Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od Laki021 »

Povuci rec!!!
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Vladapetr, deluje mi da si se javio samo da bi prozivao. Nemoj da se ljutiš, ali tako deluje kad čitam.

Ne mislim da će neko umreti od ovakvog menija, ali da može mnogo bolje, može. I uopšte nije fora u tome da nešto treba da bude skuplje, pa je sad neko od nas razmažen i folira se. Ishrana je jedna od najbitnijih stvari u odrastanju, zašto ne pričati o tome? Male promene mogu drastično poboljšati nečije zdravlje - a ovde se radi o deci.

Koliko je pametno da se dugoročno bilo ko hrani tako što dva puta dnevno jede slatkiše (a na to se svode užine), što je uz svaki obrok prisutan beli hleb ili riba iz konzerve, a treba imati u vidu da će dete ići godinama u vrtić i da će dobar deo dana (i ishrane) obaviti tamo. Odrasli još i mogu da se švercuju sa ishranom, ali deca koja se razvijaju a ne unose dovoljno minerala, vitamina, omega 3, proteina, a unose šećer, aditive ... mogu imati niz problema, ili jednostavno ne iskoristiti ceo svoj potencijal u razvoju.

Koliko god grubo bilo ovo što je Mr.Rotor napisao, neke od ovih stvari su smeće, ko god da je stavio potpis.

Može to neko da tumači kao foliranje, ali može pogledati i koliko gojazne dece imamo, koliko imamo odraslih koji boluju od niza bolesti koje su mogle da se spreče ili bar ublaže pravilnom ishranom.

Naravno da nije tragedija da dete pojede slatko, niti sam u fazonu da treba deci saseći ugljene hidrate, ali ipak nije isto da li ujutru pojedeš medeno srce ili uneseš UH kroz povrće.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Floyd napisao:Doručak i ručak ok a od voća su mogli da ubace još nešto.

Ne kapiram zašto toliko forsiraju plazmu u ishrani dece. Ne pričam sad konkretno za vrtić, nego mnogi roditelji plazmu smatraju za kvalitetan obrok a realno je smeće.
stalno pričam da bismo mi, kao petočlana porodica, pocrkali od gladi da nema te plazme tako da, stvarno povuci riječ!! :mrgreen:

inače skoro smo se nešto šokirali za priču o nekim holandezima kako im je najnormalniji doručak - jedno kuvano jaje i parče hleba. Ono na suvo, ništa za namaz, jogurt, ajvar, proja i ostalo. Kad malo bolje razmislim, nisam baš siguran da mi ne preterujemo u tom slučaju..
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Vladapetr napisao:Ma naravno, ti nastavi sa filozofijom a ja ću da se od iste sklanjam ;) znaš koliko je eksperata u BG-u od kojih neko sigurno ima i diplomu, da ovom jelovniku nešto suštinski fali skakali bi im po ganglijama. Nego fale suplementi i riža da bi bila full ;)
Jelovnik je pun rupa. A najgore je što to na papiru i ne izgleda loše, ali kad vidite kako to izgleda u tanjiru - zgrozio bi se.
Npr. Paprikaš s mesom je ustvari tanjir zamućene vode sa dva komadića povrća, a mesa ima u tragovima. Ja zaista mogu svašta da jedem, ali mi je jako zao da malu decu hrane s time. Dakle, nije u realnosti kao što stoji na papiru.
Vrlo moguće je da se u kuhinji krade meso i ostala kvalitetnija hrana i nosi kući. Nemam dokaz, ali veoma sumnjam da se to radi.
Drugi problem je sto imaju ograničen budžet za kuhinju i ajd kako da napravi plan ishrane sa malim budžetom?
Ja se pomalo razumem u kuvanje i kuvaricama bi osim otkaza zalepio i po šamar jer one kao da se trude da naprave tu hranu totalno neukusnom. Ili bude prezacinjena. A to sve očigledno zavisi koja kuvarica radi.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ma Holandjanima suv hleb sa sirom za dorucak i uzinu do 5 sati kada dodje rucak. I svi zive po 100 godina... Njima je vrhunac kulinarstva dobar pomfrit... a da je po naski prigovarati i kukati o svemu ...

PS: Nista nije idealno u zivotu
Poslednja izmena od ljuba u 23 Sep 2016, 11:20, izmenjeno 1 put ukupno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Laki021 napisao:Povuci rec!!!
Ji 4Tze napisao:stalno pričam da bismo mi, kao petočlana porodica, pocrkali od gladi da nema te plazme tako da, stvarno povuci riječ!! :mrgreen:
Pojedem i ja plazmu kad mi je pri ruci ali to ne znači da je zdrav obrok za decu.

Ništa lično ;)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

@milosg nisam se javio samo da bih prozivao, čitao sam i pre neki dan kako se žališ na ishranu i slatkiše pa sam se iskreno zapitao šta ću to da vidim na jelovniku. Ovo je sasvim pristojan i raznovrstan jelovnik, naravno da može biti bolji i naravno da može biti raznovrsniji, kvalitetnije spremljen itd... Ali NARAVNO da to nije razlog da se na isti toliko kuka i iščudjava. Šta vi to jedete i čime su vas roditelji odgajili, kad vam je ovo toliko loše!?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Ja se ne bih odreko plazme sa mlekom ni za zivu glavu :D
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ali cokoladnim mlekom/kakaom iskljucivo.
Vladapetr napisao:@milosg nisam se javio samo da bih prozivao, čitao sam i pre neki dan kako se žališ na ishranu i slatkiše pa sam se iskreno zapitao šta ću to da vidim na jelovniku. Ovo je sasvim pristojan i raznovrstan jelovnik, naravno da može biti bolji i naravno da može biti raznovrsniji, kvalitetnije spremljen itd... Ali NARAVNO da to nije razlog da se na isti toliko kuka i iščudjava. Šta vi to jedete i čime su vas roditelji odgajili, kad vam je ovo toliko loše!?
Moze biti, a moze biti i skuplje, sve varijante su moguce.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Vladapetr napisao:. Šta vi to jedete i čime su vas roditelji odgajili, kad vam je ovo toliko loše!?
Meni bi upravo ovo bio najveci problem.
Nebitno kako sam se ja hranio, vec znajuci koliko truda mi kao roditelji ulazemo da bi se deca hranila sto zdravije i vodila sto zdraviji zivot, kvalitetno se razvijali..... i onda ih posaljem u vrtic da im davaju hranu koja je drasticno losija u svakom pogledu.
I cemu onda sav trud roditelja oko tako bitne stvari kao sto je ishrana kada dete svakako ima lose obrike svakodnevno?

Cak je i veci problem ovo sto je @member opisao, kada bar to u meniju bilo kvalitetno, vec se deci najcesce servira najjeftiniji "buckuris".
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Eto još jednog plusa za ovu ishranu, nemam nekog takvog u grupi sa svojim detetom ;)
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Vladapetr napisao: Šta vi to jedete i čime su vas roditelji odgajili, kad vam je ovo toliko loše!?

Ma da, u jednu ruku parče 'leba sa masti, a u drugu paradajz i šut u dupe...
I evo recite vi sami, šta mi fali :kafa:
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

"Dozvoljeno je maksimalno 11000 karaktera po poruci"
E jbg :mrgreen:
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar