Zanimljivi oglasi
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Re: Zanimljivi oglasi
A šta to automatski menjač čini automatskim, koji deo sklopa?
Boringly average, but also perfect for school run mums
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Konvertor.
DSG menjac se konstrukciono vodi kao mehanicki, ali je isto tako sto se koriscenja tice automatski.
Dakle mehanicki menjaci mogu biti manuelni i automatski, hidraulicni su automatski, i postoje jos i kontinualni. To je sva podela kod putnickih vozila.
Tapatalk Post
Dakle mehanicki menjaci mogu biti manuelni i automatski, hidraulicni su automatski, i postoje jos i kontinualni. To je sva podela kod putnickih vozila.
Tapatalk Post
starac vujadin napisao:Već smo o tome diskutovali na drugom forumu, a zašto je menjač s duplim kvačilom manuelni menjač takođe sam ovde elaborirao u drugim temama. Način upotrebe nečega nije bitnije od strukture i konstrukcije nečega. Uostalom, u celoj tom objašjenju da je način upotrebe bitniji ima rupa jer se menjači mogu upotrebaljavti i manuelno i automatski, tako da bi istu debatu mogli da vode vlasnici dva identična vozila koja menjač koriste na različit način.
Al' si ovde odvalio glupost

Stvarno fascinira stav sa kojim soliš pamet i tamo gde nema šta da tražiš

- nmaric1993
- Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
- Garaža: Volvo v40 1.9 TD
+1nidza napisao:Definicije kažu sledeće:
1. Manuelno znači da se nešto radi sa rukama, ili jednom rukom.
2. Automatski znači da se nešto radi bez ili sa minimumom ljudske pažnje.
Po definiciji - automatska transmisija je ona koja _sama_ menja brzine, bez objašnjavanja _kako_, jer je nerelevantno. Takođe se sva kola sa automatskom transmisijom voze gotovo potpuno isto: imaš 2 papučice umesto 3, imaš ručicu na kojoj su barem slova P, R, N i D. Kad ubaciš u D auto se pokrene i nije potrebna nikakva intervencija vozača, odnosno čitav proces je _potpuno_ automatizovan.
To sto automatski moze da radi kao manuelni je druga stvar, bitno je da on moze sam bez ikakve intervencije operatora, znaci automatski, a manuelni to ne moze

Uostalom svaka automatska masina, uredjaj, moze i da radi na manuelnom tj rucnom modu, ali to sto moze da radi bez icije intervencije cini je automatskom.
A kao sto nidza kaze u gore citiranom postu, uopste nije bitno kako se vrsi prenos, nego da li moze upravljanje da se vrsi samo.
Pa i razlika izmedju manuelne i automatske klime je u upravljanju a ne u nacinu razmene toplote....
- starac vujadin
Da, ljudi se povedu što sami nazivi ukazuju na način upotrebe. Ranije to nije bilo bitno jer je to ukazivalo i na konstrukcionu razliku. Sada to može da zbuni jer se i jedni i drugi koriste praktično na isti način. U početku su u nazivima pravili razliku pa su robotizovane s jednim kvačilom i duplo kvačilo zvali u medijima "automated manual", a automatske s manuelnim modom "manual automatic" ili neke složenije nazivas "automatic with manual...". Sada se to više gubi i počinje da prevaže da je to sve automatski menjač s manuelnom funkcijom.Markoni napisao:DSG menjac se konstrukciono vodi kao mehanicki, ali je isto tako sto se koriscenja tice automatski.
Dakle mehanicki menjaci mogu biti manuelni i automatski, hidraulicni su automatski, i postoje jos i kontinualni. To je sva podela kod putnickih vozila.Tapatalk Post
Kada ovde pišem o tome pišem jer mislim da na auto forumu treba da pravimo razliku oko toga, a kada me neki laik pita za savet oko kupovine i kada me pita da li je to automatik, ja mu kažem da jeste da bih skratio priču jer to ljude ne interesuje.
Veljo, poštedeću te da nam objasniš što sam odvalio glupost. Već si se više puta loše proveo kada kreneš u ozbiljnu priču u bilo čemu, pa da ostanemo na tvojim ponekad duhovitim one linerima. To je tvoj maksiumum i optimum.
Koliko si tvrdoglav u svojoj pogrešnoj interpretaciji, to je neopisivo.starac vujadin napisao:Već smo o tome diskutovali na drugom forumu, a zašto je menjač s duplim kvačilom manuelni menjač takođe sam ovde elaborirao u drugim temama. Način upotrebe nečega nije bitnije od strukture i konstrukcije nečega. Uostalom, u celoj tom objašjenju da je način upotrebe bitniji ima rupa jer se menjači mogu upotrebaljavti i manuelno i automatski, tako da bi istu debatu mogli da vode vlasnici dva identična vozila koja menjač koriste na različit način.
Već sam ti napisao da nešto gde se ne koriste ljudske ruke - ne može biti manualno (ili manuelno), po definiciji. Možeš da elaboriraš svoju grešku do daljnjeg, i da vrtiš pogrešne argumente u krug, nikad neće postati tačni povećanjem količine palamuđenja.
Manuelni menjač je ekskluzivno menjač kome tvoja ruka menja brzine, moment sile ruke se uz pomoć sajle, šipke, fluida prenosi do poluge na kućištu menjača. Svi ostali su (polu)automatski i nikako ne mogu biti manualni ukoliko nije ispunjen uslov da brzine menja ljudska ruka.
edit:
ovo je jedino i ispravno:
starac vujadin napisao: Kada ovde pišem o tome pišem jer mislim da na auto forumu treba da pravimo razliku oko toga, a kada me neki laik pita za savet oko kupovine i kada me pita da li je to automatik, ja mu kažem da jeste da bih skratio priču jer to ljude ne interesuje.
- starac vujadin
Nidžo, u svakom slučaju dobro je što si uporan da budeš barem na ovom forumu u pravu po ovom pitanju. Meni je dovoljno što sam jednom izneo jače argumente za moju tvrdnju nakon kojih ostao bez komentara. Nemam nameru da skupljam glasove za sebe. Jedino. što i ovde, a i onomad padaš u vatru i ideš lično i sa uvredama. To je uvek znak slabosti.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
To kad vidis na bajsu znaj da je otrov skupIvan napisao:Jel samo meni smeta sto prednja vila ima samo jedan krak?
Послато са GT-N7100

