Samo da se nadovezem na temu kit lensa. Nikon je malo unapredio sa 18-55 VR II i sam kvalitet stakla u njemu, te je boji od VR I objektiva, poredio sam ih, ima drugar, i ipak su malo ostrije i za nijansu kvalitetnije slike, sa druge strane ni VR II ne moze da izvuce maximum iz novog senzora 24mpx CMOS koji je u D3200, ali zato ozbiljnija sociva mogu. Problem sa tim naravno svakome koji se bavi fotografijom jeste sto su takvi objektivi skuplji i onda ljudi uglavnom ostanu na kit lensu, jer im se ne isplati za poboljsanje, koje njima uglavnom nece biti ni primetno, da daju 200e sa nikkor 50mm 1.8 sa AF motorom u socivu, jer svi entry level DSLRovi nemaju motor u telu, tek 7xxx ima u ovoj nikon ponudi.
U mom slucaju je sitacija ovakva. Petljam sa fotografijom jos od prvog point and shoot aparata, starog Kodaka sa 6.1mpx, pa preko Samsung Galaxy K Zoom telefona, koji ima kameru ravnu ozbiljnom point and shootu, pa do prosumera Fuji FinePix s1600, a sada i ovog Nikona D3200.
U mom slucaju, ja sam kompoziciju, ekspoziciju, trougao shutter speed, ISO i aperture, kao i sve osnove fotografije, ispekao jos dosta pre nego sto sam dosao do DSLRa, tako da umem i sa kit lensom da napravim nesto sto izgleda ozbiljno.
Kit lens moze da bude sasvim ok alat za ucenje nekih stvari koje cak i ja nisam imao mogucnost da koristim dok nisam uzeo DSLR i mislim da svakoga moze kit lens da posluzi dovoljno dugo dok ne udje u fotografiju do tog nivoa da pocne da primecuje kako ga Kit ogranicava u onome sto je zamislio kao koncept u glavi. Takodje mislim da mnogi koji kupe entry level DSLR sa kit lensom, a priustili su ga sebi iskljucivo iz ljubavi ka fotografiji, a bez zelje za daljim napretkom i ne treba da menjaju kit lens, jer za njihove potrebe ce on biti sasvim dovoljan, a razliku koju ce dobiti sa boljim socivom nece ceniti onoliko koliko bi neko ko je malo vise zagrizao u tom smeru.
Samo moje misljenje.