Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Re: Fotografija

Post od maxer »

Milane,
Da, nije DZ ono što je nekad bila, a činjenica je da ima svakakvih likova :pardon:

Nixazzare,
Odlične! :bravo:. Prva mi je najbolja.
Korisnikov avatar
Nixazzar
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 14:51
Garaža: VW Lupo
Kontakt:

Post od Nixazzar »

Hvala svima :D
Korisnikov avatar
Nixazzar
Reactions:
Kontakt:

Post od Nixazzar »

Samo da se nadovezem na temu kit lensa. Nikon je malo unapredio sa 18-55 VR II i sam kvalitet stakla u njemu, te je boji od VR I objektiva, poredio sam ih, ima drugar, i ipak su malo ostrije i za nijansu kvalitetnije slike, sa druge strane ni VR II ne moze da izvuce maximum iz novog senzora 24mpx CMOS koji je u D3200, ali zato ozbiljnija sociva mogu. Problem sa tim naravno svakome koji se bavi fotografijom jeste sto su takvi objektivi skuplji i onda ljudi uglavnom ostanu na kit lensu, jer im se ne isplati za poboljsanje, koje njima uglavnom nece biti ni primetno, da daju 200e sa nikkor 50mm 1.8 sa AF motorom u socivu, jer svi entry level DSLRovi nemaju motor u telu, tek 7xxx ima u ovoj nikon ponudi.

U mom slucaju je sitacija ovakva. Petljam sa fotografijom jos od prvog point and shoot aparata, starog Kodaka sa 6.1mpx, pa preko Samsung Galaxy K Zoom telefona, koji ima kameru ravnu ozbiljnom point and shootu, pa do prosumera Fuji FinePix s1600, a sada i ovog Nikona D3200.

U mom slucaju, ja sam kompoziciju, ekspoziciju, trougao shutter speed, ISO i aperture, kao i sve osnove fotografije, ispekao jos dosta pre nego sto sam dosao do DSLRa, tako da umem i sa kit lensom da napravim nesto sto izgleda ozbiljno.

Kit lens moze da bude sasvim ok alat za ucenje nekih stvari koje cak i ja nisam imao mogucnost da koristim dok nisam uzeo DSLR i mislim da svakoga moze kit lens da posluzi dovoljno dugo dok ne udje u fotografiju do tog nivoa da pocne da primecuje kako ga Kit ogranicava u onome sto je zamislio kao koncept u glavi. Takodje mislim da mnogi koji kupe entry level DSLR sa kit lensom, a priustili su ga sebi iskljucivo iz ljubavi ka fotografiji, a bez zelje za daljim napretkom i ne treba da menjaju kit lens, jer za njihove potrebe ce on biti sasvim dovoljan, a razliku koju ce dobiti sa boljim socivom nece ceniti onoliko koliko bi neko ko je malo vise zagrizao u tom smeru.

Samo moje misljenje. :)
Korisnikov avatar
Nixazzar
Reactions:
Kontakt:

Post od Nixazzar »

Samo jos jedna sitnica, nisam stigao da uradim edit na vreme.

Mene licno kit lens ogranicava u smislu varijabilnog otvora blende, kao i relativno mali otvor na najvecem zoomu, tj 55mm sa F 5.6 i zbog toga u low light ne mogu uvek da se oslonim na fotku iz ruke, dok blic ne preferiram da koristim ukoliko ne moram, a naravno bokeh je neuporedivo bolji i kvalitetniji kod ozbiljnih sociva, kao i sharpness. Isao bih upravo na onaj lens koji sam naveo u postu iznad, volim prime lens zbog kvaliteta stakla, a prihvatljive cene, pa setacu malo da zoomiram. :D On mi je zelja nekada u buducnosti da uzmem. :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Za nikon imaš odličan 50 1.8D, džabe je u oglasima. Meni je ostala 85 1.8D ali neće da fokusira na 3200. Strašan jeftin objektiv.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Nixazzar
Reactions:
Kontakt:

Post od Nixazzar »

Jedino sto nema AF motor u sebi, pa moram manuelno fokusirati, sto nije lose, tera te da se ucis, ali sam vise za lenju varijantu da imam af :D Video sam, mislim da je 50e cena :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Uzmi verziju G, mada je šrafciger na telu mnogo korisna stvar. Bolje je zato uzeti polovno neko bolje telo. Otvara opcije ka mnogim zanimljivim objektivima.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Nixazzar
Reactions:
Kontakt:

Post od Nixazzar »

Jedva sam se nategao i za ovaj 3200 polovan, doduse je u stvarno dobrom stanju, telo je kao novo, kit lens je bio nov, neko ga nije ni koristio, imam i garanciju jos uvek. Shutter count trenutno 10500.

Ali ne zurim ja nigde, mlad sam, pred kraj fakulteta, zivot je, nadam se, preda mnom. :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Naravno, samo polako. Odlično ti ide i sledeće da ti bude neki fin bezogledalac.

Tapatalk
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Nixazzar, odlicne fotografije bez obzira na "tronozac" i klasu aparata.
Jos jedan dokaz da bitku ne bije oruzije.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Slika
Korisnikov avatar
Nixazzar
Reactions:
Kontakt:

Post od Nixazzar »

Nice, ima brdo tutorijala po youtubeu za taj tip foto manipulacije. Skroz zanimljiva stvar ko voli. :)
Korisnikov avatar
vitezkoja
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2012, 21:17
Garaža: w202 C200 KOMPRESSOR

Post od vitezkoja »

Bravo Nixazzar za fotografije, stvarno su dobre :)

SlikaIMG_6474 by Nikola Radovanovic, on Flickr

SlikaIMG_6417 by Nikola Radovanovic, on Flickr
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Veoma lepi radovi.

Tapatalk
radezaric80