DukeNS napisao:goblin napisao:Heinz napisao:Znači da bi živeo sa ženom koju voliš, ona mora da potpiše papir i da promeni prezime? Ako ne uradi tako, više je ne voliš?
Ne.
Ako je meni to vazno (a jeste), deo je nekog mog vaspitanja i tradicije koju zelim da ispostujem, kao i moja porodica u koju dolazi udajom... i ako bi zadrzavanje njenog prezimena i mene i moju porodicu cak i vredjalo... zena koja me voli to ce shvatiti i nece praviti problem oko toga i bezpotrebno se izdvajati.
A ako je njoj vazno da zadrzi svoje prezime i kaze ti da bi TI trebao NJU da razumes ako je volis? A volis je... Cime se meri cije shvatanje je vrednije?
Kada tu situaciju sagledamo iskreno i realno, koji mogu biti motivi jedne zene da zadrzi ili doda svoje prezime?
Uglavnom su to motivi demonstracije emancipacije kao sto je vec pomenuto. Ali ako tome dodamo da zivimo u sredini gde koliko god se mi trudili da sada to predstavimo kao nesto poptuno normalno i svakodnevno, to jednostavno nije tako jel da jeste ne bi ni diskutovali o tome.
Znaci, ona trazi nesto sto bas i nije 100% opsteprihvaceno, sto se radi u bas retkim slicajevima (nemam statistiku ali po slobodnoj proceni mislim da nema preko 10% takvih brakova), za cega jednostavno ne postoje neki znacajni razlozi... pritom zahteva da se preziva drugacije od svoje dece...
I na sve to ako dodamo da ulazi u brak sa muskarcem koji potice iz patrijahalnije porodice, kome su tradicija i obicaji dosta znacajni (ne samo njemu kao pojedincu vec i porodici u koju dolazi i okruzenju), kome bi takav cin znacio cak i uvredu i pred porodicom i pred okolinom (da ne ulazimo u detalje kako i zasto, to je jednostavno tako i ona bi toga bila svesna)....
Kad se sagledaju bas svi uticaji, mislim da je zena u tom ambijentu u daleko inferiornijem polozaju, i da je ona ta koja treba da prihvati kompromis ako vec dolazi do mimoilazenja stavova po ovom pitanju.
A na kraju krajeva, meni je zaista zao kada vidim mnoge "moderne" veze i brakove na koji nacin funkcionisu i koliko su muskarci prestali da budu muskarci u svakom smislu. Pa valjda ima nesto i u tome da nevjesta dolazi u kucu i porodicu mladozenje... ili je modernim muskarcima to postalo svejedno pa mogu da budu i nevjeste po potrebi, samo da se neko ne naljuti slucajno.....