Rain repellent ili rain away

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Rain repellent ili rain away

Post od jaksa »

Civic-a 5v nema brisač na 5. vratima pa mi pomalo smeta kada pada kiša a voda se zadžava na staklu.
Da li biste i koje rain repellent sredstvo preporučili?

Video sam u Idei neki motipov rain away - 375ml 650 din, to mi izgleda nekako skupo?
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Re: Rain repellent ili rain away

Post od dunx81 »

Stric ima neki trip da kad polira kola pastom ispolira i stakla..:-$
Ne znam koliko je to pametno i ne bih bas to radio kod sebe mada on kaze da mu voda dosta dugo posle toga bezi sa stakala i radi to godinama...

Sent from my Ericsson 628 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

RAIN AWAY - provereno!!!!
Već treću godinu (zimu) koristim ovaj prozvod od Motip-a i jako sam zadovoljan. Kupio sam ga u AP sportu u oktobru 2009-e godine i još uvek mi traje....a o efektima mogu reći sve najbokje - voda jednostavno klizi sa stakla.
Za svaku preporuku!!!! :mig:
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Rain repellent

Post od pedja »

Posto nikako nisam mogao da dobijem odgovor o upotrebi rain repellent-a, evo i mog iskustva, koje ce mozda pomoci nekome.

Pre nekog vremena sam kupio TurtleWax Clearvue RR. Prosle subote se ukazalo malo lepog i suncanog vremena, pa sam iskoristio da oteram Skodu na pranje, te da nanesem pominjani preparat. Pratio sam uputstvo sa pakovanja:
Pamucnom krpom premazati i ostaviti da se osusi.
Postupak ponoviti jos jednom.
Zatim isprskati vodom i prebrisati ubrusom, kako bi se skinuo visak preparata.
Ostalo je da cekam kisu i da vozim preko 70kmh :kezo:

Nisam bas imao strpljenja i vremena da cekam previse, pa sam sve to obavio prilicno brzo, sa relativno kratkim vremenom susenja izmedju nanosenja.

Tokom noci, pala je kisa i kapljice su ostale grupisane na soferci. Do jutra su se osusile, sto i nije bitno.
Bitno je da sam se u ponedeljak zaputio na Zlatibor, prvi put zeljno iscekujuci kisu usput :D
Od toga nije bilo nista, dok nisam usao na same Kraljeve vode, gde nije moguce voziti dovoljno brzo, kako bi kapljice same "otisle" sa stakla. Razlika od netretiranog stakla je u tome sto se kapljice ne razlivaju, vec ostaju grupisane (postavicu fotku, ako se setim da uzmem od kolege). Kada se aktivira brisac, nema razmazivanja po staklu, vec (uz zanimljiv zvuk pljuskanja vode) sva zahvacena voda prosto sklizne sa stakla. Pri jacoj kisi, brisac baca vodu u levo, pored auta.

Kasnije me je ipak na kratko uhvatila kisa, par puta, i efekat je zanimljiv. Ukoliko vozite dovoljno brzo, desava se scena iz ratova zvezda, kada u warpu prolecu zvezde :D ,gde kapljice pocinju jedna po jedna da odlaze sa soferke. Kao sto kazu u reklami, nema potrebe za brisacima ukoliko je brzina kretanja dovoljna. Kada kisa prestane, staklo vrlo brzo bude potpuno suvo i cisto, bez upotrebe brisaca. Isto tako, bube se vrlo lako uklanjaju sa stakla, cak i one koje sam pustio da ostanu neko vreme, naravno uz upotrebu tecnosti i brisaca. Konacni efekat je da sam se vratio za BG, a soferka je cista skoro kao kad je oprana.

E sad, da li je sve savrseno? Svakako deluje kao korisna stvar, ali ce vreme tek pokazati kako je u duzoj eksploataciji. Utisak je kao da je nesto masno namazano na sajbni, te sve kliza niz nju. Plasio sam se da uvece mogu da se pojave neki odsjaji od rasvete i farova, medjutim nista od toga, sto je dobro. Cudan je osecaj kada upalite brisac na kisi, kada se cuje zvuk pljustanja vode (ne znam kako da opisem, kao kada pljusne, ili kada vam ide voda na usta, pa je usisate). Nije ruzno, pre je smesno :D UZ to, sva voda se bukvalno smice sa stakla i prska sa strane. Posle sam zatekao vodu oko vrata (sa unutrasnje strane), pa ne znam da li auto ne dihtuje ili je to samo voda od kise, dok sam ulazio u auto. Ne znam ni kako ce se ponasati na sledecem pranju, mada cu nagovestiti majstoru da se ne trudi previsei da ne pere samponom/sundjerom, jer ce mu staklo sigurno delovati kao masno. I poslednje: Kada se prsne tecnost za pranje, klizava povrsina utice na to da je brisaci prosto bacaju po soferci, tako da kada automatski zavrse svoje, potrebno je da ih opet na kratko upalite, dva ili tri puta, kako bi pokupili (ono sto mogu) tecnost razbacanu po staklu u povratnom hodu brisaca. Kada se malo navikne covek, nije toliko problem.

