Srbistan - krađe kola, delova, goriva...

Elektro i mehanička zaštita
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Srbistan - krađe kola, delova, goriva...

Post od Saša »

Tada nisam verovao, no sad znam da će ti auto ukrasti ako treba i zbog jednog fara, a ostatak zapaliti ili gurnuti u neku jarugu, briga ih. Inače sa tog Yuga su mi jednom prilikom poskidali i plastike sa zadnjih štopova, onako stare, izbledele i već ispucale, svaka se držala na po jednom ili dva šrafa. Kome to treba i koliko vredi takvo? Šta onda reći više?

TT
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Moj jugashin je imao alarm i izmesteno otvaranje haube - hauba se otvarala iz gepeka :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Pre 10-tak godina su kumu sa Floride skinuli sve gumene kedere, ispred kuće, Milutina Milankovića (ex III Bulevar). Meni su stalno krali gorivo iz Juga, neizdrživo je bilo, pa sam uplatio garažu, ali ga je ubrzo Stilo zamenio pa je garaža dobro došla. Koje je to smaranje bilo, sipao sam gorivo svaki dan koliko ću preći, auto svetli na rezervi. Ako slučajno ostane više, obavezno će ga neko isprazniti, nije bilo greške.

Odvratan kraj je postao tamo, hvala bogu prodali gajbu i ne osvrćemo se.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Tako je otprilike sada kod mene, ne smem u Punta sipati više od 1000 din benzina jer će odmah isisati. Srećom pa su u poslednjih godinu-dve malo popustili sa "pritiskom", valjda su panduri nekog konačno ćorkirali, pa mirnije spavamo. Ranije su svako veče nekom obijali auto.

TT
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

http://www.polovniautomobili.com/auto-v ... omobil.php
U Srbiji se u proseku dnevno prijavi krađa sedam automobila, od čega oko polovine u Beogradu. Poslednjih godina primetan je rast nestanaka vozila za koje se obično ne očekuje da su zanimljiva lopovima, među koje spada i VW Golf prve generacije i Zastava 101.

Inače, Zastavina vozila su oduvek bila zanimljiva lopovima, ali među vozačima i dalje vlada uverenje da „niko neće da ukrade Yugo“.

U policiji kažu da više od polovine ukradenih spada u starije generacije automobila. Inače, u Beogradu su prošle godine ukradena 1.162 vozila, od čega 123 „jugića“, 35 „stojadina“ i 128-ica, 31 Škoda Fabia, a lopovima je zanimljiv i Renault Scenic – ukradeno je 12 komada. Ni Renault Clio nije nepopularan sa 20 krađa.

Primetan je i rast nestanaka automobila marke Dacia, postoji u našoj zemlji postoji velika potražnja za polovnim rezervnim delovima.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Kasno sam to ukapirao. Zato sada stavljam kandžu i palim alarm i kada skoknem do prodavnice po 'leba. :D

TT
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Sasvim normalno u lopovskoj drzavi gde niko zivi ne kontrolise rad auto otpada.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

To što se krade auto vrednosti 500 evra pokazuje samo koliko je životni standard očajan.
Korisnikov avatar
!GOR
Reactions:
Pridružio se: 08 Maj 2012, 20:46
Garaža: Audi A5 Sportback FL

Post od !GOR »

Stvarno?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Neće standard to da reši, nego sprovođenje zakona. Kad bude u interesu ljudi na vlasti da se reše te stvari, rešiće se začas. Očigledno im ne odgovara.

Za taj auto od 500€ se dobije barem 500€ delova na otpadu, biznis cveta. Obavezno krenu krađe marki vozila koja masovno počnu da se uvoze iz Velike Britanije. Tome se može stati na put preko noći, samo kad bi hteli.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Samo kad bi pročešljali prodavce polovnih delova na oglasima, rešili bi veći deo problema.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Za Corollu te vrednosti, far je na otpadu 50e... moze da se dobije i cca 1000 evrica na delove... motor ako je ok bez problema 250-300 evra (mada u kradji je problem broj motora)... menjac 70-80... sedista su po 20-30, vrata i vise... Mada mislim da je ovaj ukraden iz drugih razloga... posto ipak ih nema toliko u saobracaju kao ostalih, niti se nesto specificno trazi od delova (iako su skupi na otpadu)...

A Yugo se najvise krade zbog delova, brzo se rasprodaju.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

OPREZ: Drumski razbojnici haraju autoputevima
http://mondo.rs/a908975/Info/Drustvo/Lo ... oputu.html

Oko 60 drumskih razbojnika hara duž srpskih autoputeva. Poput narko-dilera, oni se dobro međusobno poznaju i imaju podeljenu teritoriju.

Njihove mete su strani državljani koji dolaze ili su na proputovanju kroz našu zemlju, nije im važna nacionalnost potencijalnih žrtava, već samo da li imaju novac.

Spretni su i brzi. Za svega nekoliko sekundi ukradu 200, 300 pa i do 3.000, 4.000 evra, saznaje „Politika” u Upravi kriminalističke policije MUP-a Srbije.

