Mobilne telekomunikacije
Re: Mobilne telekomunikacije
Ma znam, OPO je vreme vec pregazilo.
Ja kazem za aktuelne modele.
U sustini, nista ne znas dok nesto ne uzmes. Sa kineskim telefonima sam bio zadovoljan, u smislu ulozeno/dobijeno, ali dosta testova i utisaka koje sam procitao na netu uglavnom se nisu slozili sa mojim iskustvom koriscenja istih.
Ja kazem za aktuelne modele.
U sustini, nista ne znas dok nesto ne uzmes. Sa kineskim telefonima sam bio zadovoljan, u smislu ulozeno/dobijeno, ali dosta testova i utisaka koje sam procitao na netu uglavnom se nisu slozili sa mojim iskustvom koriscenja istih.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Nisam baš video šta si konkretno naveo kao manu na OP3.
Inače za novac koji košta pruža baš mnogo, a i meni je preveliki.
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
Inače za novac koji košta pruža baš mnogo, a i meni je preveliki.
Kako da navedem bilo sta kao manu, kad ga ne posedujem
.
Dosta ljudi se hvata za 6Gb ram koje on ima. Mislim da ne igraju toliko veliku ulogu, u odnosu na telefone sa 3 i 4Gb a imaju iste CPU/GPU
Kamera je sigurno malo losija u odnosu na konkurenciju. Ekran je dobar, ali nije dobar kao na Samsungu.
Baterija je na OP3 je trebala biti jaca.
Ako je razlika u ceni izmedju OP3 i S7E oko 100e, ja bih prednost dao S7E

Dosta ljudi se hvata za 6Gb ram koje on ima. Mislim da ne igraju toliko veliku ulogu, u odnosu na telefone sa 3 i 4Gb a imaju iste CPU/GPU
Kamera je sigurno malo losija u odnosu na konkurenciju. Ekran je dobar, ali nije dobar kao na Samsungu.
Baterija je na OP3 je trebala biti jaca.
Ako je razlika u ceni izmedju OP3 i S7E oko 100e, ja bih prednost dao S7E
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Kao što sam već rekao, odličan value for money.
Čist android (bolje performanse), nema blutvera, siguran i redovan update, redovan security update svaki mesec, zvučnici, veća baterija.maxer napisao:carov2,
A šta je to bolje kod 6P nego kod Note5?
Ja ih vidim kao praktično iste telefone, osim što Samsung ima bolju kameru, olovku i nešto bolji ekran a 6P bolji zvuk ... bar što se osnovnih hardverskih razlika tiče.
Meni zanima šta kameru na n5 čini boljom?
Sent from my Nexus 6P
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Kad ste već tako aktivni oko predloga šta kupiti, i meni treba savet 
Gledam ovih dana šta uzeti, dao bih 250 - 300 evra max, ali nikako da prelomim šta kupiti.
Hteo bi dobar, da kažem tako brz telefon, sa dobrom kamerom. E sada, budžet nije spektakularan, da G4 nije poznat kao model kom crkava ploča ne bi imao ovih problema.
Vrteo sam oglase, gledao cene, i trenutno gledam sledeće modele:
- Nexus 5X 32gb (možda i 16gb),
- Huawei P8,
- Huawei Mate S i
- Sony Z3+.
Kod Nexusa mi se sviđa što je klot Android, brz telefon, ali me brinu samo 2gb rama. Ja telefon uvek koristim duže vreme, ova Lumia je kod mene skoro 3 godine, pa se brinem da li će on biti dovoljno brz za nadolazeći software.
P8 je lep telefon, već malo mator model, nisam siguran da je pametna kupovina iako je flagship model. Mate S je već bolji telefon, ali mi se 5,5 incha čini veliko za moju malu šaku, nisam ga video nikad uživo pa me malo brine veličina uređaja.
Sony je korektan ali znam da je i njihova mobile divizija u problemima, nemam pojma koliko je dobar/loš ovaj fon. Drug ima Z2, nije loš ali me ne oduševljava.
Ima li neko neki treći predlog? Ima li smisla zbog garancije kupiti telefon u npr. Mađarskoj i isplati li se to uopšte (ako ne bi vraćao PDV)?

