Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Re: Računari

Post od maxer »

32-bitni OS, koji god da je Windows u pitanju, NE MOŽE da ti pruži više od 3.26GB RAM-a (možda nije u decimalu tačno rečeno ali tu je negde ~3.3GB) !!!
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Xepoj87
Kao što si rekao, da prenesemo tu priču o hardveru u ovu temu: da li tvoja kartica možda ima automatsko gašenje ventilatora kada nije opterećena (ili da li ti možeš tako da je podesiš)?

Ova moja to fabrički nije mogla ali ima modovani BIOS koji mi to omogućava kroz Afterburner korisnički grafikon brzine ventilatora. Tako je ona sve vreme "nečujna" a temp. se u tom pasivnom modu kreću od 40 do 50C (ovisno o temp. u sobi i šta tačno koristim od programa tj. da li više ili manje traže usluge od grafičke). Nameštena je da se tek na 50C upali na 30% brzine ventilatora.
Jeste da je ona jedva čujna i u igricama ali uz moje napajanje koje se praktično nikada ne pali (bez problema gura i najzahtevnije igre/testove bez uključivanja njegovog ventilatora), jedinu buku u mašini prave hard-diskovi, pa mi zato znači to što je kartica pasivno hlađena skoro svo vreme.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Koja grafička će pristojno da da potera GTA V na medium/high?
Imam i5-4430 i napajanje mi je LC Power LC6600.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Evo ti ovde test sa različitim grafičkim (mada to je pre godinu dana): http://www.guru3d.com/articles-pages/gt ... iew,1.html
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

maxer napisao:Xepoj87
Kao što si rekao, da prenesemo tu priču o hardveru u ovu temu: da li tvoja kartica možda ima automatsko gašenje ventilatora kada nije opterećena (ili da li ti možeš tako da je podesiš)?

Ova moja to fabrički nije mogla ali ima modovani BIOS koji mi to omogućava kroz Afterburner korisnički grafikon brzine ventilatora. Tako je ona sve vreme "nečujna" a temp. se u tom pasivnom modu kreću od 40 do 50C (ovisno o temp. u sobi i šta tačno koristim od programa tj. da li više ili manje traže usluge od grafičke). Nameštena je da se tek na 50C upali na 30% brzine ventilatora.
Jeste da je ona jedva čujna i u igricama ali uz moje napajanje koje se praktično nikada ne pali (bez problema gura i najzahtevnije igre/testove bez uključivanja njegovog ventilatora), jedinu buku u mašini prave hard-diskovi, pa mi zato znači to što je kartica pasivno hlađena skoro svo vreme.
Ima, mogu sam da podesavam na koliko stepeni koliko da se vrte ventilatori, a fabricki ima takozvani silent i stop mod, te se pale led obavestenja na njoj kada je neki aktivan:
Slika

U sustini, ova ima 6 heatsink-ova, pa je bez kulera cesto na ispod 30 stepeni, 40 bez paljenja igara nikada ne prelazi.
Ali svakako, imam CM Cosmos kuciste, koje je celo izolovano, pa se ni na 50% ventilatora ne cuje da radi.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Sinoć nisam mogao - pa tek sada pogledah onaj test što si linkovao za tvoju karticu i u čemu se razlikuje od moje.
Svaka im čast kako su joj srezali potrošnju: kod moje 410W, kod tvoje oboreno na fantastičnih 283W a praktično ista karta - mislim isti procesor, samo različita tehnologija koja ga napaja + pojačano hlađenje i eto zašto je tvoja hladnija od moje pod punim opterećenjem u Heaven, sa 72C kod G1 (mada koliko se sećam obično ide oko 68C, bar moj primerak), na 56C kod XTREME.
Interesantno je da su u Idle, izmerili kod tvoje višu temp. 39C a kod moje 32C ... možda im temp. u sobi nije bila ista.

Ti lično imaš provetreno kućište a ja imam otvoreno kućište, pa je stoga evidentna razlika kod naših kartica u leru.

Ako bih stavio neki od novijih BIOS-a za moju karticu, možda bi se ovaj "problem" (u čudnom prikazu podataka) sa Afterburnerom i rešio, ali mrzi me da tražim kako se moduje BIOS za mogućnost isključivanja ventilatora ... neka je i ovako, meni ne smeta što prikazuje "šašave" cifre, bitno je da ona radi dobro :).
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Hoce i na idle da radi na vecoj temperaturi, jer je default namestena da se pasivno hladi, a onda ima i silent mod, gde se kuleri jedva okrecu, pa tek na nekim temperaturama ozbiljno krene da se hladi.
Sa maksimalno podignutim naponom i maksimalnim klokom, na 100% opterecenja, nikada ne predje 65c, a kuleri nikada nisu radili na 100%, 80% max, dakle na nekih 2400rpm umesto 3000.

