Obrazovanje i školstvo
Re: Obrazovanje i školstvo
A prvo dolazak u školu u vozilima od 50k €...
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
O tim glupostima se pricalo kad sam i ja bio mali skolarac. Da hoce uradili bi to vec jednom..sta je starije strajk ili uniforme.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Mislim da nije losa stvar, verovatno ima i nekih mana al ima niz prednosti.
Risto je spomenuo trosak kao negativnu stranu a ja bi to naveo upravo kao pozitivnu stranu.
Tacno je da neke deca nasledjuju robu ali opet nesto mora da se kupi. Ali kada bi se uniforme odradile tako da nisu samo kamuflaza preko garderobe vec da se dobija komplet koji se nosi bez licne garderobe, onda roditelji na taj naci moraju kupovati daleko manje garderobe. A gde deca najvise pohabaju robu i za koju robu se najvise love potrosi nego za onu koju nose u skolu, a u ovom slucaju bi habali uniforme.
Kada bi sve bilo odradjeno kako treba, onda ni cena ne bi trebala da bude problem.
Em bi se pogurala domaca privreda tako sto bi uniforme sile nase fabrike, delimicno da ih drzava subvencionise i eto nize cene nego sto bi roditelji mogli da kupuju bilo kakvu robu, a plus moze da se napravi besplatna varijanta za najugrozenije.
Tako da bi roditelji prolazili jeftinije, cuvali bi svoju robu, a podstakla domaca privreda.
I naravno tu su klasicne prednosti da nema razlika.
Bice i onda odredjenih razlika sto ste pomenuli (koje patike nose, telefon...) ali generalno bi deca bila "uniformisana" i ista.
Pa cak i sama skola tako izgleda urednije i lepse.
Toga je uvek bilo i to je sasvim normalno.
Risto je spomenuo trosak kao negativnu stranu a ja bi to naveo upravo kao pozitivnu stranu.
Tacno je da neke deca nasledjuju robu ali opet nesto mora da se kupi. Ali kada bi se uniforme odradile tako da nisu samo kamuflaza preko garderobe vec da se dobija komplet koji se nosi bez licne garderobe, onda roditelji na taj naci moraju kupovati daleko manje garderobe. A gde deca najvise pohabaju robu i za koju robu se najvise love potrosi nego za onu koju nose u skolu, a u ovom slucaju bi habali uniforme.
Kada bi sve bilo odradjeno kako treba, onda ni cena ne bi trebala da bude problem.
Em bi se pogurala domaca privreda tako sto bi uniforme sile nase fabrike, delimicno da ih drzava subvencionise i eto nize cene nego sto bi roditelji mogli da kupuju bilo kakvu robu, a plus moze da se napravi besplatna varijanta za najugrozenije.
Tako da bi roditelji prolazili jeftinije, cuvali bi svoju robu, a podstakla domaca privreda.
I naravno tu su klasicne prednosti da nema razlika.
Bice i onda odredjenih razlika sto ste pomenuli (koje patike nose, telefon...) ali generalno bi deca bila "uniformisana" i ista.
Pa cak i sama skola tako izgleda urednije i lepse.
Kakve to veze ima sa uniformama?Heinz napisao:A prvo dolazak u školu u vozilima od 50k €...
Toga je uvek bilo i to je sasvim normalno.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Kad sam ja isao u skolu skoro pa nikog nisu kolima dovozili.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Pa nisu ni kad sam ja isao, ali sam isao u skolu na selu.
Druga su vremena, pogotovo zivot u vecim gradovima zahteva daleko vecu opreznost roditelja, a tu je i daleko vise obaveza koje deca imaju (skola, sport, jezici, mozda neki dopunski casovi...) pa im je i teze sve da postizu...
U principu mislim da je glupo uskracivati deci nesto samo da bi bila "ista" kao prosecno okruzenje. Ne treba se izivljavati ali nisam pristalica ni toga da nesto uskracujem svom detetu a sta mislim da nije stetno za njega, samo zbog toga sto neki drugari to ne mogu da priuste.
Druga su vremena, pogotovo zivot u vecim gradovima zahteva daleko vecu opreznost roditelja, a tu je i daleko vise obaveza koje deca imaju (skola, sport, jezici, mozda neki dopunski casovi...) pa im je i teze sve da postizu...
U principu mislim da je glupo uskracivati deci nesto samo da bi bila "ista" kao prosecno okruzenje. Ne treba se izivljavati ali nisam pristalica ni toga da nesto uskracujem svom detetu a sta mislim da nije stetno za njega, samo zbog toga sto neki drugari to ne mogu da priuste.
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Kao na primer vožnja deteta na motoru tj na rezervoaru
glede opreznosti i iživljavanja
Nisu te cimali iz socijalnog zbog toga?