Gledam ovih dana šta uzeti, dao bih 250 - 300 evra max, ali nikako da prelomim šta kupiti.
Hteo bi dobar, da kažem tako brz telefon, sa dobrom kamerom. E sada, budžet nije spektakularan, da G4 nije poznat kao model kom crkava ploča ne bi imao ovih problema.
- Huawei P8,
- Huawei Mate S i
- Sony Z3+.
Kod Nexusa mi se sviđa što je klot Android, brz telefon, ali me brinu samo 2gb rama. Ja telefon uvek koristim duže vreme, ova Lumia je kod mene skoro 3 godine, pa se brinem da li će on biti dovoljno brz za nadolazeći software.
P8 je lep telefon, već malo mator model, nisam siguran da je pametna kupovina iako je flagship model. Mate S je već bolji telefon, ali mi se 5,5 incha čini veliko za moju malu šaku, nisam ga video nikad uživo pa me malo brine veličina uređaja.
Sony je korektan ali znam da je i njihova mobile divizija u problemima, nemam pojma koliko je dobar/loš ovaj fon. Drug ima Z2, nije loš ali me ne oduševljava.
Ima li neko neki treći predlog? Ima li smisla zbog garancije kupiti telefon u npr. Mađarskoj i isplati li se to uopšte (ako ne bi vraćao PDV)?
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Ne vidim u cemu je problem ako ne izbacuju nadogradnje za odredjen model? Nabacis mu najnoviju verziju koju podrzava i to je to. Ako se samo zbog novijeg softvera kupuje novija verzija telefona to je bacanje para.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
- čist android ... je neznatno boljih performansi od onoga u Samsungu, po onome što vidim (akademska razlika)Milan napisao:Čist android (bolje performanse), nema blutvera, siguran i redovan update, redovan security update svaki mesec, zvučnici, veća baterija.
- siguran i redovan update ... ako i predhodna verzija OS-a radi dobro - onda to nije značajna stavka (nešto zbog čega treba dati prednost)
... itd u vezi OS-a i softvera.
- zvučnici ... to sam već prokomentarisao, meni nemaju značaja, nekom drugom znače
- veća baterija, da - tehnički jeste ali koliko praktično duže traje (videh svakakve informacije u vezi toga)
- 3GB RAM-a vs. 4GB RAM-a, to nisi pomenuo
- iako je ekran iste rezolucije, po revjuima koje gledah/čitah, slika na Note 5 je očito bolja (boje, kontrast)
- Note ima olovku ... meni se to sviđa, nekome to ništa ne znači
- imaju različite grafičke procesore ... to nisam proanalizirao jer igrice na telefonu nisu ono što koristim (što se mene tiče - kao i da ih nema)
- kamera zašto je bolja - pa zato što je bolja

Badava se brineš: za Lumiu nema nadolazećeg softveraRisto napisao:... ova Lumia je kod mene skoro 3 godine, pa se brinem da li će on biti dovoljno brz za nadolazeći software.

