Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od goblin »

starac vujadin napisao:Fizičko lice koje je u sistemu pdv ne plaća porez na prihod od izdavanja da ne bi došlo do duplog oporezivanja.
Bravo, upravo sam se na ovo pozvao kod poreznika. Sramota je sto ni oni pojma nemaju sta da rade...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Nije mi bas jasno zasto ne bi, pdv je jedno a onda je porez na zaradu nesto drugo, tako i svaka firma placa.
Zapravo mi je najmanje jasno kako se placa pdv na izdavanje jer bi po definiciji pdv-a ti trebao da mozes da odbijes amortizaciju nekretnine od pdv-a. Sa sadasnjim cenama izdavanja jos bi dobio povrat pdv-a...

Nevezano za ovo, podrzavam porez od 20% na izdavanje nekretnina i kontrolu.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Misli se na porez za izdavanje nekretnina kao fizicko lice koje je u srb 20% i koje se normalno ne placa ako se placa pdv. U porez na dohodak ulazi prihod od izdavanja nekretnina to je ono sto ti mislis.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Pa tako je normalno, ali onda je to u suprot osti sa onim sto goblin zeli i sto je razumeo u starcevom postu, ili sam ja izgubio ko sta prica.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Pogrešno je razumeo goblin.

Jedno je porez na dogodak građana - prihodi od zakupa pokrentih i nepokrentih stvari i to je 20%.

Drugo je pdv i on je 20%.

Plaća se ili jedno ili drugo.

Treće je porez na ukupan prihod fizičkih lica (plata, zakupi, honorari, autorska prava) i to je 10-15%

Četvrto je porez na prihod preduzeća 9 ili 10%...a njega plaćaju i fizička lica koja su u pdv.

Goblin samo treba da shvati da je on kao fizičko lice u pdv kao firma, da vodi knjigovdstvo kao firma i da treba da plaća drugo i četvrto i to je to.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Taj porez na ukupan prihod kako ga nazivas je zapravo porez na dohodak gradjana a porez na prihod preduzeca ne postoji, ima porez na dobit a on je sada 15%. Pritom ako je pravno lice(ne preduzetnik) i oces kao fizicko lice da izvuces dobit placas 15% kao pravno + 15% kao fizicko lice.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

tako je, nema 9 ili 10% :)
9% je porez na dohodak građana

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/prav ... djana.html

ZPDG.pdf
Приходи који подлежу опорезивању
Члан 3.
Порезу на доходак грађана подлежу следеће врсте прихода:
1) зараде;
2) приходи од самосталне делатности;
3) приходи од ауторских права, права сродних ауторском праву и права
индустријске својине;
4) приходи од капитала;
5) приходи од непокретности;
6) капитални добици;
7) остали приходи.
Приходи из става 1. овог члана опорезују се било да су остварени у новцу, у
натури, чињењем или на други начин.
Boringly average, but also perfect for school run mums
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Kako god, smatram da su poreski nameti kada fizicko lice udje u PDV sistem previsoki a nekorektno je sto to fizicko lice ne moze ostvariti prava (povracaj) PDVa iako je u sistemu.

Sa druge strane, sistem je i dalje takav da ko ne zeli da placa jos nemaju nikakav sistem koji ce naterati gradjane da to rade (ja moram posto se radi o krupnijim prihodima koje je nemoguce sakriti), a oni koji moraju imaju mogucnost da eventualo operu lovu i imovinu po vise nego povoljnim uslovima (prakticno ti drzava omogucava da legalizujes sta god pozelis jako jeftino).
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

@ftj, ji4ze

Pisao sam iz glave, pa nisam baš pisoa 100% tačne izraze. Nešto ste u pravu, a nešto niste.

Porez na dobit, da...ne porez na prihod preduzeća. Pre je bilo 10%, ok ako je sada 15%, nisam ispratio. Napisao sma 9 ili 10% jer sma pratio Goblina i ne znam gde plaća taj porez, da li je u CG.

Ono što ja nazivam porez na ukupan prihod građana je godišnji porez na dohodak građana i on je 10 ili 15% jer postoje dve stope u zavisnoti od ukupnog prihoda (za prošlu godinu 10% za iznos 2200000-6600000 dinara, 15% ko ima ukupan prihod preko 6600000 dinara). To nije porez na dohodak građana koji je 20% koji u sebi ima mnogo više stavki po kojima se taj porez plaća.

Primer: neko fizičko lice rentira recimo 4 stana. Svojim prihodom ne prelazi granicu da uđe u pdv i plaća porez na dohodak građana od 20% ako je zakupac fizičko lice. Ovaj porez se odnosi samo na zakup. Pored toga, on svojim ukupnim godišnjim prihodom (u koji ulaze sve vrsta prihoda) on prelazi oporezivu granicu koju za svaku godinu razrezuje poreska uprava i plaća 10 ili 15 posto poreza koji odnosi na sve prihode te osobe. Plaća i jedno i drugo.
Poslednja izmena od starac vujadin u 18 Jul 2016, 15:32, izmenjeno 1 put ukupno.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Podatci su malo zbunjujuci posto sam ja ubacio u pricu CG propise, zbog toga sto su zakoni vrlo slicni samo osnovice nesto drugacije a ja sam u CG registrovan u PDV sistemu kao fizicko lice...
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Sistem je takav da te stimulise(bar bi trebalo) da ako ozbiljno prihodujes ne radis to kao fizicko nego pravno lice.

@starac

Niko ne spori da se ne placa i jedno i drugo, ne znam sta je bilo netacno. Poenta je da ti ako si u sistemu pdv-a(bilo da si d.o.o. ili fizicko lice) ne placas taj porez koji se inace placa pri izdavanju nekretnina koji je 20% nego placas pdv koji je isto 20%. Nevezano od toga placas godisnji porez na dohodak gradjana u koji ti ulazi prihod od izdavanja nekretnina ako si to radio kao fizicko lice. Ako si radio kao pravno, naravno ne ulazi al onda ulazi nesto drugo itd.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Netačan je bio moj izraz za porez na dobit, a vaš na porez na dohodak građana.

Inače, to što pišeš je tačno i uglavnom ljudi koji su kao fizička lica u pdv prebacuju te nekretnine na pravno lice ili oforme preduzeće.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Ja nisam ni znao da fizicko lice moze biti u PDV-u.
To treba destimulisati.
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Fizičko lice NE MOŽE biti u pdv-u

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Edit:

Zena mi je poreski inspektor u Beogradu. Hajde Gobline lepo pitaj sta te konkretno zanima, pa da probamo da razjasnimo-nekako.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

A sta ako izdaje nekretninu i prihod mu prelazi 8 miliona za god dana? Ako preduzetnik i poljoprivredno gazdinstvo moze biti u pdvu ne vidim sto ne bi moglo i fizicko lice.
Odgovori