i više detalja, bolju reprodukciju boja, vrlo često i bolje uboden (tačniji) fokus. Mislim, sa duplo skupljim objektivom sigurno nećeš dobiti i duplo bolju fotku, naravno, no razlika u tehničkom kvalitetu fotografije će biti itekako primetna, pogotovo na velikim uvećanjima (sve zavisi za šta ti trebaju te fotke)... Senzor u 20D uopšte nije loš (isti je kao i u pomenutom 30D), baš naprotiv...
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Fotografija

Post od zuzazu »

D 40 i uglavnom, 17-40L

Vrata
Odgovori