- sasa lbg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
- Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
- Kontakt:
Pa ako ti se svidja N5 ,olovka i njegova kamera ti onda nemaš dilemu... kupuj!
Note serija gotovo da i nema konkurenciju.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Note serija gotovo da i nema konkurenciju.
- maxer
Pitao sam se da li postoji neka konkretna prednost čistog Androida ... ali izgleda da osim fluidnosti i brzine izražene u delovima sekunde ili osećaju, nema nikakve stvarne prednosti/razlike.
- sasa lbg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
- Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
- Kontakt:
Ja ne vidim ništa osim bržeg dobijanja nove verzije os.
To za brzinu je vredilo u vreme N4 ke i Gnexusa
To za brzinu je vredilo u vreme N4 ke i Gnexusa
Pazi, ne pričamo o tome šta je nama bitno, već šta je objektino prednost.maxer napisao:- čist android ... je neznatno boljih performansi od onoga u Samsungu, po onome što vidim (akademska razlika)Milan napisao:Čist android (bolje performanse), nema blutvera, siguran i redovan update, redovan security update svaki mesec, zvučnici, veća baterija.
- siguran i redovan update ... ako i predhodna verzija OS-a radi dobro - onda to nije značajna stavka (nešto zbog čega treba dati prednost)
... itd u vezi OS-a i softvera.
- zvučnici ... to sam već prokomentarisao, meni nemaju značaja, nekom drugom znače
- veća baterija, da - tehnički jeste ali koliko praktično duže traje (videh svakakve informacije u vezi toga)
- 3GB RAM-a vs. 4GB RAM-a, to nisi pomenuo
- iako je ekran iste rezolucije, po revjuima koje gledah/čitah, slika na Note 5 je očito bolja (boje, kontrast)
- Note ima olovku ... meni se to sviđa, nekome to ništa ne znači
- imaju različite grafičke procesore ... to nisam proanalizirao jer igrice na telefonu nisu ono što koristim (što se mene tiče - kao i da ih nema)
- kamera zašto je bolja - pa zato što je bolja. Mislim stvarno - pa nisu juče izašli, imaš onoliko testova i ako se tebi čini da tu nema razlike ili da svi greše kad kažu da je u 2015. Note 5 imao najbolju kameru - kako da ti onda ja to objasnim/dokažem
Badava se brineš: za Lumiu nema nadolazećeg softveraRisto napisao:... ova Lumia je kod mene skoro 3 godine, pa se brinem da li će on biti dovoljno brz za nadolazeći software.
Naravno da je prednost sve što sam naveo, svakako bolje da ima nego da nema i redovan update i zvučnike i čist android. Kao i što je prednost 4gb u odnosu na 3 iako kontam da razlike u upotrebi praktično ni ne postoje, ali ne može se reći da nije prednost, kao ni olovka, ili bolji grafički procesor.
Redovan update - pa nije mala razlika kada se pređe sa 6 na 7 kao što je npr sa 7 na 7.1. Drugo, čist android ne samo da radi brže, već manje opterećuje komponente, i storage je slobodniji za pametnije stvari. O povećanju trajanja baterije sa optimizovanijim verzijama da ne pričam, meni je trajanje baterije top 3 stavke na teelfonu. Sa današnjim flegšip modelima gde je hardver praktično udario u plafon, takve nijanse prave razliku. Kao što je i ta "akademska" razlika u brzini. Lepo je kad platiš telefon 100, 150e manje a brži je, makar i akademski.
Naravno, svakome su bitne individualne stvari, ali objektivno su prednosti prednosti a mane mane čak i ako su u pitanju stvari koje nam nisu toliko bitne ili ih ne koristimo.
Što se kamere tiče, pa možeš da mi kažeš npr bolja je u low light ili brže fokusira ili ima lepše boje i sl. Pošto sve što sam naveo na ovom fonu je stvarno praktično pa idealno, meni barem. Ne pitam to da teram mak na konac, već jednostavno pitam, pošto me stvarno zanima šta je to bolje, pošto znam koliko je moja dobra.
I na kraju, naravno cena. Sada 6p ima za 350e skoro, a note 5 je 100 eura skuplji kako vidim i ide do 500. Pre jedno 6 meseci sam uzeo 6p i tada je bio 430 baš me zanima koliko je bio note 5. A šta nudi za razliku u ceni a da je očigledna prednost? 1gb rama, i olovku. Ne hvala.

Na kraju, sve su to vrhunski uređaji ali ne volim baš ni da me šišaju. Mate 7 koji sam imao pre ovog je skoro po svakoj stavci bio bolji telefon od note 4 a koštao je boga oca jeftinije. A kada je lg g2 izašao, kupio sam ga - tačno se sećam - za 29.000 sa nekim popustom, uz isti paket galaxy 4 je bio 55.000 iako očigledno lošiji po skoro svim stavkama

- maxer
Pa napisao sam koje su hardverske razlike i zato je i skuplji, nema tu mnogo filozofije ... ali da skratimo priču - evo jednog konciznog uporednog testa:
Nexus 6P vs Samsung Galaxy Note 5 by Android Authority, 16.novembar 2015.
Sve što smo pričali je ovde obrazloženo i upoređeno.
Evo i pratećeg videa:
https://www.youtube.com/watch?v=i544JJLT4ZE
Nexus 6P vs Samsung Galaxy Note 5 by Android Authority, 16.novembar 2015.
Sve što smo pričali je ovde obrazloženo i upoređeno.
Evo i pratećeg videa:
https://www.youtube.com/watch?v=i544JJLT4ZE
Tu bih ubacio i P9 lite 3gb (nema gorilla glass) verziju i Samsung A5 2016 koji ima prelep displej. Ili uzmes Xiaomi Mi4c sa svim tim samo za 120-30e.Risto napisao:Kad ste već tako aktivni oko predloga šta kupiti, i meni treba savet
- Huawei P8,
- Huawei Mate S i
- Sony Z3+.
Mi4 je ekstra kupovina za male pare. Ja moj koristim evo dve godine, razmišljam se dal da menjam bateriju ili da skupljam pare za Mi5, vidim da je 300e na oglasima
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk