Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od ljubitelj »

Vladapetr napisao:, i upoređujemo taj iznos sa iznosima koje drugi dobijaju.
Gde je bilo ko uporedjivao bilo koje iznose koje drugi dobijaju?
Nemoj izmisljati, samo je konstatovano da je ukupna plata blizu 500 evra, kao sto pise u obracunu i pojasnjeno da je bruto plata.
snork napisao:Kod nas postoji poresko oslobođenje na prvih 11600 din (bruto) plate. Kako je bruto minimalna plata trenutno oko 30900 din, porez od 10 % se plaća "samo" na preostalih 19300.

U Britaniji npr. nije oporezovano prvih 800 funti mesečno (govorim otprilike i po sećanju).
Zar ne mislis da je bezobrazno da uopste postoji porez na minimalnu platu, i da se placa na tih 19300 ista. To poresko oslobodjenje je manje od 100 evra.

Sramota je da postoji ikakav porez na bruto plato ispod 500 evra. Ljudi koji to zarade ne sklanjaju novac negde van opticaja, naprotiv svih tih 500 se potrosi i jos plati PDV pri tome.

Pa nisu glupi u Britaniji, Nemackoj, i sijaset drugih zemalja sto ne oporezuju plate koje su tek minimum.
Evo cak i u Albaniji su ukinuli porez na plate, mislim prosle godine, i rezultat je ekonomski bum. Turizam pogotovu.
Poslednja izmena od ljubitelj u 04 Okt 2016, 00:02, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Jel ti shvatas da mi ovde baratamo sa neto platama i takve uporedjujemo? To je kod nas normalno poredjenje, ono sto dobijes na racun, i ne komplikuj sa silovanjem bruto plate koju sam ja video samo kad sam potpisivao ugovor, a neto vidim svaki mesec

Sent from my HTC One using Tapatalk
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

ljubitelj napisao:Zar ne mislis da je bezobrazno da uopste postoji porez na minimalnu platu, i da se placa na tih 19300 ista. To poresko oslobodjenje je manje od 100 evra.
Apsolutno mislim da jeste bezobrazno, tj. mislim isto što i ti. Bar za minimalnu bi morao biti ukinut. A poželjno i skroz, jer je to na neki način dvostruko oporezivanje (država ti uzme porez kad poslodavac isplaćuje, pa još posle PDV kad trošiš).

--------------------

Inače, da se vratim na ono - doprinosi na teret radnika i na teret poslodavca. Pretpostavljam da si u pravu, tj. da je nasleđeno iz vremena SFRJ. Ali meni deluje vrlo "zapadno", kao da je predviđeno da radnik dobija bruto platu na račun i sam plaća šta treba u određene fondove. A onaj deo "na teret poslodavca" bi bio namenjen državnim fondovima (ako se radnik odluči za privatne), ili ako radnik odluči da se uopšte ne osigura. Kao neka garancija državi, da ima odakle da finansira osnove zdravstvenog i socijalnog osiguranja.

Drugim rečima, izgleda kao da je preslikano iz USA, a ne da je relikt komunizma.

U nekoj od prethodnih poruka kažeš da treba iskazivati plate u bruto iznosu, jer je radnik i svoj porez i doprinose zaradio. Zar nije radnik zaradio i ovo što se plaća "na teret poslodavca"? Meni te stavke najviše smetaju u celoj priči. Većina radnika nikada ni ne sazna da to postoji, a poslodavca itekako opterećuje.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Imamo dva radnika:
Jedan prima 100.000,00 na racun
Drugi prima 30.000,00 na racun i 90.000,00 na ruke

Koji zaradjuje vise?
Bruto, vise zaradjuje prvi ~ 166k vs 138k*
Neto, vise zaradjuje drugi
*priblizno

Da li je prvi srecniji zbog cinjenice da je (bruto) zaradio 28 hiljada vise, a da u novcaniku ima 20 hiljada manje?
Poslodavac drugog je sigurno srecniji, sve i da se doda trosak izvlacenja onih 90k sa racuna, a radnik mu je verovatno zadovoljniji (prosecan domaci radnik).