Nisu te cimali iz socijalnog zbog toga?
Boringly average, but also perfect for school run mums
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
I ja sam isao na jezike kao dodatnu aktivnost 2x nedeljno, redovno u skolu, prvi put su me doveli roditelji i posle sam. Druga su vremena, sve na dugme, sve se moze kupiti...te uniforme ne bi promenile bas nista, jer ne menjaju sustinu, vec su samo kozmetika, to je resavanje problema od kraja umesto od pocetka.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Kakve crne uniforme pa u školskoj kujni tanjire peru rukama. Jednom mesečno treba da poneseš ubrus i tečni sapun da deca imaju osnovnu higijenu...
Boringly average, but also perfect for school run mums
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
U kraju, u dvoristu skole, postoji parking za zaposlene, navodno zabranjen ulaz sa strane.
Pocetkom godine, pa posle kada su roditeljski, ili padne kisa, tu nastaje kolaps, bukvalno. Parking nije prolazni, iam samo jedan ulaz/izlaz, a toliko se automobila sjati, da to nije normalno. Kada zavrsi cas, tu se jos 15 minuta izvlace i provlace, dok se ne razidju.
Kod stare skole, u koju sam i ja isao, nema parkinga, pa staju na jednoj od ulica pored. Bukvalno je nemoguce proci u pomenutim situacijama, pa se ide okolo, drugom ulicom. Pocetkom septembra, ujutro, ne pomisljam da idem tuda.
Ja se i ne secam da li je majka prvi dan skole isla sa mnom. Ako i jeste, drugi dan sam isao sa bratom, koji je 5 god stariji, i tako uvek, sa njim ili drustvom, pa polako. U povratku sa drustvom ili sam. Nije bilo preterano daleko, ali je to distanca koja je danasnjim roditeljima uzas zivi. Dobro, jeste bilo manje automobila i sl, ali opet. Tada, kao i sada ima istih (dobrih) trotoara, a sada jos ima i toliko lezecih, da mogu i po sred ulice da idu. I tada je bilo narkomana, budala, manijaka, skidanja patika, prebijanja, kojecega, samo sto nije bilo toliko price o tome (niti drustvenih mreza, briznih novinara...). Mozda je tada bilo i gore nego sada.
Necu da gresim dusu, pitanje je kako cu slati dete u skolu, jednog dana, ali mi se cini da postoji neka manija medju roditeljima. Babe i dede ne racunam, oni su vekovima opaljeni
Inace, jezim se od ovih mama i tata fazona po skolama "jaoooj maaama, juce sam bila sa drugim mamama i razgovarali smo o onom tati...". Cak su supruznici poceli da zovu jedno drugo mama ili tata, umesto po imenima, nadimcima i tako. Mozda uvedu i istopolnost - pa se nazovu roditeljem. Da je moj ucitelj imao mobilni i nazvao moju majku, verovatno bi ga naduvala za zivota. Sada SMSuju, cetuju, blabla... Ima to prednosti, slazem se, ali brate...neki preteruju. Jos gore je sto roditelji konstantno zovu te ucitelje, a svi za svoju decu misle da su Bogom dana, dok tek za sebe misle da su najpametniji. A to je samo sto vidim po zgradi, te sto dva-tri puta odoh do skole u koju idu burazerovi klinci. Moja majka je za 12 godina moje osnovne/srednje skole, iste videla nekoliko puta (ako ne racunamo sto nekada prodje pored, usput), bukvalno - otprilike koliko danasnji roditelji za nepuni mesec i manje. I sta mi fali?!
Zavrsio sve, vladanje uzorno (tu i tamo koji ukor, ali iz principa
), ocene odlicne, takmicenja, diplome, cudesa.
Bolje mi je i da ne pravim decu, samo cu se nerviram zbog nebitnih stvari
Iako okolina stalno spominje kako jedva ceka da me vidi na roditeljskom, pogotovo kada na red dodju ekskurzije i obracun istih (duga je to prica), kao i neke druge stvari, ja bas nemam volju. Uostalom, zene (mame) sluze za to, ionako vole da se druze, pa neka idu 
Pocetkom godine, pa posle kada su roditeljski, ili padne kisa, tu nastaje kolaps, bukvalno. Parking nije prolazni, iam samo jedan ulaz/izlaz, a toliko se automobila sjati, da to nije normalno. Kada zavrsi cas, tu se jos 15 minuta izvlace i provlace, dok se ne razidju.
Kod stare skole, u koju sam i ja isao, nema parkinga, pa staju na jednoj od ulica pored. Bukvalno je nemoguce proci u pomenutim situacijama, pa se ide okolo, drugom ulicom. Pocetkom septembra, ujutro, ne pomisljam da idem tuda.
Ja se i ne secam da li je majka prvi dan skole isla sa mnom. Ako i jeste, drugi dan sam isao sa bratom, koji je 5 god stariji, i tako uvek, sa njim ili drustvom, pa polako. U povratku sa drustvom ili sam. Nije bilo preterano daleko, ali je to distanca koja je danasnjim roditeljima uzas zivi. Dobro, jeste bilo manje automobila i sl, ali opet. Tada, kao i sada ima istih (dobrih) trotoara, a sada jos ima i toliko lezecih, da mogu i po sred ulice da idu. I tada je bilo narkomana, budala, manijaka, skidanja patika, prebijanja, kojecega, samo sto nije bilo toliko price o tome (niti drustvenih mreza, briznih novinara...). Mozda je tada bilo i gore nego sada.
Necu da gresim dusu, pitanje je kako cu slati dete u skolu, jednog dana, ali mi se cini da postoji neka manija medju roditeljima. Babe i dede ne racunam, oni su vekovima opaljeni

