Zanimljiv model, konkurencija je davno tako nesto napravila. Senzor je preuzet sa DSLR aparata sa krop faktorom 1,6. Dobro je sto se mogu koristiti i drugi objektivi iz Canon serije ali uz koriscenje adaptera, mislim mogli su da naprave samo sa standardnim otvorom da se bez ikakvog adaptera koriste objektivi. Ovako samo poskupljuju ceo sistem, 1050e sa dva ojektiva 18-55 i 22mm + ako hoces da koristis druge objektive moras uzeti adapter U svakom slucaju isuvise skup aparat da bi bio kao drugi u kuci, bolje je uzeti pravi DSLR za te pare. Jedina prednost u odnosu na DSLR su manje dimenzije. Licno kao drugi aparat pored DSLR uzeo bih iz G serije, naravno Canon
BAJKER napisao:Licno kao drugi aparat pored DSLR uzeo bih iz G serije, naravno Canon
Bravo. Ja baš tako i radim, 40D + G10. Ovaj drugi je posebno zgodan kada mi zatreba i snimanje videa. Staje u jednu pregradu torbe sa DSLR-om, objektivima i ostalom opremom.
zuzazu napisao:Za 50ak ojra vise Canon nudi DSLR, tako da ne bi trebalo da bude dileme.
To je tako kada neko kupuje prvi ozbiljan aparat, a nekako mislim da su ciljna grupa ovih mirrorless-a oni koji već imaju sve i svašta od opreme. Šatro baš im treba, staje u džep, zgodan je za svaki dan, pravi ozbiljne fotke. U suštini, svrbi ljude lova i to proizvođači vrlo dobro znaju. PEN su pokupovali mahom vlasnici DSLR-ova i ne služe im ničemu. Ali da su šmekerica - šmekerica su.
Eh da bar staje u džep... Možda sa pancake objektivima. A kad staviš onaj 18-55 objektiv to je prošto smešno, veći objektiv od aparata. Izgubio si svu kompaktnost, platio si više a dobio manje, nažalost ne samo u dimenzijama. Zato je meni ta klasa aparata totalno nezanimljiva. Eventualno samo u kombinaciji sa takvim malim pancake objektivom, i tad bi trebao da bude prilično jeftin da bi mi služio kao sekundarni aparat.
A sada mi je sekundarni aparat inače Panasonic TZ7, za video je realno mnogo bolji od DSLR-a i sad ga koristim samo za to. Ali kad pomislim kakve slike pravi on a kakve DSLR, skoro nikad se ne odlučim da njega samo stavim u džep već uvek teglim veliki aparat.
Primetio i bas hteo da kazem ovde ali si me preduhitrio. Inace kada sam bio u Barseloni grupa Japanskih turista koja se kretala u koloni po dvoje (za razliku od nas Srbenda koji smo isli ko sa lanca pusteni) gotovo 70% njih je imala DSLR oko vrata.