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
starac vujadin napisao: Veljo, poštedeću te da nam objasniš što sam odvalio glupost. Već si se više puta loše proveo kada kreneš u ozbiljnu priču u bilo čemu, pa da ostanemo na tvojim ponekad duhovitim one linerima. To je tvoj maksiumum i optimum.
Nema šta ti mene da štediš, baš ću da se zayebavam ovde s tobom... I već sam te zamolio da mi ne tumačiš margine i optimume, kao i čega da se držim ovde

Starac zna bolje od ljudi koji su razvili taj menjac i od onih koji u svoje proizvode stavljaju isti, nista cudno i novo.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
MindfuckIvan napisao:Jel samo meni smeta sto prednja vila ima samo jedan krak?
Послато са GT-N7100
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
- starac vujadin
Ne sećam se da si me bilo šta zamolio. Uglavnom se brzo iznerviraš kada izađeš iz "komforne zone trolovanja".Velja napisao:starac vujadin napisao: Veljo, poštedeću te da nam objasniš što sam odvalio glupost. Već si se više puta loše proveo kada kreneš u ozbiljnu priču u bilo čemu, pa da ostanemo na tvojim ponekad duhovitim one linerima. To je tvoj maksiumum i optimum.
Nema šta ti mene da štediš, baš ću da se zayebavam ovde s tobom... I već sam te zamolio da mi ne tumačiš margine i optimume, kao i čega da se držim ovde
Izivni me, na poslu sam. Dovoljno sma se upleo, a ne mogu da se punim negativnom energijom. Do sledećeg puta ako ga bude.
Da,da... pos'o-kuća, kuća-pos'o itd 

Poslednja izmena od Velja u 12 Jul 2016, 13:20, izmenjeno 1 put ukupno.
http://www.merriam-webster.com/dictionary/manualstarac vujadin napisao:Nidžo, u svakom slučaju dobro je što si uporan da budeš barem na ovom forumu u pravu po ovom pitanju. Meni je dovoljno što sam jednom izneo jače argumente za moju tvrdnju nakon kojih ostao bez komentara. Nemam nameru da skupljam glasove za sebe. Jedino. što i ovde, a i onomad padaš u vatru i ideš lično i sa uvredama. To je uvek znak slabosti.
http://www.dictionary.com/browse/manual
https://www.google.rs/search?q=manual+d ... ara8run_gM
Uopšte ne sumnjam da su ti samom sebi sopstveni argumenti uvek najjači, pa i da ti definicija manualnog označava nešto kontra svakoj literaturi i konvenciji. U suprotnom verovatno ne bi trošio toliku energiju da nešto što se može reći sa 3 reči napišeš u 26. Izvinjavam se ako te je nešto uvredilo, ali mislim da nisam ništa napisao neadekvatno.