Računari
Re: Računari
Mani se ti diska, gde da mi apliciramo za te bacajuce 

What i do for the livin'? I live for the livin'.
Delija napisao:Naravno da nije pogresan korak
Hoce covek RAID.

Potrebno mi je za obradu uhd video materijala.
Maxer, nije mi problem da HDD bude u kućištu. Ta buka je zanemarljiva.
Poslednja izmena od Floyd u 21 Avg 2016, 14:38, izmenjeno 1 put ukupno.
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Suprugin teča, IT direktor skoro 30 godina u jednoj banci u Vaduzu. Kad mi priča da redovno bacaju te kompjutere i monitore, srce mi se cepa. Do sad sam uzeo 4,5, dva nikad nisu korišćena. Koja im to fora da menjaju sve kompove na dve, tri godine, ja ne znam. Doterao bih kamion ispred i tovario ih ceo dan ako treba
Nego, hdd?

Nego, hdd?

''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Doteraj kamiona pa ćeš dobiti HDD. 

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Jasno.Floyd napisao:Potrebno mi je za obradu uhd video materijala.
Tvoj spisak komponenti mi nije implicirao da ti je RAID neophodan, pa sam prisustvo dva HD-a, shvatio kao nepotrebnu stvar.
Ploca je super, samo nisam siguran da moras da ulupas toliko para u plocu, mada ne skodi, pogotovo ako si nasao nesto specificno da podrzava sto tebi treba.Floyd napisao:Kako vam se čini ova konfiguracija?
MB: Asus Z170 Deluxe
CPU: Intel i7 6700k
Hlađenje: Noctua NH U14S
RAM: Corsair Vengeance LPX (2x, 16GB, DDR4-2666, DIMM 288)
GC: GTX 1070 (ne znam još koja)
SSD: Samsung EVO 500 GB
HD: WD Black 2 TB x 2
U principu znam šta hoću ali me zanima mišljenje o samim komponentama.
Cpu imam isti, nema greske, mada bi ti mozda neki 6-core na duze staze za obradu videa bolje sluzio.
Hladjenje bih pre gledao neko vodeno, jer su pod naporom dosta bucni ti vazdusni.
Ako si ipak resio vazdusni, uzmi NH-D14 za 5e vise od tog, kojem 2 kulera rade na manjim obrtajima i ima daleko bolje pasivno hladjenje, a i dosta bolje gladjenje generalno, pa ce 90% vremena raditi na idle, a generalno je oko 30% tisi od U14S.
Naravno, jos bolji je D15, za oko 20e vise, ali je bucan koliko i U14S, ali na 100%, sto tesko da ce ikada postici bez nekog 5Ghz clocka i rada na 100% procesora.
Ja imam LC Power 120 kuler od 20e i radi mi procesor na 4.5Ghz, gde nikada ne prelazi 75c temperaturu, planiram da pazarim CM 240m vodeno.
Memoriju bih isto gledao na barem 3000Mhz XMP, bolje se klokuje procesor, a razlika u ceni je mala.
Graficku kako god da okrenes, racunaj da Gigabyte pravi najbolje vec godinama. Trenutno ja i 3 moja najbolja drugara imamo 4 generacije GB grafickih i sve sabijaju kako rade, bez greske.
Isto planiram oko nove godine verovatno da zamenim moju 970 za 1070 GB.
SSD obavezno PRO Samsung, mala razlika u ceni, ako se dobro secam 10 umesto 5 godina garancije, a brzina je dosta veca, kao i pouzdanost. Imam pro i mogu da potvrdim da disk sabija.
Takodje, nemoj ukljucivati rapid mode(satro ubrzava rame) ili bilo sta cackati oko SSD, nema nikakve poente, a lakse se gube podaci.
Hardove u raidu podrzavam i black je najbolji izbor, istu stvar planiram.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
passenger napisao:Suprugin teča, IT direktor skoro 30 godina u jednoj banci u Vaduzu. Kad mi priča da redovno bacaju te kompjutere i monitore, srce mi se cepa. Do sad sam uzeo 4,5, dva nikad nisu korišćena. Koja im to fora da menjaju sve kompove na dve, tri godine, ja ne znam. Doterao bih kamion ispred i tovario ih ceo dan ako treba![]()

Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
+1Xepoj87 napisao: Memoriju bih isto gledao na barem 3000Mhz XMP, bolje se klokuje procesor, a razlika u ceni je mala.
Memorija obavezno neka brža da bude od one koja je default, i to sa spiska supported memorija od strane proizvođača ploče.
@Floyd
Pretpostavljam da kupuješ neko dobro kućište i napajanje?
Ploča podržava Wi-Fi a nije mnogo skuplja od Maximus VIII Hero koju sam prvobitno gledao. Ima tu još nekih prednosti.Xepoj87 napisao:Ploca je super, samo nisam siguran da moras da ulupas toliko para u plocu, mada ne skodi, pogotovo ako si nasao nesto specificno da podrzava sto tebi treba.Floyd napisao:Kako vam se čini ova konfiguracija?
MB: Asus Z170 Deluxe
CPU: Intel i7 6700k
Hlađenje: Noctua NH U14S
RAM: Corsair Vengeance LPX (2x, 16GB, DDR4-2666, DIMM 288)
GC: GTX 1070 (ne znam još koja)
SSD: Samsung EVO 500 GB
HD: WD Black 2 TB x 2
U principu znam šta hoću ali me zanima mišljenje o samim komponentama.
Cpu imam isti, nema greske, mada bi ti mozda neki 6-core na duze staze za obradu videa bolje sluzio.
Hladjenje bih pre gledao neko vodeno, jer su pod naporom dosta bucni ti vazdusni.
Ako si ipak resio vazdusni, uzmi NH-D14 za 5e vise od tog, kojem 2 kulera rade na manjim obrtajima i ima daleko bolje pasivno hladjenje, a i dosta bolje gladjenje generalno, pa ce 90% vremena raditi na idle, a generalno je oko 30% tisi od U14S.
Naravno, jos bolji je D15, za oko 20e vise, ali je bucan koliko i U14S, ali na 100%, sto tesko da ce ikada postici bez nekog 5Ghz clocka i rada na 100% procesora.
Ja imam LC Power 120 kuler od 20e i radi mi procesor na 4.5Ghz, gde nikada ne prelazi 75c temperaturu, planiram da pazarim CM 240m vodeno.
Memoriju bih isto gledao na barem 3000Mhz XMP, bolje se klokuje procesor, a razlika u ceni je mala.
Graficku kako god da okrenes, racunaj da Gigabyte pravi najbolje vec godinama. Trenutno ja i 3 moja najbolja drugara imamo 4 generacije GB grafickih i sve sabijaju kako rade, bez greske.
Isto planiram oko nove godine verovatno da zamenim moju 970 za 1070 GB.
SSD obavezno PRO Samsung, mala razlika u ceni, ako se dobro secam 10 umesto 5 godina garancije, a brzina je dosta veca, kao i pouzdanost. Imam pro i mogu da potvrdim da disk sabija.
Takodje, nemoj ukljucivati rapid mode(satro ubrzava rame) ili bilo sta cackati oko SSD, nema nikakve poente, a lakse se gube podaci.
Hardove u raidu podrzavam i black je najbolji izbor, istu stvar planiram.
Hvala za savete za SSD i kuler. Razlika je zanemarljiva u odnosu na cenu komplet konfiguracije.
Za grafiku mi je takođe GB favorit.
Poznate su mi prednosti 6-core procesora ali i ovaj će da radi posao odlično.
Kućište Fractal Design Define R5 a napajanje Crossair RM 750x.Heinz napisao:@Floyd
Pretpostavljam da kupuješ neko dobro kućište i napajanje?
- maxer
Nešto se razmišljam da ti predložim ali mi treba konkretizacija oko modela - zbog cene diska, reci koji tačno model ciljaš (navešću ono što ima kod nas, mada ti živiš u CH):Floyd napisao:HD: WD Black 2 TB x 2
- Western Digital Black WD2003FZEX (~145€)
ili želiš nešto ozbiljnije:
- Western Digital RE WD2000FYYZ (~186€)
- Western Digital RE 2004FBYZ (~192€)
- Western Digital RE WD2004FBYZ (~198€).
Koji skladišni kapacitet minimalno mora da bude (kod ovih HD-ova)?
Sa kakvom veličinom fajlova ćeš raditi (mislim u fazi obrade, ne na skladištenje pre ili posle obrade).
Koliko minimalno GB moraš da imaš skladišnog prostora?
Naleteh na ovaj interesantni izveštaj o pouzdanosti tj. otkazivanju hard-diskova u velikom data-centru: https://www.backblaze.com/blog/hard-dri ... y-q4-2015/
- maxer
Sad videh da sam u brzini pitanja formulisao nepravilno-nejasno.
Znači interesuje me:
- koliko zahtevaš da imaš skladišnog prostora (za planirane UHD video zapise), i
- koliko su veliki fajlovi sa kojima ćeš raditi tj. kolika je potencijalna maksimalna veličina nekog novo-kreiranog fajla?
Poenta je da razmisliš o jednom vrhunskom SSD-u (Samsung 850 Pro od 512MB ili 1TB), na kome bi bio i OS i obrada (jer nikakav "civilni" RAID ne može da parira brzini vrhunskog SSD-a) i o jednom skladišnom HD-u, visoke pouzdanosti (od 4TB).
Znači interesuje me:
- koliko zahtevaš da imaš skladišnog prostora (za planirane UHD video zapise), i
- koliko su veliki fajlovi sa kojima ćeš raditi tj. kolika je potencijalna maksimalna veličina nekog novo-kreiranog fajla?
Poenta je da razmisliš o jednom vrhunskom SSD-u (Samsung 850 Pro od 512MB ili 1TB), na kome bi bio i OS i obrada (jer nikakav "civilni" RAID ne može da parira brzini vrhunskog SSD-a) i o jednom skladišnom HD-u, visoke pouzdanosti (od 4TB).
Moze i SSD Raid, ali cisto sumnjam da ce oni da nadzive klasican HD.
Kako god da okrenes, cena SSD mass storage-a premasuje cenu cele konfiguracije.
Kako god da okrenes, cena SSD mass storage-a premasuje cenu cele konfiguracije.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Juče bio onaj drugar da vidi šta je sa računarom. Reinstalirao sistem, pre toga sve skenirao i pronašao par virusa.srdjanyo napisao:Od drugara sam pazario novi desktop komp.Dešava se da se jako uspori i zaglupi i da izbaci ono čuveno "stranice se ne odazivaju:FB..."![]()
Evo i do malopre je bio usporen i nikako da makne,čak ni skrolovanje na stranici.Onda proradi.![]()
Da li se to leči i kako?
Inače je Win 8.1,valjda.
Uglavnom saznao sam da ovaj računar ima 2GB RAM.Pošto je prodao moj stari računar za 20€ dogovorili smo se da mi kupi još 2GB memorije da bi sve lepo radilo.
Inače,za sad ok radi na Chrome.
srdjanyo napisao:Ne znam,ima 1 GB.LukaMaletin napisao:Koliko rama ima?![]()
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Sony Xperia Z3
Sony Xperia Z3