Ja sam hteo tu tvoju da kupim, pa skroz slucajno vidim da je izasla ova, sa Titan X nivoom kondenzatora, sto omogucava neunistivost maltene i 2x8pinsko napajanje, te kao izrazito namenjena za jaci overclocking, pa se 50,60e vise za nju nije dovodilo u pitanje.
Ali planiram da je menjam sledece godine, mozda vec oko Nove godine. Mislim da je ovo graficka koju najbrze planiram da zamenim ikada, trajala godinu dana :)
Eto, smanjila se potrosnja, a za moju Gigabyte preporucuju satro 50W jace napajanje nego za tvoju :)
Verovatno zato sto svaka moze da ide na 1550+Mhz, a dobri primerici na 1600+, kao i da se muski odvrce voltaza, dok ta tvoja G1 retko koja moze da redje 1500 koliko sam video, tako da je ta tvoja bas fin primerak, dok sam ja ubo prosecan primerak i graficke i procesora izgleda :)

Sto se kucista tice, ne bih ga menjao nikada, imam 5 kulera unutra, sasvim dovoljno hladjenje, svuda mrezice protiv prasine, a stranice sa gumiranim dihtunzima kao na kolima i izolacionom penom preko celih stranica su brutalne. Kuciste ne moze biti tise od ovoga, a dodatno se super hladi.

Slika

Slika

Slika

Slika
Poslednja izmena od Xepoj87 u 16 Jul 2016, 12:44, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Moja je i ploca i graficka msi, imam i taj afterburner, ali ne znam sta bih cackao, samo sam gledao parametre.

Pri kontinuiranon maksimalnom opterecenju drzi oko 70 stepeni, cpu oko 55, nije lose sa obzirom da nemam cooler, vec samo neki ventilator na kucistu koji izbacuje vazduh napolje, ali dosta lagano posto je necujan.

Napajanje je thermaltake dal 450-500w mislim da ne bih mogao napojiti te xtreme graficke.

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Probaj bez dizanja voltaze da pojacavas core clock i memory clock, mada ako ti ne prelazi 70c u igrama, mozes slobodno i 10% power limit da pomeris, ali pre toga moras u settings od MSI afterburnera da stikliras kontrolu voltaze, sve do 80c u igrama je laganica.
Vidim da bi 150Mhz trebao da mozes da odvrnes, ja bih krenuo od toga, pa ako puknu driveri ili zabode komp, restart, smanjis, pa ponovo neki stress test, ja bih preporucio 3dmark da skines, jer ima duzi test i radi malo detaljnije testiranje, najblize pravim igrama.

https://www.techpowerup.com/reviews/MSI ... ng/33.html

Trebao bi da mozes da dobijes 15% veci fps:

Slika
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Opasno kućište: pena za buku, gumice protv vibracija ... ludilo :bravo:
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Maxer valjda su sa ovim Windows 10 podigli na 4GB RAM maksimum za 32 bita?

Sent from my m2 using Tapatalk
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Evo onog silent i stop svetla o kom sam ti pricao.(slikano sa 1.3Mpix Nokiom, molim za razumevanje kada se otvori full slika :D)

Slika

Slika

Slika

Ovo pored STOP natpisa je led u obliku ventilatorcica, koji se jasno vidi kada se slika telefonom, umesto ovim guljacem peta.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

HKS napisao:Maxer valjda su sa ovim Windows 10 podigli na 4GB RAM maksimum za 32 bita?
Nema to veze sa time da li imaš XP ili 10-tku, limit je isti: 32-bitni može da adresira (vidi) 4GB RAM-a ... ali to ne znači da su ti 4GB RAM-a stvarno dostupni. Dostupno ti je max. nekih pomenutih 3.25GB (3327MB) ili manje.

Ako hoćeš mogućnost da koristiš stvarno 4GB (umesto 3.25), onda moraš instalirati 64-bitnu verziju Windows-a (ponavljam Windows 10 tu ne može ništa jer su u pitanju "nametnuta" ograničenja početnim dizajnom Windows operativnog sistema).

Nemoj time da se opterećuješ, jer ti to ništa ne znači. Primi k znanju činjenice i njima se rukovodi.

Xepoj87,
Video sam to u onom rivju-u koji si linkovao:
Further to this each of the cooling fans and the WindForce logo glow once the graphics card has power and there are additional indicators for “STOP” and “SILENT”. When the graphics card is only being used for light usage the “STOP” LED will illuminate and the cooling fans will stop spinning:
(počevši od 5:59, već sam namestio video na to vreme)
https://youtu.be/5p2arXZSbiA?t=5m59s
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Xepoj87,
Na koji način gledaš filmove sa računara na TV-u (ako uopšte imaš povezan TV na računar)?

Trenutno je kod mene neki veliki LCD TV, i povezao sam ga normalno HDMI kablom, automatski sam dobio extended desktop na TV-u, i trenutno jedini način na koji sam uspeo da pustim film na TV-u je da otvorim KMPlayer (ili PotPlayer), da ga prevučem na extended desktop na TV-u, startujem ga i opalim enter da pređe u full screen.
Da li postoji neki drugi način, ovo mi ne daje sliku kakvu želim.

Ranije dok sam imao ATi, imao sam mogućnost da podesim da se slika sa video zapisa šalje na TV i to je "ono pravo" rešenje, ali ovde na NVidiji tako nešto ne mogu da nađem?!

Kloniranje slike ne dolazi u obzir jer rezolucije monitora i TV-a nisu iste.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Mislim da nvidia nema to već godinama, taj theater mod. Možeš da namestiš u plejeru da se fullscreen otvara na drugom ekranu, mislim da kmplayer ima tu opciju. Ili da koristiš shortcut u windowsu win+shift+levo/desno za mrdanje prozora sa ekrana na ekran, brže je od prevlačenja. Nisam 100% siguran da je ta kombinacija pošto ovo kuckam sa mobilnog, a moguće je i da treba da se uključi negde. Ali postoji bar od win 7 ako ne i pre.
Odgovori