H4wkeye napisao:Malo pre sam bio po dvoristu i cujem zvuk probijanja zvucnog zida ali je bio onako potmuo, kao da je sa velike visine. I pogledam ja gore i vidim jedan tanak trag od aviona na nebu, nisam uspeo da vidim koji je avion jer je bilo bas visoko i sitno. Na FlightRadar24 ne pokazuje nista. Da li je borbeni avion u pitanju? Da li uopste ovi manji avioni tipa Cessna Citation X mogu da probiju zvucni zid?
H4wkeye, probijanje zvučnog zida nije mala stvar, u konstrukcionom, aerodinamičkom i energetskom smislu. Od putničkih aviona, postoje samo dva koja su to mogla: Tupoljev 144 i BAC/Aerospatiale Concorde. Tj, ne samo da mogu, nego su bila projektovana i uspešno korišćena na brzinama od 2 M.
Neki avioni konstrukciono mogu da pređu granicu od 1 M, ali nemaju dovoljno snažne motore za to, npr. naš/rumunski Orao.
Praktično svi lovci/presretači i većina jurišnika/frontovskih bombardera napravljenih u poslednjih 60 godina može da se kreće nadzvučnom brzinom, većina da dotera do 1.5 - 2 M, pa i malo više. Od strateških bombardera danas u upotrebi to su B-1, Tu-22 i Tu-160. Svi oni to rade samo u izuzetnim situacijama, i na energetski neefikasan način (aktiviranje dodatnog sagorevanja - forsaža u motorima).
Samo mali broj aviona je projektovan da "superkrstari", tj. da im nadvučni režim bude onaj u kome provode najviše vremena i da se tako kreću bez korišćenja forsaža. Osim pomenuta dva putnička, tu su još i: presretač MiG-25 (maks. brzina 3 M), njegov naslednik MiG-31 (maks. brzina 2.8 M), špijunski avion Lockheed SR-71 (maks. brzina 3 M) i bombarder XB-70 (nije ušao u serijsku proizvodnju, maks. brzina 3 M). Koliko znam, to je sve.
Za F-22 i Suhoj T50 (PAK-FA) se navodi da su sposobni da superkrstare brzinom do 2 M, ali nisam siguran da je to tačno.
I za kraj, evo jednog odličnog sajta:
http://testpilot.ru . Na njemu ima dosta podataka o pomenutim super-brzim avionima, ali i mnogim drugim koji su postojali samo kao projekti ili eventualno prototipovi.
-----
EDIT: A odgovor na pitanje je: to što si video jeste bio borbeni avion, MiG-29 ili 21.