Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Velja »

Pričao mi drugar koji ima kuću dole u CG na moru. Gastos kupio/sredio vilu za miran penzionerski život i da mu sin jedinac dolazi na leto sa unučićima. Ogromnu kućetinu, preko 500kvm i gomilom soba, veliki bazen i poluteren za basket...
Došao sin iz Germanije sa dečicom kad je sve bilo gotovo i sutradan zbrisao za Grčku. Kaže, ima 12 dana godišnjeg odmora i neće da po celu noć sluša ludilo iz komšiluka/leči proliv/traži parking, već će da plati aranžman u Španiji ili gdegod da se odmori za njemu normalne pare. Nikad više nije došao, a penzioner tužno lunja po sobama već desetak godina.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Mr.Rotor napisao:Ne vidim ništa loše u ovome.

Ako već hoće da skrcaju novac bolje da ga skrcaju u Srbiji pa makar i na dve kuće, dva bazena i crkvu.
Takoe. Za te pare su mogli da kupe samo stančić u Parizu. Kuću zidaju za 400€ kvm a tamo je 8000e kvm.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Rekao bih da ovi imaju više stanova / kuća i u Parizu.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Nemam nista protiv ovakvih ulaganja. Sta mene briga kako neko trosi svoj novac, ako napravi nesto sa ukusom, meni samo moze biti lepse. A hoce li tu ziveti ili doci samo par dana godisnje, njegova stvar, moze mu se i ako mu to pricinjava zadoviljstvo onda samo napred. Jedino sto ne volim da vidim jesu kuce na 5 spratova bez ukusa, sa lavovima...

Evo mi imamo porodicnu kucu na selu i u nju smo za poslednjih 7 godina usli mozda 3-4 puta a samo jednom prespavali, al ne bi je prodao.
Isto tako sam nasao okucnicu na selu CG odakle je moj djed kolonizirao na Kosovo pa u Vojvodinu, kupio sam to parce zemlje i hteo bi da obnovim tu staru kamenu kucu da obelezim mesto odakle su moji, da naucim decu da dolaze....
Nekome su to gluposti i bacanje para a nekome nesto znaci...
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... id=1164640

Radnici u panici, EU više ne da evropske plate

Evropska komisija odbila je prigovore 11 država članica, među kojima je i Hrvatska, na direktivu koja uređuje plaćanje radnika u drugim članicama EU.
Izvor: Poslovni dnevnik četvrtak, 11.08.2016. | 09:37

To znači da će kompanije koje svojim radnicima upućenim na rad u druge zemlje EU isplaćivati plate u visini onih koje primaju radnici države iz koje dolaze.

To u Hrvatskom udružrnju poslodavaca (HUP) smatraju neodrživim, pa apeluju na Vladu da što pre zauzme negativan stav prema spomenutom predlogu revizije Direktive i zaštiti hrvatsku privredu i radnike.

"HUP se oštro protivi predloženoj reviziji Direktive jer smatra da već postoji odgovarajući pravni okvir EU za upućivanje radnika. Sloboda pružanja usluga, uključujući i mogućnost za kompanije da pošalju radnike u inostranstvo, važan je deo jedinstvenog tržišta koji doprinosi povećanju učinkovitosti i konkurentnosti privrede EU, a čini se da bi ta sloboda ovakvim postupanjem bila narušena", ističe savetnica direktora HUP-a za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Nataša Novaković.

"Potpuno je jasno da bi prihvatanje revizije Direktive dovelo do neprihvatljivog narušavanja konkurentnosti hrvatskih kompanija i ugrozilo bi se desetak hiljada radnih mesta, na primer građevinara, instalatera ili prevoznika", poručuju HUP-ovci. Prema podacima Eurostata za 2014. iz Hrvatske je u EU bilo upućeno 27.556 radnika, a 4.560 je upućeno u Hrvatsku.

Može se očekivati da će broj upućenih radnika iz Hrvatske biti u vrlo dugom razdoblju nekoliko puta veći od broja koji dolaze u Hrvatsku jer će oni iz manje razvijenih zemalja uvek pre otići da rade u bogatije članice EU, a ne u Hrvatsku.

