zuzazu napisao:Vise se pokazuje kakvo cudo moze da se napravi sa najobicnijom obradjenom fotografijom nego umesnost fotografa.
Postoji vrlo mali broj entuzijasta koji odbija da koristi ove pomocne alate, i kojima je bitnija kompozicija ili prica koja stoji iza fotografije nego sta bi se iz nje daljom obradom moglo dobiti.
Ja bih nesto probao jer volim da probam, ali generalno, ovako kako je, prikazuje PRAVO stanje (po bojama verujem da je sve vreme bio CirPol, mada bi meni zanimljivije bilo da sam video dobar ND).
Ne zelim da budem Bajkerov drveni advokat, ali tvoj komentar nije na mestu.
Vidis, ti neces ni da pokusas nista sa fotkom jer zamisli "nije u RAW", a on je par dana sacovao mesto i ustao pre ostalih da bi uhvatio svetlo. Znaci, nije puko "skljocario", vec je razmisljao sta ce, i kako, i kada.
Govorim o fotografiji sa drvetom, da ne bude zabune.
Tako sam i ja mislio kada sam bio mali
Nije da on neće jer nije u rawu već jer jpg-u ne možeš puno toga da uradiš.
I nije stvar u cifranju, stvar je u uslovima. Neće uvek biti idealni uslovi za idealnu ekspoziciju. Fotografije koje su potpuno pod ili pre eksponirane a fotkane u rawu se od bukvalno totalno neupotrebljivih pretvaraju u odlične ili fenomenalne. Govorim o uslovima u kojima ne postoji fotografska veština, znanje i iskustvo koje će da izvuče ne nešto specijalno već normalnu fotografiju.
Drugo, fotke u rawu su jednostavno kvalitetnije, i lepše jer raw beleži sve što padne na senzor i omogućuje mnogo, mnogo više manupulacija. Kvalitet se ogleda u jednostavnoj količini informacija koju sadrži jpg a koju raw, jpeg sadrži 8bitne informacije dok raw ide do 12 pa i 14.
Od kada sam prvi put naterao sebe da fotkam u rawu, ne mogu da vam opišem koliko sam fotografski progledao. To su bukvalno i bez preterivanja dva sveta, o kvalitetu fotografija i konačnom proizvodu neću da trošim reči. Kad se setim da sam se cimao sa jpegom koje sam obrađivao u PS u 10, 15 tabova, smešan sam sam sebi.
Naravno, ako jpeg-ovi koje izbacuje vaš aparat ispunjavaju vaša očekivanja, ne bih se ni ja cimao sa rawom i post produkcijom. Ali pošto često putujem, gde uglavnom i fotkam, volim da iz fotki izvučem maksimum što sa estetske, što sa umetničke strane i da one budu na malo višem nivou kvaliteta, da se dopadnu što većem broju ljudi, a ne samo onima koji veze sa fotografijom nemaju i kojima je svaka planina brdo reka il jezero "wwoooooowww" fotka.