Eto, toliko za sada. Videcu da napisem dalja iskustva, tj koliko je trajno resenje. Na pakovanju pise da postupak treba ponavljati na dve do tri nedelje. Da li cu to i uraditi? Pa ne znam, tecnosti jos ima, a ja sam to bas bogato nanosio (ne namerno, omaklo mi se). Cekam reakcije kolega, ali nisu bas imali prilike da ga provozaju... Verovatno cu naneti opet, pre nekog duzeg puta. Cilj mi je uticaj na bube, pre nego na kisu. nadam se da ce uskoro lepo vreme, koje automatski donosi haos na autoputu, pogotovo u sumrak, kada od letecih zverova ne moze da se zivi. Evox (Mol) tecnost ih dobro uklanja, ali se ispostavilo da ovaj rain repellent bas lepo olaksava situaciju. Sada samo cekam ekstremni test, sa gomilom buba.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Re: Rain repellent

Post od Martin »

Ja koristim Motipov Rain repellent već tri godine (pazi kada imam za još jedno nanošenje :kezo: ) i pokazao se kao korisna stvar - naročito na auto-putu!!! :klanjamse:
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Nema sta, trajace dugo koliko cesto budes prskao tecnost na stakla i koristio brisace.
U sustini u svakodnevnoj eksploataciji to su jedine stvari koje ga mogu oslabiti.
Mozes slobodno mazati i jednom mesecno.

Vrlo korisna stvar.
Nanosio sam je na sva stakla.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Izvinjavam se, vec postoji tema : viewtopic.php?f=10&t=98
Nisam je nasao u pretrazi i sada je nadjoh...
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Evo fotke stakla po pljusku :D
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Eto nove desktop pozadine. :)
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

pedja napisao:Posto nikako nisam mogao da dobijem odgovor o upotrebi rain repellent-a, evo i mog iskustva, koje ce mozda pomoci nekome.

Pre nekog vremena sam kupio TurtleWax Clearvue RR. Prosle subote se ukazalo malo lepog i suncanog vremena, pa sam iskoristio da oteram Skodu na pranje, te da nanesem pominjani preparat. Pratio sam uputstvo sa pakovanja:
Pamucnom krpom premazati i ostaviti da se osusi.
Postupak ponoviti jos jednom.
Zatim isprskati vodom i prebrisati ubrusom, kako bi se skinuo visak preparata.
Ostalo je da cekam kisu i da vozim preko 70kmh :kezo:

Nisam bas imao strpljenja i vremena da cekam previse, pa sam sve to obavio prilicno brzo, sa relativno kratkim vremenom susenja izmedju nanosenja.

Tokom noci, pala je kisa i kapljice su ostale grupisane na soferci. Do jutra su se osusile, sto i nije bitno.
Bitno je da sam se u ponedeljak zaputio na Zlatibor, prvi put zeljno iscekujuci kisu usput :D
Od toga nije bilo nista, dok nisam usao na same Kraljeve vode, gde nije moguce voziti dovoljno brzo, kako bi kapljice same "otisle" sa stakla. Razlika od netretiranog stakla je u tome sto se kapljice ne razlivaju, vec ostaju grupisane (postavicu fotku, ako se setim da uzmem od kolege). Kada se aktivira brisac, nema razmazivanja po staklu, vec (uz zanimljiv zvuk pljuskanja vode) sva zahvacena voda prosto sklizne sa stakla. Pri jacoj kisi, brisac baca vodu u levo, pored auta.

Kasnije me je ipak na kratko uhvatila kisa, par puta, i efekat je zanimljiv. Ukoliko vozite dovoljno brzo, desava se scena iz ratova zvezda, kada u warpu prolecu zvezde :D ,gde kapljice pocinju jedna po jedna da odlaze sa soferke. Kao sto kazu u reklami, nema potrebe za brisacima ukoliko je brzina kretanja dovoljna. Kada kisa prestane, staklo vrlo brzo bude potpuno suvo i cisto, bez upotrebe brisaca. Isto tako, bube se vrlo lako uklanjaju sa stakla, cak i one koje sam pustio da ostanu neko vreme, naravno uz upotrebu tecnosti i brisaca. Konacni efekat je da sam se vratio za BG, a soferka je cista skoro kao kad je oprana.

