Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Re: Vazduhoplovi

Post od methane.master »

Nisam nešto zaluđen materijom, ali to svakako vredi videti.

Sent from mTalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Slika

sreda, 02. nov 2016, 19:19 -> 21:01

Izvor: RTS, RT

Veliki model novog širokotrupnog putničkog aviona, zajednički projekat Moskve i Pekinga, predstavljen je na aeromitingu u Kini.

Očekuje se da će novi avion biti direktna konkurencija „Erbasu“ i „Boingu“.

Ruski i kineski proizvođači, "United Aircraft Corporation" i "Commercial Aircraft Corporation", najavili su početak potrage za snabdevače delova. Nisu predstavljeni dodatni detalji o finansiranju i tehničkim specifikacijama.

„Izabraćemo snabdevače sa bogatima iskustvom u razvoju i čiji su proizvodi kompetitivni širom sveta i koji stalno garantuju kvalitet od razvojne do operacione faze“, istakao je Guo Bodži, generalni menadžer kineske kompanije, za Rojters.

Američke firme "Honeywell" i "United Technologies Corporation" diskutovale su sa proizvođačima oko posla na novom avionu.

Zajednički rusko-kineski projekat počeće početkom sledeće godine, otkrio je Guo. Firme planiraju prvi let 2022. godine, a isporuke da počnu 2025. godine.

„Širokotrupni avion je ekstremno komplikovan, što zahteva mnogo veštine i industrijskog znanja“, rekao je Guo.

Memorandum o početku pravljenja novog putničkog aviona potpisao je Vladimir Putin u Kini 2014. godine. Bio je deo ugovora vrednog 13 milijardi dolara.

Osnovna verzija letelice imaće od 250 do 280 i domet od 12.000 kilometara.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Koji sajt preporučujete za kupovinu Avio karata? Danas sam uzeo kartu za pravac BG-Tivat preko ekspoziture Montenegro Airlines. Karta za isti let preko edream je jeftinija 20 eur, ali pošto mi je bilo baš jako hitno, nisam kalkulisao nego plati i vozi.
O Edream-u sam čuo pozitivno. Da li postoji neki drugi, bolji/ povoljniji sajt?

Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Uglavnom žena kupuje, kaže da kreće odavde:

https://www.skyscanner.net/

To je valjda kao pretraživač, a posle često zavriš na

http://www.tripsta.rs/

Zanimljivo da je kod tripste još i bolja usluga nego kad kupuješ direktno kod air serbia - ako npr. zezneš datum i shavtiš to minut posle naručivanja AS ti traži pare za bilo kakvu promenu. Dok kod tripste imaš sigurno par sati da reaguješ. Sa negativne strane, par puta je probala da kupi karte za PG kasno uveče za sutrašnji let i nije prolazilo - dođe ti mail da je narudžbina obavljena, ali ne dođe drugi mail sa samom kartom. Verovatno bude prekasno da završe kartu.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Pre neki dan kada su nasl poceli ofanzivu na Mosul da zbrisu njihove, ja sam krenuo u te krajeve da se jos jednom uverim kako to izgleda.

Malo cemo da letimo do grada Sulejmanijah na istoku Iraka a jugoistocno od Mosula.

Kompanija nam je poslala ohrabrujuc e mail. Aerodrom je bezbedan, samo ne palite svetla u prilazu i tokom poletanja.
A bezbedno je, nema greske.

Aerodrom je na visini od 2700ft. Sa istocne strane je planina sa najvisim vrhom 5590ft a sa zapadne nas ceka 4570ft.

Treba se ucackati u kotlinu.

Kako smo pristupili pripremi letackog zadatka u Hjustonu, prilaze kolege Klostermani, interesuju se gde idemo.
Sulaymaniyah...
E, prosle nedelje na nas avion ispaljena raketa u prilazu za Erbil!
?
Nista nisu videli, samo su ih obavestili sa tornja da su gadjani.
E, sad mi je lakse...

Kopilot, kao i ja prvi put leti za ORSU. Rekoh, aj leti ti, da se ja macujem sa arapskim-engleskim.

Iznad granice, kopilot se popismani i rece - hajte vi ovo uradite. Meni je prvi put.

I meni je, sine.

Vec sam razradio taktiku koja mi nije mila ali hajde da probamo da se igramo rata.

Namerno ga ostavim visokog i prodjemo tacku za pocetak snizavanja, a onda ga strmopizdim sa nekih 4-5000 ft u minuti, i zamislim sebe u ulozi Hans-Ulrich Rudela kako obara Stuku. Samo sto cemo mi da se prikrademo iz kukuruza bez svetla : )

Na 13000ft ne upalimo svetla za sletanje, a pogasimo i strobe i anticolision. Sad smo apsolutno stealth.

Moze 737 da bude i necujan kada su motori sa oduzetim gasom.

Iznad aerodroma smo na nekih 10000ft i samo zamisljam kako ulazimo u makazice nekakvim budalama levo i desno od nase putanje leta.

Mnogo mi potrajao ovaj prilaz.

Toranjski kontrolor koji ocigledno nema radar, stalno nas pita za poziciju. Dobro smo se maskirali. Ni on nas ne vidi.

Na 500ft palimo svetla. Sijamo ko novogodisnja jelka i trijumfalno ga lupam o pistu da znaju da smo stigli.

Jos samo da poletimo.

Avijon od 198 sedista dovezao je 33 putnika nakrcan sa 15 tona goriva a vratice se sa 60.

Zar se isplati firmi da cacka mecku na ovom neprofitabilnom letu, sve vreme se pitam.

Za poletanje izaberem punu snagu motora, bez redukcije. 737 ima mocne motore i pravi je muscle car u vazduhu, tesko ga je obuzdati. Pogotovo kada je lagan.

Kopilot koji se okurazio da leti na nazad samo je stigao da kaze "Oh oh!", kada su motori dali punu snagu.

Normalno, pogasimo svetla i jurnemo u mrak.

Posle poletanja izaberemo Best rate of Climb opciju i raketiramo se gotovo okomito do naseg nivoa za krstarenje.

Ufff, pobegosmo. Pravac kuca.

Aha, hoces....

Kontrolor pocinje da nas vektorise na zapad, prema Erbilu. Samo ga gledam kako nam se ORER priblizava na instrumentu. Iza njega u tom kursu je Mosul. Vidim da je kontrolor poceo da razbacava avione levo i desno sto znaci da sigurno ima neko vojno letenje.

Preletimo Erbil i produzimo i istom kursu pravo ka Mosulu.

Dosta bilo junacenja za danas.

Alo brate Abdullah, dokle ce da nas drzis ovako???

E? Sorry! Ajte kurs u desno. Marsalamah.

Sta ti je kapitalizam. Bole gazdu Stojko za vazduplohov i zivu silu. Avijon je osiguran kod Lloyda a u slucaju rata osiguranje za ljudske glave nema da vazi. Ako neko nastrada, jos ce i da profitira. Posle ce kao i prethodne godine da se smeska sa naslovnica lokalnih novina, a ljudi ce da se dive kako je uspesan biznismen.
Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

:klanjamse: "
Spremaj polako materijal da stampas memoare.
Slika
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

:kokice: :kokice: :kokice:
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Odlican teksts, stvarno bi mogao da napises knjigu koliko interesantnih dogadja ima :D (a i strasnih :o)
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

Zu, imam mesta za jos par polica na zidu. Aj ako opet odes mecki na rupu, ponesi koju ispucanu zolju ili nesto slicno da ojacim mesto jedne police.

Sent from my HTC mobile
Slika
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:

Post od methane.master »

Znači tebi je ispala zolja u Jajincima? :kezo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

Nista meni tamo ne (is)pada, sve stoji kao i prvog dana! :kezo:

Sent from my HTC mobile
Slika
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:

Post od methane.master »

:kezo:

Sent from mTalk
Širim haos!
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Vazduhoplovicii

Post od zuzazu »

Pre neki dan za Irak, danas za Gaziantep.
NOTAM (notice to airman) za Antep kaze:

Do daljseg, zbog moguce pucnjave izmedju nasih i njihovih, savetuje se kompanijama da ne lete.

Normalno, putnici ovo ne znaju, a ja ne zelim da saznam nista vise od ovoga:

Slika
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:

Post od methane.master »

Jbt... ljudi su mi pričali da je taj deo TK, Gazientap, Dijarbakir... i u mirna vremena bio poprilično haotičan.
Širim haos!
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Pa kad ne daju Kurdima državu. A ima ih 20-30 miliona...
Ђенерал Јанковић
Odgovori