Bolje mi je i da ne pravim decu, samo cu se nerviram zbog nebitnih stvari

- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Ove godine sam bio na upisu, gimnazija je u pitanju. Od 270 upisanih možda je 10 (i slovima: deset) njih došlo da se upiše samo, bez roditelja! A upis se sastoji od toga da priđeš stolu, kažeš kako se zoveš i predaš dokumenta (već znaju koja, svuda je objavljeno). Okreneš se i ideš kući jer su spiskovi već obavljeni dan ranije.
Dakle, za ovu proceduru ih mame i tate dovode za ruku, o čemu dalje da pričamo...
Dakle, za ovu proceduru ih mame i tate dovode za ruku, o čemu dalje da pričamo...
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Za upis ne vidim nista cudno da roditelj prati klinca od 15 godina, jer ti mozda znas kako to izgleda, a njemu je prvi put.
Sto se vodjenja u skolu tice, ja sam u predskolsko sam isao. Ne secam se da su ikoga dovodili roditelji u osnovnu skolu barem od 5. razreda, kada sam uopste obratio paznju, a u moju skolu je bilo ljudi i iz Borce, Ovce i Krnjace, posto je prva skola preko mosta.
Sto se vodjenja u skolu tice, ja sam u predskolsko sam isao. Ne secam se da su ikoga dovodili roditelji u osnovnu skolu barem od 5. razreda, kada sam uopste obratio paznju, a u moju skolu je bilo ljudi i iz Borce, Ovce i Krnjace, posto je prva skola preko mosta.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ja sam sam isao na upis, tj predavao papire, popunjavao sta ej trebalo, polagao prijemni, pa se i upisao.
Doduse, tada sam mislio da sam sa 15 godina baja. Sada vidim decu od 15 godina i pitam se da li ni ja toliko nisam imao pojma. I oni misle da sve znaju i da su najpametniji... Sada, razmisljam, mozda sam ipak trebao roditelje pod ruku
Doduse, tada sam mislio da sam sa 15 godina baja. Sada vidim decu od 15 godina i pitam se da li ni ja toliko nisam imao pojma. I oni misle da sve znaju i da su najpametniji... Sada, razmisljam, mozda sam ipak trebao roditelje pod ruku

- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Misle da sve znaju što je i normalno, u tim godinama ne možeš drugačije. Poenta je samo što im mame i tate završavaju sve iole ozbiljnije situacije, to silno znanje ostaje za online i upotrebu kad se bore za neka neostvarena prava. Ogromna je razlika među generacijama, ja sam baš veliki pesimista.
There are 10 kinds of people in the world:
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
U mojoj generaciji nije bilo djaka da je sam dosao na upis u srednju, pa cak i nazovi face. Ako nista bar su bili vidjeni u makinama koje im ganjaju matorci
Ja sam izgleda jedini ciji su roditelji pi.deli kad cuju rec roditeljski. Uzasavali su se baljezgarija koje su pricali staresine a ono sto treba nije im padalo na pamet. Ja licno nisam bio problematican iako sam izmenjao osnovnih skola mnogo puta, problemi su bili lokalni dileri i navijaci koji su uvek imali nekog od djaka kao vezu. Umeli su da prave opasna s.anja i kao balavci ali mom razrednom bilo bitnije sto ne dolazimo subotom i ukori zbog neopravdanih. Pomo.am se na skolstvo u ovoj zemlji, isao sam i u CG i tvrdim da je tamo na visem nivou bilo u moje vreme.

O ovome diskutujemo ja i žena često. Ja sam isao oko dva km do skole peške, ona i više do četvrtog, a posle od petog do osmog u drugo selo koje je bilo oko 10km. Nije bilo jednom da su dolazili peške.pedja napisao:
Ja se i ne secam da li je majka prvi dan skole isla sa mnom. Ako i jeste, drugi dan sam isao sa bratom, koji je 5 god stariji, i tako uvek, sa njim ili drustvom, pa polako. U povratku sa drustvom ili sam. Nije bilo preterano daleko, ali je to distanca koja je danasnjim roditeljima uzas zivi
Pri tom, selo je na magistralnom putu ŠA-LO, trotoara nije bilo, nema ni posle 20g.
Šta mislite koliko puta je majka došla po nju u školu? Tada nije ni bila zaposlena. Ajde da ne kažem baš nijednom, ali dovoljno malo puta, da žena ne može ni da se seti.
Sada je tašta u fazonu, jao pa kako će deca sama, u gradu, gde ima i trotoara, i semafora, dve ulice imaju da pređu, nepun kilometar do škole.
Često razmišljam o tome koliko smo samoj situaciji u školstvu i mi roditelji krivi.
Ali, demokracija je čudo.
Pokondirena najveće.
Meni se dopada ideja o uniformama, ali nisam zagriženi pristalica. Neka budu malo strožiji po pitanju odevanja, šminkanja i ostalog. To je dovoljno za početak.
What i do for the livin'? I live for the livin'.