Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Zarkofinska
Reactions:
Pridružio se: 11 Jul 2016, 01:04

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od Zarkofinska »

Kao sto vidis umem da koristim tacke. A sigurno i 300.000 ljudi u Srb, koji idu na privatne fakultetesu glupi. Jer zasto bi to radili kada mogu da se muce na drzavnom.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Potpuno netačno zaključivanje, te stvari uopšte ne slede jedna iz druge. Za takvo zaključivanje bi te na državnom fakultetu oborili ;)
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Zarkofinska
Reactions:

Post od Zarkofinska »

Vidis nisu me obarali na drzavnom.

Korisnikov avatar
znaisa
Reactions:
Pridružio se: 20 Nov 2014, 08:08

Post od znaisa »

Nisu, jer ti je otac bio dekan, i tome ti napravili "medvedju uslugu".
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Mene u NL sistemu najvise fascinira njihov trud da razvijaju socijalnu i kreativnu stranu deteta, a sve ostalo (bubanje npr) je potpuno zanemareno. Moja zena stalno kuka kako oni u skoli nista ne uce, samo se igraju. Inace i oni su u skoli (3 i 4 osnovne nase) imali po svoje parce zemlje i svi su gajili svoje povrce, a pri berbi pravljene su logorske vatre i specijaliteti :) i sve to na racun skole naravno. Inace skole skoro da nemaju cistace jel kompletno odrzavanje rade profesori i djaci (sa svim prednostima i manama). Roditelji moraju min jedamput mesecno da pomazu pri nastavi i sl.. Mada su vec srednje skole (od nase 6 osnovne) drugacije i jako isprofilisane po nivou znanja - to vec ne podrzavam... Stalno mi stoji u glavi da detete od 13 godina (njihove 2ga srednje) vode u centralnu banku Holandije, pa onda na berzu za zaposljavanje i uce ih kako funkcionise poreski sistem i sistem pomoci - kako da apliciraju za pomoc kada su nezaposleni. To nauce odmah posle bazicnih formula :) iz matematike.

PS: razlika izmedju drzavnih i privatnih skola u NL itekako postoji, pa i razlike u samim drzavnim skolama. Opste je pravilo da decu sve manje interesuje da se muce, pa su samim tim jaci fakulteti u problemima jel ne mogu da privuku dovoljan broj dece za finansiranje.
Poslednja izmena od ljuba u 04 Sep 2016, 13:23, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Ja ću svoje dete u državnu školu, naravno. Iskreno, ne vidim prednosti privatne škole.

Naučiće da živi kao snob. Neće znati kako je to kad neko nema za užinu. Neće znati da se odbrani kada ga neko maltretira. I još gomila stvari.

Ako ne želite da se dete izdvaja onda ga obucite kao što se oblači 90% dece i dajte mu džeparac kao što ima 90% dece. Tako su barem mene moji...
Zarkofinska
Reactions:

Post od Zarkofinska »

Ne vredi se raspravljati dalje. Nisam zavrsio faks gde mi cale predavao.@ Mr.Rotor slazem se da dete treba sve to da prodje, ali sada umesto tuca klinac izvadi noz.

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Mr.Rotor napisao:Ja ću svoje dete u državnu školu, naravno. Iskreno, ne vidim prednosti privatne škole.

Naučiće da živi kao snob. Neće znati kako je to kad neko nema za užinu. Neće znati da se odbrani kada ga neko maltretira. I još gomila stvari.

Ako ne želite da se dete izdvaja onda ga obucite kao što se oblači 90% dece i dajte mu džeparac kao što ima 90% dece. Tako su barem mene moji...
:plusone:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Sedim u kafani sa suvlasnikom jednog ili dva privatna fakulteta u Srbiji i vlasnikom jednog fakulteta u BiH, predavacem na nekoliko univerziteta u inostranstvu, koji bez blama, NA GLAS, prica kako je omogucio dipolome svojim sinovima (koji su takodje predavaci na privatnim skolama) i ostaloj rodbini, i nudi meni po tacno navedenoj tarifi diplomu na istim....

Ljudi, nismo deca....
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Nisam se mučio na državnom, nikad nisam imao problem sa ispitivačima. Kad god sam pao pošteno nisam znao, a kad god sam znao pošteno sam prošao. Čak sam i se i par puta provukao kad možda nije trebalo.

S druge strane, znam desetinu ljudi koji su se "mučili" kod mene na faksu, odnosno nisu učili nego su padali, pa su se prebacili na Union i tamo me stigli i diplomirali kad i ja, a recimo da sam bio ispred njih po celu školsku godinu (iako smo zajedno krenuli).

Pravi put je uvek težak.

S druge strane, faks me je koštao skoro pa ništa, i drago mi je da sam roditeljima uštedeo te pare.

Ajde pravopis što ne znaš, ali kad vidim taj mindflow sve mi jasno jbt, cirkus. I onda još gore povrh svega, ne želiš da se unaprediš, da se ispraviš, svesno radiš stvari pogrešno i još insistiraš na tome.

Privatne škole i fakulteti eo ipso nisu loša stvar, naprotiv, po postavci treba da budu bolja, samo što je kod nas sve kako ne treba i sve je nakrivo postavljeno.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Ima li privatnih škola u Srbiji slične onima u npr. Austriji, koje većina može da priušti (bar dvoje da rade normalan posao i cena je oko 1500 eura godišnje)?

Govorim o privatnim školama koje su bolje isključivo po tome što ima manje dece, odnosno jedan nastavnik može posvetiti više pažnje deci. U jednom odeljenju ima desetak dece i moguće je objasniti sve šta nije jasno.

Ovakve škole nemaju veze sa luksuzom. Naravno da nemaju bazene, teretane i ostalo. Eksurzije imaju isključivo kao i deca u državnim školama.

Uče ih manirima, uče ih da budu marljivi. Zabranjeno je psovanje, zabranjen je mobing nad ostalom decom. Bile su blage kazne za žvakanje žvake otvorenih usta (ali bile su kazne, da ne bi ponovili to i slične nekulturne stvari). Strani jezik je obavezan i na času engleskog niko ne progovara na nemačkom. Uče kuvanje, neke cake kako očistiti nešto itd.

Znam ljude koji su kao deca bili prešli iz državne u privatne škole i izdvajaju se isključivo po lepim manirima, poštovanju prema starijima (90% ovde ne ustaje starijima ili trudnicama u vozu/busu). Lepše se izražavaju. Jednostavno su za nijansu drugačiji, a nisu razmaženi.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Upravo o tome ti pričam, e šta nije pošteno upoređivati union i državni. Ne možeš da očekuješ na državnom da sve prođe u roku i iz prve a bez muke ogromne. Dok na privatnom je to maltene pravilo. I onda pitaju nekog što si studirao 6 godina...

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Zarkofinska napisao:Nema svrhe raspravljati se, ja sam svoj stav izneo pa tebi ako se ne svdja nije moj problem, ako si prometio ni ovde nisam stavio tacku pa poceo novu recenicu, a i manje sam zareza koristio nego inace, a ti svoje dete slobodno upisi na drzavni faks ili u osnovnu skolu, pa ce sigurno umeti druge da isparavlja po forumima kako i sta su napisali pravilno. Svako dobro.

Kao što vidiš iz onog što sam do sada pisao, komentarisao sam samo tvoj pravopis. Čisto reda radi da primetim da si uspeo da jednu rečenicu sastaviš kako valja...jedva. Tvoj poslednji post.

Tvoji stavovi me uopte ne interesuju jer si svoj stav sam devalvirao čim si se u prvoj rečenici pozvao na ćaleta čije bi zvanje, valjda, trebalo da da legitimitet tvom stavu. Čim je tako, odmah je jasno da su ti stavovi slabašni.

Kao što rekoh, svoje lekcije u životu ćeš učiti sam, na lakši ili teži način. Pri tome, često će ti se dešavati da se ti uopšte nećeš pitati kada ih budeš učio.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

passenger napisao:Ima li privatnih škola u Srbiji slične onima u npr. Austriji, koje većina može da priušti (bar dvoje da rade normalan posao i cena je oko 1500 eura godišnje)?

Govorim o privatnim školama koje su bolje isključivo po tome što ima manje dece, odnosno jedan nastavnik može posvetiti više pažnje deci. U jednom odeljenju ima desetak dece i moguće je objasniti sve šta nije jasno.

Ovakve škole nemaju veze sa luksuzom. Naravno da nemaju bazene, teretane i ostalo. Eksurzije imaju isključivo kao i deca u državnim školama.

Uče ih manirima, uče ih da budu marljivi. Zabranjeno je psovanje, zabranjen je mobing nad ostalom decom. Bile su blage kazne za žvakanje žvake otvorenih usta (ali bile su kazne, da ne bi ponovili to i slične nekulturne stvari). Strani jezik je obavezan i na času engleskog niko ne progovara na nemačkom. Uče kuvanje, neke cake kako očistiti nešto itd.

Znam ljude koji su kao deca bili prešli iz državne u privatne škole i izdvajaju se isključivo po lepim manirima, poštovanju prema starijima (90% ovde ne ustaje starijima ili trudnicama u vozu/busu). Lepše se izražavaju. Jednostavno su za nijansu drugačiji, a nisu razmaženi.
Ovde su u privatnom školstvu stvari postaljene naopako od samog početka. Privatna škola u nekim drugim zemljama znači viši kvalitet obrazovanja, viši kriterijum, strože držanje propisanih pravila i bolju prohodnost u zaposlenju i društvu uopšte.
Ovde je privatno obrazovanje put kojim se lakše ide, znak da se novcem može kupiti brzina i diploma. Samim tim što neko ovde plati obrazovanje smatra da se to mora "isplatiti" u smislu da njegovo dete mora da prođe jer, pobogu "ja sam platio!".

Tako se došlo do toga da ozbiljni poslodavci ovdašnje diplomce s privatnih fakulteta gledaju s podsmehom, umesto s respektom, kao nižu kastu kandidata za posao...uglavnom potpuno opravdano, mada se naravno time ogreše i o nekog dobrog studenta. Naravno, dobar deo diplomaca sa privatnih fakulteta ne mari za to jer će tata ili mama platiti za posao, kao što su platili za fakultet. I onda dođemo do toga da takav jednog dana treba da uradi nešto stvarno bitno, sa nekom stvano velikom odgovornošću...
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Znam kako je, pa sam mislio da ima neka privatna škola koja nudi nešto kao privatne škole u AT (verovatno u CH isto), a ne čist luksuz.

Jedna stvar mi je pala na pamet u vezi takve škole i tog luksuza koji deca imaju u toj školi koju pominje Goblin. Deca se od malih nogu navikavaju na luksuz i ako im otac u nekom trenutku ostane bez priliva novca i detetu ne može više da priušti luksuz, a dete je već poraslo i ima dvadesetak godina, hoće li se to dete lako privići na prosečan život u Srbiji?
Hoće li neki jeftiniji telefon? Hoće li trotinet, a ne ono čudo od 800 eura? Hoće li poniku, a ne Cube bicikl? Hoće li gradskim prevozom? Hoće li da se druži sa siromašnijom decom i ići sa njima na more u bungalo ili motel, a ne u ***** hotel?
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Odgovori