Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Fotografija

Post od nidza »

maxer napisao:
nidza napisao:Na brzinu sređena u telefonu. :)
:bravo:
Stvarno dobar objektiv. Volan je ispao potpuno okrugao (pošto je ~ u centru).

Zašta si ga nemenio tj. koji je razlog kupovine ovko specifičnog objektiva?
Za sve, pošto u 8mm sve staje, i iza leđa malo. :D
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Pitam jer nisam nikada ispravljao sliku sa fisheye objektiva (a nikada me nisu ni interesovali), pa nemam iskustva ni koliko je od slike upotrebljivo posle obrade (a ni koliko to "košta" - mislim koliko degradira sliku ta korekcija).
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ne bi trebalo da degradira mnogo, on komprimuje piksele, ne razvlači ih. Cena će biti sužavanje kadra, ali 8mm je ekstremno široko tako da će biti tu mesa uz ogromnih 24Mpix.

Ne znam ni sam, videćemo ovih dana. Nisam nikad pre imao fisheye, samo UWA. U nekim primenama ni fisheye nije problem, video si sliku iz kola, ono izgleda perfektno.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Tek sada pogledah, jes malo bajato ali vredi:

(uvećajte slike na ceo ekran, klikom na one četri strelice) http://rs.n1info.com/a187275/Foto/Rio-2016.html

Baš dobre i zabavne fotke.
Korisnikov avatar
NidzaV8
Banned
Reactions:
Pridružio se: 17 Okt 2013, 09:50

Post od NidzaV8 »

Jel m9ze neka preporuka za dslr od iskusnijih kolega . Moze Nikon Sony Canon . Znaci ultra sam pocetnik . Nesto dobro na cemu bi vezbao jendo godinu dana . Meni se bas svidja Nikon df silver ali mi je malo skup hteo bih da vezbqm na necemu jeftinijem a opet da m9gu da napravim neke cool photke.
Sta mislite :think:
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Nidža će da kaže Sony mirorles a ja Nikon dslr :)

Jako bitan deo pitanja je šta ti treba od objektiva, ali kapiram da to slabo znaš u ovom trenutku. Šta bi slikao, portrete, sport, pejzaže, turističke slike?
Korisnikov avatar
NidzaV8
Banned
Reactions:

Post od NidzaV8 »

Imam jos.jednog poznanika i on radi sa nikonima vec duze vreme . Da video sam da ima raznih varijanti , ja bih nesto ako ima univerzalno ,gledao sam mal9 i youtubere . Za pocetak nesto kao all season guma . Neki najsveobuhvaatniji na k9me bih ucio . Posle.toga sam.mislio te neke ozbiljnije varijante kad se.malo profilisem i kada shvatim sta i kako i kad shvatim kako ti aparati funkcion8su.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Problem je što sa prvom kupovinom počinješ da ulažeš u ceo ekosistem. Ako kupiš par objektiva već će ti biti teže da pređeš npr. sa Nikona na Sony ili obrnuto.

Ako uzmeš sistem sa kit objektivom naučićeš ponešto, ali rezultati neće biti mnogo bolji od boljih kompakta ili čak i novijih hi end mobilnih. Biće bolje (dinamika, šum...) ali ne preterano. Tek ako uzmeš objektiv sa velikom blendom (f1.8-f2.8) dobićeš slike koje su nedostižne za "obične" aparate i mobilne. Dobićeš mnogo veće zamućenje pozadine tj. izolaciju subjekta, a i moći ćeš da imaš mnogo bržu ekspoziciju - u prevodu slike neće biti "razmazane" ni kad su lošiji svetlosni uslovi i bez blica.

Ako uzmeš Nikon/Canon, imaš umereno jeftine objektive od 35mm ili 50mm sa blendom f1.8 i to bi svakako bila preporuka za početak. Ili još bolje izvanredna Sigma 17-50mm f2.8 koja je malo skuplja ali pokriva većinu svakodnevnih situacija. Za Sony će se javiti neko drugi sa preporukama za početne objektive.

Pominješ i youtubere. Samo gledaš, ili imaš ideju i da snimaš video? Nikon dslr-ovi su dosta loši za casual snimanje filmova. Možda je Canon malo bolji, ali generalno mirorlesi bi tu trebali da rade bolje pošto su od starta pravljeni tako da im je live view mod primarni.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja bi u ovom trenutku išao na Sony, iako kući imam DSLR, skromni Canon 500D. Sve ima svoje prednosti i mane. Dobro razmisli.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Polovan i očuvan DSLR za male pare i prve korake. Ako vidi da je to za njega, znaće i sam šta i kako dalje. :)

TT
Korisnikov avatar
NidzaV8
Banned
Reactions:

Post od NidzaV8 »

Grujicd hvala na odgovoru . Definitivno razmisljam jos malo pa.cu da odlucim . Sto se tice youtubera gledao sam rewieve za odredjene dslr . Inace video nije prioritet .
F1.8 2.8 sam i gledao 55mm objektive za pocetak .
Hvala trojke i sasa .
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ajd' i ja da pripomognem odluci:

Odgovor na pitanje da li te više zanima PROCES ili REZULTAT bi trebalo da te usmeri ka DSLR ili MILC.

Pogledaj neki review i za Sony A6000, a u perspektivi i A6300, A6500...
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Jesen kao godisnje doba je uvek bilo inspirativno za fotografisanje, carima prirode nisam mogao da odolim te su ovom prilikom nastele ove fotografije, za informaciju slike nisu fotoshopovane, koriscen CPL filter na trecoj slici, aparat Canon EOS 5MKII 17-40 objektiv

Slika

Slika

Slika

Slika
Slika
miroslavm
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2014, 23:18

Post od miroslavm »

mislim da , za pocetnike, uopste nije bitan aparat, vec da se sto vise planirane love ulaze u dobra stakla, od njih sve zavisi u konacnom ishodu.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

@bajker odlične fotke, pogotovu ova sa drvetom

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Odgovori