E sad, da li je sve savrseno? Svakako deluje kao korisna stvar, ali ce vreme tek pokazati kako je u duzoj eksploataciji. Utisak je kao da je nesto masno namazano na sajbni, te sve kliza niz nju. Plasio sam se da uvece mogu da se pojave neki odsjaji od rasvete i farova, medjutim nista od toga, sto je dobro. Cudan je osecaj kada upalite brisac na kisi, kada se cuje zvuk pljustanja vode (ne znam kako da opisem, kao kada pljusne, ili kada vam ide voda na usta, pa je usisate). Nije ruzno, pre je smesno :D UZ to, sva voda se bukvalno smice sa stakla i prska sa strane. Posle sam zatekao vodu oko vrata (sa unutrasnje strane), pa ne znam da li auto ne dihtuje ili je to samo voda od kise, dok sam ulazio u auto. Ne znam ni kako ce se ponasati na sledecem pranju, mada cu nagovestiti majstoru da se ne trudi previsei da ne pere samponom/sundjerom, jer ce mu staklo sigurno delovati kao masno. I poslednje: Kada se prsne tecnost za pranje, klizava povrsina utice na to da je brisaci prosto bacaju po soferci, tako da kada automatski zavrse svoje, potrebno je da ih opet na kratko upalite, dva ili tri puta, kako bi pokupili (ono sto mogu) tecnost razbacanu po staklu u povratnom hodu brisaca. Kada se malo navikne covek, nije toliko problem.

Eto, toliko za sada. Videcu da napisem dalja iskustva, tj koliko je trajno resenje. Na pakovanju pise da postupak treba ponavljati na dve do tri nedelje. Da li cu to i uraditi? Pa ne znam, tecnosti jos ima, a ja sam to bas bogato nanosio (ne namerno, omaklo mi se). Cekam reakcije kolega, ali nisu bas imali prilike da ga provozaju... Verovatno cu naneti opet, pre nekog duzeg puta. Cilj mi je uticaj na bube, pre nego na kisu. nadam se da ce uskoro lepo vreme, koje automatski donosi haos na autoputu, pogotovo u sumrak, kada od letecih zverova ne moze da se zivi. Evox (Mol) tecnost ih dobro uklanja, ali se ispostavilo da ovaj rain repellent bas lepo olaksava situaciju. Sada samo cekam ekstremni test, sa gomilom buba.
Ja koristim isti taj, ali meni su utici pomesani.

Meni se desava da pri vozni na autoputu uvek kapljice umesto na dole idu ka gore, deluje bas tripozno :) Ponekad bukvalno pocne da mi se voda iz kanala pocne vracati i penjati po soferci :)

Ali, najveci problem je to sto kada brisac predje preko soferke, za njim ostaje kao bkago zamagljena sofarka, koja se izbistri skoro trenutno, ali svejedno smeta. Moguce da je ovo i zato sto sam pre TW imao neki polir za stakla na soferci, pa sad u kombinaciji brljaju.
Korisnikov avatar
zeljkokg76
Reactions:
Pridružio se: 19 Okt 2015, 18:49
Garaža: Honda Civic 1.5T Sport plus, Mazda 2 1.3, Renault Clio IV 1.5 dci, Renault Megane 1.5 dci

Post od zeljkokg76 »

Jeste tema malo zastarela, znate li gde ima da se kupi neki rain repellent, tražio sam po Kragujevcu i nigde nisam mogao da nađem.

P9 Lite
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

https://www.youtube.com/watch?v=JcOsHI5xgU8

Evo ga neki kolega.

Ovo svako mora da ima namazano na staklima. Kola fabrički nova trebaju da dolaze namazana. Prozore na kući treba namazati ovim i verovatno ne bi morao da ih pereš narednih 5 godina...
Korisnikov avatar
zeljkokg76
Reactions:
Pridružio se: 19 Okt 2015, 18:49
Garaža: Honda Civic 1.5T Sport plus, Mazda 2 1.3, Renault Clio IV 1.5 dci, Renault Megane 1.5 dci

Post od zeljkokg76 »

Uzimao sam do prošle godine Kopren letnju tečnost za šoferke u roda centrima i tempu, ali je više nema u prodaji. Bila je kao ova samo žuta kesa tj. letnja tečnost i isto tako je odnosila vodu sa šoferke pri većim brzinama i bukvalno vam ne trebaju brisači.
Slika

P9 Lite
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Kako se tečnost ponaša na retrovizorima, gde nema puno opstrujavanja vazduha? Nekako mi kiša tu pravi najviše problema.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori