Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od aviator »

@Comi
Kiks, kako kažeš. Očito imaš propust sa izlaganjem misli u pisanoj formi. Nisi bio na času ili trauma od nastavnika književnosti?
Više si se posvetio čitanju ne napisanog?
Imam dete osnovnoškolskog uzrasta. Al to nije tvoj problem.
Za ostatak, pojma nemaš.

PS
Žice zabij sebi....
Comi
Reactions:
Pridružio se: 11 Nov 2014, 09:49

Post od Comi »

Rotor, najpametnije.
Moze se samo bespotrebno zakrviti, a opet svako ostati duboko u svom rovu sa istim stavovima.

Zivo bili, pa do sledece teme :)

Evo vidis kako aviator brzo iskoci iz cipela pa u opanke.
No, nEje to moj problemo, covek se uci dok je ziv.
Dobra sisa zlata vredi.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Moze se samo bespotrebno zakrviti, a opet svako ostati duboko u svom rovu sa istim stavovima.
Realno. :kezo:
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

@Comi
I tvoji roditelji čitali Kafku?
Primetan uticaj...
Poslednja izmena od aviator u 06 Okt 2016, 13:41, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

http://www.youtube.com/watch?v=R20tOWdYBdI
Comi
Reactions:
Pridružio se: 11 Nov 2014, 09:49

Post od Comi »

Cuj citali - videli!
Dobra sisa zlata vredi.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Onda si i ti tako video taj rukoljub popovima, sad je sve jasno :rofl:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

A sto bi neko imao nesto protiv obilaska svetinja na skolskim ekskurzijama?
Nebitno dal se ljube ruke popovima (sto se naravno ne radi na ekskurzijama ali se isto uci u skoli ko ima taj izborni predmet, sto je isto OK).
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Vladapetr napisao:Onda si i ti tako video taj rukoljub popovima, sad je sve jasno :rofl:
http://cdn.ebaumsworld.com/mediaFiles/p ... 930567.gif

Slika
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Pa da, tako nekako, u brzini čovek pomeša pojmove :mrgreen:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

ljubitelj napisao:Potpisao si ugovor za bruto platu zar ti to nista ne govori jos uvek.
Ljubitelju, ovo ne mora biti slučaj. Ja sam npr. radio u jednoj prilično velikoj našoj firmi, u ugovoru je stajala NETO plata i to u evrima (uz napomenu da se isplaćuje u dinarskoj protivvrednosti). Takođe su stajali ostali iznosi koji se, u skladu sa zakonom, isplaćuju: "topli obrok", prevoz, regres za godišnji odmor. Sve neto i u dinarima. Nikakvi bruto iznosi se nisu pominjali u ugovoru, ali porez i doprinose na teret radnika jesam mogao da vidim na obračunskom listu svakog meseca.
Ђенерал Јанковић
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

snork napisao:
ljubitelj napisao:Potpisao si ugovor za bruto platu zar ti to nista ne govori jos uvek.
Ljubitelju, ovo ne mora biti slučaj. Ja sam npr. radio u jednoj prilično velikoj našoj firmi, u ugovoru je stajala NETO plata i to u evrima (uz napomenu da se isplaćuje u dinarskoj protivvrednosti). Takođe su stajali ostali iznosi koji se, u skladu sa zakonom, isplaćuju: "topli obrok", prevoz, regres za godišnji odmor. Sve neto i u dinarima. Nikakvi bruto iznosi se nisu pominjali u ugovoru, ali porez i doprinose na teret radnika jesam mogao da vidim na obračunskom listu svakog meseca.
Svasta se moze napisati u ugovorima, pa i raditi bez ugovora na crno.
Obracunski list je zakonska isprava, to sto si video poreze i doprinose zaracunate je isplacena plata. To je ukupna plata radnika, to je ono sto je zaradio. Taj iznos je ono sto potrazuje radnik u eventualnom sporu sa poslodavcem. Neto nije relevantno pred zakonom.
Ne moze drugacije da se isplati osim bruto ma sta da pise u ugovoru kao u tvom primeru.
Mislim moze ono APP dok ne dodje neka kontrola.

Zasto bi uopste pricali o neto iznosima plate, benzina, struje, hleba.... kada to ne moze da se realizuje jer se placa bruto?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

goblin napisao:Kad bi ja onda mojim sezoncima obracunao sve bruto troskove koje imam za njihovo angazovanje (placam im povratne karte, smestaj koji ne mogu naci ispod 150e mesecno, hranu koju ne mogu naci ispod 250e mesecno, troskovi vadjenja dozvole za rad preko 200e, pa tek onda doprinosi i ostali trskovi...).
Ali oni od svega toga jedino vide i jedino ih interesuje koliko dobiju na racun na kraju mjeseca ali sto je meni potpuno normalno.
Pa to sto si pobrojao i jeste bruto trosak rada, sve to moraju da zarade radom i jos pride tebi kao poslodavcu mora da pretekne i ostane.

Sta koga interesuje ne bih ulazio, svako ima svoju racunicu zasto nesto radi i zasto prihvati ili ne prihvati ponudjeni posao. Meni je normalno da je matematika osnov, podvuce se crta prihoda i rashoda a bruto plata jeste deo rashoda.
Neto iznosi nemaju smisla, u tvom slucaju vadjenje dozvole za rad je stvarni trosak koji moras isplatiti.

Ne znam nijednog poslodavca koji barata neto iznosima troskova.

Grujic napisao:Potpisao si ugovor za bruto platu zar ti to nista ne govori jos uvek.
Svi porede neto plate u medjusobnom razgovoru, to bi trebalo da tebi mesto govori.

[/quote]

Lepo sam te pitao koji to svi i nemas jasan odgovor jer to sto si napisao govori mi da imas dosta ogranicen krug sagovornika.

Ne znam nijednog preduzetnika koji prica o neto plati, ne znam nikog u bilo kojoj firmi koji se bavi obracunom plata da se drzi neto iznosa i to mi dosta govori.

Drzava kroz inspekcijke kontrole proverava isplatu bruto plata, neto naprosto niko u poslovanju ne spominje kao relevantno.

Investitori ne porede neto plate, naprotiv u razgovorima oko ulaganja je uvek bruto iznos jedini koji se uzima u kalkulaciju plana poslovanja.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

A ni ti nisi odgovorio, ni u jednom ugovoru ne pise Bruto 2 plata tj. ne pise se deo koji je na teret poslodavca.

Dodatno, prilicno sam siguran da i u EU postoje porezi na platu koji su na teret poslodavca dok onaj deo koji je na teret radnika moze radnik sam da plati i zato cesto ljudi navode svoju bruto platu u EU, ali bruto 1, ne bruto 2.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Bruto 2 (tacnije, nema sracunatog zbira, vec postoji stavka sa doprinosima i porezima na teret poslodavca) vidim samo na mesecnom obracunu zarade i naknade zarade iliti tzv. "platnom listicu" - i place mi se kad ga vidim :ccc:

Naravno da taj deo nije definisan ugovorom o radu. Tu je definsan bruto 1.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Odgovori