Akumulatori

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Re: Akumulatori

Post od A170T »

Ja imam Energizer Premium znaci Jonson isto kao i Varta, imao sam problem da ni 10 dana nije mogao da sastavi na + 30 stepeni. Posle 5-6 meseci ga odnesem na servis, na papiru pise "strujno prazan, ispitan i napunjen, vratiti vlasniku". To je bilo u Februaru, od tada do danas radi kao nov nije gubio napon, pomisljao sam da mi nisu greskom poslali neki nekoriscen.
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Post od gazza »

pa ne, ovde je evidentno nesto drugo a to je zajednicki rad servisa i uvoznika na obmani kupca. meni je dijagnozu akumulatora kao defektnog dao nezavisni elektricar kao i radnik u servisu koji ga je prvi stavio na aparate i po tome sto mu je izbacila sprava rekao mi da je po njemu akumulator za zamenu a sta ce bit konacna odluka on ne zna. sad sam siguran da je znao jer je ovo uobicajena praksa, napuniti ga na silu da prezivi koliko treba da se izvuku iz garancije. a ja ne znam gde ce ponovo da me proda, ako me proda u inostranstvu na sred puta to ce me kostati 500e za slep umesto toga sto me je prodao u beogradu pa mi je steta samo par taksi racuna i par dana bez vozila i 600 dinara koje su mi naplatili punjenje, dabogda ih potrosili na lekove.

ocigledno moracemo da trazimo nekog drugog za novi akumulator a ne torex i njihovu gamu proizvoda a posebno ne njihov korisnicki servis. sutra cu ovu pricu da okacim na FB i pritom da platim 5e da FB ovo naduva do 50.000 korisnika, 50 musterija da im skinem za ovaj bezobrazluk, mustuluk!

ovde se uopste ne radi o parama i 100e koliko su me pokrali, nije bitno to nego odnos prema musteriji koji kupuje njihov premium proizvod. meni da elektricar nije rekao da nadjem racun i proverim kada sam kupio zbog garancije od 40 meseci ne bi palo napamet da imam pravo na garanciju, tako da se ovde radi samo o goloj prevari i nepostojecoj garanciji koju sam platio.
Poslednja izmena od gazza u 27 Sep 2016, 22:53, izmenjeno 1 put ukupno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

@HeinzUpravo to.
Probaju desulfatizaciju, koja i inace dugo vremenski traje, nekoliko puta u nadi da ce izleciti pohaban akumulator.

------------
I pored svih prica o napretku akumulatora i moderne tehnike sulfatizacija je najcesce nepovratan proces rasta kristala i najcesce se kristali ne mogu vise rastvoriti nakon sto se jednom formiraju kao cvrsti.

Otvarao sam takve sulfatizovane akumulatora da vidim uzivo kako to izgleda, i licno se uverim u ono sto kaze teorija hemije.

Moje misljenje iz iskustva je da jednom sulfatizovani akumulator ima malu sansu za oporavak.

U servisima inace instrumentom mere unutrasnji otpor celija, impedansu pustanjem impulsa naizmenicne struje, i onda instrument proceni stanje. Uglavnom niko ili skoro niko ne meri CCA struju pri -18C kako to inace definise standard po kome se i deklarisu akumulatori pri prodaji.
To je ona tzv udarna struja.

Sada trosim Black Horse somborski od jeseni 2011. u autu. Jednom sam ga sam "oporavljao" jer se primecivalo da slabije drzi nakon samo par dana. Trenutno je ok ali sam spreman da ga svakog trenutka otpisem i bacim.
Tada kada sam ga uzimao to je bilo na prvoj NIS pumpi na koju sam naisao, bio je tek 3 nedelje stare proizvodnje, i kazu mi da sam imao srece posto se ubrzo sama fabrika zatvorila pa garanciju tek bi bila tesko ostvariva.

5 sezona za najobicniji somborski BH nisam ocekivao, iskreno 3 godine smatram da je tipicni radni vek danasnjih aku.
Ta prica o garanciji je vise marketing nego stvarna sigurnost po mom misljenju. Ja jesam ostvario jednom zamenu u garanciji na vrlo lak nacin a mislim da je to pre izuzetak nego pravilo. Vrlo lako se moze neispravan aku opisati kao problem koriscenja/auta/ bilo cega jer nije definisano niti praceno kako i gde se koristi pa se sve svodi na casnu rec jedne ili druge strane tj poverenje kupca i prodavca.
Era
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 22:52

Post od Era »

Ja sam u nekim godinama pre 2000 te, reklamirao uspešno par akumulatora, Trepča, Vesna, Topla..

