Tesla automobili

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Re: Tesla automobili

Post od passenger »

Ali mu treba i dosta energije da preveze 25-30t na udaljenost od bar 500 km (mada teraju oni po 1500-2000 km u jednoj turi, tako da 500 km je sića)
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Za dostavna vozila bi bilo super (pre svega za mala kombi vozila) ali za prave kamione teško.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ovi kamiončići za dostavu po gradu su dušu dali za baterije...
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Busevi takodje, ima tu dosta kočenja i regeneracije
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

A ne , ček... trojelbusi već postoje :mrgreen: :mrgreen:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Već sledeće godine predstavlja kamion i autobus. Neka doda 100km na bolje baterije i 100km na solarne ćelije, to će biti porast sa trenutnih 426 na 626km. Polako ta autonomija ne prestaje da biva dramatična.

Mene impresionira taj ekstrem da čoveku ne pada napamet da pravi hibrid, nema tranzicije, nego je presekao pa kud puklo.

Iskreno, kao ljubitelj vožnje, automobila, svih tih zvukova i mirisa koji dolaze iz automobila pokretanih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, užasnut sam takvom budućnošću - ali ne mogu da ne sagledam objektivno koliko je sve to fantastično pozitivna stvar.

Nadam se da će ostaviti neku klauzulu za vozila za užitak... Neka stara Alfica iz dve hiljade dvadesete... :D
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

passenger napisao:Ali mu treba i dosta energije da preveze 25-30t na udaljenost od bar 500 km (mada teraju oni po 1500-2000 km u jednoj turi, tako da 500 km je sića)
A ko zna, mozda pronadju nacin uskoro da iskoriste energiju koja je svuda oko nas- a o kojoj je Tesla toliko pricao.

Najveci problem kod E-vozila su baterije, koje su isto toliko lose za zivotnu sredinu koliko i SUS motori.

Ko zna. Mozda i docekamo za naseg zivotnog veka, a mozda i ne
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Trolejbusi troluju...
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

nidžo,

ako može 650 km da preveze 25-30 i više tona, ja mu skidam kapu :)
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Laki021 napisao:Ako mogu da primetim, zaboravio je avion kako bi zaokruzio portfolio.
Space X.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

nidza napisao:Već sledeće godine predstavlja kamion i autobus. Neka doda 100km na bolje baterije i 100km na solarne ćelije, to će biti porast sa trenutnih 426 na 626km. Polako ta autonomija ne prestaje da biva dramatična.

Mene impresionira taj ekstrem da čoveku ne pada napamet da pravi hibrid, nema tranzicije, nego je presekao pa kud puklo.

Iskreno, kao ljubitelj vožnje, automobila, svih tih zvukova i mirisa koji dolaze iz automobila pokretanih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, užasnut sam takvom budućnošću - ali ne mogu da ne sagledam objektivno koliko je sve to fantastično pozitivna stvar.

Nadam se da će ostaviti neku klauzulu za vozila za užitak... Neka stara Alfica iz dve hiljade dvadesete... :D
100km na solarne celije?!
Zabiravi na to i baci na papir neki brzi proracun da vidis koliko masis.

Elektricni automobili najvise profitiraju u gradu u stani kreni rezimu, kamioni se retko voze po gradu te im je regeneracija kocenja znatno manje bitna.
Nezgodno mi sa telefona da kopam, ne znam koliko kamioni goriva obicno trose pa bi se lako dalo izracunati koliko bi im baterija trebalo.
Medjutim pride kamionima je autonomija znatno birnija nego automobilima.
Dodatno da bi se u nekom razumnom roku punili njima trebaju neki super giga chargeri, znatno jaci od ovih za kola koji bi predstavljali ozbiljan udar na mrezu.

Jedino sto nije precizirao o kakvim kamionima se radi, no posto nije koristio izraz light truck namece se da misli na velike kamione.

Sto se autobusa tice, nemoj da nam opet neko prodaje otkrivanje tople vode. Takve stvari vec uveliko postoje, ABB (najveci svetski proizvodjac elektro opreme, posto za njih verovatno malo ko zna jer ne rade na hajp) je pre nekih 5 godina jos eksperimentalno poceo da koristi elektricne autobuse koji se pune na svakoj stanici, kombinacija suoerkondenzatora i baterija. Dostupna je tehnologija i mislim da neki gradovi to vec imaju u planu.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Laki, makse Tesle, uživaj na moru :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa gde ces bolje, lezim u ljuljasci u hladovini sa pogledom na more, citam malo casopise, pregledam forum, smisljam koji auto da uzmem, kad malo zalai opet u vodu, milina.

Jedino me malo maler krenuo pa sam u vodi izgubio burmu i nabo se na jeza (nije strasno) :(
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Stavi se u poziciju od pre 5 godina i stavi tad na papir auto koji ide 300 na sat i prelazi 426km između punjenja.

Uopšte ne mislim da je tehnologija električnih vozila dostigla svoj vrhunac, nego je ovo tek početak, zato mislim da kada gledaš u njegove ciljeve treba gledati sve parametre unapred, a ne kako će on kamion da pokrene sa onim što smo već videli na aktuelnim modelima.

Za kamione je ovo rekao:
In addition to consumer vehicles, there are two other types of electric vehicle needed: heavy-duty trucks and high passenger-density urban transport.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Recimo da je autonomija 3000km za kamion od 15.000cc i 3000NM, zavisi od rezervoara koji je obicno 800l, moze manje, a moze i do 1400l, dakle cak i do 5000km ako se uzme veci rezervoar.

Pricam za MAN konkretno jer smo imali jedan u firmi dok smo se bavili i transportom, potrosnja je bila cca 25-26l otvoreno.

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Odgovori