Blicanje?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Blicanje?

Post od trojanac »

MilisaV napisao:mogu reći da je to blicanje veoma korisno. tako da ako vozite nekim velikim brzinama na autoputu, obavezno blicajte svima da vam neko ne bi počeo da se prestrojava kad vi nailazite sa 200+....
Ne podržavam. Lepo je to sa njegove strane što blica da bi upozorio na vreme, ali je to po meni čist bezobrazluk i takve bi kažnjavao samo tako, sa opisom "nasilnička vožnja". Em debelo krši zakon, em još signalizira svima da mu se sklone, da mu slučajno neko ne stane na put. Ko hoće da ga razvuče 200 neka to radi tamo gde ima prostora, a kad primeti vozila ispred sebe i mogućnost da mu neko uleti u traku, neka smanji na 150-160 pa ako mu je traka slobodna, kad prođe neka opet digne na 200+. Ako mu se neko ubaci, radi to sa punim pravom i ovaj mora da spusti brzinu i pusti da vozilo ispred obiđe sporije vozilo.
Kad bi tako radili svi koji imaju bolje (jače) automobile, pa ovi ostali ne bi smeli ni da provire u levu traku.
Ovo bi eventualno opravdao da nailazi služebeno vozilo sa uključenom rotacijom, pa blica da upozori. I sa njima je to češće iživljavanje nego što je realna potreba da se vozi tako brzo, ali može im se. Za civilna vozila bi drao kazne samo takve, da bi ih zabolelo svaki sledeći put kad bi pomislili da pređu 150.
Posetite www.garaza.rs !
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

:plusone:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Mislim da je do 150-160 sasvim ok brzina za autoput, i ako ti uleti neko, da stignes da prikocis, a i da iskoristis to sto si na autoputu pa brze stignes. A koliko vidim do tih brzina se i tolerise od strane organa reda. Pri toj brzini ne moras nikome da blicas da se skloni, jer samo pustanjem gasa, usporices dovoljno da ti onaj sa 120-130 ne smeta, a i realno svi voze tu negde, tako da nema nekih velikih odstupanja.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

trojanac napisao:Za civilna vozila bi drao kazne samo takve, da bi ih zabolelo svaki sledeći put kad bi pomislili da pređu 150.
Drugacije bi razmisljao da imas jako vozilo (530d, A6 3.0 TDI...) , a nemas gde da ga vozis jer ti se stalno neki "Draguljce" ubaci u levu traku i sa 120 pretice nekog ko ide 110km/h. Meni je upravo to smucilo posedovanje bilo kakvog brzog auta. Jednostavno nema smisla u poslednjih par godina i sve manje ce imati smisla.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Ma vidi, razumem ja tu potrebu da ga nekad zgaziš, ali kad ima prostora za to. Terao sam i ja Civica 180 prema Nišu (mogao je još, ali bilo mi žao), ali kad je bio prazan autoput. Ovako si ti u obavezi da vodiš računa o onom ispred sebe i prilagodiš brzinu uslovima na putu (čuvena rečenica).
To ti je isto kao kad odeš na skijanje i imaš sporijeg skijaša ispred sebe, moraš da vodiš računa o njemu i da prođeš bez da ga ugroziš čak i ako on uradi nešto nepredviđeno, a ne da se sjuriš sa vrha planine i dereš se: "Čuvaaaaaaaj, ide Teeeeeex!". :D
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

:rofl:
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

S obzirom na (masa x ubrzanje + skije), mislim da taj ispred treba da pazi. :kezo:

Sto se tice prilagodjavanja uslovima puta, kako se brzi prilagodjava Draguljcetu, tako treba i Draguljce da se prilagodi da ima neko brzi od njega i da ne izigrava policiju i sudiju i porotu recenicom "ja idem koliko je limit, bas me briga", da ne izlece u levu traku kao Makarenko da bi sa 120 pretekao nekog ko ide 110, a iza njega dolazi vozilo koje mora da koci sa 160 ne bi li se zaustavilo iza njih dvojice mrmota.
Primer, limuzinu sam stvarno vozio uvek preko dozvoljenog limita, ali taman toliko da me ne kazne. Uvek je bilo onih koji voze brze i njima sam se sklanjao i nije mi bilo tesko da se sklonim (kao sto nije ni sad) i ne nervira me kada neko prodje brze od mene, niti mi je udar na sujetu da se pomerim, ali me jako nervira Draguljce. A da budemo u duhu teme i blicanja - da umesto dugih svetala imam mitraljez, pucao bih po njemu. :)

Posto X3 vozim dosta sporije na autoputu (uglavnom tempomat na 130kmh, sto je po GPS-u jos manje), cesce moram da se pomerim da prodje neko ko je brzi i to mi ne smeta i dalje. Ali me i dalje nervira Draguljce u levoj traci, jer on ne bira ni vreme ni mesto kada ce iznenada preci u levu traku svojom brzinom ranjenog puza.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Malo smo se mimoišli. Slažem se da Draguljče treba da vodi računa i to je drugi deo priče. Ja sam konkretno osvrnuo na preteranu brzinu i blicanje sa 1km, u fazonu "nemoj ni da pomisliš da mi uletiš u traku". To je bahato i bezobrazno.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Pa ako ide stvarno brzo, ne mora ni da blica, posto svakako necu to uraditi. Ali verujem da ima onih koji ni ne gledaju pa hoce.
Jeste bezobrazno, ali je takodje bezobrazno i uleteti mu (blicao ili ne), zar ne? (posto ce u roku od 10-15 sekundi biti tu)

Generalno, ako treba da biram, vise volim da na autoputu imam one koji voze 160-180 pa makar i blicali sa kilometra, nego ove sto dave sa 100-110... :zbunjen:
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Gledam maksimalno da ispoštujem drugoga u vožnji ali ne mogu da podržim ideju da ako neko ima A3 TDI ima pravo da taj svoj auto razvlači i da mu se svi mi sklanjamo po putu jer eto oni ima takvu mašinu koju nema gde drugde da razvuče.

Ako ćemo po pravilima ograničenje je 120 km/h i taj koji obilazi sa 120 km/h je ispravan a razvlakači mogu samo da blicaju i to po Srbiji jer se u mnogim zemljama takvo ponašanje smatra nasilničkom vožnjom i kažnjivo je!

Ali ponavljam gledam uvek da nikoga ne sečem ili mu ulećem u traku dok je u zaletu, prvenstveno jer ne znam da li će uspeti da ukoči ili ćemo poleteti u svemir zajedno.

ps
Tex znam šta si hteo da kažeš jer ja imam takav osećaj kada sednem u jaču mašinu i poželim da je razvučem... ;)
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Problem na autoputevim koji pominjete je u tome da leva traka nije predviđena za vožnju nego za preticanje, bez obzira na limit, što obe "strane" u problemu previđaju. Kada se traka tretira kao preticajna, tog problema nema.
Širim haos!
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

samo polako napisao: Ako ćemo po pravilima ograničenje je 120 km/h i taj koji obilazi sa 120 km/h je ispravan a razvlakači mogu samo da blicaju i to po Srbiji jer se u mnogim zemljama takvo ponašanje smatra nasilničkom vožnjom i kažnjivo je!
Tacno, ali nije na tebi i meni da sprovodimo pravila. :zbunjen: Da jeste, onda bi ove sto sprovode pravila i sa svojih 120 uspore nekog ko ide 180, onaj iza mogao sa bullbarovima da ga izgura sa puta jer po pravilu sporiji treba da se skloni. :mrgreen:

Sto se tice auta koji te vuce da vozis brzo, meni je drago da vise nemam auto koji me tera da ga gazim, jer je ono vec bilo prevazilazilo svaku meru. Vracam se iz Grcke prosle godine i u jednom momentu vozim 200km/h... Zena i dete u kolima... usporim i zapitam se jesam li normalan?! Zaneses se, ne osetis brzinu, isto ti je i na 140 i na 200 sve dok stvari teku glatko... Ali to je vec neka treca tema... Pomerim se, pustim brzeg, putuj Igumane, sigurnije je i za tebe i za mene da prodjes sto pre...
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

methane.master napisao: Kada se traka tretira kao preticajna, tog problema nema.
Grujiću jel ovo istina?

Ograničenje je za sve trake jednako sem ako to nije jasno označeno na samom putu kao recimo u Italiji gde je po trakama postavljeno ograničenje.
U našem okruženju 120km/h važi za sve trake.

@Tex
:doubleup:
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС

Post od Филиповић »

Истина је да је крајња лева искључиво претицајна, али и за њу важи ограничење 120км/х.
Блицање другом испред себе и јесте вид принуде, па се као такав може и законски третирати (кажњавати).
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Gde god sam mrdnuo van granice, nigde se ne blica kao ovde. Ljudi lepo sačekaju da ti obaviš preticanje kad već ideš dovoljno brzo. Naravno ne seče niko nikoga, ali da mi neko blica dokle obilazim kolonu kamiona, bez obzira što me brzo stiže - to nisam doživeo u civilizovanijim zemljama.
Odgovori