Kad sam kupio punta, originalni magnet mareli je trajao najmanje 5 godina. Onda je počeo kad je mraz da resetuje podatke i sat na ins. tabli, i ja kupim plavu vartu, jer je punto ima spcijalan akumulator zbog dimenzija i nema neki izbor (bar tada).
Onda taj Varta posle pola godine počne da isto "mrsi" kao magnet mareli stari.
Ja probam da ga reklamiram, oni ga kao punili celu noć - kažu dobar, nisu ti kola uredu. Uzgred, električar kaže, iseci platičnu kutiju i ubaci veći akumulator i rešio si problem.
Naravno ja to ne uradim, odem u Užice i kupim neki austrijski akumulator (nacrtan plavi medved). Opet prođe pola goidine i opet isti problem.
E onda mi je crkao alternator, kupim novi, i sad je sve OK.
Treutno vozim plavu Vartu iz podruma (onu što sam otpisao i to posle stajajna od godinu dana uz povremeno punjenje).
Onda mi je objasnio jedan stari električar, da za sva kola ne idu svi akumulatori. Na stara kola Golf 2, Jugo i sl, nema šanse da radi Varta plava i srebrna i mnogi savremeni akumulatori. Oni traže veće punjenje koje imaju moderna kola. Za punto mi je rekao da je neko srednje rešenje i da je stari magnet mareli bio tome prilagođen. Sadašnji alternator puni mnogo više, nego stari kao nov.
Jednostvano sam shvatio da ja ne znam ništa i da je sve ovo cirkus.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Pisao sam o tome da je potrebno uparivanje tipa aku sa alternatorom opsirno ranije. Zaista Kalcijum-Kalcijum tip akumulatora zahteva visi napon punjenja od klasicni olovnih ili olovo-antimon. A to lepo i pise u servisnoj dokumentaciji proizvodjaca akumulatora.
Mislim da pricas o Banner akumulatorima.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

gazza napisao:inace posto je kolega forumas pogodio da je varta silver, da li to znaci da je moje iskustvo uobicajena praksa uvoznika i servisera da vara svoje potrosace kada je u pitanju ovaj model?
http://www.velkopromet.com

Ako ti je usput svrati u njihovu radnju na Tošinom bunaru (SC 11. April) pa pitaj mogu li oni da ti pomognu. Da testiraju aku i provuku garanciju ako je loš.

Tapatalk @ Desire 626
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Liči mi da će da mi crkne akumulator na civicu.
Još nisam gledao stanje "oka" a ni ne znam da li ga akumulator ima, kad haubu ni ne dižem :)
Koji biste preporučili, bolje da je sa dužom garancijom.

Edit: pošto nisam u toku, molim i za info gde ima da se kupi preporučeni model.
Poslednja izmena od jaksa u 04 Nov 2016, 09:43, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Fiamm (Titanium Plus).
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Prave sa uskim klemama?

Za Jazza je bio izbor Varta vs Exide, KitCommerce + ako im ostaviš stari aku besplatno ti ugrade novi (servis na Autokomandi).
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Ne znam kakav je, uslikaću danas.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Dobra im ta "besplatna ugradnja" ;-)
Drugi prodavci otkupljuju stare po kilogramu ili amperu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Pa onda opet moraš negde da zameniš ako nećeš sam.
Korisnikov avatar
marketman
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2015, 11:52
Garaža: Toyota Rustolla 1.6 astmo

Post od marketman »

Juce u beocar-u sam kupio akumulator, zamenili mi "besplatno" i otkupili stari. Uzeo energizer 60ah za 8090, a na njemu napisano 5499. Dakle skoro 50% marze. Stari otkupili za 450 din, a mislim da drugi daju 700 za 60ah.
U sustini nema besplatnog rucka :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

jaksa napisao:Ne znam kakav je, uslikaću danas.
http://www.varta-automotive.com/en-gb
Sa strane, gore desno, ima Search batteries, po se pronađi.

Izgleda da su normalne kleme.
Odgovori