Pitam jer nisam nikada ispravljao sliku sa fisheye objektiva (a nikada me nisu ni interesovali), pa nemam iskustva ni koliko je od slike upotrebljivo posle obrade (a ni koliko to "košta" - mislim koliko degradira sliku ta korekcija).
Ne bi trebalo da degradira mnogo, on komprimuje piksele, ne razvlači ih. Cena će biti sužavanje kadra, ali 8mm je ekstremno široko tako da će biti tu mesa uz ogromnih 24Mpix.
Ne znam ni sam, videćemo ovih dana. Nisam nikad pre imao fisheye, samo UWA. U nekim primenama ni fisheye nije problem, video si sliku iz kola, ono izgleda perfektno.
Jel m9ze neka preporuka za dslr od iskusnijih kolega . Moze Nikon Sony Canon . Znaci ultra sam pocetnik . Nesto dobro na cemu bi vezbao jendo godinu dana . Meni se bas svidja Nikon df silver ali mi je malo skup hteo bih da vezbqm na necemu jeftinijem a opet da m9gu da napravim neke cool photke.
Sta mislite
Jako bitan deo pitanja je šta ti treba od objektiva, ali kapiram da to slabo znaš u ovom trenutku. Šta bi slikao, portrete, sport, pejzaže, turističke slike?
Imam jos.jednog poznanika i on radi sa nikonima vec duze vreme . Da video sam da ima raznih varijanti , ja bih nesto ako ima univerzalno ,gledao sam mal9 i youtubere . Za pocetak nesto kao all season guma . Neki najsveobuhvaatniji na k9me bih ucio . Posle.toga sam.mislio te neke ozbiljnije varijante kad se.malo profilisem i kada shvatim sta i kako i kad shvatim kako ti aparati funkcion8su.
Problem je što sa prvom kupovinom počinješ da ulažeš u ceo ekosistem. Ako kupiš par objektiva već će ti biti teže da pređeš npr. sa Nikona na Sony ili obrnuto.
Ako uzmeš sistem sa kit objektivom naučićeš ponešto, ali rezultati neće biti mnogo bolji od boljih kompakta ili čak i novijih hi end mobilnih. Biće bolje (dinamika, šum...) ali ne preterano. Tek ako uzmeš objektiv sa velikom blendom (f1.8-f2.8) dobićeš slike koje su nedostižne za "obične" aparate i mobilne. Dobićeš mnogo veće zamućenje pozadine tj. izolaciju subjekta, a i moći ćeš da imaš mnogo bržu ekspoziciju - u prevodu slike neće biti "razmazane" ni kad su lošiji svetlosni uslovi i bez blica.
Ako uzmeš Nikon/Canon, imaš umereno jeftine objektive od 35mm ili 50mm sa blendom f1.8 i to bi svakako bila preporuka za početak. Ili još bolje izvanredna Sigma 17-50mm f2.8 koja je malo skuplja ali pokriva većinu svakodnevnih situacija. Za Sony će se javiti neko drugi sa preporukama za početne objektive.
Pominješ i youtubere. Samo gledaš, ili imaš ideju i da snimaš video? Nikon dslr-ovi su dosta loši za casual snimanje filmova. Možda je Canon malo bolji, ali generalno mirorlesi bi tu trebali da rade bolje pošto su od starta pravljeni tako da im je live view mod primarni.
Grujicd hvala na odgovoru . Definitivno razmisljam jos malo pa.cu da odlucim . Sto se tice youtubera gledao sam rewieve za odredjene dslr . Inace video nije prioritet .
F1.8 2.8 sam i gledao 55mm objektive za pocetak .
Hvala trojke i sasa .
Jesen kao godisnje doba je uvek bilo inspirativno za fotografisanje, carima prirode nisam mogao da odolim te su ovom prilikom nastele ove fotografije, za informaciju slike nisu fotoshopovane, koriscen CPL filter na trecoj slici, aparat Canon EOS 5MKII 17-40 objektiv