Prvi moze uzeti nekakav kredit, drugi tesko, ali ce na kraju godine svakako imati 240k "viska". Tu su i krediti na osnovu 100% depozita :D
Prvi se nada dobroj penziji (ako bude PIO fonda do tada), drugi veruje da je nece ni doziveti, ili bar uplacuje 10.000,00 (privatno penziono).

Bruto ili neto?
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

POTRESNO PISMO NASTAVNICE "Đaci me gledaju bledo, pitaju me što ih smaram"
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/potres ... am/090jcq1
„Teško mi je da započnem ovaj tekst, jer mi je teško da napišem da su nam učenici sve manje inteligentni. Mučno je i strašno da jedan prosvetni radnik, roditelj, čovek to napiše. Još je mučnija mogućnost da je to istina“, počinje svoju ispovest iz učionica Ljubinka Nedić.

Ona se, kako piše, već godinama bori sa činjenicom da „iz generacije u generaciju kod đaka raste ravnodušnost, nezainteresovanost, otupelost“.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Kada smo vec kod zatupljenosti i obrazovanja, za ne verovati je koliko se traze fortran programeri. U NL, Belgiji i UK (za njih znam) zeleznica, elektrane, nuklearke, brodovi... Svi ozbiljni sektori. Ne mogu da nadju ko ce da vodi i implementira nove projekte... A kada pokusaju to novo se raspada... I uvek se vrate onome sto radi i napravljeno je pre 30 god. Svi su zatupeli.... Prema tome koja je svrha obrazovanja u ovom trenutku? Definitivno su jako vazni jezici i komunikacija sve ostalo izumire...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Prilicno sam siguran da od kako je sveta i veka ide ta prica kako ove nove generacije nista ne valjaju. Dont be a granpa.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

ljuba napisao:Kada smo vec kod zatupljenosti i obrazovanja, za ne verovati je koliko se traze fortran programeri. U NL, Belgiji i UK (za njih znam) zeleznica, elektrane, nuklearke, brodovi... Svi ozbiljni sektori. Ne mogu da nadju ko ce da vodi i implementira nove projekte... A kada pokusaju to novo se raspada... I uvek se vrate onome sto radi i napravljeno je pre 30 god. Svi su zatupeli.... Prema tome koja je svrha obrazovanja u ovom trenutku? Definitivno su jako vazni jezici i komunikacija sve ostalo izumire...
Nije istina.
Traze Fortran jer su im stari programi iz doba kada su te elektrane, brodovi i sl pravljene u Fortranu, imaju razne biblioteke u Fortranu koje treba da kombinu i sl. Jeste Fortran i nesto brzi za proracune od modernih jezika ali koga zabole. I naravno kada danas neko posle 30 godina udje u neciji kod sa vektorima, lancanicama i sl, bolje da se ubije, tim pre sto ko zna ko je i kako pisao taj kod, manje su se drzali pravila, preglednosti i sl a vecina koji su kodirali nisu bili skolovani programeri.

Naopako da su danasnji programeri losiji nego pre 30god...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Učio sam Fortran 77, jel postoji i noviji?
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Postoji, sada je to Intel Fortran, do pre desetak godina je bio Compaq dok ga Intel nije kupio. Koristi se iz MS Visual Studia pa deluje slicno kao i bilo koji moderan jezik, ali mu svejedno fali vecina opcija VS-a koju drugi programi podrzavaju, tipa autocomplete, skakanje na deklaraciju i sl, prakticno moras ime svake funkcije i promenjive da znas napamet, a search koristis svake dve sekunde ne bi li pronasao gde je neka funkcija ili promenjiva i kako definisana. Blagi uzas, do skoro nije imao podrsku ni za multithreading, ne znam da li su ubacili.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ne da su losiji nego razbijaju. Najveci problem nisu samo programeri nego sistem poji ubija kreativnost i inicijativu. Ko kaze drugacije nema iskustva u sirem realnom svetu.
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