Koliki je značaj upućenih radnika za nacionalnu privredu, HUP ilustruje podatkom da oni čine 1,4 odsto ukupne zaposlenosti, što je peta najveća stopa u EU. U slučaju usvajanje predloženih izmena taj deo radnih mesta hrvatskih radnika bio bi ugrožen, upozorava HUP.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ne razumem kako EU uređuje plate privatnim firmama?
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Promenili članak ... pazi sada šta piše :rofl::

Hrvati u panici, kako da damo nemačke plate?

Evropska komisija odbila je prigovore 11 država članica, među kojima je i Hrvatska, na direktivu koja uređuje plaćanje radnika u drugim članicama EU.
Izvor: Poslovni dnevnik četvrtak, 11.08.2016. | 09:37

To znači da će kompanije svojim radnicima upućenim na rad u druge zemlje EU isplaćivati plate u visini onih koje primaju radnici države u koju ih šalju. (a pogledajte šta je pisalo u gornjem citatu, moj predhodni post)

To u Hrvatskom udružrnju poslodavaca (HUP) smatraju neodrživim, pa apeluju na Vladu da što pre zauzme negativan stav prema spomenutom predlogu revizije Direktive i zaštiti hrvatsku privredu i radnike.

"HUP se oštro protivi predloženoj reviziji Direktive jer smatra da već postoji odgovarajući pravni okvir EU za upućivanje radnika. Sloboda pružanja usluga, uključujući i mogućnost za kompanije da pošalju radnike u inostranstvo, važan je deo jedinstvenog tržišta koji doprinosi povećanju učinkovitosti i konkurentnosti privrede EU, a čini se da bi ta sloboda ovakvim postupanjem bila narušena", ističe savetnica direktora HUP-a za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Nataša Novaković.

"Potpuno je jasno da bi prihvatanje revizije Direktive dovelo do neprihvatljivog narušavanja konkurentnosti hrvatskih kompanija i ugrozilo bi se desetak hiljada radnih mesta, na primer građevinara, instalatera ili prevoznika", poručuju HUP-ovci. Prema podacima Eurostata za 2014. iz Hrvatske je u EU bilo upućeno 27.556 radnika, a 4.560 je upućeno u Hrvatsku.

Može se očekivati da će broj upućenih radnika iz Hrvatske biti u vrlo dugom razdoblju nekoliko puta veći od broja koji dolaze u Hrvatsku jer će oni iz manje razvijenih zemalja uvek pre otići da rade u bogatije članice EU, a ne u Hrvatsku.

Koliki je značaj upućenih radnika za nacionalnu privredu, HUP ilustruje podatkom da oni čine 1,4 odsto ukupne zaposlenosti, što je peta najveća stopa u EU. U slučaju usvajanje predloženih izmena taj deo radnih mesta hrvatskih radnika bio bi ugrožen, upozorava HUP.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Hehe kakav zaokret od 180 stepeni :)
Prvi put kad sam citao nista mi nije bilo jasno i potpuno je zbunjujuce bilo.

Ima ovaj zakon smisla, tako i treba da bude.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Novine su nam samo senzacionalistočko trabunjanje ... svaku vest treba pročitati sa debelom skepsom :kuku: .
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Zamisli da tebi ograniče zaradu na srpsku :)
Što bi rekli ovde, to je neustavno tj. diskriminatorski a i protiv zdrave konkurencije.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ovde npr. stranci direktori koji dodju da rade u srpsko predstavnistvo sigurno ne dobijaju platu prema srpskom standardu.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Igrom slučaja znam devojku našeg porekla koja radi za švajcarsku firmu Roche i rentira stan od mog drugara u centru Beograda za baš veliku cifru.

Sledeće godine mora da napusti stan jer su joj skorz skresali platu i prilagodili troškovima života u Srbiji. Jbga.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

To nema veze sa ovim što piše u članku. Firma je privatna i odlučila je tako, to je zakon tržišta.

Imaju računicu da joj zakinu, nije ih EU naterala na taj potez.

Da nemaju drugi izlaz sem nje ovde, sigurno bi ona bila u boljoj pregovaračkoj poziciji.

To se zove slobodno tržište.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Odgovorio sam na post pre mog... Članak nisam ni čitao.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Slobodno trziste je kad firma iz skuplje zemlje (sa visim platama) salje radnika u jeftiniju (sa manjim platama), onda je na njima kako ce da formiraju platu.

U obrnutom slucaju, mora da postoji zakon koji ce da zastiti i one radnike koji putuju i one koji su vec u toj zemlji.
Odgovori