Posao i zaposlenje
Re: Posao i zaposlenje
Nije nam problem da dobije volontersku specijalizaciju koju zeli, veci je problem samo zaposljavanje ako bude htela odmah da radi i malo stekne radnog iskustva pa tek onda da specijalizira.
Kazu da posle zavrsene medicine, bez specijalizacije, od drzavnih ustanova moze da gleda samo dom zdravlja NS ili posao u okolnim mestima (sto ne bi prihvatila, posto je uslov da radi u gradu).
Ima i to svojih prednosti, nema dezurstava, manje stresa i odgovornosti...
Privatnike bi isto gledali da izbegnemo zbog dosta zahtevnijeg tempa rada (manje slobodnog vremena) a i praksa se bolja stice u drzavnim institucijama.
A sto mislis da je npr. Kamenica losa varijanta nakon specijalizacije?
Nama je bas Kamenica jedna od pozeljnih varijanti za poziciju nakon specijalizacije.
Sto se tice samostalnog privatnog poslovanja, za to je suvise rano. Ne moze ona to da radi kao tek svrseni student bez iskustva.
Razmiljala je i o tome, i u toj varijanti bi najverovatnije isla na dermatologiju. Ali nesto privatno bi mogla da radi tek kad zavrsi specijalizaciju i stekne jos iskustva.
Ja bi mogao da joj omogucim otvaranje privatne ordinacije, ali dzaba sve dok ona ne stasa za takve poslove... tako da nam je ta varijanta jos daleko.
Kazu da posle zavrsene medicine, bez specijalizacije, od drzavnih ustanova moze da gleda samo dom zdravlja NS ili posao u okolnim mestima (sto ne bi prihvatila, posto je uslov da radi u gradu).
Ima i to svojih prednosti, nema dezurstava, manje stresa i odgovornosti...
Privatnike bi isto gledali da izbegnemo zbog dosta zahtevnijeg tempa rada (manje slobodnog vremena) a i praksa se bolja stice u drzavnim institucijama.
A sto mislis da je npr. Kamenica losa varijanta nakon specijalizacije?
Nama je bas Kamenica jedna od pozeljnih varijanti za poziciju nakon specijalizacije.
Sto se tice samostalnog privatnog poslovanja, za to je suvise rano. Ne moze ona to da radi kao tek svrseni student bez iskustva.
Razmiljala je i o tome, i u toj varijanti bi najverovatnije isla na dermatologiju. Ali nesto privatno bi mogla da radi tek kad zavrsi specijalizaciju i stekne jos iskustva.
Ja bi mogao da joj omogucim otvaranje privatne ordinacije, ali dzaba sve dok ona ne stasa za takve poslove... tako da nam je ta varijanta jos daleko.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Vrv zato sto po tvom pisanju ona nema motiv da gradi veliku karijeru i da se puno optereti poslom, a u tercijarnim ustanovama je to tesko sem za pojedine redje specijalnosti.
Sent from my HTC One using Tapatalk
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Jako velika koncetracija sljamova je po tim drzavnim 'zvucnijim' institucijama. Moja sestra je na anesteziologiji pa je skoro 3g za...avaju za specijalizaciju i plus nece da joj daju ugovor za stalno. Moj cale se razbi od moljenja i burgijanja iako je iz te branse ali sipak. To je ispolitizovano do koske. Rekoh vec da cekamo gorepomenutu da ode jer joj ona najvise problema i pravi. Drugo radi se udarnicki, non stop je napeto, to sto ce jos jedna vezara (kad tako moram da kazem) dobiti posao ne znaci da je neko nece naribati u toku radnog vremena. Svi oni tamo izigravaju serife a privatno vise love obrcu nego drzavno. Kod mog drugara u poliklinici rade svi iz Kamenice, cale mu je tamo neka funkcija pa zato i rade kod njega. Sa druge strane, sestrina drugarica je uzela dermatologiju u poliklinici u Kosovskoj, ladovina u svakom smislu. Slusas nju, onda slusas moju sestru i tacno vidis ko je bolje prosao a iste pare zaradjuju. Nije bas drzavna institucija svetinja danas, privatni sektor jaca bas. A opet i nije isto kad neko dodje nervozan sa posla ili neko ko je manje napet. Opet, vidi, odluci, porazgovaraj s ljudima, sta ti predlazu.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
- Grujic
- Moderator
Zavisi cime hoce da se bavi, za neke obalasti privatna praksa je jako slaba, al je veci problem sto tim putem je tesko steci iskustvo i znanje
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Ja bi rado radio kao vozač u Vladi Vojvodine ili u Gradu Novom Sadu. Ali,kad se samo setim koliko je kolegin otac morao "politički da se žrtvuje" da bi on radio kao vozač u Vladi Vojvodine,shvatim da nemam takvih predispozicija i očajan trunem u privatnoj firmi u kojoj se takođe gleda "ko je odakle došao".
Послато са D6603 уз помоћ Тапатока
Послато са D6603 уз помоћ Тапатока
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Niti je to posao za kojim treba da patiš, niti treba da dozvoljavaš sebi da "truneš". Angažuj se malo, pravi sebi bolje.
Poslednja izmena od Vladapetr u 29 Jun 2016, 08:39, izmenjeno 1 put ukupno.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.
Uffff jako komplikovana tema.
U tome sam prosle godine sam krenuo na specijalizaciju pa znam iz prve ruke kakva je situacija.
Prvo tacno je da su dozvoili da ne moras da imas 2 godine radnog staza i da nisi u radnom odnosu da bi dobio resenje ministarstva zdravlja ali to prolazi kao i ranije iskljucivo za deficitarne grane a to su kao i uvek anesteziologija i radiologija.
Drugo i kada dobijes resenje onda krece kukanje i trazenje mentora koji mora da potpise izjavu ( mesecno ih pita par ljudi sugurno) pa sa tom izjavom cekas da se oslobodi mesto, ja sam cekao godinu dana.
Situacija u kliniskom centru je blago receno uzasna upravo zbog politike i ceka se sada ogromna cistka.
Kamenica nije ni deseti deo sto je bila.
U tome sam prosle godine sam krenuo na specijalizaciju pa znam iz prve ruke kakva je situacija.
Prvo tacno je da su dozvoili da ne moras da imas 2 godine radnog staza i da nisi u radnom odnosu da bi dobio resenje ministarstva zdravlja ali to prolazi kao i ranije iskljucivo za deficitarne grane a to su kao i uvek anesteziologija i radiologija.
Drugo i kada dobijes resenje onda krece kukanje i trazenje mentora koji mora da potpise izjavu ( mesecno ih pita par ljudi sugurno) pa sa tom izjavom cekas da se oslobodi mesto, ja sam cekao godinu dana.
Situacija u kliniskom centru je blago receno uzasna upravo zbog politike i ceka se sada ogromna cistka.
Kamenica nije ni deseti deo sto je bila.
- Grujic
- Moderator
Volonterski su odobrili vise, ima i grudna, vaskularna i abdominalna hirurgija, interna... Ukupno 17-18 koliko mi se cini
U Beogradu??
U NS sa abdominalcima sam svaki dan, samo je jedna krenula prosle godine i to preko Pajticke ostalo vec godinama miruje.
U NS sa abdominalcima sam svaki dan, samo je jedna krenula prosle godine i to preko Pajticke ostalo vec godinama miruje.
- Grujic
- Moderator
Sta u Beogradu?
Ministarstvo je odobrilo da moze oko 17 specijalizacija moze volonterski da se upise, to sam hteo reci
Ministarstvo je odobrilo da moze oko 17 specijalizacija moze volonterski da se upise, to sam hteo reci
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Drugar mi je na VMA, njegove priče su daleko više politika nego medicina. Ne mislim na stranačku politiku, to je na višim nivoima, već na igre, ko je bolji sa šefom, ko će kome šta da smesti, borba za operacije, smaranje sa sponzorima koji šalju na konferencije... Gadno.
Mislio sam da su uspisali negde van NS te odobrene jer ih ovde nema bukvalno 2-3 da su krenuli prosle godine.
Ali kazu da nije problem dobiti i druge specijalizacije (volonterske) ako se prilozi zahtev neke privatne klinike koja trazi za sebe odredjenog specijalistu ili potvrda od neke ustanove ili mentora da ce primiti odredjenog volontera na trazenu specijalizaciju.
Skapirao sam da su politicke veze u principu najznacajnija karika u procesu dobijanja specijalizacije i zaposljavanja.
Iskreno, dok nismo usli u ovo (pisem u mnozini posto sam se aktivirao kao da sebi trazim posao a veze nemam sa zdravstvom) nisam imao pojma kako sve to funkcionise i mogu samo da kazem da je zalosno. Ali tako je kako je....
Skapirao sam da su politicke veze u principu najznacajnija karika u procesu dobijanja specijalizacije i zaposljavanja.
Iskreno, dok nismo usli u ovo (pisem u mnozini posto sam se aktivirao kao da sebi trazim posao a veze nemam sa zdravstvom) nisam imao pojma kako sve to funkcionise i mogu samo da kazem da je zalosno. Ali tako je kako je....
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
goblin napisao:Ali kazu da nije problem dobiti i druge specijalizacije (volonterske) ako se prilozi zahtev neke privatne klinike koja trazi za sebe odredjenog specijalistu ili potvrda od neke ustanove ili mentora da ce primiti odredjenog volontera na trazenu specijalizaciju.
Uopste nije problem dobiti resenje ministarstva zdravlja ali to je najmanji problem u prici.
Ogroman problem je naci mentora, nema veze sto te salje privatna klinika kada ti specijalizaciju odradjujes u drzavnim ustanovama a tu su ogromne guzve i nema mesta.