Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Milan
Reactions:
Pridružio se: 29 Apr 2012, 16:50

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od Milan »

maxer napisao:Pa napisao sam koje su hardverske razlike i zato je i skuplji, nema tu mnogo filozofije ... ali da skratimo priču - evo jednog konciznog uporednog testa:
Nexus 6P vs Samsung Galaxy Note 5 by Android Authority, 16.novembar 2015.
Sve što smo pričali je ovde obrazloženo i upoređeno.

Evo i pratećeg videa:
https://www.youtube.com/watch?v=i544JJLT4ZE
Kao što rekoh nema klipa koji nisam odgledao pa i taj, bukvalno minimum 20 komada, većina se odlučivala za 6p kao uopšteno "bolji", zato sam ga i uzeo iako nisam bio 100% siguran da činim pravu stvar (mate 8 mi je bio prvi izbor, ali ga nije bilo u mtsu posle prve ture) ali sam malo je reći zadovoljan. :)

Znam ja zašto je skuplji, malo hardware a malo što je "Samsung" ;] Pošto je očigledno da taj hardware ne pravi praktično nikakvu razliku, naprotiv.

Svakako razmotriti xiaomi red note 3. Čuda pravi za 150e i 200e sa većim storage-om i 1gb rama više.

Sent from my Nexus 6P
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Imao sam Redmi Note3, uzeo ga odmah nakon najave dok je još bio u preorderu. Hardverski nestvarno dobar (s' obzirom na to koliko košta), dobar zvuk i dobar signal. Mane - kamera je prilično loša, OS nije baš toliko intuitivan i ima svoje buve. Najveća mana je što i za najgluplji kvar treba ozbiljno da se iscimaš da bi sredio, jer je servisna podrška žasu. Npr shebao sam microUSB port, koji za "normalne" telefone opravlja bukvalno svaki servis i košta nekih 10e, za Xiaomi RN3 sam prevrnuo pola grada da nađem majstora. Samo zato se više neću igrati sa brendovima koji nisu mainstream.

Mislim da je sa Meizu bolja situacija, oni su nešto skuplji nego Xiaomi ali možda i nešto bolji i kvalitetnije odrađeni.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Milan
Reactions:

Post od Milan »

Vladapetr napisao:Najveća mana je što i za najgluplji kvar treba ozbiljno da se iscimaš da bi sredio, jer je servisna podrška žasu. Npr shebao sam microUSB port, koji za "normalne" telefone opravlja bukvalno svaki servis i košta nekih 10e, za Xiaomi RN3 sam prevrnuo pola grada da nađem majstora. Samo zato se više neću igrati sa brendovima koji nisu mainstream.
Upravo to navodim kao glavni razlog zašto se nikad ne bih cimao sa takvom brendovima.

Ali oni koji nemaju taj problem, dobiće stvarno sjajan odnos cena kvalitet.

Sent from my Nexus 6P
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Maxer I ja sam za n5 zbog olovke. To bi mi bio odlican izbor ali me drine ne znam gde da ga kupim a da imam garanciju.

Gde bi ga ti kupio? Cak se ni ne prodaje u evropi?

Sent from my HUAWEI M2-801L using Tapatalk
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Ne prodaje se u Evropi? Možda, daj neki link da se pročita nešto o tome.

Kupio bih ga iz Mađarske: ili preko ovih naših privatnika što ga odande dobavljaju ili čak možda i sam odem tj. možda neko od mojih prijatelja ide pa da ga kupi (ima raznih varijanti).
Ali nisam još definitivan u toj odluci.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Gde u madjarskoj? U zvanicnoj radnji?

Sent from my HUAWEI M2-801L using Tapatalk
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Milan napisao:
Vladapetr napisao:Najveća mana je što i za najgluplji kvar treba ozbiljno da se iscimaš da bi sredio, jer je servisna podrška žasu. Npr shebao sam microUSB port, koji za "normalne" telefone opravlja bukvalno svaki servis i košta nekih 10e, za Xiaomi RN3 sam prevrnuo pola grada da nađem majstora. Samo zato se više neću igrati sa brendovima koji nisu mainstream.
Upravo to navodim kao glavni razlog zašto se nikad ne bih cimao sa takvom brendovima.