http://opozicionar.com/ispovest-koja-je ... -bas-boli/
Pre neki dan nam ćerka priča da su joj se javila još dva drugara koja su otišla u Ameriku.Iz njenog okruženja ih je već dvadesetak tamo. Iz ćerkinog razreda, iz Treće gimnazije, ne znam da li će deset učenika ostati u Srbiji na studijama .
Moja žena prevodi dokumenta za agenciju preko koje je ćerka otišla, verujte mi to je strašan broj. Nekad mi se srce stegne :uplakan: kad gledam one prevode, sve odlični djaci, a svi gledaju da odu odavde. Pa ko ce ovde da ostane? Nažalost ispada da je na snazi negativna selekcija , jer svi pokušavaju da negde zbrišu. Opet drago mi je zbog te dece, ako ništa drugo sto imaju hrabrosti da se upuste u jednu takvu avanturu. Verujte mi nije to lako, vidim po mom detetu, ostaviti porodicu, prijatelje , rodni grad .....
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Na tu temu sam cuo jedan dobar komentar oca cije dete je otislo u inostranstvo:
"Bolje da ga zelim, nego da ga zalim"

I u mom okruzenju primecujem, ne samo da omladina trazi perspektivu u inostranstvu, vec da roditelji vec unapred prepremaju teren za slanje dece u inostranstvo.
Jezici (engleski i nemacki) se forsiraju maksimalno, uplacuju se polise osiguranja za studije, ko ima vise mogucnosti kupuje nekretnine u inostranstvu jos dok su deca u osnovnoj skoli (u faznu i ako ne bude studiralo u tom gradu uvek ce moci za slicnu vrednos da zamene...)...

Iskreno, kada vidim ceo taj ambijent, ostavljam malu sansu da ce i moja deca ostajati ovde na studijama (iako necu uticati na njihovu odluku).
Korisnikov avatar
nmaric1993
Reactions:
Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
Garaža: Volvo v40 1.9 TD

Post od nmaric1993 »

ljuba napisao:Kada smo vec kod zatupljenosti i obrazovanja, za ne verovati je koliko se traze fortran programeri. U NL, Belgiji i UK (za njih znam) zeleznica, elektrane, nuklearke, brodovi... Svi ozbiljni sektori. Ne mogu da nadju ko ce da vodi i implementira nove projekte... A kada pokusaju to novo se raspada... I uvek se vrate onome sto radi i napravljeno je pre 30 god. Svi su zatupeli.... Prema tome koja je svrha obrazovanja u ovom trenutku? Definitivno su jako vazni jezici i komunikacija sve ostalo izumire...
Haha, znaci bio moj profesor u pravu (kao i uvek jel') kad nam je predavao pre 4 godine fortran (na masinskom faksu), pricao kako i dalje se koristi u mnogim sistemima, a mi svi u fazonu kome jos treba taj program koji je nastao bese 60 neke, a do danas malo nesto izmenjen, i to pored sveopste zastupljenosti C....
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

goblin napisao:Na tu temu sam cuo jedan dobar komentar oca cije dete je otislo u inostranstvo:
"Bolje da ga zelim, nego da ga zalim"

I u mom okruzenju primecujem, ne samo da omladina trazi perspektivu u inostranstvu, vec da roditelji vec unapred prepremaju teren za slanje dece u inostranstvo.
Jezici (engleski i nemacki) se forsiraju maksimalno, uplacuju se polise osiguranja za studije, ko ima vise mogucnosti kupuje nekretnine u inostranstvu jos dok su deca u osnovnoj skoli (u faznu i ako ne bude studiralo u tom gradu uvek ce moci za slicnu vrednos da zamene...)...

Iskreno, kada vidim ceo taj ambijent, ostavljam malu sansu da ce i moja deca ostajati ovde na studijama (iako necu uticati na njihovu odluku).
Dobar deo mog drustva je vec u inostranstvu, dodju povremeno ali se ne zadrze dugo. Skoro mi je drug jedan prokomentarisao kako i njega krene da hvata bedak posle 24h provedenih ovde, koga god sretne svi ko zombiji a presrecu ga za 'seme' odlaska non stop. Fejs je ugasio jer cim udje gomila njih ga pita isto svaki put. Jednostavno se umorio i on od objasnjavanja. Meni je jedino zao sto je dosta kvalitetnih ljudi otislo, ostali samo blejaci i praznoglavci. Ne mozes tri smislene prozboriti s njima pa ih retko kad i zovem jer ne mogu sam ni biti :D

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Odgovori