Voznja turbobenzinca i kako koristiti klimu

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Miljankg
Reactions:
Pridružio se: 02 Jul 2016, 19:30

Re: Voznja turbobenzinca i kako koristiti klimu

Post od Miljankg »

15 min je dovoljno da se sve lepo zagreje na radnu temepraturu. Za prosto cirkulisanje, verujem da dovoljno 10-tak sekundi.

Ne verujem bas u uputstva mnogo, znajuci da se ne pisu uvek kako treba. Pogotovo ako dobijem neko prevedeno, neoriginalno izdanje. Ako te sitnice oko nacina voznje znace za turbo, to je onda fakat i iako ti autu nista nece biti dok ga vozis u garanciji, kasnije hoce ili onom ko kupi auto posle tebe.

Stoji i da vecina ljudi ne obraca paznju na takve stvari, ali ja ne bih nikad kupio auto od "babe" koja je "isla do pijace i nazad", jer cak i da je to tako bilo, verujem da je bakuta potpisala smrtnu kaznu za taj auto, mnogo pre nego sto bi dosao do mene :) Bas zbog toga sto ne obraca paznju.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

starac vujadin napisao:To što pišem je normalna eksploatacija motora i znak normalne tehničke kulture.
Razumem ja tvoj rezon, ali 99% vozaca savrseno zabole za bilo kakve tehnikalije, tako da savremen auto mora da bude "otporan" na njih. I jeste.

@Miljankg
To je odgovor i tebi - kakva crna bakuta - 99% ljudi tako vozi. Je*e im se za auto. Realno - i treba da im se je*e.
Sve to lepo moze danas softverski da se uradi. Kao sto M3 ima ogranicenje obrtaja dok je hladan, tako moze i bukvalno svaki auto.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Miljankg
Reactions:

Post od Miljankg »

Bas ne mora :) I sigurno nije otporan. Sigurno je da auto nece odmah crci, ali da mu se skracuje radni vek zbog lose eksploatacije, to sigurno. Mozda se tebi auto ne kvari, jer vozis normalno, ali mozemo da pitamo bilo kog majstora cega se sve nagledao.

Imao sam jednog rodjaka, koji je jednom zaboravio da spusti rucnu i vozio je auto tako kroz ceo grad. Nije ni provalio, vec sam ja, kad sam prosao pored njegovog auta (jedno dobrih par desetina minuta kasnije), video kako zadnji diskovi sijaju u mraku.

Shvatio sam sta se desilo, sutra kada mi je rekao da mu je auto nesto slabo vukao.

P.S.

Sad videh edit, za ogranicenje obrtaja, to je svakako ok i stoji sto kazes, samo ne mogu sve da sprece.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

A jbg sad to za rucnu je idiotluk. Treba mu trajno oduzeti auto.
To nema veze sa ovom pricom.

A sto se tice skracivanja veka - jeste, skratice mu sa 500k km na 450k km. Ko bre danas vozi isti auto (ne pricamo o teretnjacima i radnim masinama) vise od 200-300k km?
Budimo realni - da nema pacenika u Srbiji i slicnim zemljama zapadnjaci bi automobile odvozili direktno na otpad kad uzimaju nove.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Miljankg
Reactions:

Post od Miljankg »

Delija napisao:A jbg sad to za rucnu je idiotluk. Treba mu trajno oduzeti auto.

A sto se tice skracivanja veka - jeste, skratice mu sa 500k km na 450k km. Ko bre danas vozi isti auto (ne pricamo o teretnjacima i radnim masinama) vise od 200-300k km?
Budimo realni - da nema pacenika u Srbiji i slicnim zemljama zapadnjaci bi automobile odvozili direktno na otpad kad uzimaju nove.
Za rucnu sam samo hteo da napravim poentu cega sve ima :) I dan danas se iskidam od smeha kada se setim toga.

Za strance i otpad => 110% tacno (pod uslovom da auto prodaju sa 200k a ne posle godinu dana ili nesto malo km).

Ima smisla generalno da ne treba praviti famu oko toga, jer sam siguran da ce prvih 100-150 da prodje ok. Medjutim, za vise od toga nisam siguran.
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

Jbg, pacenici su "primorani"da kupuju takva kola, svi bi rado vozili nova kola :)

Kola sa automatskom klimom, jel je gasite uopste ili ste je upalili kad ste kupili auto i zaboravili na nju? Ili uvek gasite par minuta pre gasenja motora da se "osusi"?
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Ja ugasim 5 minuta pre gasenja motora klimu.

Meni bilo dosadno danas kad sam isao na trening pa sam slikao kako temperatura ulja i vode raste na 2.0 TSI.

U 9:01 sam izasao iz garaze.Relacija je 2.2 km.

Slika

Slika

Slika

Slika

Ja moj auto cepam kad predje 75-80,a gasim tek kad spusti ispod 92.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

5-ta strana u procesu zaključivanja da se auto sa klimom vozi isto kao auto bez klime, kao i da se auto sa turbom vozi isto kao auto bez turba.

Fazon automatske klime i jeste da joj zadaš temperaturu i ne razmišljaš o drugim parametrima, samim tim, nema potrebe da razmišljaš o njoj. Ja sam prvi put počeo da razmišljam o klimi kad je crkla.
Miljankg
Reactions:

Post od Miljankg »

Kabal napisao:Jbg, pacenici su "primorani"da kupuju takva kola, svi bi rado vozili nova kola :)

Kola sa automatskom klimom, jel je gasite uopste ili ste je upalili kad ste kupili auto i zaboravili na nju? Ili uvek gasite par minuta pre gasenja motora da se "osusi"?
Rekao bih da je mislio na one koji namerno kupuju veliku izraubovanu masinu, umesto nesto sto vise odgovara realnim mogucnostima.

Sto se klime tice, ja nikad nisam pazio, ali sam siguran da bi trebalo obratiti paznju kod:

1. Momenta paljenja kompresora
2. Vec je gore pisano da treba gasiti kompresor malo pre gasenja motora, ali nisam siguran u taj efekat, jer ne znam zasto se ne bi osusilo kad ugasim motor? I dalje ce biti vruc neko vreme... Mozda nije dovoljno.
Milos napisao:Ja moj auto cepam kad predje 75-80,a gasim tek kad spusti ispod 92.
To se uklapa u ovo sto smo do sada pricali i to isto radi i ovaj moj poznanik, serviser.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Dva najveca saveta koja mozemo da ti damo jesu : redovno menjaj ulje i ne koristi rebraste kondome,zene kazu da ih grebu.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Kabal napisao:

Jbg, pacenici su "primorani"da kupuju takva kola, svi bi rado vozili nova kola :)

Da ne bude zabune - komentar je bio pezorativan iskljucivo na racun drzave iliti svih nas zajedno, a nikako pojedinaca!

Ne gasim klimu nikad. Ni zimi. Uvek je na 21-22C.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

I ja sam za osnivanje udruzenja protiv gasenja klime!
I meni uvek radi, i zapravo sam skontao da je to nacin da se izbegne neprijatan miris iz klime a ne fora sa gasenjem pred kraj puta.
Miljankg
Reactions:

Post od Miljankg »

Milos napisao:Dva najveca saveta koja mozemo da ti damo jesu : redovno menjaj ulje i ne koristi rebraste kondome,zene kazu da ih grebu.
:rofl:

@all: To za klimu ostaje nedefinisano, ali za ulje svakako treba paziti.
Korisnikov avatar
nmaric1993
Reactions:
Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
Garaža: Volvo v40 1.9 TD

Post od nmaric1993 »

nidza napisao:5-ta strana u procesu zaključivanja da se auto sa klimom vozi isto kao auto bez klime, kao i da se auto sa turbom vozi isto kao auto bez turba.

Fazon automatske klime i jeste da joj zadaš temperaturu i ne razmišljaš o drugim parametrima, samim tim, nema potrebe da razmišljaš o njoj. Ja sam prvi put počeo da razmišljam o klimi kad je crkla.
Pa to moze da vazi za vozila koja imaju dosta snage, ili visak, kao ti sa mjet....
Ali imas i turbodizele manje snage obicno u malo starijim vozilima. Njih ne mozes da vozis isto jer su na vecim uzbrdicama dosta optereceni.
Ja recimo sa mojim td 90 ks idem cesto u neko selo sa punim kolima, uz brdo se ide nekih 9 km, a non stop druga pun gas, malo treca, jer ima dosta krivina. Tad u takvim situacijama kad je motor dosta opterecen bas i nije dobro da cim stanem ugasim motor, posto mi je destinacija odma na vr' brda ;)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Opel je generalno imao ocajne klime, koje su "krale" previse snage. Ne znam kakva je danas situacija.

Na Lefkadi sam sa 1.8 125 ks motorom u nekim situacijama morao da iskljucujem klimu :glavomuzid:
Odgovori