Ali oni koji nemaju taj problem, dobiće stvarno sjajan odnos cena kvalitet.

Sent from my Nexus 6P
Jbg to jeste rizik, ali sa druge strane uštediš prilično pri kupovini

Meni je njihov Miui jedan od boljih verzija Android, uz Huawei

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:
Pridružio se: 08 Dec 2014, 09:18
Garaža: Golf 7 1.6 TDI

Post od Ivan75 »

Milan napisao:
maxer napisao:
Milan napisao:Čist android (bolje performanse), nema blutvera, siguran i redovan update, redovan security update svaki mesec, zvučnici, veća baterija.
Meni zanima šta kameru na n5 čini boljom?
- čist android ... je neznatno boljih performansi od onoga u Samsungu, po onome što vidim (akademska razlika)
- siguran i redovan update ... ako i predhodna verzija OS-a radi dobro - onda to nije značajna stavka (nešto zbog čega treba dati prednost)
... itd u vezi OS-a i softvera.
- zvučnici ... to sam već prokomentarisao, meni nemaju značaja, nekom drugom znače
- veća baterija, da - tehnički jeste ali koliko praktično duže traje (videh svakakve informacije u vezi toga)
- 3GB RAM-a vs. 4GB RAM-a, to nisi pomenuo
- iako je ekran iste rezolucije, po revjuima koje gledah/čitah, slika na Note 5 je očito bolja (boje, kontrast)
- Note ima olovku ... meni se to sviđa, nekome to ništa ne znači
- imaju različite grafičke procesore ... to nisam proanalizirao jer igrice na telefonu nisu ono što koristim (što se mene tiče - kao i da ih nema)
- kamera zašto je bolja - pa zato što je bolja :mrgreen:. Mislim stvarno - pa nisu juče izašli, imaš onoliko testova i ako se tebi čini da tu nema razlike ili da svi greše kad kažu da je u 2015. Note 5 imao najbolju kameru - kako da ti onda ja to objasnim/dokažem :pardon:

Risto napisao:... ova Lumia je kod mene skoro 3 godine, pa se brinem da li će on biti dovoljno brz za nadolazeći software.
Badava se brineš: za Lumiu nema nadolazećeg softvera :kezo:
Pazi, ne pričamo o tome šta je nama bitno, već šta je objektino prednost.

Naravno da je prednost sve što sam naveo, svakako bolje da ima nego da nema i redovan update i zvučnike i čist android. Kao i što je prednost 4gb u odnosu na 3 iako kontam da razlike u upotrebi praktično ni ne postoje, ali ne može se reći da nije prednost, kao ni olovka, ili bolji grafički procesor.

Redovan update - pa nije mala razlika kada se pređe sa 6 na 7 kao što je npr sa 7 na 7.1. Drugo, čist android ne samo da radi brže, već manje opterećuje komponente, i storage je slobodniji za pametnije stvari. O povećanju trajanja baterije sa optimizovanijim verzijama da ne pričam, meni je trajanje baterije top 3 stavke na teelfonu. Sa današnjim flegšip modelima gde je hardver praktično udario u plafon, takve nijanse prave razliku. Kao što je i ta "akademska" razlika u brzini. Lepo je kad platiš telefon 100, 150e manje a brži je, makar i akademski.

Naravno, svakome su bitne individualne stvari, ali objektivno su prednosti prednosti a mane mane čak i ako su u pitanju stvari koje nam nisu toliko bitne ili ih ne koristimo.

Što se kamere tiče, pa možeš da mi kažeš npr bolja je u low light ili brže fokusira ili ima lepše boje i sl. Pošto sve što sam naveo na ovom fonu je stvarno praktično pa idealno, meni barem. Ne pitam to da teram mak na konac, već jednostavno pitam, pošto me stvarno zanima šta je to bolje, pošto znam koliko je moja dobra.

I na kraju, naravno cena. Sada 6p ima za 350e skoro, a note 5 je 100 eura skuplji kako vidim i ide do 500. Pre jedno 6 meseci sam uzeo 6p i tada je bio 430 baš me zanima koliko je bio note 5. A šta nudi za razliku u ceni a da je očigledna prednost? 1gb rama, i olovku. Ne hvala. :)

Na kraju, sve su to vrhunski uređaji ali ne volim baš ni da me šišaju. Mate 7 koji sam imao pre ovog je skoro po svakoj stavci bio bolji telefon od note 4 a koštao je boga oca jeftinije. A kada je lg g2 izašao, kupio sam ga - tačno se sećam - za 29.000 sa nekim popustom, uz isti paket galaxy 4 je bio 55.000 iako očigledno lošiji po skoro svim stavkama :rofl:
Čist Android, uglavnom, 90%, dobiješ rootovanjem i sve lepo i bez problema radi, samo zbog toga da kupujem Nexuse ne bih, nema rezona, sve što smeta je savršeno moguće pobiti i nema frke, bar samnom je bilo tako. Samsung je u tome najgori, toliko gluposti trpaju u svoj skin Androida da je to strašno. Na S6 64GB sam rootom pobio, pazi sad - preko 50 ČISTIH GLUPOSTI koje samo troše bateriju a potpuno su nepotrebne. Fon je oživeo i baterija znatno duže traje. Ovo sve kažem jer se meni Samsung dopada, što ne znači da ne kapiram da je cena često preduvana u odnosu na Kineze ili Nexus seriju. Ali, još max. 2 godine i neće više izlaziti zvanični ROM-ovi. Što doduše važi i za Kineze.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ček, je li pričaš o stavljanju nekog custom roma (cyanogenmod...) ili samo o ubijanju viška procesa?
Korisnikov avatar
Milan
Reactions:

Post od Milan »

Ivan75 napisao:Na S6 64GB sam rootom pobio, pazi sad - preko 50 ČISTIH GLUPOSTI koje samo troše bateriju a potpuno su nepotrebne. Fon je oživeo i baterija znatno duže traje. Ovo sve kažem jer se meni Samsung dopada, što ne znači da ne kapiram da je cena često preduvana u odnosu na Kineze ili Nexus seriju. Ali, još max. 2 godine i neće više izlaziti zvanični ROM-ovi. Što doduše važi i za Kineze.
Pa pazi, to je jedna od glavnih stvari zašto me nervira samsung. To što daš jebenih 500+ eura za telefon napunjen njihovim sranjima koje čak ne možeš ni da izbaciš već jednostavno moraš da ih eto tako gledaš kao nagradu za i ovako ogromne pare koje si dao. To nametanje i ukidanje čak i prava izbora da li želim da koristim njihove aplikacije me užasava.

Inače, nijedan telefon nisam nikad rootovao, niti planiram. :)
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Cherokee napisao:Evo ja sam upravo u iskusenju sta da kupim od telefona do 400 evra...

Trenutno koristim LG G2 koji ulazi u trecu godinu funkcionisanja i sa kojim sam i dan danas zadovoljan. Ne bih ga menjao ali otac me smara da mu dam moj telefon a da sebi uzmem drugi...

Prvo sam se zaleteo za iPhone SE, koji je realno super telefon ali za moju saku i cevape od prstiju premali. Nakon toga sam poceo da razmatram LG G5, ali nekako je tesko doci do njega (cimao sam svakoga na KP, ili nude garanciju 10 dana ili plafon 6 meseci, ja ne bih da dajem tolike pare ukoliko garancija nije bar godinu dana). Sad gledam po netu iskustva sa Nexus 6P...
Honor 8

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Evo može da se pogleda i ovo, meni mnogo lep telefon:

https://www.youtube.com/watch?v=ptni6tRrU54
(test je iz Aug 16, 2016)
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Risto napisao:Kad ste već tako aktivni oko predloga šta kupiti, i meni treba savet :)

Gledam ovih dana šta uzeti, dao bih 250 - 300 evra max, ali nikako da prelomim šta kupiti.
Hteo bi dobar, da kažem tako brz telefon, sa dobrom kamerom. E sada, budžet nije spektakularan, da G4 nije poznat kao model kom crkava ploča ne bi imao ovih problema.

Vrteo sam oglase, gledao cene, i trenutno gledam sledeće modele:

- Nexus 5X 32gb (možda i 16gb),
- Huawei P8,
- Huawei Mate S i
- Sony Z3+.

Kod Nexusa mi se sviđa što je klot Android, brz telefon, ali me brinu samo 2gb rama. Ja telefon uvek koristim duže vreme, ova Lumia je kod mene skoro 3 godine, pa se brinem da li će on biti dovoljno brz za nadolazeći software.

P8 je lep telefon, već malo mator model, nisam siguran da je pametna kupovina iako je flagship model. Mate S je već bolji telefon, ali mi se 5,5 incha čini veliko za moju malu šaku, nisam ga video nikad uživo pa me malo brine veličina uređaja.

Sony je korektan ali znam da je i njihova mobile divizija u problemima, nemam pojma koliko je dobar/loš ovaj fon. Drug ima Z2, nije loš ali me ne oduševljava.

Ima li neko neki treći predlog? Ima li smisla zbog garancije kupiti telefon u npr. Mađarskoj i isplati li se to uopšte (ako ne bi vraćao PDV)?
Svi su oni dobri i nećeš pogrešiti ni sa jednim. Jako su brzi, a što se tiče kamere, Huawei je kritičan kada su u pitanju video zapisi, nije na nivou konkurencije, fotke su ok, a sada imaju i manuelna podešavanja tako da možeš da se igraš i sa time.
Pogledaj malo na YouTube snimke pa vidi koji ti se više svidja, a vidi i uživo da ih osetiš.
Treći predlog od mene bi bio Meizu. A u Mađarskoj verovatno nema previše smisla da se kupi telefon ukoliko ne bi vratio porez. Pogledaj na KP da li ima ovih telefona, kupljenih kod operatera.
Korisnikov avatar
dusman
Reactions:
Pridružio se: 16 Avg 2013, 15:06

Post od dusman »

DasAuto napisao:Baci pogled na OnePlusThree 400 evrica a ima performanse kao Samsung S7
Ja imam OP3 vrhunski, ali zaista vrhunski telefon.
Od RAM 6GB, preko CPU SD 820, preko grafike Adreno 530, kamera, ma sve je vrh.
Ja ti garantujem i malo bolje performanse od SS7, uporedjivao, sto na papiru, sto u realnom koriscenju.
Dakle svaka preporuka za taj telefon.
Postujte saobracajne propise!!!
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:
Pridružio se: 08 Dec 2014, 09:18
Garaža: Golf 7 1.6 TDI

Post od Ivan75 »

grujicd napisao:Ček, je li pričaš o stavljanju nekog custom roma (cyanogenmod...) ili samo o ubijanju viška procesa?
Nikakav custom ROM, samo root i deinstalacija đubreta. Od ubijanja procesa nemaš ništa, to je samo gubljenje vremena. Aplikacije su još uvek tu i pokreću se same stalno, dakle moraš da ih ukloniš potpuno. A kuvani ROM-ovi od nekog malog Pakistanca me nikako ne zanimaju, tu uvek nešto nije kako treba, čast izuzecima.
Uostalom, gde je bilo kakva podrška za kuvani ROM, sem eventualnih ispravki propusta? To je igranje i zanimacija po meni, ništa naročito korisno. Ovo što ja uradim provereno daje rezultate mnogima, meni je to dosta.

Tapatalk 6.2.0 (Build 789)
Odgovori