Ovi gusari 21. veka, kako su ih mediji nazvali, pljačkaju noću i u ranim jutarnjim časovima – „na prepad”, dok umorne od puta, njihove žrtve spavaju u vozilima. U krađu idu po dve-tri ekipe sa po tri ili četiri člana. Otimaju im novčanike i torbice sa novcem, dokumenta, nakit, satove. Prestravljeni stranci najčešće ne vide ni vozilo kojim pljačkaši pobegnu.

U Upravi kriminalističke policije (UKP) MUP-a za „Politiku” navode da se broj ovih pljački i razbojništva povećava u jeku turističke sezone. Oštećenih su uglavnom turski državljani, zbog činjenice da oni najviše i prolaze srpskim putevima.

„Pored stranaca, očekuje se i povećan dolazak naših ljudi na privremenom radu u inostranstvu, koji stižu na godišnji odmor u Srbiju. Imajući to u vidu, realno je očekivati i povećanje krađa i razbojništava na trasi autoputa E-75 i E-70”, navode u UKP-u.

Najviše drumskih pljački se prema informacijama policije, dogodi između maja i septembra svake godine. Pljačkaši najčešće koriste trenutak dok stranci spavaju u vozilima na benzinskoj pumpi, restoranu ili odmorištu pored autoputa.

Često prvo probuše gumu na vozilu, razbiju staklo ili kroz vrata nezaključanog teretnog ili putničkog motornog vozila kradu torbicu sa novcem, nakitom i dokumentima. U određenom broju slučajeva se događa da pljačkaš otme torbicu iz ruku, dok osoba sedi u vozilu i spava, a evidentirano je i nekoliko slučajeva razbojništava sa nanetim povredama.

Ovakve pljačke svojevremeno su bile najučestalije u Bugarskoj i Rumuniji. Dešavalo se da turisti iz straha zaobilaze njihove drumove ili tuda putuju isključivo danju.

Danas je ovih pljački i razbojništava znatno manje u ovim zemljama, uveravaju u policiji.

Drumski pljačkaši u Srbiji su često povratnici, a radijus kretanja im je cela trasa autoputa.

„Uprava kriminalističke policije preduzima niz mera za sprečavanje ovih krađa: povećavamo prisustvo policajaca na kritičnim lokacijama, koje češće obilazimo i kontrolišemo. Trudimo se da osiguramo punu zaštitu i bezbednost naših, ali i građana drugih država koji prolaze kroz Srbiju ili borave u našoj zemlji. Sarađujemo sa Upravom saobraćajne policije, Upravom policije i oficirima za vezu stranih država”, kaže sagovornik iz UKP-a.

Rezultat rada inspektora UKP-a je hapšenje sedam osoba krajem maja ove godine iz Jagodine, Kraljeva i Beograda, zbog krađe i razbojništva duž autoputa od Batrovaca do Niša, kao i na Novosadskom putu. Od njih je policija privremeno oduzela i četiri automobila sa stranim registracijama. U toku je veštačenje ovih vozila, a osumnjičeni su u jednomesečnom pritvoru.

Na pitanje zbog čega su učinioci ovih krivičnih dela najčešće povratnici, u UKP-u odgovaraju da je veliki problem njihovo procesuiranje. Policija teško dolazi do iskaza oštećenih, budući da je reč o stranim državljanima.

Pored toga, njihova svedočenja su uglavnom „tanka”, jer oni najčešće ni ne vide učinioce. Zbog toga, najveći broj drumskih razbojnika retko stigne do sudnice. A kada se to i dogodi, postupci se najčešće završavaju blagim kaznama.

Za krađu zakon predviđa novčanu ili kaznu do tri godine zatvora. Za tešku krađu, drumski razbojnik može da bude kažnjen zatvorom od jedne do osam godina, a za razbojništvo od dve do 10 godina. Ako je razbojništvo izvršeno u grupi ili je žrtva teško povređena, kazna je od tri do 15 godina zatvora.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:
Pridružio se: 08 Dec 2014, 09:18
Garaža: Golf 7 1.6 TDI

Post od Ivan75 »

Koja smo banana...
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Slično se desilo mojim drugarima u Madjarskoj, pokušali da ih zaustave, ali nisu uspeli na kraju.

Ja se ne bih dao do poslednjeg trenutka, olupao bih i moja i njihova kola i probao da ih okrenem za 180 stepeni, gureći im zadnji deo vozila u stranu. I kad bi neko stao ispred mene (čovek, ne auto) i da trči ka meni, pribio bih ga svojim kolima uz njegov auto i slomio obe noge. Isto važi za rikverc: kad bi me zaustavili, pun gas u rikverc u njihov auto ili još bolje u čoveka.

Ako me opljačkaju, bar nek kažu: teško je bilo! :mrgreen:

A i šta ja imam kod sebe: mobilni koga neće moći da koriste, jer po IME će se naći, maksimum par stotina eura. Stari lap top koga neće tražiti toliko, kamera koja je takodje zavučena negde u gepeku. Uvek nosim karticu i dižem sa bankomata u Srbiji koliko mi treba, ne nosim mnogo u kešu.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Odgovori